Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 9047
Mărime: 33.30KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Sava
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Diana Ignatiuc

Extras din curs

Tema: Proprietatile consumiste ale marfurilor

Marfurile de larg consum se produc in rezultatul unor procese tehnologice ce si se realizeaza in sfera de comert pentru a satisface cerintele impuse. Ele trebuie sa corespunda necesitatilor sociale si culturale a consumatorilor, sa le asigure securitatea lor, necesitatile biologice s.a.

In corespundere cu aceste proprietati sunt alcatuite grupe de proprietati consumiste si indicatori de calitate a marfurilor.

Acesata clasificare desi e conventionala, dar e necesara pentru analiza calitatii marfurilor si sinteza actului final de calitate.

Precautam fiecare grupa de proprietati.

Proprietati sociale a marfurilor caracterizeaza totalitatea marfurilor de larg consum necesare pentru satisfacerea cerintelor consumatorilor. Aceste proprietati contin doua grupe mari de cerinte, care iau in consideratie specificul acestor grupe.

Grupa de marfuri alimentare – aceasta grupa se caracterizeaza prin valoarea nutritiva a produselor ce arata valoarea de utilitate a unuia sau altuia produs. Valoarea nutritiva a alimentelor are urmatoarele laturi:

• Valoarea organoleptica, ce se caracterizeaza prin actiunea alimentelor asupra organelor de simt a omului: gust, miros, culoare, consistenta s.a.

• Valoarea energetica, se manifesta prin aportul de substante ce livreaza energia necesara omului: acestea sunt glucidele (18kj/g), proteine (18kj/g) si lipidele (33kj/g).

• Valoarea biologica care este prezentata prin aportul de substante ce regleaza metabolismul. Acestea sunt vitaminele, substantele minerale, aminoacizii.

• Securitatea alimentara;

• Gradul de asimilare;

• Gradul de degradare.

Grupa de marfuri industriale aceste proprietati ne permit a aprecia necesitatea sociala a acestor marfuri, structura lor sortimentala si posibilitatea lor de a satisface necesitati. Proprietatile se caracterizeaza prin anumiti inidicatori ai marfurilor. Acesti indicatori se divizeaza in 2 grupe:

1. Indicatorii de adresa sociala si de necesitate sociala a marfurilor;

2. indicatorii corespunderii marfurilor cerintelor sociale.

Prima grupa de indicatori ne permit de a aprecia in ce masura merfurile produse sau realizate corespund necesitatilor unui anumit grup de consumatori, care este situatia pe piata in ceea ce priveste satisfacerea consumatorilor, cit de apte sunt necesitatile, preturile si posibilitatile acestor grupuri de oameni de a le achita.

Indicatorii corespunderii marfurilor cerintelor sociale ne arata in ce mod marfurile preconizate vor putea satisface necesitatile consumatorilor in plan social si sortimental, precum si legatura lor cu alte grupuri de marfuri ce intra in acest grup functional. In aceasta grupa de indicatori se mai include si indicatorii de uzura morala, care caracterizeaza termenul de folosire a acestor marfuri, fiind limitat de posibilitatea aparitiei unor marfuri identice, dar cu unele proprietati mai superioare

Proprietatile functionale permit a determina ce cerinte ale consumatorului poate satisface marfa data si in ce masura in comparatie cu alte marfuri analogice. Proprietatile functionale se caracterizeaza printr-un grup de indicatori functionali:

• indicatorii de perfectiune a indeplinirii principalelor functii;

• indicatorii de universalitate a folosirii marfurilor;

• indicatorii perfectiunii indeplinirii operatiilor auxiliare.

Indicatorii din prima grupa caracterizeaza posibilitatile de a indeplini principalele functii in calitate de obiect de consum. Acesti indicatori sunt prezentati de urmatorii:

• indicatorul utilizarii productive a marfii;

• indicatorul eficacitatii utilizarii;

• indicatorul de indeplinire a functiilor la etapele principale de utilizare.

Acesti indicatori se folosesc pentru aprecierea calitatii aparatelor de menaj, de pilda: timpul de separare a rufelor, cantitatea de rufe la o singura spalare etc.

Indicatorul de eficacitate a folosirii se foloseste pentru aprecierea calitatii marfurilor simple ce nu indeplinesc functii tehnice, de pilda eficacitatea impermeabilului la protejarea de apa, sau cantitatea si calitatea de materiale textile la folosirea foarfecii etc.

Indicatorul de indeplinire a functiilor la etapele de functionare e utilizat pentru a analiza eficacitatea etapelor de spalare a rufelor in masina de spalat (spalatul, clatitul, stoarcerea etc)

Indicatorul perfectiunii indeplinirii operatiilor auxiliare caracterizeaza diapazonul de conditii si posibilitatile de a manipula cu marfurile la etapele ce precedeaza sau faciliteaza indeplinirea functiilor de baza. De pilda: comoditatea transportarii, a pregatirilor pentru exploatare.

Acest indicator contine asa caracteristici cum ar fi:

1. Indicatorul de pregatire a utilajului, instalarea lui pe suport, reglarea diafragmei etc.

2. indicatorul perfectiunii deservirii si conducerii. De pilda timpul si regulamentul executarii operatiilor de conectare a CD – urilor, taria sunetelor, stereofonia.

