Infectii Parazitare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Infectii Parazitare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

1. SCABIA

Este o dermatoza parazitara, contagioasa,foarte pruriginoasa, produsa de sarcoptes scabiae.

Epidemiologie:

Boala evolueaza in epidemii ciclice care apar la un interval de 25-30 ani. Imbolnavirea e favorizata de lipsa de igiena si de promiscuitate. Transmiterea se face prin contact direct cu bolnavul sau indirect prin contact cu lenjeria de pat sau de de corp.

Copiii sunt mai receptivi decat adultii.

Perioada de incubatie e de 2-4 sapt, si mai scurta in cazul recidivelor (1-3 zile).parazitul traieste departe de gazda doar 2-3 zile.

Forme clinice:

1. forma clasica- boala prezinta o eruptie pruriginoasa, patognomonica, constituita din tunele acariene si vezicule prelate. Concomitant prezinta si excoriatii determinate de grataj. Eruptia are o topografie evocatoare: la nivelul mainilor,interdigital, articulatia pumnului, fata ant a axilelor, zona periombilicala, zona fesiera, regiunea perimamelonare, teaca penisului si scrotal,plantele la sugari. Pruritul se intensifica nocturn.

2. forma oamenilor curati- pruritul este present,dar leziunile sunt minime sau absente

3. forma incognita- simptomatologia este atenuata de dermatocorticoizii autofolositi de bolnavi pt prurit.

4. forma norvegiana

5. forma nodulara- prezinta nodulicu nuanta violacee sau maronie deschis, localizati in zona perigenitala,noduli deosebit de pruriginosi.

Tratamentul

Exista mai multe preparate folosite,dar sulful e cel mai eficace.se gaseste sub forma de unguent conc 10%, 2 tuburi. Se ungeo singura data pe zi , seara, dupa dus. Se unge toata suprafata pielii,cu exceptia gatului si fetei(e irritant si determina dermita de contact). Se foloseste 5 seri consecutive.

In formele eczematizate, generalizate sau cu prurit intens se administreaza si un antihistaminic pt combaterea prurituluisi chiar un dermatocorticoid din clasa mica ca potenta, sub forma de crema(hidrocortizon, triamcivolon).

Unguentul cu sulf se administreaza la copii numai in formele magistrale, folosind concentratii corespunzatoare varstei( pana la un an conc 1% sulf).

1-2 ani- conc2%

7 ani- conc7%

Ex: Rp/ Sulf pp 3g

Lanolina 10g

Vaselina ad 100g

Ds extern, seara dupa baie, 5 seri consecutiv

Altele: - spregal (spray), seara dupa baie 1-3 seri

- scabox

- lindan

Tratamentul , indiferent de medicament trebuie administrat si celorlalti membri din familie, chiar daca nu au leziuni. Se poate face tratament preventive 1-2, max 3 zile.

Dezinfectarea lenjeriei de pat si de corp este obligatory,prin fierbere si calcare cu ierul incins. Obiectele ce nu pot fi fierte sau calcite se tin la aerisit mai mult de 3 zile.

2. PEDICULOZA

Pediculozele sunt dermatoze produse de Pediculus humanus si de Phtirius pubis.

Pediculus humanus are 2 forme: pediculus capitis si pediculus corporis.

Pediculoza capului

Este produsa de pediculus capitis. Parazitarea se face prin contact direct cu parul parazitat sau indirect prin pieptane, perie, caciula, palarie.

Localizarea elective este in regiunea occipitala, unde parazitul traieste pe firele de par si inteapa pielea pentru a se hrani. Ariile parazitate sunt intens pruriginoase.

Bolnavul prezinta in ariile parazitate mici papulo-vezicule, 1-2 mm, intricate, cu excoriatii produse prin grataj.

Uneori si cruste melicelice (galbui) datorate infectiei streptocociceasociate frecvent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Infectii Parazitare.doc