Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 22398
Mărime: 132.31KB (arhivat)
Publicat de: Sebastian Bratu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Capitolul 1 Mercologia obiect si domeniu de stiudiu

Varietatea mare a nevoilor a determinat o diversificare accentuatã a produselor si serviciilor existente la un moment dat pe piatã.

Studiul produselor din punct de vedere tehnic presupune cunoasterea principalelor proprietãti, a modului cum acestea influenteazã utilitatea produsului, a factorilor specifici care actioneazã atât în sfera productiei cât si cea a circulatiei. Satisfacerea nevoilor prin intermediul produselor si serviciilor se realizeazã în grade si intensitãti diferite, prin intermediul proprietãtilor specifice, care le conferã acestora calitate.

În sensul cel mai general, calitatea reprezintã gradul în care o valoare de întrebuintare determinatã satisface o necesitate de consum curentã.

1.1. Obiect de studiu

Cunoasterea mãrfurilor din punct de vedere tehnic permite specialistilor implicati sã adapteze clauzele contractelor la cerintele de calitate solicitate de cumpãrãtori prin testele de marketing, deci sã influenteze si chiar sã determine orientarea producãtorilor.

Calitatea produselor prezintã si numeroase implicatii de ordin economic, cheltuielile cauzate de realizarea acesteia, atât în procesul de productie cât si în circuitul tehnico-economic asigurã competitivitatea pe piatã. Optimizarea gamei sortimentale în functie de fluctuatia cererii si ofertei obligã pe producãtor la o corelare a criteriilor de calitate cu costurile de fabricatie, cu cheltuielile necesitate de comercializare si utilizare.

Multitudinea de produse existente pe piatã ce pot satisface aceeasi necesitate nu poate fi apreciatã decât în contextul efectelor sociale cauzate, a acelor proprietãti care influenteazã direct sau indirect starea de sãnãtate a oamenilor, nivelul de culturã si civilizatie, gustul estetic al consumatorului, gradul de poluare al mediului înconjurãtor, multe din aceste cerinte fiind legiferate si obligatorii atât pe plan national cât si international.

Merceologia stiinta mãrfurilor are drept scop pregãtirea teoreticã si practicã a tuturor celor care desfãsoarã activitãti contingente cu marfa.

Dictionarul de Merceologie defineste astfel disciplina „Merceologia cuprinde ansamblul conceptelor, metodelor, tehnicilor de analizã si apreciere a calitãtii si finalitãtii produselor si de adaptare si reproiectare a acestora în vederea unei satisfaceri eficiente cu sisteme noi si cuprinzãtoare de produse”.

În acceptiunea unanimã a lucrãrilor de specialitate din domeniu, „Merceologia este stiinta care studiazã mãrfurile, atât cele materiale cât si cele fãrã continut material, în toatã

varietatea si complexitatea problematicii lor.

Fenomenele specifice mãrfurilor vizeazã o problematicã extrem de vastã care imprimã acestei stiinte un character complex, multirelational si multidisciplinar.

Dintre elementele specifice mãrfii si deci disciplinei merceologice enumerãm: calitatea (concept, caracteristici, analizã, cerinte, certificare, control, management), clasificarea, codificarea, ambalarea, modul de comportare la utilizator, efecte asupra mediului si posibilitãti de reintegrare în circuitul economic, falsificãri, protectia consumatorului

si responsabilitatea ofertantilor fatã de acestia.

1.2. Caracter complex

Cercetarea complexã a mãrfurilor impune o gamã largã de metode aplicabile diferentiat în functie de situatia concretã, natura cercetãrii, precizia rezultatelor, resursele disponibile.

Merceologia foloseste atât metode generale de cercetare, cât si metode specifice care îi sunt proprii în functie de scopul final urmãrit.

Având în vedere problematica vastã ce constituie obiectul de studiu al Merceologiei, aceasta este o stiintã de granitã cu caracter multi- si pluridisciplinar, care f oloseste informatii si cunostinte atât din stiinte clasice cât si moderne, toate acestea fiind organizate într-un sistem autonom, distinct si original, propriu.

