Subiecte chirurgie pediatrică

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 15151
Mărime: 75.77KB (arhivat)
Publicat de: Clarisa Ionescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corneliu Sabetay

Extras din curs

Chirurgie Pediatrică

Particularităţile CHIRURGIEI PEDIATRICE (ATI, CHIRURGICALE) la copil

Chirurgia pediatrică abordează malformaţiile congenitale. La copil elementele de patologie chirurgicală sunt strict legate e o anume etapă de vârstă.

EX:

• apendicita acută – are particularităţi distincte în funcţie de vârsta copilului, la sugar o apendicită acută fiind o problemă de diagnostic diferenţial deosebit de dificilă

• fracturile la copil- se comportă şi acestea deosebit în funcţie de vârstă, deosebiri care sunt legate de procesul de formare al calusului extrem de rapid la vârstele mici.

• Piciorul strâmb congenital varus în equin – este o malformaţie frecventă a aparatului locomotor , dar rezultatele pentru corectarea acestei malformaţii depind foarte mult de precocitatea instituirii tratamentului.

Chirurgul pediatric trebuie să ţină cont de rezistenţa particulară a copilului la diferitele vârste. La naştere copilul nou-născut se prezintă cu un echipament enzimatic şi de anticorpi pe care îi primeşte de la mamă , iar copilul îi pierde în perioada 1-6 luni.

Investigaţiile paraclinice au un rol foarte important deoarece echo prenatală are capacitatea de a depista afecţiuni malformative înainte de naşterea copilului.

O altă particularitate a chirurgiei nou-născutului o reprezintă cunoaşterea momentului operator. Pierderile de sânge la un nou născut sau sugar sunt foarte importante (5 cm3 la sugar reprezintă cca 100 cm3 la adult). La nou-născut + sugar , cantitatea de sânge din organism reprezintă 1/13 –1/20 din greutatea organismului.

Elemente de ATI

• Nou-născutul are o termoreglare defectuoasă , de aceea se folosesc lămpi scialitice , sticle cu apă caldă, înfăşat, acestea fiind mijloace prin care se poate combate hipotermia la naştere

• Nn are o hipofuncţie corticosuprarenală , care este legată de lipsa de maturitate a SNSimpatic. Datorită lui se produc o serie de reacţii postagresive reduse sau exagerat de mari.

• La nn este un deficit de factor de coagulare , care se combate prin administrarea de vit K.

• Prezintă o rapiditate a dezechilibrelor ionice şi acido-bazice care se instalează după intervenţii chirurgicale minore.

• Medicaţie anestezică : penthothal, droperidol, fentanyl.

• Monitorizarea urmăreşte temperatura , aspectul tegumentelor , puls, TA, nr de respiraţii, reflexe pupilare, culoarea sângelui în plagă.

Traumatismele obstetricale la copil –cauze, leziuni tegumentare, ţesut celulo-grăsos, craniene, fracturile

CAUZE:

1. poziţia anormală a fătului în uter

2. disproporţia dintre făt şi filiera pelvigenitală (bazinul matern)

3. prezenţa unor tipuri malformative ale bazinului

4. prezenţa la naştere a unor malformaţii tumorale ale fătului

5. utilizarea unor manevre obstetricale în scopul de a extrage rapid fătul

LEZIUNI ALE TEGUMENTELOR ŞI ALE ŢESUTULUI CELULAR SUBCUTANAT

Tegumentele pot fi frecvent interesate , lezarea lor neavând un caracter grav. Urechile , nasul, extremităţile , organele genitale , pot să prezinte leziuni mai frecvent după aplicarea unor manevre obstetricale.

Leziunile de la nivelul tegumentelor şi ţesutului celulos grăsos, pot prezenta porţi de intrare pentru infecţii grave(osteomielită, cangrenă cutanată extensivă, infecţii streptococice).

LEZIUI CRANIENE

Utilizarea unor aparate pentru expulzia fătului de tipul unor ventuze (vacumului), pot să realizeze la nivelul extremităţii cefalice bosa sero-sanghină- leziune obişnuită a ţesutului celular subcutanat , ţesut care este slab reprezentat la nivelul capului.

CEFALHEMATOMUL

Reprezintă o colecţie hemoragică subperiostică situată în vecinătatea suturilor osoase. Clinic , apare după 2-3 zile de la naştere prezenţa unei deformări a craniului , cu existenţa unor zone de fluctuenţă.

