Materiale rezistente la coroziune

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Conține 18 fișiere: doc
Pagini : 150 în total
Cuvinte : 46733
Mărime: 2.09MB (arhivat)
Publicat de: Cecil Iacob
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CURSUL 1

5.1. BETOANE

Protecţia pe care betonul o exercită împotriva coroziunii este un vechi deziderat şi, paralel cu extinderea construcţiilor de beton, s-au folosit numeroase metode pentru rezolvarea acestei probleme. Astfel de metode sunt:

- alegerea corespunzătoare a compoziţiei betonului (ciment şi agregate corespunzătoare, granulometrie adecvată, utilizarea adaosurilor de compactizare şi de plastifiere);

- tratamente speciale;

- acoperiri protectoare etc.

5.1.1. Betoane cu ciment portland

În cadrul metodelor de tratare superficială, un mare interes a stârnit procedeul aplicat de Fabrica olandeză OCRIET pentru întâia oară în anul 1952, denumit “ocratarea” betonului. Aceasta constă în supunerea betonului întărit unui tratament chimic special. Procedeul constă în esenţă în tratarea betonului întărit, cu tetraflorură de siliciu (SiF4) gazoasă, la o presiune de circa 4 atmosfere. Drept rezultat calitatea betonului se ameliorează considerabil. Suprafaţa tratată se acoperă cu un strat compact gros de 4... 5 mm, care rezistă bine la acizi şi la alte substanţe agresive. Totodată şI rezistenţa betonului creşte în mare măsură. Acest procedeu se aplică în prezent în numeroase ţări.

La tratamentul superficial are loc în principiu următoarea reacţie:

2Ca(OH)2 + SiF4 = 2 CaF2 + Si(OH)4 (5.1)

În cursul acestei reacţii, hidroxidul de calciu care se formează în urma hidratării cimentului portland şi care este solubil în apă, dar mai ales în soluţii acide, se transformă în florură de calciu insolubilă. Totodată hidroxidul de siliciu format se depune în porii betonului sub formă de gel ca acid silicic.

Elementele de beton se aşază, după timpul de priză prevăzut, în autoclave speciale, în care se introduce, din rezervoare separate, SiF4 gazoasă, după ce, în prealabil, s-a creat o depresiune în autoclavă.

SiF4 este un gaz incolor de 3,7 ori mai greu decât aerul şi toxic.

Gazul produs în generator este absorbit, iniţial rapid, apoi din ce în ce mai lent de beton. Tratamentul durează 4 ... 6 h. Un dispozitiv de semnalizare indică procentele în volum de gaz rămas în cazan la sfârşitul timpului de reacţie.

Variind presiunea şi timpul de reacţie, se poate regla grosimea stratului de protecţie obţinut. Hidraţii acidului silicic care se pun în libertate în cursul reacţiei, se depun în capilarele betonului, etanşează betonul, împiedicând astfel influenţa soluţiilor agresive, şi mărind rezistenţa mecanică abetonului. Betonul ocratat în mod corespunzător rezistă nu numai efectelor agresive naturale, ci devine neutru chiar faţă de acţiunea directă a acizilor.

Reglarea profunzimii de pătrundere a gazului permite acomodarea la condiţiile practice. Prin tratarea cu gaz zona de protecţie poate fi obţinută la grosimea dorită. În cazul plăcilor şI al tuburilor mai subţiri, se aplică şi tratamentul pe toată grosimea. Crearea unui strat de protecţie uniform este cu atât mai simplă la beton, cu cât structura lui este mai omogenă. Dacă piesele de beton, ocratate la suprafaţă, se sparg ş se scufundă în soluţie de acid clorhidric 1:3, se constată că mijlocul netratat al probei se dizolvă, în timp ce stratul exterior tratat rămânând neatacat.

În general agregatele betonulu nu reacţionează cu tetraflorură de siliciu, ci numai matricea liantă pe bază de ciment portland.

Tratarea cu gaze a pieselor de beton este mai indicat să se aplice atunci când cea mai mare parte a procesului dedezvoltare a rezistenţei mecanice a betoanelor a avut loc, adică în general între 2 ... 3 săptămâni de la prepararea amestecului proaspăt.

