Geriatrie, gerontologie și nursing specific

Curs
8.9/10 (12 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 17328
Mărime: 104.64KB (arhivat)
Publicat de: Voicu Gheorghiu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

INGRIJIRI IN GERIATRIE

GERIATRIA este ramura medicinei care studiaza aspectele patologice ale proceselor de imbatranire (medicina varstnicilor).

Varstnicii reprezinta un segment important din populatia totala in lumea intreaga. Au o fragilitate imunologica, metabolica, vasculara, osoasa mai accentuata decat tinerii si adultii, ceea ce explica frecventa mare de boli cronice peste care se suprapun si numeroase afectiuni acute.

Batranetii ii sunt specifice procesele evolutive ce se manifesta diferentiat la nivelul tuturor organelor si tesuturilor, determinand scaderea capacitatii functionale a acestora, deci a intregului organism.

Varstei a treia ii sunt specifice anumite modificari de ordin anatomic, fizic, psihologic si social care privite in ansamblu nu ne ofera posibilitatea sa conturam profilul batranului. Odata cu inaintarea in varsta apare o crestere de tesut adipos, modificari articulare datorate artrozelor, fragilitatea oaselor, ca urmare a osteoporozei, muschii sunt afectati in procese degenerative care le modifica troficitatea si masa musculara. . Pentru a ajuta populatia varstnica, trebuie cunoscute modificarile fiziologice care apar la batrani. Astfel,facultatile de perceptie sunt in regresie la batrani :

- Scaderea acuitatii vizuale- care devine factor de risc important pentru accidente soldate cu luxatii sau fracturi;

- Auzul prin diminuarea sa, odata cu inaintarea in varsta, poate crea dificultati socio-profesionale;

- Senzatiile dureroase si termice diminuate ; adeseori apar afectiuni miocardice, ulcere perforate , fracturi fara dureri;

- Scaderea performantelor batranilor este legata de varsta si complexitatea, modificarilor morfologice si functional-patologice, va favorizeaza aparitia unor afectiuni cronice sau acute, astfel:

Modificari ale aparatului digestiv

- Aparatul respirator prezinta modificari de tip emfizem pulmonar, pot fi consecintele unei patologii pulmonare anterioare sau actuale.

- Aparatul cardiovascular in conditii de imbatranire accelerata, genereaza o ingustare a arterelor cu pulsatii episternale si cu o crestere a tensiunii arteriale sistolice. De asemenea EKG-ul poate evidentia unele semne de cardiopatie ischemica, ateroscleroza membrelor inferioare si accidente vasculare cerebrale.

- La varsta a treia se mai pot gasi: tendinta la bradicardie, deplasarea in jos a socului apexian si aparitia de sufluri sistolice.

- La sistemul nervos cu inaintarea in varsta a persoanei,pot aparea: abolirea reflexelor cutanate, abdominale, velopalatine, alterarea simtului vibrator la membrele inferioare si amiotrofii la maini.

- Aparatul osteo-articular sau locomotor al batranilor genereaza durerea provocata sau spontana, cracmente, rigiditatea sau anchiloza, datorita fenomenului de imbatranire a cartilagiilor si sinovialei. Procesul de imbatranire afecteaza dominant osul si articulatiile favorizand imobilizarea prelungita. Caracteristice sunt: osteoporoza, fractura de col femural si artrozele, care apar aproape intotdeauna; de asemenea, apar modificari de posturi specifice varstnicilor. Scheletul si articulatiile, in ciuda aparentei lor soliditati sunt relativ fragile in fata procesului de imbatranire.La nivelul oaselor, se produce osteoporoza, iar la nivelul articulatiilor apar artrozele (osteoartrozele).

OSTEOPOROZA este un proces lent si difuz de diminuare a masei osoase (osteoponie) si de modificari ale arhitecturii trabeculare. Procesul implica fenomene de eroziune in profunzime si de subtiere a peretilor ososi si scaderea rezistentei mecanice a osului si producerea de fracturi la traumatisme minime sau chiar spontane.

Cele mai clasice tipuri de osteoporoza intalnite la varsta a treia sunt:

a) Osteoporoza de menopauza (osteoporoza de tip I), prin lipsa hormonilor estrogeni.

b) Osteoporoza senila (osteoporoza de tip II), se produce cu efect al varstei, este singura forma de osteoporoza la barbati si la femei se suprapune cu osteoporoza de tip I afectand atat osul trabecular, cat si pe cel cortical. Osteoporoza de varsta sau senila (de tip II) este declansata de reducerea masei osoase, care este urma scaderii stimularii osteoblastice secundare unor factori legati de varsta :

-scaderea absorbtiei intestinale de calciu ;

-scaderea productiei de calcitonina ;

-reducerea masei renale cu scaderea

-diminuarea expunerii la soare;

ARTROZELE

Artroza este o afectiune care face parte din grupul reumatismelor degenerative. Ea este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice si, totodata, cea mai frecventa afectiune a aparatului locomotor. Frecventa artrozelor creste cu varsta. Dupa virsta de 35 ani, circa 50% din populatie prezinta leziuni artrozice, iar dupa varsta de 55 ani, peste 80% din populatie.

Artroza este raspindita mai ales in zona temperata si apare la ambele sexe, cu o usoara predominanta la sexul feminin.

Artrozele (reumatism degenerativ, osteoartrita sau artrite deformante) se caracterizeaza morfopatologic prin leziuni regresive degenerative ale cartilajului hialin articular, cu interesarea osului subcondral, sinovialei si tesuturilor moi. Din punct de vedere clinic se manifesta prin dureri, deformari si limitarea miscarilor articulatiilor respective. Artrozele afecteaza articulatiile mobile (diartroze) si pot fi mono- sau poliarticulare.

