Educație muzicală - Proiectarea lecției

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Muzică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 28632
Mărime: 2.24MB (arhivat)
Publicat de: Silviu D.
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. PLANIFICĂRILE CALENDARISTICE

Elaborarea planificării calendaristice se poate realiza după citirea "pe orizontală" a programei: obiective cadru, obiective de referință, dublate de competențe specifice, conținuturile disciplinei, activitățile de învățare și standarde de performanță (achiziții ale elevilor la o disciplină, cuantificate la sfârșitul unor etape și concretizate încunoștințe,competențe, comportamente).

Se anticipă astfel etapele și activitățile concrete de realizare a prevederilor programei, acțiune numită proiectare didactică. Standardele de performanță trebuie însoțite de descriptorii de performanță care permit verificarea realizării obiectivelor, prin cele trei niveluri, exprimate în calificative și apoi în note: foarte bine - 9 - 10; bine - 7 - 8 și suficient - 5 -6.

Planificarea anuală trebuie să cuprindă toate elementele obligatorii ale programei, car pot fi prezentate și într-o altă ordine, condiționată de datele concrete prezentate de clasa de elevi, de viața artistică locală, de accesibilitatea elevilor etc

2. LECȚIA - FORMĂ DE BAZĂ A REALIZĂRII EDUCAȚIEI MUZICALE

Lecția este azi considerată o unitate de instruire, realizată din mai multe secvențe,verigi, sau etape ce se desfășoară într-o unitate de timp cuprinsă între 45 - 50 minute șicuprinzând elementele triunghiului: predare - învățare - evaluare. Ea formează un sistem alcătuit din mai multe secvențe care se condiționează reciproc. Ținând cont de specificul educației muzicale, se impune precizarea conținuturilor ei: cântarea exemplelor propuse, audierea lucrărilor studiate, explicarea unor elemente de bază ale limbajului muzical. Aceste elemente esențiale ale activităților de educație muzicală pot apela la exerciții specifice pentru formarea auzului, pentru dezvoltarea vocii elevilor și în vederea perfecționării deprinderilor interpretative și de receptare a muzicii.

Ponderea disciplinelor școlare este stabilită de planurile de învățământ, iar locul orelor în activitatea școlară este precizat în orarul unității de învățământ.

Forma de bază de realizare a activității educaționale o constituie, deci, lecția.

A. TIPURI DE LECȚII

Educația muzicală se desfășoară sub formă de lecții, ore, inclusă în orarul școlar, al profesorului și al elevului. Ea va avea mai multe secvențe, verigi, condiționate de tipul în care se încadrează fiecare lecție.

În învățământul centrat pe obiective și capacități tipurile de lecții sunt următoarele:

a. lecții mixte, sau combinate - de comunicare de cunoștinte și de formare de deprinderi muzicale, în forma tradițională este numită și lecție de predare, incluzând și verificarea lecției precedente;

b. lecții de consolidare a priceperilor și deprinderilor

c. lecții de recapitulare și sistematizare;

d. lecții de evaluare și apreciere a rezultatelor obținute pe parcursul unui semestru sau an școlar.

In toate aceste tipuri de lecții dominante rămân activitățile muzicale, de contact nemijlocit cu arta muzicală, prin forme interpretative - cântarea pieselor propuse pentrustudiu - sau de receptare - audierea lucrărilor propuse, de decodificare a unor elemente de limbaj - explicații pentru învățarea elementelor noi și pentru înțelegerea lucrărilor însușite prin interpretare sau audiere, exerciții pentru dezvoltarea facultăților muzicale, pentru formarea și perfecționarea deprinderilor muzicale și de urcuș spre valori muzicale autentice.

Ele trebuie să fie dominate de trăiri artistice, de stări emoționale, de bucurie și de satisfacție sufletească, de o adevărată stârnire, trezire și mobilizare a curiozității, a simțurilor, a percepției auditive și a unor stări afective specifice.

Se discută în lumea specialiștilor despre caracterul de spectacol al lecțiilor de educație muzicală, unde nu este solicitată numai inteligența elevilor ci și afectivitatea, imaginațiași fantezia lor, ei devenind personaje ale actului educațional, alături de profesor.

Etapele lecțiilor de educație muzicală se centrează în jurul prezentării intuitive a elementelor noi, a explicării și analizei lor și a însușirii lor practice, prin intermediul lucrărilor muzicale.

Acest specific determină și adaptarea structurii lecțiilor, a secvențelor ei la conținutul lor

artistic propriu-zis. Este astfel creat cadrul pentru a se evita stereotipia, schematismul și pentru a plasa momentele artistice propriu-zise în secvențe, în locuri diferite, ele antrenând alte funcții psihice decât ale celorlalte ore ale zilei școlare.

Lecția de muzică este un proces viu, o creație originală a profesorului (și implicit a elevilor), de fiecare dată concepută și făurită din nou. Concepția ei (ideea, structura, dinamica, dramaturgia,

materialul muzical etc), se află în mâinile profesorului, conform competenței, experienței și fanteziei sale. Foarte frecvent educatorul este comparat cu un actor care și-ar juca rolul său în raport cu elevii pe care-i are în grijă. Credem ca munca sa se aseamana mai curând cu cea a unui regizor dublat de actor, pentru că profesorul trebuie să prevadă, să anticipe, să programeze și să urmărească realizarea tuturor detaliilor demersului educativ. Munca sa nu începe când a ajuns în fața clasei, ci cu mult înainte, fiind obligat să-și alcătuiască, fie și oral după o anumită experiență, un adevărat caiet de regie, în care consemnează trasee originale pentru lecțiile sale, care nu vor repeta pe cele precedente, ci trebuie mereu să le îmbogățească și să le diversifice conținutul, adaptându-l noului context, de "spectatori", al elevilor

B. PROIECTE DIDACTICE / PLANURI DE LECȚII / SCENARII DIDACTICE

Desfășurarea fiecărei lecții se realizează după un plan bine gândit, ținând seama de cerințele curriculumului și de detaliile metodice specifice temei / subiectului, clasei și activitățile specifice etc. Denumirea acestui document programatic s-a diversificat, în prezent numindu-se plan de lecție, proiect didactic sau scenariu didactic.