Ocratarea nu atacă armătura metalică a betonului. Experienţele au arătat însă că fier-betonul din betoanele armate rămâne complet neschimbat chiar dacă după un contact îndelungat cu acidul clorhidric şi acidul lactic. Armătura metalică s-a înconjurat cu un strat tare, asemănător cu porţelanul, care a împiedicat coroziunea oţelului.

Realitatea a demonstrat o creştere a rezistenţei mecanice de la 190 % la 469 %, funcţie de grosimea pieselor de beton tratate cu tetraflorură de siliciu.

Diferenţele în creştere a rezistenţei mecanice se explică prin aceea că în timp ce piesele subţiri de beton sunt pătrunse de tetraflorura de siliciu gazoasă, în toată profunzimea lor, la cele mai groase se întăreşte numai stratul exterior.

Efectul ocratării asupra rezistenţei mecanice se flă în corelaţie cu gradul de uscare sau vârsta betonului, tabelele 5.1. şi 5.2.

Tabelul 5.1

Efectul ocratării asupra rezistenţei mecanice a betonului

Durata urcării, h Rezistenţa, daN/cm2

la încovoiere la compresiune la încovoiere la compresiune

Netratate Tratat

1 46 239 70 472

2 44 265 68 421

3 45 229 65 444

4 51 258 72 375

5 36 267 48 323

În acest scop s-au efectuat experimentări pe cuburi cu latura de 3 ...5 cm şi pe prisme cu dimensiunile de 4 x 4 x 16 cm. Epruvetele au fost încercate la diverse grade de uscare şi, în cazul mortarului, la vârste diferite - tabelul 5.2.

Tabelul 5.2.

Efectul ocratării asupra rezistenţei mecanice a epruvetelor

confecţionate dintr-un mortar de ciment-nisip 1:3,5

Vârsta epruvetei,

zile

Durata uscării,

h

Rezistenţa mecanică, daN/cm2

la încovoiere la compresi-une la încovo-iere la compresi-une

Netratate Tratat

3 2 32 103 75 227

3 3 32 103 95 284

3 5 31 100 101 294

3 10 35 111 65 203

7 3 35 126 92 272

7 3 33 105 99 316

7 5 33 103 60 184

7 10 37 118 49 151

28 1 36 154 52 207

28 2 33 147 82 419

28 3 30 149 81 345

De asemenea, masa volumică a betonului ocratat a crescut de la 2,08 ... 2,19 t/m3 cât avea betonul netratat, la 2,16 ... 2,33 t/m3, după ocratare.

Depunerea gelului de acid silicic format în cursul reacţiei menţionate mai sus, are ca efect reducerea volumului porilor. Scăderea de porozitate reprezintă în medie 2,7%. Drept consecinţă, creşte compactitatea betonului şi scade cantitatea de apă absorbită. În cazul tuburilor din beton, ocratarea a determinat scăderea cantităţii de apă la 1/22 din cantitatea absorbită de proba mator. Cresc de asemenea şi durabilitatea superficială şI rezistenţa la uzură a betonului tratat cu SiF4.

Experienţele au arătat că pierderile prin uzură reprezintă numai 35 ... 65% din pierderile apărute la betonul netratat.

Ocratarea influenţează, de asemenea, şi aderenţa la fier-beton, care a crescut la 27%

O mare importanţă are rezistenţa mărită a betonului ocratat faţă de agenţii agresivi. Astfel piesele tratate cu SiF4 şi păstrate un an într-o soluţie de sulfat de sodiu cu concentraţie de 25 g/l SO3, au prezentat o rezistenţă la compresiune de 605 daN/cm2. Datorită acestei proprietăţi favorabile, betonul ocratat poate fi utilizat în mod avantajos la construcţiile expuse gazelor de ardere, la canalizări, la construirea pilonilor maritimi şi a digurilor, la construcţiile miniere în ape freatice agresive, la tuneluri, la uzine chmice etc.

Primele experienţe au fost făcute cu elemente de beton prefabricate, dar s-au pus la punct metode şi pentru aplicarea, în cazul construcţiilor de beton armat, la faţa locului. Avantajul acestui procedeu constă în aceea că se ameliorează caracteristicile chimice şi fizice ale mortarului care umple rosturile.

