Comunicare și Negociere în Afaceri

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Negociere
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 93 în total
Cuvinte : 45020
Mărime: 185.32KB (arhivat)
Publicat de: Adrian O.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Dan

Extras din curs

1. CONDIŢII ESENŢIALE PENTRU A REUŞI

Fapt binecunoscut şi resimţit “din plin” şi de enorma majoritate a populaţiei României, odată cu trecerea la un nou mod de organizare socio-politico-economică, o importanţă din ce în ce mai mare revine programelor referitoare la afaceri. Respectiv, unor complexe programe prin intermediul cărora se urmăreşte a pregăti, a organiza şi a conduce resursele umane, a dezvolta activitatea antreprenorială prin planuri de acţiune structurală şi a mobiliza întreaga echipă în demersul comun către reuşită.

Un cuvânt a rămas, însă, parcă magic şi nu şi-a pierdut, încă, accepţiunea (cel puţin bizară): afacerea. Din ce în ce mai mulţi oameni au dobândit spirit întreprinzător şi au demarat o “afacere”, în tentativa lor, adeseori disperată, de a supravieţui unui mediu ambiant din ce în ce mai ostil. În acest amplu context conjunctural intern, “complex şi în tranziţie”, dacă vrei să “cataloghezi” pe cineva, apelează-l “afaceristule!”… Vei avea, în acest mod, aproape toate argumentele pentru a-l “termina”!… Pentru că, nu-i aşa, după cum are românul o vorbă (tare bună şi-asta!), “…totul e bine când se termină cu …tine!”. Aşa că nimic nu ne mai miră!… Nici măcar faptul că, în accepţiunea unor dicţionare (care se pretind a fi de prestigiu) din ţara noastră , afacerea apare ca fiind o “… tranzacţie financiară, comercială sau industrială bazată, de obicei, pe speculă sau speculaţii”!… Şi, cum, totul (sau aproape totul) ţine de cultură, de educaţie şi de modul de a fi, îmi permit să vă întreb: de ce să ne mai mirăm că “afaceriştii” (pardon, … oamenii de afaceri) sunt, obligatoriu, în concepţia unora dintre mai “marii” sau mai micii noştri, nişte indivizi dubioşi, necinstiţi, “puşi pe căpătuială”, pe “furate” şi aşa mai departe?!… Dacă aceasta este muzica, acesta trebuie să ne fie şi “jocul”!!!(?)… Sau, mai “interesant”, auzim vorbindu-se, din ce în ce mai des, despre “afaceri cinstite” şi “afaceri corecte”, sau, dimpotrivă, despre “afaceri necinstite”, “afaceri murdare”, “afaceri dubioase” şi altele asemenea … Haideţi să ne punem, încă de la început, de acord: cum se spune, “afacerile sunt afaceri” şi, într-o economie normală, nu pot exista afaceri nici necinstite, nici dubioase, nici murdare, nici suspecte şi nici… ci, pur şi simplu, numai afaceri!…

În ţări cu ceva (mult) mai multă experienţă (din foarte multe puncte de vedere), însă, noţiunea de afacere are alte accepţiuni. Spre exemplu, americanii “văd” afacerea ca o “… tranzacţie cu finalitate financiară” , britanicii o înţeleg ca fiind “… un lucru ce trebuie făcut, pentru a câştiga bani” , în timp ce francezii o definesc ca reprezentând fie “… un tot, ce constituie obiectul unei ocupaţii şi priveşte interesul cuiva (întreprinzător): activităţi comerciale, industriale, financiare etc.” , fie “…un lucru cu urmări financiare” , fie “ … operaţiuni constând în studierea, contractarea şi realizarea, pentru un organism-client, a unui produs specific, ce nu există, până în acel moment, într-o anumită formă sau în contextul dat” .

Putem aşadar concluziona că, în pofida “aprecierilor” mai mult sau mai puţin “ştiinţific” vehiculate la nivel autohton, afacerea reprezintă orice iniţiativă a unui întreprinzător, concretizată, de regulă, într-o relaţie contractuală şi având o finalitate economico-financiară precizată, corespunzătoare unui anumit scop.

Un alt fapt extrem de periculos şi dăunător mentalităţii româneşti despre afaceri, îl reprezintă concepţia asupra părţilor implicate într-o afacere.

