Pediatrie - Recuperare Curs 5

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Pediatrie - Recuperare Curs 5.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor: Padure Liliana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

ELEMENTE

DE BAZĂ ALE KINETOTERAPIEI (2)

TRACTIUNILE MANUALE

Insotesc mobilizarile pasive printr-o INTINDERE IN AXUL MUSCHIULUI sau ligamentar, asa incat sa decoapteze articulatia: o mana mentine segmental proximal fix si cealalta mana exercita o forta de tractiune RESPECTAND fiziologia articulatiei.

Tractiunile

- au avantajul ca nu sunt niciodata dureroase, daca ele sunt bine dozate si protejeaza cartilajele.

- ele pregatesc importantul act al POSTURARII manuale.

POSTURILE MANUALE

- Mobilizarile pasive si tractiunile manuale au permis sa se alungeasca partile moi si sa obtinem un anumit”confort” articular.

- Postura este MENTINEREA MANUALA a acestui confort articular obtinut.

- Pastrand pozitia aceasta cateva secunde pana la un minut si aplicand o forta constanta in timpul posturii, muschii, ligamentele incep adaptarea la noua situatie, daca evident am ajuns la o postura suportabila, fara durere, care nu genereaza opozitia cauzata deseori de elemente exterioare (lipsa de constanta a kinetoterapeutului, zgomote).

- Niciodata nu se face o relaxare brusca a posturii, pentru ca bruschetea antreneaza inevitabil durere, sperietura. Aceasta il surprinde pe copil care nu poate controla momentul brusc si-l face sa se apere, sa nu-si castige increderea in fiinta de langa el.

- Efectul progresivitatii in aplicarea posturii manuale, ca si in inlaturarea ei da eficacitate acestei tehnici manuale asupra unei articulatii ”intepenite”, care va castiga doar asa in amplitudine.

DEFORMATII SI MALPOZITII CONGENITALE

DEVIATIA CUBITALA

- Nou-nascutul prezinta o inclinatie permanenta a mainii in adductie (in plan frontal) asociata sau nu cu flexia pumnului prezenta bilateral.

- Deviatia cubitala cand apare, se produce in context familial adesea, degetele sunt normale. Prognosticul este favorabil daca micutul a fost manipulat si posturat corect de la nastere.

- Aceasta deviatie poate fi si o localizare a artrogripozei, dar de aceasta data degetele nu mai sunt normale, ele prezinta redori sau comptodactilie sau clindactilie. Prognosticul in aceasta patologie este dat de precocitatea instituirii kinetoterapiei, dar si de gradul de redoare si de posibilitatile de contractie musculara la acest nivel.

Bilant (1)

Inspectie:

- in repaus mana ramane in adductie permanenta si nu e in prelungirea antebratului si ea poate efectua miscari de flexie-extensie, dar totdeauna cu un anumit grad de adductie.

Palparea:

- percepe o mica retractie a muschiului cubital- participant la inclinarea devianta, dar mai ales retractia muschiului cubital anterior care antreneaza si flexia pumnului(gatului mainii).

- Aceste mici retractii cedeaza usor la aceste cazuri de malpozitie(fata de artrogripoza) pentru ca muschii sunt activi. Stimularea muschilor radiali obtine un raspuns in extensie directa mai mult sau mai putin evidenta.

Bilant (2)

Tratament:

- fara tratament, aceasta malpozitie se va instala. Pe termen lung ea va jena supinatia obligand si cotul sau si umarul sa participe la gestica vietii curente, dusul mainii la gura, pieptanatul s.a.

Tratament:

- Kinetoterapia trebuie inceputa cat mai curand posibil- mobilizari pasive in sensul repunerii mainii in axul antebratului.

- Kinetoterapeulul tine antebratul intr-o mana si cealalta fixeaza mana copilului la nivelul metacarpienelor, apoi intinde cubitalul anterior pentru a contracara flexia-adductia; stimuland muschii radiali(primul radial mai ales pentru ca pozitionarea sa mai externa poate permite un ami bun aliniament al mainii) extensia pumnului reaxeaza mana pe axul antebratului.

Tratament:

- Dupa sedinte progresive ca timp si aplicarea tehnicilor, se confectioneaza o orteza anterioara care are menirea sa mentina alinierea mainii la antebrat intr-o mica extensie.

- Ideal este ca atela sa se modifice si ea progresiv(dar practic costul ei si implicarea umana estea adesea imposibil) si sa fie purtata zi si noapte, cam 10-14 zile, apoi instalata doar pe timpul somnului. Aceasta va permite mamei in timpul veghei sa exerseze miscarile invatate si copilului sa practice autogesturile sale.

- In ciuda tratamentului kinetic aplicat precoce si bine condus, exista posibilitatea ca mana sa ramana inestetica, dar fara retractii si perfect functionala.

POLICELE ADDUS

- Este o malpozitie care tine policele addus permanent, inchis in palma, acoperit de celelalte 4 degete.

- Cand malpozitia este unica, e dificil de diagnosticat precoce pentru ca nou-nascutul si sugarul tine in primele saptamani si 2 luni pumnisorii stransi.

- Poate fi – uni sau bilateral

-parte integranta a unui sindrom malformativ, ca de pilda artrogripoza

Bilant (1)

Inspectie:

- deceleaza o atitudine spontana a pumnilor inchisi cu policele acoperit de celelalte 4 degete.

- la provocarea reflexului Moro(miscare brusca sau zgomot, mana se deschide si se descopera police addus.)

Palparea:

- arata o limitare a amplitudinii extensiei si abductie cand mentinem primul metacarpian intr-o mana si restul pumnului in cealalta mana.

Bilant (1)

- Bilantul muscular arata ca scurtul extensor, lungul extensor, lungul si scurtul abductor al primului deget (I) sunt muschi nefolositi, inactivi. Muschiul opozant al degetului I se retracta prin rolul lui de adductie iar actiunea proprie de opozitie este inhibata prin inactivitatea muschilor abductori si al primului extensor.

- Bilantul cutanat arata(cand intindem policele incercand sa-l aliniem indexului) pielea palmara albita de la articulatia metacarpofalangiana a policelui pana la baza celui de-al treilea metacarpian. Aceasta este marturia scurtarii pielii si a retractiei muschilor eminenti: adductorul I si scurtul flexor al primului deget. Importanta acestei retractii de la prima comisura e variabila si depinde de diagnostic.

Pielea este neteda si stralucitoare pe fata anterioara a policelui si la nivelul eminentei tenare tradand retractia subiacenta.

Tratament kinetic(1):

- Mobilizarile pasive au ca scop intinderea muschilor retractati, in primul rand al adductorului I(al policelui) kinetoterapeutul simte primul metacarpian intr-o mana si celelalte metacarpiene in cealalta mana intinzand prima comisura.

- Adductorul policelui se insera pe sesamoidul intern al primului metacarpian pana la al III-lea metacarpian- trebuie mentinute cu siguranta metacarpienele si nu falangele pentru a trage progresiv aceasta larga insertie.

- Desen

Tratament kinetic(2):

Adductorul policelui se insera pe sesamoidul intern al primului metacarpian pana la al III-lea metacarpian- trebuie mentinute cu siguranta metacarpienele si nu falangele pentru a trage progresiv aceasta larga insertie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pediatrie - Recuperare Curs 5.doc