Linii Tehnologice

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 39099
Mărime: 7.87MB (arhivat)
Publicat de: Achim Dascalu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florea Gheorghe

Extras din curs

1. CONŢINUTUL ACTIVITĂŢII DE PROIECTARE

Prin proiectare se înţelege activitatea utilă, care are ca obiect elaborarea complexului de documentaţii tehnice, economice, de organizare şi conducere, necesare realizării fizice, în natură a obiectivelor de investiţii, punerii în funcţiune a capacităţilor ce se construiesc şi folosirii lor în concordanţă cu scopul şi destinaţia economică pentru care au fost create.

Investiţiile pot fi definite din mai multe puncte de vedere.

În sens foarte larg a investi înseamnă a încorpora într-un obiect sau acţiune, eforturi umane şi mijloace materiale cu scopul de a obţine un anumit rezultat.

În economie, termenul de investiţie se utilizează în două sensuri.

Din punct de vedere al cheltuirii banilor, investiţii înseamnă plasarea de fonduri băneşti în societăţi economice sau instituţii social-culturale, noi sau vechi, cu scopul de a obţine un anumit beneficiu, prin cumpărări de utilaje şi clădiri, dar şi de materii prime, materiale, combustibil, plata personalului, achiziţionarea de hârtii de valoare ( acţiuni, dividente, asigurări etc.), angajarea de sume băneşti în operaţii bancare sau comerciale.

Din punct de vedere economic propriu-zis, investiţia are un sens mai limitat, deoarece presupune numai sporirea patrimoniului de clădiri şi echipamente tehnice, adică formarea de noi fonduri fixe.

În economia capitalistă se folosesc pe larg ambele sensuri, în timp ce în economia socialistă s-a reţinut numai înţelesul al doilea, cel economic propriu-zis.

Investiţiile sunt purtătoare de progres, prin ele prinzând contur cele mai noi (recente) cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii contemporane. Chiar şi atunci când se urmăreşte înlocuirea unui utilaj vechi, uzat, cu altul, care să îndeplinească aceeaşi funcţie, deci să realizeze acelaşi produs, noul utilaj achiziţionat are caracteristici superioare, lucrează la parametri superiori, îmbunătăţiţi, are un randament mai bun, fiind un utilaj de fabricaţie recentă, modernă, în care s-au încorporat cele mai noi descoperiri şi invenţii. Oricărei investiţii îi este propriu caracterul novator, ceea ce face ca unul din rolurile principale ale investiţiilor să fie acela de modernizare a structurilor economice.

Noţiunea de investiţii admite două aspecte: unul financiar şi altul fizic. Aspectul financiar se referă la fondurile de investiţii cheltuite, pe când cel fizic reflectă lucrările executate.

Investiţiile sunt deci legate nemijlocit de fonduri fixe (participă cu întreaga lor valoare de întrebuinţare la mai multe cicluri de producţie), acestea reprezentând rezultatul fondurilor de investiţii.

Investiţiile se realizează cu participarea mai multor ramuri ale producţiei materiale (industrie, construcţie, transporturi etc) şi ale aşa numitei sfere de activităţi neproductive (cercetare ştiinţifică, inclusiv proiectare, precum şi învăţământ, activitatea financiar-bancară etc).

Indiferent de mărimea, natura şi destinaţia economică a obiectivelor de investiţii, de domeniul şi sectorul în care se construiesc acestea, înainte de a se începe executarea lucrărilor aferente este necesar să se asigure documentaţia tehnico-economică de execuţie, elaborată şi aprobată în concordanţă cu normele în vigoare în momentul respectiv.

În prezent la baza realizării obiectivelor de investiţie stă o concepţie modernă, de proiectare integrată. În funcţiile proiectării integrate intră nu numai soluţionarea problemelor legate de construirea obiectivelor de investiţii planificată ci şi a acelora care privesc perioada de după punerea în funcţiune a capacităţilor. Proiectarea integrată a obiectivelor de investiţii rezolvă concomitent şi problemele organizării producţiei şi a muncii, ale conducerii activităţii economice de producţie şi financiare, ale sistemului informaţional etc. în perioada de funcţionare a unităţilor economice nou create. În acest fel se asigură o soluţionare unitară în complexitate, a tuturor problemelor care privesc realizarea obiectivelor de investiţii şi exploatarea capacităţilor ce se construiesc.