Astfel, nu de puţine ori, se apreciază că, în afaceri, cel mai important lucru este să câştigi bani !… Mult prea des continuăm să auzim despre importanţa şi necesitatea de a da “marea lovitură”, de a “taxa” pe oricine şi orice, de a fi fermi, consecvenţi şi fideli principiului că “fraier este cine dă, nu cine cere !” şi, de asemenea, că oricine este răspunzător pentru propriile-i greşeli . Dar cu mult mai trist este faptul că aceste stări de fapte sunt favorizate, încurajate şi tolerate prin însăşi “activitatea” organismelor statului nostru (de drept). Căci, cum altfel s-ar putea explica existenţa şi funcţionarea unor “organizaţii” de tipul atât de diferitelor şi puzderiilor de Asociaţii Naţionale şi Consilii pentru tot felul de instituţii, instituţii publice etc., respectiv al unor organizaţii care, aşa cum afirmă (abia acum) “mai marii” noştri, … “nu îşi mai justifică … existenţa”!?… Pentru că, evident, ele au avut ca scop (nicidecum de binefacere), pe lângă afişarea ostentativă a opulenţei şi a lipsei de respect faţă de cetăţeanul de rând, “demolarea” constantă şi sigură a economiei româneşti! Care economie “…trebuie supusă legilor concurenţiale ale pieţei, pentru a asigura eficientizarea tranziţiei noastre către o lume mai dreaptă şi mai bună, în care să dispară arbitrarul şi necunoscutul/necunoscuta!”… Am citat din memoria nu mai ştiu cui!… Dar asupra acestui lucru vom mai reveni…

Negativ şi chiar şi extrem de periculos îmi apar atât faptul, cât şi realitatea că mentalitatea noastră asupra afacerilor este “educată” şi “cultivată” pentru a ne menţine o idee fixă: în afaceri trebuie să existe un învingător şi un învins! Evident, reformulat, pentru a nu fi “distructiv”, acest lucru poate fi exprimat astfel: “Pozitiv mi-ar apărea faptul ca în mentalitatea noastră să nu mai existe idei preconcepute care susţin că, în afaceri, există învingători şi învinşi ”. Dar cred că este cu mult mai corect să nu lăsăm loc la nici un fel de interpretări. Pentru că, fapt demonstrat, în situaţiile în care au existat învingători şi învinşi, cei din urmă nu au mai revenit niciodată (decât cu condiţia să fi fost constrânşi!…).

Aşadar, să fim conştienţi şi convinşi că în afaceri nu există decât învingători! Deci, ambele părţi trebuie să câştige de pe urma afacerii încheiate, fiind capabile să îşi menţină şi să îşi dezvolte relaţia partenerială deschisă . Deoarece, aşa cum practica o demonstrează, nimeni nu este dispus să revină la un ofertant (vânzător) care l-a înşelat! Cine porneşte şi/sau are alte principii în legătură cu afacerile, nu are ce căuta în afaceri!…

Revenind însă la conţinutul afacerii să vedem, în cele ce urmează, care sunt etapele şi caracteristicile acesteia.

În general, specialiştii apreciază că etapele unei afaceri pot fi sintetizate după cum urmează:

1. prospectarea, respectiv “detectarea” unei afaceri, adică a unui client şi a nevoilor/doleanţelor acestuia;

2. studiul, respectiv “consultarea” unor afaceri anterioare şi, în mod deosebit, a cetăţeanului-client, în vederea pregătirii ofertei capabile să răspundă cât mai complex şi complet doleanţelor şi exigenţelor acestuia;

3. negocierea, constând în “ajustarea” doleanţelor şi intereselor ambelor părţi contractante, cu scopul de a ajunge la o înţelegere unanim acceptată;

4. realizarea, care presupune ca, în urma comenzii formulate de client, funcţionarul-public de produse şi/sau servicii să angajeze şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a ajunge la rezultatele prevăzute în contractul încheiat;

5. finalitatea (urmarea), respectiv intervalele de timp aferente recepţiei şi cele ulterioare acesteia, atunci când se soluţionează eventualele deficienţe şi/ sau ambele părţi se pregătesc pentru realizarea a noi contracte de afaceri. Îmi permit să apreciez că, mai ales în contextul mediului ambiant al afacerilor din România, în care se acordă o mult prea mică importanţă continuării constructive a relaţiilor parteneriale deschise, reconsiderarea atenţiei acordate evoluţiei acestora reprezintă o condiţie sine qua non a reuşitei.

Pentru că aminteam de necesitatea respectării unor responsabilităţi cu caracter general care revin întreprinzătorilor, vom prezenta, în continuare, câteva dintre cele mai aparent simple condiţii esenţiale pentru a reuşi în afaceri.

Am “subliniat” aparent, pentru că foarte mulţi dintre noi acordă o importanţă minoră unor reguli care aparţin, poate, mai mult, de “cei şapte ani de’acasă”. După cum vom vedea însă, este doar o aparenţă, întrucât substratul acestora este extrem de bogat în semnificaţii şi ne poate conduce la succes în demersul nostru către reuşită.