La aprecierea economicităţii betonului ocratat trebuie luată în considerare şi reducerea dimensiunilor, care devine posibiliă în urma creşterii rezistenţei mecanice, precum şi posibilitatea omiterii învelişului protector separat care, altminteri, ar fi necesar. Adâncimea de pătrundere a gazului poate fi reglată conform scopului urmărit, aşa că nu este necesară tratarea cu SiF4 a întregii piese de beton. Deci la examinarea economicităţii, criteriul decisiv este nu volumul, ci mărimea suprafeţei care trebuie tratată. De aici rezultă că tratarea cu SiF4 influenţează considerabil costul construcţiilor cu pereţi subţiri, dar influenţează într-o măsură neînsemnată costul construcţiilor mai groase.

Datele arată că tratarea cu gaz are ca efect o creştere considerabilă a rezistenţei mecanice, care la piesele cu dimensiuni reduse, în cazul unei îmbinări complete, poate să atingă o valoare mai mare decât cea iniţială. Îmbinarea este mai puţin eficace atunci când epruvetele nu sunt suficient de uscate, sau când grosimea lor este prea mare. În acest caz, precum şi la epruvetele vechi, creşterea rezistenţei nu depăşeşte 10-50%. Creşterea presiunii gazului de tratament (SiF4) de la 0,03 atm. la 2,0 - 4,0 atm măreşte eficacitatea tratamentului. Gradul de uscare a epruvetelor este hotărâtor pentru eficacitatea tratării cu SiF4. Tratarea epruvetelor umede duce la diminuarea rezistenţei mecanice. Nici tratarea probelor uscate în exces nu a dat rezultate, căci, betonul uscat nu reacţionează cu tetraclorura de siliciu. Astfel că umiditatea optimă pentru beton, respectiv pentru mortarul de ciment-nisip a fost de 1,5 - 8%.

Ocratarea a dat rezultate şi în cazul betoanelor uşoare (beton de zgură, beton din cenuşa de cărbune, gazobeton). S-a stabilit că grosimea stratului protector depinde de durata tratamentului, de presiunea aplicată şi de compactitatea betonului. Crusta care se formează sub acţiunea SiF4 este nu numai antiacidă, ci prezintă o etanşeitate faţă de apă şi o rezistenţă la uzură considerabil mărită. Cercetările privind rezistenţa arată că rezistenţa la uzură a plăcilor de mozaic ocratate este de 57% mai mare decât a plăcilor mozaic de beton netratat. Prin ocratare creşte rezistenţa la coroziune a betonului. În cursul acestor experienţe, pentru testare epruvetele din beton au fost expuse la acţiunea unor soluţii de sulfaţi de amoniac, de acizi etc.

Preview document

Materiale rezistente la coroziune - Pagina 1
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 2
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 3
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 4
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 5
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 6
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 7
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 8
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 9
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 10
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 11
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 12
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 13
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 14
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 15
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 16
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 17
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 18
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 19
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 20
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 21
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 22
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 23
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 24
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 25
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 26
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 27
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 28
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 29
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 30
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 31
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 32
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 33
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 34
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 35
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 36
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 37
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 38
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 39
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 40
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 41
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 42
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 43
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 44
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 45
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 46
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 47
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 48
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 49
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 50
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 51
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 52
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 53
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 54
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 55
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 56
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 57
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 58
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 59
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 60
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 61
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 62
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 63
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 64
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 65
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 66
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 67
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 68
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 69
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 70
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 71
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 72
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 73
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 74
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 75
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 76
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 77
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 78
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 79
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 80
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 81
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 82
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 83
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 84
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 85
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 86
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 87
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 88
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 89
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 90
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 91
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 92
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 93
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 94
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 95
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 96
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 97
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 98
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 99
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 100
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 101
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 102
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 103
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 104
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 105
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 106
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 107
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 108
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 109
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 110
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 111
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 112
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 113
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 114
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 115
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 116
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 117
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 118
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 119
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 120
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 121
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 122
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 123
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 124
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 125
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 126
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 127
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 128
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 129
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 130
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 131
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 132
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 133
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 134
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 135
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 136
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 137
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 138
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 139
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 140
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 141
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 142
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 143
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 144
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 145
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 146
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 147
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 148
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 149
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 150
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 151
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 152
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 153
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 154
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 155
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 156
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 157
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 158
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 159
Materiale rezistente la coroziune - Pagina 160

