Integrarea Copiilor cu CES

Curs
7.7/10 (9 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 18764
Mărime: 69.82KB (arhivat)
Publicat de: Laura Soare
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S.V. Predescu

Extras din curs

1. Integrarea şcolară –origini şi istorie.

În lumea antică şi în Evul Mediu biserica a avut un rol important în integrarea şi acceptarea persoanelor cu cerinţe educaţionale speciale, prin chemările spre compasiune, milă şi îndurare faţă de copii deficienţi. Deşi atitudinile sociale erau diferite, persoanele deficiente au avut un rol în societate, acela de a distra sau de a întreţine din cerşit anumite persoane sau instituţii, cum ar fi biserica.

În Epoca Renaşterii atitudinile faţă de deficienţi se schimbă, sub influenţa evoluţiei imaginii omului în sine, o primă reacţie pedagogică apărând în „Didactica Magna” unde Ian Amos Comenius precizează importanţa educaţiei pentru toţi inclusiv pentru cei „fără minte”: „Cel care de la naştere e lipsit de minte are nevoie cu atât mai mult de ajutor, de instruire şi educaţie. Nu există o minte slabă, care nu ar putea fi cât de cât salvată pe calea învăţăturii”. (apud. Aurelia Racu, 1997)

Tot în Epoca Renaşterii apare problema statului juridic al deficientului mintal. Prima rezolvare apare în Anglia, în secolul XIII. legile engleze începând să diferenţieze alienaţii mintal de debilii mintal, căci această diferenţiere avea importanţă în problemele privind moştenirea averii. Dacă persoana era considerată alienată mintal, averea sa aparţinea puterii regale, iar persoanele cu deficienţă mintală adăpostite la curtea regală, averea li se păstra şi li se întorcea în caz de însănătoşire. (Aurelia Racu, 1997)

O influenţă importantă privind drepturile persoanelor „nenorocite” a venit prin intermediul Revoluţiei Franceze unde s-au vehiculat primele atitudini umaniste faţă de această problemă. „Conventul”(1793), organul suprem de conducere al revoluţiei a subliniat, prin declaraţia dreptului omului, importanţa includerii în câmpul muncii a tuturor persoanelor ce pot presta servicii şi asigurarea unui trai decent celor „neputincioşi”. Tot în această epocă se îmbunătăţeşte starea bolnavilor în spitalele de psihiatrie, inţiatorul acestei acţiuni fiind medicul-psihiatru Phillippe Pinel. Pinel a continuat studierea deficienţei mintale oferind o primă clasificare a acesteia. (Aurelia Racu, 1997)

O evoluţie privind ideile despre educarea persoanelor deficiente a apărut la începutul secolului XIX odată cu experimentul lui Jean Marie Itard. Deşi s-a mai încercat schimbarea ideilor privind educarea persoanele cu cerinţe speciale de către cunoscutul pedagog elveţian Heinrichi Pestalozzi, nimic nu a avut efect până la experimentul „Victor”. H.Pestalozzi a susţinut posibilitatea educării persoanelor cu deficienţe şi pleda pentru deschiderea unor instituţii speciale de educare, elaborând o metodică în care se menţiona importanţa materialului didactic precum şi alte forme de educaţie prin terapia ocupaţională.

Experimentul „Victor” avea să confirme cele spuse de Pestalozzi. Victor era un copil sălbatic ale cărui simţuri erau nedezvoltate iar gradul de socializare era nul. Itard a reuşit să-l aducă la un nivel acceptabil de socializare precum şi de educaţie demonstrând că se poate şi în cazul copiilor idioţi o evoluţie prin instruire şi perfecţionare. (Aurelia Racu, 1997)

În a doua jumătate a secolului XIX sporeşte cercetarea clinică şi psihologico-pedagogică a deficienţei mintale pentru rezolvarea problemelor privind clasificarea şi „integrarea” în instituţii special create pentru diferite categorii de deficienţe. În această perioadă a crescut simţitor nivelul de dezvoltare a biologiei, psihiatriei şi psihologiei care a condus la aprofundarea cercetărilor.

Psihologia şi pedagogia cunosc şi ele un avânt în acest sens mergând pe două direcţii în interpretarea caracterului şi esenţei deficienţei mintale conturându-se două curente:

• Curentul Eugenic-Eugenia;

• Curentul Psihometric- Psihometria;

Teoria eugenică pleda pentru asanarea factorilor genetici cauzatori de deficienţe, prin eliminarea „mărului stricat”, ce ar fi putut pune în pericol chiar existenţa umană ca specie.

Astfel, şcolile au devenit primul pas de pornire pentru asanarea „izvoarelor” ce distrugeau „puritatea genetică” a speciei umane. Efectul mărului putred a fost încă un motiv în plus pentru înfiinţarea şcolilor speciale, un fel de carantine „eugenice” prelungite, spre folosul mai degrabă a societăţii decât a individului deficient. În acest sens psihologia s-a străduit s-ă alimenteze raţionalitatea şi ortodoxia educaţiei speciale prin o serie de teorii ale inteligenţei care susţineau ereditatea deficienţei.(D.Ungureanu)

În 1857 a apărut „Tratatul despre degenerare” al cărui autor a fost psihiatrul francez B. Morel şi mai apoi cercetările eugenice, toate pledând pentru puritatea genetică printr-o serie de măsuri ce ameliorau specia umană: alegerea părinţilor, sterilizare, interdicţia de a procrea.