Mutatiile petrecute în viata oamenilor, schimbãrile în modul de viatã si comportament de consum a impus adaptãri permanente ale stiintei mãrfurilor pentru o instruire eficientã a viitorilor specialisti. Aceastã continuã înnoire si adaptare la evolutia vietii economice ne demonstreazã caracterul dinamic al acestei stiinte.

1.3. Tendinte si evolutii

În activitatea de management a unei întreprinderi, calitatea, functiile acesteia, sunt indispensabile pentru a asigura fabricarea unor produse competitive si eficiente.

Urmãrirea permanentã a reactiei consumatorilor fatã de calitatea produselor si serviciilor oferite de firmã constituie o ne cesitate de supravietuire dar si de prosperitate. De aceea, fiecare activitate trebuie îndreptatã spre viitorii consumatori pentru a le cunoaste nevoile, pentru satisfacerea acestora si chiar pentru depãsirea asteptãrilor lor din punctul de vedere

al calitãtii.

Stiinta mãrfurilor permite prin cunostintele oferite si formarea unor aptitudini si abilitãti practice necesare pentru diversele activitãti si mai ales utile pentru interpretarea

rezultatelor obtinute.

Companiile producãtoare tind tot mai mult sã-si extindã activitatea dincolo granitele tãrii lor, trecând treptat de la o productie autohtonã la internationalizarea si chiar globalizarea acesteia, prin extinderea activitãtilor specific pe toate continentele lumii. Conceptul de globalizare

cuprinde atât premiza intensificãrii competitiei, cât si cea de extindere a oportunitãtilor la nivelul pietei mondiale.

Ipoteza conform cãreia globalizarea si competitivitatea sunt complementare, impune o nouã orientare în domeniul productiei de mãrfuri si servicii, determinate atât de rapiditatea schimbãrilor tehnologice cât si de scurtarea ciclului de viatã al produselor.

Aceste fenomene obligã extinderea cunostintelor despre mãrfuri si servicii spre componente devenite prioritare: protectia mediului, capacitatea de reciclare, particularitãti sortimentale pe piata de desfacere specifice, influente socio-economice asupra anumitor categorii de mãrfuri si servicii.

Stiinta mãrfurilor evolueazã si ea în acest sens, reflectând profundele transformãri din productie, comert, servicii, relatii economice internationale, toate având la bazã suportul material care-l constituie marfa.

Merceologia este stiinta care are ca obiect de studio calitatea marfurilor in corelatie cu cerintele pietei, pentru satisfacerea satisfacearea consumatorilor in conditii de eficienta economica.

Datoritã caracterului dinamic si complex al calitãtii, Merceologia studiazã produsele atât din punct de vedere tehnic, economic cât si social. Deci, este stiinta cercetãrii tehnico-economice a produselor, a calitãtii acestora raportatã la necesitatea si eficacitatea lor economico-socialã.

Industria ospitalitãtii si serviciile turistice în general utilizeazã mãrfuri cu principalul scop de a satisface cât mai bine cerintele si asteptãrile clientilor sãi. Cunoasterea calitãtii

acestora si posibilitatea aprecierii ei este din acest motiv o necesitate pentru specialistii în domeniu.

Capitolul 2

Calitatea marfurilor si a serviciilor

În epoca contemporanã denumitã de unii autori chiar era calitãtii , accentul în alegerea obiectivelor activitãtii economice se transferã de la cantitate la calitate, atentia ofertantilor pe o anumitã piatã se concentreazã asupra consumatorului, cresc preocupãrile pentru siguranta

mãrfurilor, devine tot mai constientã necesitatea de conservare a energiei si resurselor naturale, conceptul de calitate se globalizeazã impunând implementarea si certificarea sistemelor de management al calitãtii.