Proiectarea didactică pentru realizarea educației muzicale pornește de la precizareacelor trei componente ale subiectului și a obiectivelor operaționale-1, derivate din celecadru-2 și din cele de referință-3. Alegerea corespunzătoare a pieselor pentru interpretare și pentru audiție și stabilirea celor mai adecvate obiective operaționale asigură premisele unor activități de mare atractivitate și cu efecte educative de durată.

Ele trebuie să pornească de la cunoașterea programei, interpretarea ei personalizată și identificarea nivelului de dezvoltare muzicală a elevilor și să prevadă modalitățile de realizare și de corelare a obiectivelor cu conținuturile, cu activitățile de învățare precum și cu formele de evaluare. Următorul reper de care trebuie să se țină cont in proiectarea didactică îl constituie planificarea calendaristică.

Pedagogia și metodica specialității oferă doar sugestii pentru planurile de lecții, cadru mare de proiectare, organizarea propriu-zisă a detaliilor proiectelor didactice și ale lecțiilor fiind un act creator al educatorului, care găsește calea prin care obiectivele devin o realitate condiționată de mediul în care trăiesc elevii și de particularitățile lor psihice și intelectuale.

Preview document

Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 1
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 2
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 3
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 4
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 5
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 6
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 7
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 8
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 9
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 10
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 11
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 12
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 13
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 14
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 15
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 16
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 17
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 18
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 19
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 20
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 21
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 22
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 23
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 24
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 25
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 26
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 27
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 28
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 29
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 30
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 31
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 32
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 33
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 34
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 35
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 36
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 37
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 38
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 39
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 40
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 41
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 42
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 43
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 44
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 45
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 46
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 47
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 48
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 49
Educație muzicală - Proiectarea lecției - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Educatie muzicala - Proiectarea lectiei.docx

Alții au mai descărcat și

Domenico Scarlatti

Fiu al lui Alessandro Scarlatti, Domenico Scarlatti beneficiaza de o educatie muzicala adecvata, care îi va permite ulterior sa devina organist si...

Stilul mozartian în interpretarea pianistică

Pe langa calitatile sale creatoare, Mozart a fost si un mare pianist. Virtuozitatea pe care o poseda a starnit admiratia si entuziasmul...

Impresionismul Muzical

Curentul artistic al impresionismului a aparut in Franta in ultimele decenii ale secolului XIX si s-a propagat in Germania, Italia, Rusia si mai in...

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart Johannes Chrisosthomus Wolfgangus Theophilos Mozart s-a nascut în data de 27 ianuarie 1756 în orasul Salzburg din Austria,...

Semiotică Master an II

INTRODUCERE Semiotica este o ştiinţă a cărei istorie modernă începe în secolul trecut. Rădăcinile semioticii sunt vechi, ducând până în...

Simfonia

Denumirea simfonie este derivată din termenul grecesc συμφωνία (symphonia), ce semnifică sunete împreunate, concert de muzică vocală sau...

Muzica barocă

CAPITOLUL I 1. Etimologia expresiei baroc 2. Periodizarea curentului cultural literar-artistic Baroc 3. Reprezentanții Barocului în muzică 4....

Curs de Folclor Muzical

Categorii ale folclorului muzical românesc Criterii de sistematizare a muzicii populare românesti. Creatia muzicala populara constituie una...

Te-ar putea interesa și

Plan de lecție la muzică

Obiectul: Educaţie muzicală Tema săptămanii: Animalele din junglă Subiectul: cântecul ,,Elefantul Cici " Tipul activităţii: de transmitere şi...

Analiză Critică privind Tipologia Mijloacelor de Învâțământ Folosite în Lecții și Activități și Valoarea lor formativ-educativă

1. SISTEMUL MIJLOACELOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT CLASIFICĂRI Dupa Constantin Cucos, mijloacele de învatamânt sunt împartite în două mari categorii: A....

Proiect de lecție clasa a V-a

Data: 19 martie 2008 Disciplina: Educaţie muzicală Clasa: a V-a A Şcoala: Grup Şcolar „Terapia” Subiectul lecţiei: Gama Do Major Propunător:...

Proiect de lecție - Suntem mai buni dăruind

DATA: 13.12.2018 CLASA: a III-a Step by Step UNITATEA DE ÎNVĂȚĂMÂNT: Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți PROF. ÎNV. PRIMAR: ARIA...

Asemănări și Deosebiri între Gamele la Minor și Do Major

Şcoala Generală Clasa: a-V-a Profesor: Unitatea de învăţare : Melodia Detaliere de conţinut: Asemănări şi deosebiri între gamele la minor şi...

Descoperirea elevilor cu deficiențe și măsuri de combatere a acestora

„Dacă dorești să ai un copil inteligent, dotat, trebuie să-i dezvolți forța pe care inteligența i-o va cultiva, să-l faci sănătos și robust pentru...

Activitatea diferențiată la clasă

Activitatea diferenţiată cu elevii ciclului primar trebuie să aibă ca obiectiv principal luarea în considerare a particularităţilor de vârstă şi...

Pedagogia managementului învățământului

Interdisciplinalitatea pedagogica reprezinta ansamblul relatiilor si interactiunilor dintre diferitele continuturi si mesaje angajate la nivelul...

Ai nevoie de altceva?