3. indicatorul de executare a operatiilor finale. De exemplu pregatirea aspiratorului de praf pentru pastrare dupa lucru: strangerea cablului, deconectarea si ambalarea tuburilor, curatarea aspiratorului de praf etc.

Proprietatea sigurantei marfurilor la exploatare. Aceste proprietati sunt foarte apropiate de proprietatile functionale fiindca determina posibilitatile indeplinirii functiilor obiectului in tot timpul termenului de functionare. Ele arata:

- se pastreaza parametrii principali ai obiectului in termenul de functionare;

- va functiona obiectul permanent in timpul termenului de pastrare;

- longevivitatea;

- posibilitatile de reparatie;

- posibilitatile de functionare in timpul pastrarii transportarii.

Proprietatile ergonomice a marfurilor se caracterizeaza prin indicatori ergonomici. Aceste proprietati asigura comoditatea expluatarii obiectului, optimizarea sarcinilor fizice si psihice a omului ce sunt legate de obtinerea efectului necesar. Indicatorii ergonomici se divizeaza in indicatori compusi ce arata:

- comoditatea operarii cu o marfa simpla pentru indeplinirea functiilor principale si secundare;

- comoditatea conducerii unui aparat compus din punct de vedere tehnic;

- legeritatea insusirii de catre consumator a posibilelor manipulari cu marfa (obiectul). Precautam acesti indicatori pe rind:

Indicatorul complex de comoditate a operarii cu marfa pentru indeplinirea functiilor principale si secundare. Indicatorul ia in consideratie manipularii cu obiectul in procesul de exploatare (de pilda cu aparatul de barbierit in procesul barbieririi sau cu instrumentele de lacatuserie in timpul lucrului). Alta actiune a indicatorului este analiza comoditatii controlului procesului functional (de pilda determinarea nivelului de finisare a produsului in mixer).

Indicatorul urmareste comoditatea transportarii marfurilor si comoditatea pregatirii alimentului spre folosinta. De pilda comoditatea transportarii televizorului din magazin si in interiorul acestuia, sau comoditatea conectarii masinii de spalat de reteaua de apa si canalizare. Indicatorul arata comoditatea de regula si optimizare a aparatului (de pilda televizorul), comoditatea montarii sau demontarii lui, comoditatea indeplinirii lucrarilor de deservire a aparatelor (ungerea etc).

Indicatorul complex a comoditatii conducerii cu un aparat compus din punct de vedere tehnic permite analiza comoditatii cu manivelele de conducere la conectarea aparatului (televizorului), comoditatii de manipulare in timpul functionarii (masinii de cusut), comoditatea controlului (procesul in timpul functionarii).

Indicatorul complex legeritatii insusirii consumatorului posibilelor manipulari cu marfa ia in consideratir usurinta cu care consumatorul insuseste posibilitatile potentiale a aparatului si manipularile de conducere, reglare (de pilda – video casetofonul, aparatul de filmat). Toti acesti indicatori ergonomici complexi scot in evidenta posibilitatile marfurilor de a folosi cat mai comod obiectele comercializate, si anume:

- concordanta dintre obiectele de comercializare si masa, forma corpului uman;

- corespunderea obiectului cu posibilitatile de reactie, cu puterea, energia si posibilitatile de percepere umane;

- corespunderea obiectelor cu posibilitatile organelor auditive, vizuale, gustative cu posibilitatile de a insusi unele manipulari, cu temperatura, umiditatea si alte conditii umane

Preview document

Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 1
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 2
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 3
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 4
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 5
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 6
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 7
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 8
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 9
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 10
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 11
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 12
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 13
Temele la disciplina Expertiza Mărfurilor și Serviciilor - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Temele la Disciplina Expertiza Marfurilor si Serviciilor.doc

Alții au mai descărcat și

Mărfuri alimentare și securitatea consumatorului - evaluarea calității produsului - băuturi energizante

Introducere Echipa noastra a ales pentru analiza, in acest proiect de disciplina,controversatele bauturi energizante, despre care se spune ca ar...

Mărfuri Alimentare și Securitatea Consumatorului

Obiective: Dobândirea de cunoştinţe privind: configuraţia actuală a mărfurilor alimentare; funcţiile produsului alimentar; caracterizarea...

Studiul Mărfurilor

CAPITOLUL 1 OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR Studiul mărfurilor se constituie într-un sistem de cunoştinţe, tehnici şi metode...

Expertiza și certificarea mărfurilor

Noţiunea de expertiză merceologică Expertiza reprezintă acel mijloc de probă prin care, in baza unei cercetări metodice folosind procedee...

Mărfuri alimentare și securitatea consumatorilor

Imperativul tratarii separate si specifice a merceologiei marfurilor alimentare – ca note de curs si problematica – deriva din particularitatile...

Bazele Merceologiei

1.1 Evoluţia şi importanţa sistematizării mărfurilor alimentare Consumatorul actual este din ce în ce mai dispus să renunţe la stocări riscante de...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Mărfuri nealimentare

5.1 Proprietatile ceramicii 5.1.1 Compozitia chimica Ceramica are o structura policristalina fiind alcatuita din particule cu diametre de ordinul...

Ai nevoie de altceva?