Trecerea la realizarea oricărei investiţii este condiţionată de satisfacerea, simultană, a unor cerinţe cum ar fi: asigurarea documentaţiei tehnico-economice de execuţie, obţinerea aprobărilor pentru demolări, dezafectări, scoateri de terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier etc.

Proiectarea asigură de asemenea şi elaborarea unor sisteme de informaţii de ansamblul studiilor preliminare care se utilizează în etapa de proiectare tehnico - economică a obiectivelor de investiţi. Din categoria studiilor preliminare pentru investiţii fac parte:

Studiile de dezvoltare în perspectivă, care se întocmesc pe ramuri, subramuri şi unităţi economice.

Prin aceste studii, cu consultarea organelor centrale şi locale se fundamentează proporţiile şi nivelurile de producţie; se propun căile şi modalităţile de rezolvare a deficitului de capacităţi de producţie prin dezvoltări, reutilări tehnice, modernizări la întreprinderile existente, construirea de unităţi şi societăţi noi; repartizarea teritorială a dezvoltării producţiei, analizându-se şi propunându-se variantele de amplasare ale noilor obiective pe localităţi; utilizarea producţiei cu justificarea desfacerii pe piaţa internă, pentru export şi pentru reducerea importurilor; necesarul de investiţii, eficienţa economică a investiţiilor, durata de realizare a obiectivelor. Se stabilesc investiţiile conexe necesare;

Studiile de prefezabilitate, pentru înscrierea obiectelor de investiţii în planuri, în esenţă, adâncesc, actualizează şi detaliază prevederile din studiile de dezvoltare în perspectivă;

Studiile de amplasament prin care se rezolvă problemele încadrării obiectivelor productive în zone şi platforme industriale;

Studiile şi schiţele de sistematizare a localităţilor, care servesc la stabilirea amplasamentelor construcţiilor de locuinţe, clădirilor social-culturale etc;

Planurile de amenajare a bazinelor hidrografice, care cuprind soluţii privind gospodărirea şi folosirea resurselor de apă, pe baza cărora se pot stabili resursele de apă în regim neamenajat şi amenajat pentru dezvoltarea economico-socială a zonei respective;

Studiile de teren necesare proiectării obiectivelor de investiţii: topografice, pedologice (se ocupă cu studiul mineralogic al solurilor, al legilor de formare, de evoluţie şi de distribuire geografică a acestora etc.), geografice, hidrologice etc., prin care se furnizează informaţii cu privire la condiţiile naturale ale amplasamentului şi terenului de construcţie;

Studiile de marketing;

Prognozele economice şi tehnologice;

Documentaţiile de tipizare în domeniul investiţii-construcţii.

De asemenea, în funcţiile proiectării intră acordarea de asistenţă tehnică şi prestarea de servicii inginereşti în perioada de realizare a obiectivelor de investiţii şi de atingere a parametrilor proiectaţi.

2. ELEMENTE PRIVIND TEHNOLOGIA PROIECTĂRII

Proiectarea constituie o tehnologie de obţinere sub formă de documentaţii tehnico-economice şi modele a informaţiilor şi prezentărilor abstracte cu privire la obiectul de investiţii planificat a se realiza. Ea cuprinde o serie ordonată de procese ce se execută într-o succesiune determinată, având ca scop soluţionarea problemelor care fac obiectul proiectării tehnico-economice.

Procesul de proiectare al unui obiectiv de investiţii reprezintă un ansamblu de activităţi raţionale sau operaţii pentru conceperea şi elaborarea documentaţiilor şi modelelor necesare realizării obiectivului respectiv. Activitatea şi operaţiile legate de obţinerea uneia sau mai multor documentaţii de proiectare se pot executa de însăşi colectivele de specialişti atraşi în acest scop, de calculatoare electronice şi alte mijloace tehnice sau cu ajutorul acestora.

