Histologie

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Histologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 25 fisiere doc de 173 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

TESUTUL EPITELIAL

Tesutul epitelial este tesutul cel mai raspandit in organism.

Principalele caracteristici:

- este format din celule ce au un aspect de mase celulare compacte

- spatiile intercelulare sunt foarte reduse (au putina substanta extracelulara)

- celulele sunt unite prin jonctiuni

- orice epiteliu are doua suprafete: libera (orientata catre mediul extern) si atasata la tesutul conjunctiv, intotdeauna ancorata la el printr-o masa acelulara (bogata in proteine si glicozaminoglicani sulfatati) care formeaza membrana bazala (MB).

Diferente intre tesutul epitelial si tesutul epiteloid: tesutul epiteloid are MB dar nu are suprafata libera. Spre exemplu, in corticosuprarenala, apar celule secretorii, atasate prin jonctiuni la MB dar care nu au suprafata libera. Acesta este un tesut epiteloid.

- are o mare diversitate de forme si functii:

- formeaza invelisuri membranare (epiderm, cavitatile inchise ale organismului: pleura, peritoneu, pericard, peretii cailor de comunicare cu mediul extern: arborele traheo-bronsic, tubul digestiv, caile genito-urinare etc.).

- asigura transportul selectiv de molecule intre mediul intern si extern sau intre doua compartimente ale organismului.

- intra in structura unor organe solide si a unor glande: tesutul epitelial realizeaza unitatea secretorie si ajuta la formarea sistemului canalicular, deci formeaza parenchimul glandei (parenchimul glandular este format din unitatile secretorii si canaliculele secretorii).

- au rol senzorial, in organele de simt (mugurii gustativi, organul Corti, crestele ampulare, aparatul otolitic).

- au rol contractil, care prezinta o importanta minora. Acestea sunt populatii aparte de celule epiteliale, care se numesc celule mioepiteliale (un tesut epitelial care prezinta miofilamente contractile in citoplasma)

Un tesut epitelial poate realiza una sau mai multe functii.

Rolul sau este asemanator cu al membranei celulare, dar relativ la organ si anume: separa selful de non-self si monitorizeaza, controleaza si modifica substantele care il traverseaza.

Caracterul ubicuitar al tesutului epitelial este determinat de originea embriologica a sa care este in oricare dintre cele trei foite embrionare:

- din ectoderm deriva:

- epidermul si derivatele sale (par, unghii)

- glandele tegumentare (sudoripare si sebacee)

- epiteliul cavitatii bucale, nazale si anale

- unele glande endocrine: adenohipofiza

- din endoderm deriva:

- tubul digestiv si aparatul respirator

- parenchimul glandelor anexe digestive

- glandele endocrine (paratiroida, tiroida si timusul)

- din mezoderm deriva:

- corticosuprarenala

- endoteliile

- mezoteliile

Tesutul epitelial este lipsit de vase sangvine si limfatice (este avascular). Vasele sangvine aflate in tesutul conjunctiv nu traverseaza MB si tesutul epitelial este hranit prin difuziune. Spre exemplu, in cazul epiteliului pluristratificat, celulele aflate in contact cu MB sunt mai bine hranite decat cele aflate la o distanta mai mare de MB. Exista si un epiteliu vascularizat: stria vasculara, care se gaseste in urechea interna, pe peretele lateral al canalului cohlear.

Este bine inervat, prin terminatii nervoase libere, distribuite in mod neuniform, in retea butonata, retea in cosulet sau retea nebutonata. Anumite epitelii nu au terminatii nervoase libere pentru durere, ceea ce permite efectuarea anumitor manevre fara anestezie (raclarea epiteliului gastric si intestinal pentru biopsie, cauterizarea colului uterin).

Tesutul epitelial are capacitatea de regenerare (proces fiziologic prin care sunt inlocuite celulele uzate, prin activitate mitotica neintrerupta a unor celule nediferentiate din epiteliu, numite celule stem). Rata de inlocuire a unui epiteliu variaza in limite foarte largi: epiteliul intestinal se inlocuieste in 2-5 zile (cel mai rapid) iar epidermul se inlocuieste in 30 zile (cel mai lent).

Inlocuirea se poate face in trei moduri:

1. pe seama unor celule bazale izolate, intercalate intre celulele epiteliale. Apare in cazul unor epitelii unistratificate cilindrice (epiteliul trompelor uterine, epiteliul cailor genitale masculine: epididim si canal deferent)

2. pe seama unor celule bazale grupate (de obicei intr-un strat numit strat germinativ)

3. pe seama unor zone numite zone germinative. Apare in cazul glandelor intestinale si al celor gastrice (in fundul criptelor gastrice apar aceste zone germinative).

Metaplazia este procesul de transformare a unui tip de epiteliu intr-un alt tip de epiteliu. Spre exemplu, epiteliul unistratificat se transforma in epiteliu pluristratificat. Metaplazia apare sub actiunea cronica a unor factori nocivi de mediu. Spre exemplu, sub actiunea substantelur toxice din fumul de tigara epiteliul pseudostratificat ciliat din caile respiratorii se transforma in epiteliu pluristratificat si isi pierde functia. Daca actiunea nociva inceteaza, procesul este reversibil.

EPITELIUL DE ACOPERIRE

Alcatuieste invelisuri membranare, adeseori cu rol de protectie.

Poate fi clasificat dupa numarul de straturi in epiteliu simplu (unistratificat) si epiteliu stratificat (pluristratificat) sau, dupa forma celulelor, in epiteliu cilindric (columnar, prismatic), scuamos (pavimentos) sau cubic. Clasificarile nu tin seama de particularitatile functionale. Deci epiteliile pot fi:

- simple

- pavimentoase (scuamoase)

- cubice

- cilindrice (columnare, prismatice)

- stratificate:

- pavimentoase (cheratinizate sau necheratinizate)

- cubice

- cilindrice

Clasificarea dupa forma celulei se face dupa stratul superficial, in cazul epiteliilor stratificate.

- pseudostratificat cilindric

- de tranzitie (uroteliu)

Epiteliile pavimentoase simple (scuamoase)

Seamana cu solzii pestilor, au nuclei alungiti si turtiti, deci acest tesut apare ca un sir de nuclei turtiti. Acest epiteliu actioneaza ca o bariera simpla permeabila, asigurand un tranzit selectiv de gaze si metaboliti.

Fisiere in arhiva (25):

 • Histologie
  • Histo1.doc
  • Histo10.doc
  • Histo11.doc
  • Histo12.doc
  • Histo13.doc
  • Histo14.doc
  • Histo15.doc
  • Histo16.doc
  • Histo17.doc
  • Histo18.doc
  • Histo19.doc
  • Histo2.doc
  • Histo21.doc
  • Histo22.doc
  • Histo23.doc
  • Histo24.doc
  • Histo25.doc
  • Histo26.doc
  • Histo3.doc
  • Histo4.doc
  • Histo5.doc
  • Histo6.doc
  • Histo7.doc
  • Histo8.doc
  • Histo9.doc

Alte informatii

Sunt chiar bune si sunt toate UMF Carol Davila