La nivel microeconomic calitatea devine cel mai important factor pentru cresterea competitivitãtii organizatiilor, iar la nivel macroeconomic ea este strâns

corelatã cu calitatea vietii.

Preview document

Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 1
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 2
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 3
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 4
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 5
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 6
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 7
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 8
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 9
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 10
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 11
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 12
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 13
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 14
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 15
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 16
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 17
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 18
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 19
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 20
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 21
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 22
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 23
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 24
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 25
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 26
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 27
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 28
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 29
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 30
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 31
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 32
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 33
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 34
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 35
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 36
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 37
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 38
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 39
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 40
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 41
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 42
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 43
Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Merceologia - Obiect si Domeniu de Studiu.docx

Alții au mai descărcat și

Merceologia alimentară și nealimentară

SUBSTANŢELE DIN PRODUSELE ALIMENTARE Apa Substanţe minerale Substanţe biochimice glucide lipide protide acizi organici vitamine, etc....

Design și estetică

Efortul contemporaneităţii de a lămuri nivelul şi rostul prezenţelor estetice în industrie şi economie constituie o necesitate rezultată chiar din...

Sistematica Mărfurilor

4.1 Cadrul conceptual al clasificării mărfurilor Sistematica mărfurilor se ocupă cu studiul sistemelor de clasificare, al metodelor şi criteriilor...

Standardizarea Mărfurilor

5.1 Conceptul de standard şi standardizare Standardizarea este o activitate de interes general care, prin aplicaţiile ei, are un impact important...

Etichetarea Mărfurilor

8.1 Etichetarea produselor Ca mijloc de comunicare între industrie, comerţ şi consum, etichetarea corectă şi cuprinzătoare a produselor reprezintă...

Bazele Merceologiei

1.1 Evoluţia şi importanţa sistematizării mărfurilor alimentare Consumatorul actual este din ce în ce mai dispus să renunţe la stocări riscante de...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Igiena solului

1. Igiena solului 1.1 Importanţa igienico-sanitară a solului Solul interacţionează permanent cu toate elementele mediului ambiant: apă, aer,...

Te-ar putea interesa și

Ambalaje

CAPITOLUL 1 DEFINIREA AMBALAJULUI ŞI A MATERIALELOR DE AMBALARE A MĂRFURILOR 1.1 DEFINIREA AMBALAJULUI ŞI A OPERAŢIEI DE AMBALARE A MĂRFURILOR...

Calitatea Serviciilor

INTRODUCERE În contextul economic actual, marcat de creşterea importanţei calităţii ca factor hotărâtor al competitivităţii întreprinderilor, tot...

Studiu privind calitatea mărfurilor domotice-electrocasnice de pe piață

CAPITOLUL I OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR 1.1 Semnificaţie şi denumiri ale ştiinţei mărfurilor Ştiinţa mărfurilor se...

Culoarea - atribut definitoriu în designul ambalării mărfurilor

Realizarea pe piata interna si externa a produselor fabricate în serii mari, care sa corespunda pe deplin cerintelor materiale si spirituale ale...

Studiu de fazabilitate al laboratorului de analize fizico-chimice și microbilogice

Titlul proiectului: Laborator de analize fizico- chimice și microbiologice Domeniu: Servicii Capitolul1. Prezentare generală a proiectului...

Rolul Estetic al Culorii

INTRODUCERE Realizarea pe piaţa internă şi externă a produselor fabricate în serii mari, care să corespundă pe deplin cerinţelor materiale şi...

Studiul Mărfurilor

CAPITOLUL 1 OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR Studiul mărfurilor se constituie într-un sistem de cunoştinţe, tehnici şi metode...

Fundamentele Tehnologiei și Merceologiei

1. FUNDAMENTELE TEHNOLOGIEI SI MERCEOLOGIEI Tehnologia reprezinta ansamblul de procese, metode, procedee, reguli si conditii tehnice aplicate in...

Ai nevoie de altceva?