Prezenţa lui poate da şi fisuri osoase sau chiar înfundări ale osului. O Rx de profil , este necesară.

Evoluţia cefal-hematomului poate duce spre calcifiere , care duce la apariţia unui calus osos, inestetic , care dă aspectul de asimetrie a craniului.

Nou-născutul este cunoscut prin hipoprontrombinemia prezentă ceea ce determină medicul să îi administreze un tratament cu vitamină K, C, Ca.

Puncţia cefalhematomului duce observarea unei colecţii lichidiene , se face numai în condiţii de sterilitate absolută.

FRACTURILE

Traumatismele obstetricale la copil pot realiza fracturi atât la nivelul oaselor craniene cât şi la nivelul oaselor lungi (claviculă, humerus, femur).

Fracturile craniene se întâlnesc destul de rar. Oasele craniului beneficiază de o elasticitate deosebită , prezintă suturi cartilaginoase , care permit alunecarea oaselor unul peste altul atunci când trec bariera prin filiera pelvino-genitală.

Fracturile de la nivelul craniului de tip liniar sunt fracturi simple care se pot vindeca o dată în câteva săptămâni , cu creşterea.

Rx de craniu poate evidenţia o fractură cu înfundare. Este important să recunoaştem pe Rx dak este vorba de înfundarea tăbliei interne şi nu a celei externe.

Creierul poate să sufere leziuni importante de la edem , contuzie, hemoragie, ajungând până la dilacerarea ţesutului cerebral.

Hemoragiile meningocerebrale pot să se evindenţieze precoce sau chiar tardiv. Imediat după expulzie pot apare: apneea tranzitorie, asfixia albastră, asfixia albă. Aceste simtome traduc inhibiţia centrului respirator

Simptomatologia clinică:

1. simptome neurologice- adinamie, hiporeflexie, areflexie tendinoasă, scădere până la dispariţia reflexelor arhaice, convulsii localizate sau generalizate, tulburări ale conştiinţei , comă.

2. simptome respiratorii- bradipnee, crize de apnee cu cianoză , perioadă de polipnee alternânde

3. semne cv- cianoză, bradicardie, aritmie

La examenul LCR aspectul este hemoragic.

Fracturile cu înfundare pot duce la apariţia unor hematoame , cu localizări diferite precum: extradural, subdural, intracerebral.

În această situaţie starea de conştienţă este rapid şi profund alterată , crizele convulsive şi coma se instalează cu sau fără un interval liber.

Preview document

Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 1
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 2
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 3
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 4
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 5
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 6
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 7
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 8
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 9
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 10
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 11
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 12
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 13
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 14
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 15
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 16
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 17
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 18
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 19
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 20
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 21
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 22
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 23
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 24
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 25
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 26
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 27
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 28
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 29
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 30
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 31
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 32
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 33
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 34
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 35
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 36
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 37
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 38
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 39
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 40
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 41
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 42
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 43
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 44
Subiecte chirurgie pediatrică - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Chirurgie Pediatrica.doc

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea bolnavului cu fractură de antebraț

MOTO “Viața este energie, efort interior, nazuință și împlinire. Viața este într-un cuvânt activitate. Aceasta este chiar nevoia fundamentală...

Curs 2 semiologie chirurgicală - semiologia traumatismelor închise

Semiologia traumatismelor închise Fracturile : - reprezinta întreruperea brusca a continuitatii oaselor datorita unui traumatism important; -...

Intubația

Calea respiratorie 1) nas →→ nasofaringe 2) gură →→orofaringe Epiglota - baza limbii - separă din punct de vedere funcţional laringele...

Boala Artrozică

Artroza este o artropatie degenerativa, multifactoriala si heretogena, caracterizata prin degradarea progresiva a cartilajului articular, însotita...

Chirurgie

0. Istoricul chirurgiei Chirurgia este ramura medicinei care se ocupă cu bolile pentru a căror vindecare este necesar un act operator. Etimologic,...

Boli Terminale

Subiecte pt ex: Data examen:11.02.2008 Examenul se va da pe doua serii, fiecare serie se va aseza pe 6 randuri, 2 subiecte pe rand. Subiecte:...

Coma - date teoretice generale

Definitie: Coma = stare patologica caracterizata prin pierderea starii de constienta, implicând reducerea reactiilor fata de stimulii externi la...

Ai nevoie de altceva?