Am “subliniat”, de asemenea, simple, pentru că, în general, am fost învăţaţi şi/ sau educaţi nu cu lucrurile simple, ci cu cele complicate, chiar cât mai complicate (şi, nu arareori, inaplicabile practic), pentru a ne “demonstra” înaltul grad de “instruire” de care beneficiem.

Preview document

Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 1
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 2
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 3
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 4
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 5
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 6
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 7
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 8
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 9
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 10
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 11
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 12
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 13
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 14
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 15
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 16
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 17
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 18
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 19
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 20
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 21
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 22
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 23
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 24
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 25
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 26
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 27
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 28
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 29
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 30
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 31
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 32
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 33
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 34
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 35
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 36
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 37
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 38
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 39
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 40
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 41
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 42
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 43
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 44
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 45
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 46
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 47
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 48
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 49
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 50
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 51
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 52
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 53
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 54
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 55
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 56
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 57
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 58
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 59
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 60
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 61
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 62
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 63
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 64
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 65
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 66
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 67
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 68
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 69
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 70
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 71
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 72
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 73
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 74
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 75
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 76
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 77
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 78
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 79
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 80
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 81
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 82
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 83
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 84
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 85
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 86
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 87
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 88
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 89
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 90
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 91
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 92
Comunicare și Negociere în Afaceri - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • Comunicare si Negociere in Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Persuasiunea, artă a relaționării

TEHNICI DE PERSUASIUNE Legile in sine nu sunt nici bune, nici rele. Ele exista si nimic mai mult. Felul cum manipulam sau folosim legile este...

Negociere și Contractare în Afaceri Economice

. Promaovarea-functie a managementului afacerilor economice Continutul,functiile si clasificarea promovarii 1.1 Definire,caracteristici si...

Negocieri

1. CONCEPT Negocierea este un proces dinamic de ajustare prin care doua parti, fiecare cu obiectivele sale proprii, discuta pentru a ajunge la o...

Tehnici de Negociere

CONTEXTUL ORGANIZATIONAL. NEGOCIERI INTERNE Identificarea cu un anume grup sau clasa de oameni pregateste terenul pentru conflictul...

Tehnici de Negociere

CURSUL 1 COMUNICAREA ÎN CADRUL NEGOCIERILOR. DEFINITII. STRUCTURA UNUI PROCES DE COMUNICARE Rostul pe care îl ocupa teoria comunicarii în cadrul...

Comunicare și Negociere în Afaceri

Îti amintesti cumva o prozs cu nume frumos si trist a lui William Saroyan, Pribeag, ssrman si ars de dor? Ea reînvie o scens din copilsria de...

Negociere în Afaceri

Condiţionări şi cunoştinţe prerechizite: Pentru a parcurge această disciplină, studenţii trebuie să aibă o serie de cunoştinţe minime, dobândite...

Programarea Neuro-Lingvistica

Neuro-linguistic programming (NLP) is a set of techniques, axioms and beliefs, that adherents use primarily as an approach to personal development....

Te-ar putea interesa și

Comunicarea și Negocierea în Afaceri

INTRODUCERE În lumea afacerilor contemporane, negocierea ºi negociatorul dobândesc o importanþã considerabilã. Niciodatã în istorie, tranzacþiile...

Comunicarea și Negocierea în Afaceri

Comunicarea umana este relatia dintre oameni si se construieste cu emotii, sentimente, atitudini si interese. Atunci când au nevoie de ceilalti,...

Negocierea în afaceri - strategii și modalități comunicative eficiente

INTRODUCERE Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare...

Comunicare și Negociere în Afaceri

Negocierile comerciale îşi au originea în cele dintâi civilizaţii ale istoriei umanităţii. În concordanţă cu fiecare epocă, negocierile comerciale...

Comunicarea și Negocierea în Afaceri

Cap.I COMUNICAREA 1.1 Introducere Nu mai suntem de mult în faza de pionierat a afacerilor, în care era suficient să ai fler, intuiţie şi noroc...

Comunicare și Negociere în Afaceri

1.2. Definirea conceptului Comunicare = etimologic, transmite ideea relaţiei cu celălalt (com=cu); transmitere a unui anumit conţinut...

Comunicare și Negocieri în Afaceri

Toate popoarele de pe pămînt, în ciuda diversităţii idiomurilor, vorbesc unul şi acelaşi limbaj" susţine Beauzée. Toate limbile au un fundament...

Comunicare și Negociere în Afaceri

CAP. 1. Comunicarea umană: trecut, prezent şi viitor 1.1. Scurt istoric al comunicării umane -Se presupune că cea mai veche reclamă scrisă...

Ai nevoie de altceva?