Ftiziologie - Subiecte Rezolvate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Ftiziologie - Subiecte Rezolvate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

M. Tuberculosis – morfologie si structura: evidentierea microscopica a bacililor tuberculosi in produsele patologice se bazeaza pe acidoalcoolorezistenta, proprietate caracteristica genului M. Structura biochimica particulara a micobacteriilor le confera proprietatea de a fixa solid pe corpul bacterian anumiti coloranti care rezista actiunii de decolorare a acizilor si alcoolului, iar pe de alta parte nu se dezvolta decat in conditii strict aerobe.Microscopic, apare dupa coloratie cu fuxina bazica (met Ziehl – Neelsen) sub forma unu bastonas fin , subtire , cu o lungime de 1-5micro Tti si o grosime de 0,2-0,6 micro Tti frecvent cu granulatii, izolati sau in grup.Consecutiv microscopia electronica si microscopia cu contrast de faza s-a studiat structura micobacteriilor care cuprinde :un perete format din 3 straturi care ii confera forma si elasticitate corpului bacilar, o membrana celulara situata pe fata interna a peretelui, cu structura lipo-proteica, citoplasma care contine o structura nucleara sub forma de fibre de ARN ce controleaza metabolismul si multiplicarea germenilor si o serie de granulatii, vacuole si incluziuni citoplasmatice. Compozitie biochimica – este un organism complex constituit din apa, substante minerale, lipide, protide si glucide.Caracteristica este cantitatea de lipide, de 3x mai mare fata de celelalte bacterii.Lipidele, protidele si glucidele se gasesc de regula sub forma unor compusi complecsi. In compozitia bacililor au fost identificati o serie de acizi grasi comuni ca :acidul palmitic, oleic, stearic, cantitati reduse de acid lignoceric, cerotic, acidul mycolic, specific care determina acidoalcoolorezistenta, numerosi AA ca acidul aspartic,leucina, alanina, glicina, serina, prolina, valina. Componentele antigenice reprezentate sintetic de tuberculina au fost separate in proteine A, B , C si polizaharide I si II dar s-a constatat ca acesti antigeni sunt impuri si prin imunoelectroforeza au fost identificate mai multe fractiuni antigenice.Cord factorul are un rol important in patogenia tuberculozei. Intervine in metabolism si actioneaza asupra mitocondriilor celulelor organismului parazitat prin alterarea fazei membranoase a respiratiei si fenomene de fosforilare.Cercetari recente au demonstrat ca fosforilarea oxidativa mitocondriala reprezinta baza biochimica a toxicitatii cord-factorului.Catalaza, enzima intalnita si la alte bacterii isi reduce activitatea simultan cu scaderea virulentei pentru cobai la germenii rezistenti la izoniazida.Componentele peretelui (cord – factorului) determina toxicitatea bacteriilor patogene, incat revenirea la forma initiala poate duce la reaparitia bolii, ceea ce ar putea explica reactivarile, formele L fiind mai frecvent intalnite la bolnavii cronici. Chimioterapia specifica actuala, intens si rapid bactericida inlatura insa riscul redobandirii ulterioare a virulentei acestor bacterii degradate, persistente in organism.