Conținut arhivă zip

  • Materiale Rezistente la Coroziune
    • Curs2
      • Curs2.doc
      • TabeleCurs2.doc
    • Curs6
      • tab 6.1.doc
      • tab 6.2.doc
      • tab 6.3.doc
    • Cursul4
      • Curs4.doc
      • Tabel_metale.doc
    • Cursul7
      • Cursul7.doc
      • tab 7.1.doc
      • tab 7.2.doc
      • tab 7.3.doc
    • CURSUL 1.doc
    • Cursul 3.doc
    • Cursul10.doc
    • Cursul5.doc
    • Cursul6.doc
    • cursul8.doc
    • cursul9.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Protecție a Metalelor Împotriva Coroziunii

Metodele constă în acoperirea suportului cu un strat de metal, oxid, fosfat, silicat, sau cu un strat de natură organică rezistent la coroziune....

Oțeluri Inoxidabile

CARACTERISTICI Oţelurile inoxidabile se caracterizează prin: - Rezistenţă chimică faţă de mediile chimice active; - Bune proprietăţi de...

Materiale rezistente la coroziune

Coroziunea metalelor constă în distrugerea spontană, parţială sau totală, a acestora, în urma unor reacţii chimice, biochimice sau electrochimice...

Biomateriale

1. ASPECTE GENERALE DESPRE BIOMATERIALE. CARACTERISTICILE MATERIALELOR CERAMICE SI COMPOZITE Biomaterialele sunt produse de natură anorganică sau...

Mărfuri metalice

MĂRFURI METALICE 1.Marfuri metalice. Maºini de gatit. Convectoare. Centrale termice. Boilere. (fara caracteristici) 2.Marfuri metalice. Metode...

Rezistența Materialelor

INTRODUCERE 1. Obiectul Rezistentei materialelor si locul acesteia în ansamblul disciplinelor ingineresti. Scurt istoric. În practica de toate...

Echipamente de Sudare - Cursuri

4. INSTALATII PENTRU SUDAREA SUB STRAT DE FLUX Pentru marirea productivitatii sudarii si imbunatatirea calitatii imbinarilor sudate, in cazul...

Mecanismul de formare al crăpăturilor la cald

Crapaturile reprezinta un defect frecvent intalnit la piesele obtinute prin turnare si in general au o pondere mare in multitudinea de defecte de...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind tensiunile și deformația din bare

Cuprins 1 INTRODUCERE Progresele din domeniul tehnicii măsurării sunt strâns legate de progresele din domeniul senzorilor şi traductoarelor şi de...

Proiectarea Optimizarea și Alegerea Materialelor Metalice Avansate

1. CONDIŢII FUNCŢIONALE. Supapele sunt piesele mecanismului de distribuţie care prin mişcarea lor asigură introducerea încărcăturii proaspete în...

Bucșă

CAPITOLUL 1 STABILREA ROLULUI FUNCŢIONAL AL PIESEI FOLOSIND ANALIZA MORFAFUNCŢIONALĂ A SUPRAFEŢELOR Cunoaşterea rolului funcţional al piesei este...

Determinarea Vitezei de Coroziune a Oțelului OLC45AT în Medii Corozive cu PH Diferit

INTRODUCERE Pagubele provocate economiei naţionale de către coroziune ating proporţii uriaşe. Conform datelor existente, aproape o treime din...

Materiale rezistente la coroziune

Proprietăţile metalelor şi aliajelor Între elementele chimice, metalele formează o grupă aparte, deosebindu-se substanţial de elemente nemetalice....

Traductoare Rezistive

INTRODUCERE Progresele din domeniul tehnicii măsurării sunt strâns legate de progresele din domeniul senzorilor şi traductoarelor şi de cele din...

Coroziunea și anticoroziunea materialelor metalice în industria alimentară

COROZIUNEA ŞI ANTICOROZIUNEA MATERIALELOR METALICE UTILIZATE ÎN ECHIPAMENTE ŞI AMBALAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 1.Introducere Coroziunea este un...

Rezistența la Coroziune a Materialelor

Intoducere. În acest referat am evidenţiat coroziunea sub aspectul ei distructiv, şi poate fi definită ca procesul de degradare a unui material...

Ai nevoie de altceva?