Tulburari de Gandire - Psihiatrie

Imagine preview
(6/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Tulburari de Gandire - Psihiatrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

Tulburari de gândire

Tulburari ale gândirii

- de ritm si coherenta

- de continut – idei dominante

- idei prevalente

- idei obsesive si fobii

- idei delirante

Ideile delirante

- o idee cu un continut fals,

- pacientul având însa convingerea ferma a veridicitatii lor,

- neputând fi convins asupra faptului ca sunt eronate prin nici un argument logic sau dovezi.

Clasificare:

- Idei delirante expansive (macromanice): idei de marire si bogatie (grandoare), idei de inventie, idei de reforma, idei de filiatie, idei erotomanice, ideile mistice, religioase;

- Idei delirante depresive (micromanice): idei de persecutie, idei de revendicare, idei de gelozie, idei de relatie, idei de autoacuzare si vinovatie, idei hipocondriace, idei de transformare si posesiune, idei de negatie;

- Idei delirante mixte (în sensul ca pot fi întâlnite atât pe fond euforic cât si pe fond depresiv): idei de influenta, idei metafizice, cosmogonice.

Ideile delirante expansive (macromanice):

1. Idei de marire si bogatie (grandoare) – pacientul este convins ca este superior din punct de vedere fizic sau material. Acestea sunt legate de calitatile deosebite fizice si spirituale pe care subiectul le-ar avea, sau de bunurile materiale si situatia sociala pe care acestea le-ar poseda. Aceste idei se pot referi deci la: propria persoana (capacitatile sale) sau averea sa (posesiuni).

2. Idei de inventie – sunt legate de planuri sau experimente pentru o tehnologie de exceptie care poate sa nu aiba adesea nici un fel de legatura cu nivelul de pregatire si preocuparile profesionale ale subiectului. Esentialul pentru delirant consta în monopolul absolut asupra inventiei lor.

3. Idei de reforma – se refera la schimbarea unor sisteme filozofice, schimbari administrative, socio-politice sau economice care ar schimba întreaga omenire prin solutii puerile.

4. Idei de filiatie – constau în convingerea bolnavului ca nu apartine familiei sale ci ar fi descendentul unei familii renumite, foarte bogate, familii superioare, sau chiar ar avea o descendenta divina. Apare la copii abandonati care nu si-au cunoscut parintii. Corolarul acestor idei este nerecunoasterea parintilor naturali, ura fata de ei pentru substitutia la care îl supunpe subiect.

5. Idei erotomanice – exprima convingerea deliranta a bolnavului de a fi iubit de catre o persoana de obicei cu un nivel socio-cultural superior si careia îi atribuie în mod deliberat sentimente de dragoste fata de el, interpretând în acest sens orice act sau manifestare întâmplatoare a acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tulburari de Gandire - Psihiatrie.doc

Alte informatii

cursul nr 4