M. Tuberculosis – proprietati generale :a) Se multiplica mult mai lent decat bacteriile comune, timpul de reproducere fiind de 40x mai mare decat colibacil sau salmonella, in timp ce bacilului Koch ii sunt necesare 20 de ore.Intervalul mai indelungat necesar reproducerii constituie un obstacol pentru bacterie in supravietuirea acestuia. B) rezista la agenti fizici mult mai bine decat alte microorganisme.Adaugand hidroxid de sodiu sau acid sulfuric la sputa recoltata in vederea unui examen prin cultura se obtine distrugerea bacteriilor obisnuite in timp ce bK supravietuieste. Rezista in picaturile de sputa chiar cand acestea se usuca si se transforma in praf.In aceasta stare de desicatie, bacilii sunt extrem de sensibili la lumina solara care-i distruge foarte rapid.C) Bacilul Koch nu se dezvolta in afara unui organism animal, cu exceptia unor conditii experimentale cum sunt mediile speciale de cultura, dar supravietuiesc in atmosfera. D) Prezinta o toxicitate foarte redusa pentru tesutul animal. Cercetari experimentale pe cobai au demonstrat ca dupa expunere pentru o perioada scurta a animalelor la inhalarea de praf continand bacili vii si sacrificarea acestora in zilele urmatoare , bacilii inhalati care au patruns in alveolele pulmonare ale animalelor de experienta nu au produs nicio reactie tisulara imediata, fiind tratati cu niste corpi straini obisnuiti. Reactia specifica a organismului se produce abia dupa un interval de aproximativ 2 saptamani, timp in care germenii se multiplica considerabil.Absenta reactiei tisulare din primele zile, ingaduie germenilor sa se multiplice fara nici un obstacol timp de aproximativ 2 saptamani. Reactia de aparare din partea organismului intervine abia la aproximativ 15 zile dupa inhalarea primului bK, ceea ce va duce de aici inainte la impiedicarea multiplicarii nestingherite a germenilor. E) Desi exista o varietate mare de micobacterii numai M tuberculosis, M bovis si M africanum sunt cele care determina boala la om, iar dintre acestea astazi tipul bovin isi reduce considerabil ponderea pretutindeni.

Procesul epidemiologic :- termenul de epidemiologie se refera la „stiinta” ce permite studierea frecventei bolilor, diverse grupe de populatie, urmarirea evolutiei si emiterea de ipoteze asupra etiologiei si prevenirea bolilor respective. Avand la baza metoda observatiei si stabilirea relatiilor de cauzalitate intre boala si factorul de mediu, studiul epidemiologic presupune observatii continue cu durata de zeci de ani sau chiar secole, adunare de date clinice si din investigatii suplimentare, prelucrare statistica, experimente epidemiologice.Prin corelare cu demografia si alte fenomene populationale , epidemiologia studiaza frecventa bolilor raportata la grupe de populatie ( sexe, grupe de varsta , prezenta sau nu a unor factori de risc), evolutia diferitelor boli, stabileste cauzele si elaboreaza metodele matematice de prognoza.Epidemiologia tuberculozei se ocupa cu studiul raspandirii infectiei si bolii tuberculoase la oameni si animale, corelatiile intre infectie si boala, intre acestea si colectivitatile umane, identificarea factorilor de risc si a grupelor populationale cu risc crescut. Procesul complex de extindere a unei infectii in masa populatiei umane se numeste proces epidemiologic sau epidemiogen. Pentru realizarea si continuitatea acestuia sunt necesare 3 conditii de baza : izvorul sau sursa de contaminare, caile de transmitere a infectiei, organismul sau terenul receptiv pe care se grefeaza infectia conform schemei: surse contaminatoare – infectati – bolnavi (surse).

Infectia cu bacili tuberculosi : - Agentul patogen al tuberculozei este bacilul Koch , organism ce face parte din genul Mycobacterium. Genul micobacteriilor cuprinde germeni patogeni si numeroase bacterii saprofite, unele cu potential patogen si pentru om, grupate conventional sub denumirea de micobacterii atipice.Germenii patogeni sunt: M tuberculosis, M bovis, M africanum, variante de micobacterii identificate in ultimii 30 de ani in unele tari africane care prezinta caracteristici intermediare intre M tuberculosis si M bovis. Principalul agent patogen la om este M tuberculosis, M bovis intervenind mult mai rar, in aproximativ 5-7% din totalitatea imbolnavirilor prin tuberculoza, ceva mai frecvent in localizarile extrarespiratorii. Micobacteriile atipice sunt un grup heterogen de microorganisme acidoalcoolorezistente asemanatoare cu M tuberculosis care se deosebesc de acestea prin aspectul coloniilor, unele proprietati biochimice si comportarea fata de drogurile antituberculoase

Fisiere in arhiva (1):

  • Ftiziologie - Subiecte Rezolvate.doc