Psihiatrie

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Psihiatrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Profesor: Ion Daniel Mihalache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Medicina, Psihologie

Extras din document

PSIHIATRIE

Psihicul- cuprinde toatalitatea vietii constiente a unui individ; o lume proprie, un nivel autonomy de dezvoltare a finite in raport cu mediul inconjurator;

Psihiatria= ”vindecarea sufetului”; studiaza comportamentul uman si are ca obiect accidentele si devierile comportamenului si metode de a-l readuce la normele sociale dorite.

Psihicul are mai multe functii:

• perceptia;

• atentia;

• memoria;

• gandirea;

• comportamentul care sunt strict dependente de substratul organic.

1) Perceptia

Definitie: Perceptia este functia psihica prin care o persoana isi proiecteaza mental obiectele din lumea reala.

Perceptia este diferita pentru fiecare persoana fiindca perceptia mental este dependenta pe de o parte de substratul anatomic, iar pe de alta partea de experienta anterioara.

Tulburarile de perceptie

Definitie: Iluziile sunt tulburari de perceptive cu obiect de perceput.

Una dintre iluzii este si falsa recunoastere. Tulburarile de perceptie se datoreaza luminozitatii insuficiente, distantei prea mari sau tulburarilor de vedere si reprezinta o situatie normala. Mai sunt si alte tulburari de perceptie determinate de o anumita stare afectiva (de ex. daca trec noaptea printr-o padure, am o stare de teama si pot sa percep in mod gresit zgomotele care le aud, adica trosnetul crengilor pe care calc poate fi interpretat ca fiind un animal care ne urmareste sau ca fiind pasii unei persoane; acest lucru este absolut normal). Mai pot fi iluzii datorate legilor fizice (de ex. lingurita intr-un pahar cu apa).

Iluziile patologice se datoreaza unei interpretari delirante. Un pacient aude niste lovituri in usa si le interpreteaza ca fiind ale unui agresor; aceasta iluzie patologica apare pe fondul dispozitiei delirante.

Un alt tip de iluzii patologice sunt si cele care privesc marimea obiectelor din lumea reala: pot parea mult mai mari sau mult mai mici decat in lumea reala. Un alt tip de iluzii patologice sunt iluziile Fregoli si anume: persoanele sunt inlocuite prin sosiile lor intr-un scop ostil pacientului. De obicei, se asociaza si cu inversiune afectiva (la schizofreni).

Definitie: Halucinatiile sunt tulburari de perceptive fara obiect de perceput - in lumea reala nu exista niciun stimul care sa induca tulburari de perceptie.

Dupa calea de transmitere, halucinatiile pot fi:

Halucinatiile vizuale pot fi sub forma de imagini, de scantei, cinemascopice (ca un film).

Halucinatiile auditive pot fi simple de ex. pocnete, lovituri) sau complexe (de ex. voci care la randul lor pot fi adresative sau comentative). Prezenta halucinatiilor reprezinta un factor de agresivitate si periculozitate.

Halucinatiile olfactive si gustative reprezinta o perturbare a gustului si mirosului si se pot intalni nu numai in bolile pshice dar si in anumite tumori temporal (pot fi chiar primul semn si interpretate ca asa-numite “crize uncinate” – forma de epilepsie temporal). In bolile psihice, halucinatiile olfactive si gustative se pot intalni asociate ideilor delirante de otravire. (cacosmie – senzatia de miros urat, de materii fecale)

Halucinatiile tactile: senzatia ca pe tegumente se misca gaze sau reptile mici. Anumite halucinatii tactile pot fi sub forma punctiforma pot aparea si la anumite persoane dependente de cocaina.

2)Atentia

Definitie: Atentia este actul prin care se realizeaza concentrarea activitatii psihice catre un anumit scop(scopul meu este sa invat).

Fisiere in arhiva (1):

  • Psihiatrie.docx