Marfuri Nealimentare -Curs

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Marfuri Nealimentare -Curs.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 92 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Merceologie

Cuprins

CUPRINS
Introducere
Capitolul 1. MĂRFURI DIN STICLĂ
1.1. Materiile prime folosite la obţinerea sticlei
1.2. Proprietăţile generale ale sticlei
1.3. Procesul tehnologic de obţinere a articolelor din sticlă
1.4. Verificarea calităţii mărfurilor din sticlă şi defectele mărfurilor din sticlă
1.5. Sortimentul mărfurilor din sticlă
1.6. Marcarea, ambalarea şi depozitarea mărfurilor sin sticlă
Сapitolul 2. MĂRFURI DIN CERAMICĂ
2.1. Materiile prime folosite pentru obţinerea produselor ceramice.
2.2. Obţinerea produselor ceramice si influenţa acesteia asupra calităţii
2.3. Sortimentul mărfurilor ceramice pentru menaj
2.4. Calitatea mărfurilor ceramice pentru menaj
2.5. Marcarea, ambalarea, depozitarea şi transportul articolelor ceramice
Capitolul 3. MĂRFURI DIN LEMN
3.1. Structura, compoziţia chimică şi proprietăţile lemnului
3.2. Principalele defecte ale lemnului
3.3. Sortimentul şi calitatea semifabricatelor din lemn
3.4. Fabricarea mobilei
Capitolul 4. FIBRE ŞI FIRE TEXTILE
4.1. Fibre textile
4.2. Fire textile
4.3. Ţesături
Bibliografie

Extras din document

Notele de curs „Mărfuri nealimentare şi siguranţa utilizatorului”sunt consacrate studiului mărfurilor nealimentare, reprezentând o continuare logică şi necesară a primei părţi, în ceea ce priveşte bazele generale, teoretico-metodologice ale mărfurilor, fiind destinate studenţilor din anul II, specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice.

În prezentele note de curs unt selectate cele mai reprezentative probleme necesare studenţilor economişti, dorindu-se o structură bine echilibrată şi corespunzător dozată, din punctul de vedere al tematicii implicate. Grupele de mărfuri prezentate, respectiv: mărfuri din sticlă, din ceramică, din lemn şi mărfuri textile au fost alese ca urmare a utilităţii lor, a ariei largi de răspândire, a tradiţiei României în fabricarea lor, dar şi a caracterului spectaculos al diferitelor tipuri de sticlă şi de ceramică, precum şi al stilurilor de mobilă. Marea grupă a produselor textile este tratată cât mai accesibil, astfel ca studenţii să poată deţine un minim de informaţii referitoare la: fibrele naturale, chimice şi sintetice, fire şi ţesături.

Cursul îşi propune familiarizarea studenţilor cu aceste grupe de mărfuri, dar şi însuşirea cunoştinţelor referitoare la condiţiile de calitate impuse şi la metodele de verificare a calităţii, necesare determinării calităţii reale a mărfurilor indigene sau din import existente pe piaţă.

Din lectura acestui curs se desprinde limpede o idee fundamentală foarte utilă pentru viitorul economist, şi anume că nivelul exigenţelor calitative, al competitivităţii şi concurenţei este practic egal, atât pentru piaţa internaţională, cât şi pentru piaţa naţională. Un produs nealimentar care nu poate fi vândut cât decât avantajos pe piaţa internaţională, nu va putea fi vândut avantajos nici pe piaţa naţională, chiar dacă se vor practica măsuri protecţioniste.

Motivul acestei situaţii este simplu. Nivelul calitativ al cererii este totdeauna mai ridicat decât cel al ofertei. În consecinţă, dacă nivelul calitativ al produselor autohtone este mai scăzut decât al celor din import, ne putem aştepta la o invazie de produse străine similare, care nu poate fi curmată prin măsuri administrative decât pe termen scurt.

Sperăm ca lucrarea, cuprinzând probleme doar pentru o informare de ansamblu, să stimuleze lărgirea şi adâncirea unor aspecte specifice mărfurilor nealimentare, după propriile interese ale cititorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marfuri Nealimentare.doc