Patologie Celulara

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Patologie Celulara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Medicina, Medicina Veterinara

Extras din document

Este studiul mecanismelor proceselor patologice la nivel molecular si celular.

A aparut in 1889, Wirchow, a emis oxioma omnis cellula e cellula.

Primele modificari care apar la nivel celular si care ulterior se transforma in modificari patologice sunt modificari Biochimice la nivel molecular urmate apoi de modificari morfopatologice ele se pot observa cu ochiul liber sau la examenul Risto-Patologic.

Celulele eucariote se nasc, se diferentiaza, se multiplica, imbatranesc si mor.

Moartea lor poate fi fiziologica sau patalogic.

Fiziologic – apoptoza

Patologic – necroza

Apoptoza:

- proces care este programat genetic si fara de care organismul nu poate sa existe.

- in cazul apoptozei moartea survine pt. o celula , fragmentele rezultate sunt imediat fagocitate.

- apare in urma unor modificari biochimice aparte.

- in citoplasma prin cresterea concentratiei de ioni, Ca , Mg care are ca efect stimularea unei enzime ( endonucleaza ) care fragmenteaza nucleozomii => nu se mai produce replicarea semiconservatica si deci celulele nu se mai divid, organitele continua sa se multiplice si ajung sa compreseze asupra nucleului si sa opreasca metabolismul celular, in celule se acumuleaza A.R.N. si organite. Cromatida se fragmenteaza si se transforma in corpi apoptodici. In acel moment celula se fragmenteaza in mai multe segmente care sunt fagocitate. Fenomenul este reglat de factori locali si hormonali care sunt dirijati de stimuli neuroendocrini ( endogeni ) si exogeni ( radiatile ionizante si dozele mici de radiati duc la o crestere a apoptozei , razele gama si ultraviolete , in doze mari duc la necroze ) este reglata genetic , exista pana in prezent un numar de 12 gene care au fost indentificate ca gene implicate in controlul apoptozei:

- 3 din gene regleaza moartea celulei

- 2 regleaza fragmentarea A.D.N-ului

- 7 relgeaza fagocitoza – rol important in procesul de cancerogeneza

Exista in celulele eucariote 2 tipuri de gene care regleaza acest proces si asigura un echilibru intre apoptoza si cancerogeneza.

- Gene ancogene , toate celulele eucariote le au inregistrate in bagajul lor genetic.

- Gene subpresoare ale cresterii tumorale ( proteina P53 ) , momentul in care dispar din citoplasma celulei se pot multiplica anarhic , dau nastere la procese canceroase.

Cancerul

- Pierderea capacitatii de interpretare a semnalelor unor molecule complexe care vin din mediu catre celule

Apoptoza

- declansata de factori fiziologici

- produce moartea unei singure celule dintr-un grup

- nu se elimina enzime lizozomale

- morfologic se constata o fragmentare a nucleului si celulei in corpi apoptodici

- fagocitoza este prezenta

- nu se produce cicatrizarea

- se caracterizeaza prin compactarea cromatinei si condensarea citoplasmei

- nu se remarca hipertrofii ale mitocondriilor Necroza

- factori patologici

- moartea unui grup de celule care sunt apoi eliminate

- se elimina enzime lizozomale

- se realizeaza o hipertrofie a celulei si dezintegrarea ei

- nu este favorizata de fagocitoza, celulele se strang la un loc si formeaza detritusuri celulare

- cicatrizarea este prezenta

- se realizeaza cariorexa si carioliza ( distrugerea nucleului ) si implozia celulei

- sunt prezente procese imflamatorii.

Necroza

- proces bilogic prin care celulele mor in urma actiunii unor factori patogeni.

- este precedata de o perioada care anunta procesele necrotice = necrobioza

Necrobioza

- perioada intermediara in care celula inca mai poate fi recuperata , ca si necroza este determinata de o tulburare a transferului transmembranar a substantelor vitale pentru celula ( oxigen si apa , aminoacizi , proteine , saruri ) factorul cel mai acut de transfer a celulei in necrobioza si apoi in necroza este apoxia ( lipsa partiala de oxigen ).

Hipoxia = lipsa totala de oxigen, poate sa aprara ca urmare a unui proces ischiemic pe un anumit teritoriu datorita unor factori diversi , lipseste aportul de oxigen.

Ischiemia

- reprezinta un proces prin care o anumita zona din organism este lipsita de aport de oxigen

Factorii pot fi:

- tromboze vasculare

- compresiuni asupra vaselor sangvine

- factori infectiosi

- substante chimice diferite

Ex : ischiemia este un proces reversibil daca este pe o perioada redusa de timp ( in S.N.C, neuronul supravietuieste 3 min. fara oxigen , daca se reia aportul de oxigen celula nervoasa isi reia activitatea ; celula musculara cardiaca – dupa mai mult de 20 minute procesul este ireversibil ).

Necrobioza este partial reversibila si ireversibila . In acest proces se intalnesc modificari biochimice la nivel molecular , apoi electromacroscopice ( ultrastructural ) si morfologice, micro si macroscopice.

In procesul biochimic inceteaza fosforilarea oxidativa care se desfasoara in mitocondrii , unde exista un lant de citocromoxidaze care activeaza oxigenul si il transforma in A.T.P. ( adenozintrifosfat ) – este sursa de energie pentru foarte multe enzime ale plasmalemei . In aceste conditii ionii de Na si K care trebuiau eliminati din celula raman si se acumuleaza in citoplasma , ionii de Na atrag apa si atunci se deschid cananele membranare pt. apa , apa patrunde in exces in celula. Celula se balonizeaza si se produce o compresare asupra organitelor celulare – nu se mai realizeaza metabolismele.

Mecanismul de glicoliza anaeroba incearca pentru o perioda de timp sa suplineasca lipsa de A.T.P, glicogenul incepe sa fie metabolizat la nivelul celulei hepatice , scade glicogenul din sange = glicoliza; in schimb apare acidul lactic care se fixeaza in muschi , prin acumularea acidului nu se mai pot realiza activitati musculare normale, fibra intra in autocontractie.

pH-ul sangvin creste foarte mult si nu mai permite desfasurarea proceselor metabolice. Pentru realizarea acestora este nevoie de un pH = 7.2 pana la pH = 7.4 iar acidul lactic duce la pH = 5 pana la pH = 6 .

Consecinte morfologice ale hipoxiei

- hidratarea celulei in exces

- enzimele lizozomale se activeaza si stau intr-o perioada de repaus pana cand acumularea apei atinge limite insuportabile pentru celula iar lizozomii explodeaza. Enzimele proteolitice declanseaza moartea celulei , R.E.R. se dilata iar ribozomii incep sa se desprinde de pe R.E.R. rezulta lipsa sintezei proteinelor.

Celula realizeaza o serie intreaga de transformari

Fisiere in arhiva (1):

  • Patologie Celulara.doc