Rezultatul activităţii (proceselor) de proiectare, finalizat sub formă de machete, modele sau documentaţii tehnico-economice, care oferă posibilitatea de descriere şi reprezentare completă a obiectivului ce se proiectează în vederea realizării fizice, materiale, în natură a acesteia se numeşte generic proiect. Proiectul care se elaborează pentru anumite obiective, în condiţii concrete, particulare, de realizare într-un punct geografic dat se numeşte proiect individual. Proiectele valabile pentru o folosire repetată la realizarea obiectivelor de investiţii şi obiectivelor de constructii sau a unor părţi ale acestora care au aceeaşi destinaţie funcţională se numesc proiecte tip. Proiectele tip cuprind sub formă de precizări condiţiile pentru care acestea sunt elaborate şi pot fi folosite: gradele de seismicitate, adâncimea şi natura terenului de fundare, relieful terenului, încărcările climatice (vânt, zăpadă etc.), aspectul exterior al construcţiei etc. De aceea, în cazul folosirii proiectelor tip, pentru realizarea unui obiectiv dat de investiţii, ori de câte ori condiţiile hidrologice şi climatice concrete ale zonei de amplasament diferă de cele adoptate în proiectul tip, acesta se modifică corespunzător, se adaptează. Activitatea de proiectare prin care soluţiile tehnice se modifică în funcţie de condiţiile concrete de realizare se numeşte adaptarea proiectului tip la teren şi la condiţiile locale.

Preview document

Linii Tehnologice - Pagina 1
Linii Tehnologice - Pagina 2
Linii Tehnologice - Pagina 3
Linii Tehnologice - Pagina 4
Linii Tehnologice - Pagina 5
Linii Tehnologice - Pagina 6
Linii Tehnologice - Pagina 7
Linii Tehnologice - Pagina 8
Linii Tehnologice - Pagina 9
Linii Tehnologice - Pagina 10
Linii Tehnologice - Pagina 11
Linii Tehnologice - Pagina 12
Linii Tehnologice - Pagina 13
Linii Tehnologice - Pagina 14
Linii Tehnologice - Pagina 15
Linii Tehnologice - Pagina 16
Linii Tehnologice - Pagina 17
Linii Tehnologice - Pagina 18
Linii Tehnologice - Pagina 19
Linii Tehnologice - Pagina 20
Linii Tehnologice - Pagina 21
Linii Tehnologice - Pagina 22
Linii Tehnologice - Pagina 23
Linii Tehnologice - Pagina 24
Linii Tehnologice - Pagina 25
Linii Tehnologice - Pagina 26
Linii Tehnologice - Pagina 27
Linii Tehnologice - Pagina 28
Linii Tehnologice - Pagina 29
Linii Tehnologice - Pagina 30
Linii Tehnologice - Pagina 31
Linii Tehnologice - Pagina 32
Linii Tehnologice - Pagina 33
Linii Tehnologice - Pagina 34
Linii Tehnologice - Pagina 35
Linii Tehnologice - Pagina 36
Linii Tehnologice - Pagina 37
Linii Tehnologice - Pagina 38
Linii Tehnologice - Pagina 39
Linii Tehnologice - Pagina 40
Linii Tehnologice - Pagina 41
Linii Tehnologice - Pagina 42
Linii Tehnologice - Pagina 43
Linii Tehnologice - Pagina 44
Linii Tehnologice - Pagina 45
Linii Tehnologice - Pagina 46
Linii Tehnologice - Pagina 47
Linii Tehnologice - Pagina 48
Linii Tehnologice - Pagina 49
Linii Tehnologice - Pagina 50
Linii Tehnologice - Pagina 51
Linii Tehnologice - Pagina 52
Linii Tehnologice - Pagina 53
Linii Tehnologice - Pagina 54
Linii Tehnologice - Pagina 55
Linii Tehnologice - Pagina 56
Linii Tehnologice - Pagina 57
Linii Tehnologice - Pagina 58
Linii Tehnologice - Pagina 59
Linii Tehnologice - Pagina 60
Linii Tehnologice - Pagina 61
Linii Tehnologice - Pagina 62
Linii Tehnologice - Pagina 63
Linii Tehnologice - Pagina 64
Linii Tehnologice - Pagina 65
Linii Tehnologice - Pagina 66
Linii Tehnologice - Pagina 67
Linii Tehnologice - Pagina 68
Linii Tehnologice - Pagina 69
Linii Tehnologice - Pagina 70
Linii Tehnologice - Pagina 71
Linii Tehnologice - Pagina 72
Linii Tehnologice - Pagina 73
Linii Tehnologice - Pagina 74
Linii Tehnologice - Pagina 75
Linii Tehnologice - Pagina 76
Linii Tehnologice - Pagina 77
Linii Tehnologice - Pagina 78
Linii Tehnologice - Pagina 79
Linii Tehnologice - Pagina 80
Linii Tehnologice - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Capitolul1_LTRD.doc
  • Capitolul2_LTVD.doc
  • Capitolul3_LTRD.doc
  • Capitolul4_LTRD.doc
  • Capitolul5_LTRD.doc
  • Capitolul6_LTRD.doc
  • Capitolul7_LTRD.doc

