Metodica Activităților Matematice în Grădiniță

Curs
8.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 40089
Mărime: 685.80KB (arhivat)
Publicat de: Daniela R.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Constantin Petrovici

Cuprins

  1. 1. Bazele psihopedagogice ale predãrii-învãtãrii matematicii în învãtãmântul prescolar
  2. 1.1 Formarea reprezentãrilor si a notiunilor matematice la prescolari
  3. 1.2 Importanta însusirii cunostintelor matematice în dezvoltarea copiilor de vârstã prescolarã
  4. 2. Curriculum national la disciplina matematicã pentru învãtãmântul prescolar
  5. 2.1 Specificul notiunii de curriculum în învãtãmântul prescolar
  6. 2.2 Structura curriculumului pentru învãtãmântul prescolar
  7. 2.3 Proiectarea activitãtilor matematice
  8. 3. Tipuri si forme de organizare a activitãtilor matematice
  9. 3.1 Activitãtile comune cu continut matematic
  10. 3.2 Alte tipuri de activitãti
  11. 3.3 Tratarea diferentiatã a copiilor în activitãtile matematice
  12. 4. Metode si procedee folosite în cadrul activitãtilor matematice
  13. 5. Materiale si mijloace didactice specifice activitãtilor matematice
  14. 5.1. Mijloacele didactice
  15. 5.2 Materiale didactice utilizate la matematicã
  16. 6. Jocul didactic matematic
  17. 6.1 Clasificãri si functii ale jocului didactic matematic
  18. 6.2 Structura jocului didactic
  19. 6.3 Organizarea si desfãsurarea jocului didactic matematic
  20. 6.4 Jocul logico-matematic
  21. 7. Evaluarea în învãtãmântul prescolar
  22. 8. Bazele psihopedagogice si metodologice ale formãrii notiunii de numãr natural
  23. 8.1 Conservarea numericã si formarea notiunii de numãr la prescolari
  24. 8.2 Organizarea activitãtii didactice în perioada prenumericã
  25. 8.3 Metodologia formãrii notiunii de numãr natural
  26. 9. Metodologia predãrii-învãtãrii operatiilor cu numere naturale
  27. 9.1 Formarea reprezentãrilor despre operatii si întelegerea sensului operatiilor
  28. 9.2 Activitãtile de rezolvare de probleme
  29. Bibliografie

Extras din curs

1. Bazele psihopedagogice ale predãrii-învãtãrii matematicii în învãtãmântul prescolar

1.1 Formarea reprezentãrilor si a notiunilor matematice la prescolari

Pe parcursul celor patru ani de grãdinitã, datele senzoriale se îmbogãtesc foarte mult, datoritã lãrgirii sferei de contact a copiilor cu noi si variate obiecte si aspecte ale mediului ambiant si ca urmare a activitãtii din ce in ce mai diferentiate a analizatorilor. De pildã, dacã la 3 ani copiii percep global obiectele, în special forma lor, pe mãsura ce cresc, percep despre aceleasi obiecte atributele semnificative, pe care, la început, le treceau cu vederea. Astfel, la început, toate categoriile de dimensiuni sunt percepute sub denumirea generalã de mare sau mic. Treptat, ca urmare a exercitiului sistematic cu obiectele, în toate categoriile de jocuri practicate în grãdinitã, datoritã perfectionãrii analizatorilor, ca si a dezvoltãrii gândirii si limbajului, perceptiile se diferen.iazã. Se lãrgeste gama culorilor pe care le percep copiii, ca si pozitiile spatiale pe care le au diferitele obiecte. Copiii le recunosc usor si denumesc pozitia lor în spatiu cu cuvintele corespunzãtoare.

Evolutia formãrii reprezentãrilor matematice nu rãmâne numai la nivelul înregistrãrii unor date, la memorarea si denumirea lor. Pe baza datelor senzoriale, începe sã actioneze gândirea. Furnizate în mod sistematic si gradat, acestea constituie un permanent prilej pentru activizarea gândirii. Conducându-se în activitatea lor dupã un anumit criteriu, copiii pot alcãtui multimi de obiecte, pot sorta dintr-o multime datã mai multe grupe.

Exemplu: din multimea de jucãrii se pot realiza mai multe grupe clasificând jucãriile dupã formã (grupe de pãpusi, grupe de iepurasi, grupe de cãrucioare); aceleasi jucãrii se pot sorta dupã culoare (grupa de jucãrii rosii, etc.); dupã mãrime (mari, mici, mijlocii). De observat cã acelasi obiect poate intra în alcãtuirea unor grupe diferite.