Aceste reacţii au apărut odată cu lucrarea lui C. Darwin „Originea speciilor” (1859) prelucrată şi interpretată într-un mod eronat de contemporani, printre care Fransis Galton şi B. Morel care au creat un val de teamă în rândul populaţiei privind viitorul speciei umane. Studiile efectuate asupra arborelui genealogic, de H. Goddar din SUA, au subliniat importanţa legăturilor biologice dintre generaţii într-un sens negativ, creând o nouă imagine controversată asupra deficenţei, aceea a unei potenţialităţi criminale.)

Mişcarea sociologică s-a evidenţiat printr-o serie de teorii privind sărăcia şi săracii, în care principalii actori, deficienţii, au fost condamnaţi de perpetuarea biologică a acestui mecanism de supravieţuire.

Preview document

Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 1
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 2
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 3
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 4
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 5
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 6
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 7
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 8
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 9
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 10
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 11
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 12
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 13
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 14
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 15
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 16
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 17
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 18
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 19
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 20
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 21
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 22
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 23
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 24
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 25
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 26
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 27
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 28
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 29
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 30
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 31
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 32
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 33
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 34
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 35
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 36
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 37
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 38
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 39
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 40
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 41
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 42
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 43
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 44
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 45
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 46
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 47
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 48
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 49
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 50
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 51
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 52
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 53
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 54
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 55
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 56
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 57
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 58
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 59
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 60
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 61
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 62
Integrarea Copiilor cu CES - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Copiilor cu CES.DOC

Alții au mai descărcat și

Intervenții psihopedagogice asupra copilului supradotat

Astăzi persistă în psihologie întrebarea dacă inteligența este capacitatea generală de achiziție a cunoștinţelor, de rațiune și rezolvare de...

Rolul Grupei Pregătitoare în Asigurarea Cerințelor de Integrare Optimă a Preșcolarului în Învățământul Primar Școlar

INTRODUCERE Grădiniţa, prin grupa pregătitoare a devenit veriga iniţială a învăţământului, cu sarcini instructiv-educative pentru pregătirea...

Modalități de intervenție a învățătorului în caz de situație de criză educatională

MOTTO: ,,Sarcina conducătorului este aceea de a fi din ce în ce mai eficient” ( P.F.Druker ) Motivarea subiectului În sistemul social de...

Școala Incluzivă sau Școala pentru Diversitate - Alternativa Învațământului Integrat

Realitatea şi dinamica vieţii sociale, economice, culturale, precum şi noile provocări ale lumii contemporane au impus ample schimbări în...

Provocările Educației Incluzive

Bazele educaţiei incluzive De-a lungul istoriei, şcoala şi gândirea pedagogică au abordat în diferite feluri problematica educaţiei unor copii...

A instrui pentru învățarea permanentă

PROBLEMATICA GENERALA A DISCIPLINEI . INVATARE,CUNOASTERE, INSTRUIRE - NOTIUNI FUNDAMENTALE Psihopedagogia invatarii, componenta a curriculum-ului...

Metodica Predării Științelor Economice

CAPITOLUL I DIDACTICA GENERALĂ ŞI DIDACTICILE SPECIALE I.1. Factori ai dezvoltării şi diversificării ştiinţelor educaţiei Evoluţia lumii...

Didactică de specialitate

CAPITOLUL : I DE LA TEORIA COMENIANA LA DIDACTICA MODERNA Conceptul * DIDACTICA * a fost întrodus în circulatie de catre pedagogul ceh JAN CIMOS...

Te-ar putea interesa și

Coordonatele psihopedagogice contemporane ale relației familie - școală

Argument: motivatia alegerii temei. Într-un context în care discursul public si chiar si arealul cercetării stiintifice pare să fie invadat,...

Integrarea Deficientului Mintal

ARGUMENT Moto: „Gradul de progres al unei societati se poate aproxima dupa grija pe care o manifesta pentru copiii handicapati” Sintagma...

Rolul Evaluării Psihopedagogice în Procesul de Integrare Funcțională a Copiilor cu Sindrom Down

Introducere Este cunoscut faptul că, oricât de optimist ar fi prezentate toate datele legate de Sindromul Down, din păcate la noi două sunt...

Rolul familiei în integrarea socială a copiilor și cerințele educaționale speciale

1. Familia, structura si functiile familiei In societatile moderne, familia reprezinta “nucleul instrumental fundamental al structurii sociale mai...

Asistența socială pentru copii cu CES

Introducere Problematica educaţiei integrate a devenit, cel puţin în ultimul deceniu, un domeniu de investigaţie prioritar şi pentru specialiştii...

Rolul Familiei în Integrarea Socială a Copiilor cu CES

I. Fundamente teoretice În societățile moderne, familia reprezintă “nucleul instrumental fundamental al structurii sociale mai largi, în sensul că...

Curriculum incluziv - acces la educație pentru grupurile dezavantajate

Obiectivul de dezvoltare al Proiectului pentru Incluziune Socială (PIS) este de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi a promova incluziunea socială a...

Școala Incluzivă sau Școala pentru Diversitate - Alternativa Învațământului Integrat

Realitatea şi dinamica vieţii sociale, economice, culturale, precum şi noile provocări ale lumii contemporane au impus ample schimbări în...

Ai nevoie de altceva?