Alții au mai descărcat și

Mărfuri metalice

MĂRFURI METALICE 1.Marfuri metalice. Maºini de gatit. Convectoare. Centrale termice. Boilere. (fara caracteristici) 2.Marfuri metalice. Metode...

Cercetări pentru valorificarea deșeurilor feroase fine prin procedee neconvenționale

Furnalul a jucat un rol important in productia de fonta datorita eficientei utilizarii caldurii si a gazelor precum si productiei de masa. In...

Bazele procesării și valorificării deșeurilor

CAPITOLUL 1 CARACTERIZAREA DESEURILOR A PRODUSELOR SI A MATERIALELOR SECUNDARE Caracteristicile deşeurilor reprezintă elementul principal de care...

Echipamente de Sudare - Cursuri

4. INSTALATII PENTRU SUDAREA SUB STRAT DE FLUX Pentru marirea productivitatii sudarii si imbunatatirea calitatii imbinarilor sudate, in cazul...

Utilaje de procesare a deșeurilor

UTILAJE PENTRU PROCESAREA DESEURILOR SOLIDE 1.1 Consideratii asupra teoriilor de maruntire a deseurilor Intre teoria de maruntire a lui Rebinder...

Tratarea, prelucrarea, valorificarea deșeurilor metalice

PRELUCRAREA ŞI VALORIFICAREA DEŞEURILOR FEROASE 1. Condiţii de calitate pentru deşeurile feroase utilizate la elaborarea oţelurilor. Controlul...

Tratare și valorificare deșeuri metalice

Reciclarea este o descriere generică a diferitelor activităţi care: - transformă deşeurile în materii prime, făcându-le competitive cu cele...

Utilaje

1.Calc.rezist la inaintare-in mom.deplasarii corpurilor sau a echipaj. apare o forta.Dc deplasarea are loc la nivelul solului,at forta care treb...

Te-ar putea interesa și

Managementul operațional al producției

Cap. I Managementul operational al productiei – notiuni generale, componente 1.1 Managementul operational al productiei – componenta a...

Cercetări Privind Creșterea Performanțelor Liniei Tehnologice de Vinificație Primară

INTRODUCERE.9 INTRODUCERE Oenologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul metodelor şi procedeelor de producere, maturare, stabilizare şi...

Linie tehnologică pentru pregătirea compoziției destinată prospăturilor

1.1 CLASIFICAREA INTREPRINDERILOR DIN SECTORUL INDUSTRIALIZARII CARNII [4] Intreprinderile de industrializare a carnii sunt unitati destinate...

Linii tehnologice de producere a pâinii cu adaos de agenți reducători

. ANALIZA BIBLIOGRAFICĂ Prin produse de panificaţie se înţeleg produsele obţinute din aluat de făină dospit şi copt. Aceste produse sunt gustoase,...

Aspecte privind posibilitățile de modernizare a unei linii tehnologice de abatorizare a porcinelor

INTRODUCERE Porcinele ocupă un loc important în cadrul speciilor de fermă producătoare de carne datorită calităţilor biologice superioare. Astfel...

Managementul Performanței în Întreprinderile de Încălțăminte

Memoriu justificativ În România, schimbările de ansamblu pe plan politic au avut implicaţii imediate asupra domeniului economic şi industrial....

Proiectarea unei linii tehnologice pentru obținerea produsului finit - Mozzarella

1.Caracteristicile materiilor prime si a produsului finit 1.1.Materii prime 1.1.1.Laptele de vaca.Generalitati. Laptele este lichidul secretat...

Oenologie

“Vinul bucură inima omului, iar bucuria este mama tuturor virtuţilor” (Goethe) Legenda vinului Legenda grecească povăţuieşte despre faptul...

Ai nevoie de altceva?