Cea mai frecventa forma de reumatism pentru varsta a treia este boala degenerativa a articulatiei (artroza sau osteoartroza).

Artrozele sau reumatismul cronic degenerativ sunt afectiuni (neinflamatoare) cronice caracterizate prin degradarea cartilajului articular la care se asociaza leziuni ale celorlalte structuri articulare (sinoviale, capsule, meniscuri) si in special ale osului subcondral.

DATE EPIDEMIOLOGICE

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera osteoporoza ca una din bolile majore ale epocii moderne; ea recunoaste ca osteoporoza reprezinta un cost important pentru comunitate; ca acest cost este in crestere (pe masura cresterii ponderii in populatie a persoanelor de varsta a treia), atat pentru pacient cat si pentru societate.

Artrozele afecteaza de obicei o singura articulatie si boala poate ramane cantonata multa vreme numai la aceea articulatie. Debutul boli este insidios. Sunt afectat indivizi peste 50-60 ani. Atat in osteoporoza cat si in artroza trebuie precizat caracterul dureri initiale, evolutia sa si influenta diferitelor tratamente. Bolnavul artrozic are o stare generala buna si adesea este obez, nu sunt precizate simptome generale (astenie, anorexie) nu are loc o alterare a starii generale, nu prezinta febra si nici amnezie.

ETIOPATOGENIE

Osteoporoza In etiopatogenia osteoporozei, au loc mai multi factori importanti:

-Factori hormonali (scaderea si apoi disparitia hormonilor estrogeni-progestativi);

-Factori nutritionali (carente proteice, calorice si vitaminice);

-Nivelul maxim de capital osos acumulat pana in a patra decada a vietii, depinde el insusi de amprentele genetice: sex, alimentatie, rasa (osteoporoza fiind mai des intalnita la albi);

-Odata cu inaintarea in varsta, pot aparea resorbtii ale vitaminei D si a calciului;

-Ereditatea (la familii de osteoporotici);

-Consumul excesiv de alcool si tutun;

-Inactivitati fizice (ortostatism prelungit, sedentarism, activitati casnice si mers mai redus);

-fracturi de col femural, numite si fracturi ale batranilor. Conditile de risc de cadere care pe fondul osteoporozeice de tip I sau II duc la fractura de col femural sunt:

-Caderi accidentale, prin simpla <<impiedicare >>.

-Tulburari vestibulare, ameteli.

-Hipotensiunea ortostatica.

-Deficiente functionale a membrului inferior.

-Tulburari cardiace, anemii grave.

ARTROZA.

Procesul degenerativ rezulta din interactiunea complexa a unor factori extrinseci si intrinseci.

Factori extrinseci:

-Traumatisme (fracturi, microtraumatisme profesionale, luxatii)

-Inflamatii (poliartrita reumatoida, infectii articulare)

-Factori mecanici (suprasolicitarea articulatiei)

-Factori de mediu (profesia, stilul de viata)

-Boli neurologice (neuropatii)

-Malformatii congenitale (cubitus varus sau valgus)

-Boli metabolice (diabet, hemocromatoza)

-Boli de singe (hemofilie)

-Factori endocrini (acromegalie, mixedem, menopauza)

Factori intrinseci:

-Ereditatea

- Varsta influenteaza prin imbatranirea fiziologica (cartilaj deshidratat, cu rezistenta scazuta si vulnerabil la agresiunile mecanice

Preview document

Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 1
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 2
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 3
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 4
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 5
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 6
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 7
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 8
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 9
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 10
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 11
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 12
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 13
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 14
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 15
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 16
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 17
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 18
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 19
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 20
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 21
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 22
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 23
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 24
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 25
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 26
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 27
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 28
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 29
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 30
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 31
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 32
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 33
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 34
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 35
Geriatrie, gerontologie și nursing specific - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Geriatrie, gerontologie si nursing specific.docx

Alții au mai descărcat și

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienței cu leuzie fiziologică

CAPITOLUL I 1.1. Prezentarea noţiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului afectat 1.1.1. Anatomia si fiziologia aparatului genital feminine...

Boala celiacă și depistarea ei în pediatrie

PARTEA GENERALA 1. CLASIFICAREA ETIOLOGICA IN BOALA DIAREICA CRONICA Cauzele diareei cronice la copil sunt foarte numeroase, mai numeroase...

Îngrijirea pacientei cu fibrom uterin

NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI GENITAL FEMININ CLASIFICAREA ORGANELOR GENITALE FEMININE Organele genitale feminine...

Îngrijirea pacientului cu pancreatită acută

Am ales sa expun in aceasta lucrare subiectul in cauza, avand ca suport urmatoarele motive: -Primul motiv consta in implinirea dorinta ei de...

Îngrijirea Bolnavei cu Sarcină Ectopică

I. Argument Sarcina ectopică se defineşte ca implantarea si dezvoltarea unui blastocist în afara cavitatii uterine. Scopul prezentului proiect...

Îngrijirea Pacientei cu Afecțiuni ale Aparatului Genital Feminin

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI GENITAL FEMININ A. Organele genitale externe: 1. Vulva 2. Glandele mamare 1. Vulva...

Îngrijiri acordate pacientelor în lăuzia fiziologică

A fi mama înseamnă a renunţa la tine pentru fiinţa căreia îi dai naştere. A naşte un copil nu este uşor, dar a-ţi asuma responsabilitatea creşterii...

Proiect geriatrie - afecțiunile degenerative ale sistemului nervos

REGULI SI PRINCIPII DE BAZA IN ALICAREA GIMNASTICII MEDICALE LA VARSTA A TREIA Sedintele de gimnastica trebuie sa se desfasoare in incaperi...

Ai nevoie de altceva?