Dermatologie Nursing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Dermatologie Nursing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

Spalarea BanilorDermatoze alergice

Urticaria

Urticaria reprezintă o afecţiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica,(cutaneo-mucoasă) caracterizata printr-o erupţie diseminata sau generalizata alcătuită din papule (umflături mici, pete de culoare roz pal, cu vârf plat şi contur definit,), placi sau placarde eritemo-edematoase, trecătoare) si pruriginoase.

Urticariile sunt foarte frecvente, cele postalimentare fiind cel mai des întâlnite. Pot fi afectate pielea din orice regiune a corpului, scalpul, buzele, palmele si tălpile.

Cauze

Tot ceea ce este alergen poate determina urticaria, însa cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt următoarele:

• medicamente - la unii copii aproape toate medicamentele pot provoca urticarie;

• consumul de oua, fructe, nuci, alune si moluşte (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulţi);

• infecţii virale;

• cancer, leucemie;

• înţepături de insecte;

• boli autoimune;

• disproteinemii;

• expunere la frig, căldura, soluţii apoase sau lumina soarelui;

• coloranţi si conservanţi alimentari;

• contactul cu animale, in special pisici.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numără:

• teren alergic (antecedente personale de alergii);

• un istoric familial de alergii;

• stresul

Erupţiile provocate de urticarie pe întreg corpul sunt asemănătoare celor provocate de contactul cu urzicile, de la care de altfel vine si numele afecţiunii (in latineşte urtica înseamnă urzică).

Urticaria poate fi acuta sau cronica, in cel de-al doilea caz episoadele de erupţie cutanata repetându-se si prelungindu-se mai mult de o luna, putând sa se întindă pe o perioada de ani de zile, daca nu se iau masuri.

Semne şi simptome

1 erupţie cutanată

2 prurit

3 senzaţia de arsura,

în forme grave

4 dureri ale articulaţiilor,

5 dureri de cap si musculare,

6 febra,

7 greaţa,

8 diaree,

9 agitaţie,

10 nelinişte,

11 insomnie

12 tulburări de respiraţie (dispnee)

Tratament.

identificarea si eliminarea factorului declanşator sau a ansamblului de cauze ce generează apariţia erupţiilor. (stabilit pe baza unor investigaţii medicale temeinice )

Tratamentul medicamentos, recomandat de medicul specialist, include antihistaminicele (antialergice), sedative pentru calmarea mâncărimilor si cortizon. Atunci când se cunoaşte alergenul, se pot face si tratamente de desensibilizare.

In paralel cu tratamentul medicamentos trebuie sa adoptam un regim alimentar bogat in alimente care conţin calciu, magneziu si fier, eliminând alimentele interzise, provoca. Deasemeni, trebuie evitate băile si duşurile fierbinţi, lenjeria intima strâmta, activitatea fizica intensa ce produce transpiraţie, stresul, alcoolul si cafeaua.

In primele doua zile de la apariţia urticariei se recomanda sa se consume numai fructe si legume proaspete (cu excepţia celor interzise).

Homeopatia, fitoterapia (vindecarea cu ajutorul plantelor) sau balneoterapia (cu rol desensibilizant) sunt si ele utile in tratarea urticariei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dermatologie Nursing.doc