Aceste actiuni trebuie fãcute cu multã rãbdare, în mod treptat, folosind pas cu pas progresele înregistrate în dezvoltarea judecãtii copiilor, precum si în îmbunãtãtirea vocabularului cu expresii care sã redea cât mai adecvat relatiile dintre multimile de obiecte.

Procesele gândirii (analiza, sinteza, comparatia), ca si însusirile ei (rapiditate, flexibilitate, independentã) se exerseazã intens si sistematic, ca urmare a activitãtii permanente si variate, desfãsuratã cu copiii în scopul alcãtuirii multimilor dupã anumite criterii. Acesta este un prim pas pe care-l face copilul în întelegerea relatiilor dintre obiectele lumii înconjurãtoare si numai dupã aceasta poate întelege un alt tip de relatii, mai abstracte - relatii cantitative. Copiii pot compara multimile, întâi prin apreciere globalã, apoi, mai precis, prin punere în corespondentã a elementelor unei multimi cu elementele altei multimi. Tot pe baza datelor acumulate pe cale senzorialã, copiii pot sã compare multimile date pentru a verifica echipotenta sau neechipotenta lor. Tot ca urmare a activitãtii gândirii, a proceselor de analizã si comparatie, copiii pot ordona multimile.

În urma activitãtii matematice sistematice, treptat complicate si permanent constientizate de copii, se ajunge spre sfârsitul perioadei prescolare la momentul în care gândirea lor înregistreazã noi salturi calitative. Pe baza acestora, mai precis a proceselor de analizã, comparatie si generalizare, copiii pot sã intuiascã numãrul, care este o notiune abstractã.

Copiii mici, pusi sã numere câteva jucãrii, care sunt întrebati câte jucãrii sunt, dupã ce au terminat de numãrat, nu pot rãspunde, ci reiau numãratul de la început, aceasta pentru cã ei nu înteleg semnificatia notiunii de numãr si nu pot efectua încã generalizarea.

De aceea, respectând etapele de dezvoltare psihicã a copiilor trebuie sã-i solicitãm în permanentã la o activitate constientã, care sã ducã, mai târziu, la maturizarea proceselor de cunoastere, la formarea unor reprezentãri despre multimi si echipotenta lor, despre modalitãtile în care se poate opera cu ele.

În procesul formãrii reprezentãrilor matematice, copiii rãspund prompt, mai întâi, prin actiune, reusind mai greu sã explice operatiile pe care le-au efectuat sau rezultatele pe care le-

au obtinut, din cauza rãmânerii în urmã a planului verbal. De aici, necesitatea ca educatoarele sã insiste pentru însusirea si utilizarea de cãtre fiecare copil a limbajului matematic adecvat si a exprimãrii corecte si logice.

Pornind de la observarea atentã a copiilor sub aspectul exprimãrii cunostintelor matematice în timpul rezolvãrii sonore a problemelor în joc, ne putem da seama unde întâmpinã acestia greutãti, care sunt expresiile pe care nu si le-au însusit si pe care trebuie sã le fixãm, ce confuzii fac si pe care trebuie sã le înlãturãm din gândirea si vorbirea copiilor.

Conceptia socio-constructivistã a învãtãrii se bazeazã pe rolul activ al copilului, care îsi construieste cunostintele plecând de la reprezentãrile, conceptiile si cunostintele sale anterioare. Chestiunea care intervine atunci pentru educatoare este de a sti cum sã aducã copilul sã treacã de la conceptie initialã la o conceptie nouã ce vizeazã o notiune datã.

Obiectivele matematice surprind succesiunea treptelor de învãtare în domeniul cognitiv, iar organizarea învãtãrii matematicii trebuie sã se realizeze tinând cont de implicatiile pe care Piaget le atribuie dezvoltãrii stadiale:

- ordinea achizitiilor matematice sã fie constantã – achizitia conceptului de numãr este ulterioarã achizitiei notiunii de multime, iar în succesiunea temelor ce pregãtesc numãrul existã o ordine logicã (grupare, clasificare, ordonare, seriere, punere în perechi, conservare, numãr);

- fiecare stadiu se caracterizeazã printr-o structurã – cunoasterea conditiilor specifice fiecãrui nivel intermediar ce influenteazã dezvoltarea joacã un rol important în metodologia obiectului;

- caracterul integrator al structurilor – structurile specifice unui substadiu devin parte integrantã în structurile vârstei urmãtoare si determinã implicatii matematice în achizitia conceptului. Achizitiile matematice dintr-un anumit stadiu sunt preluate si valorificate în conditii noi la nivelul urmãtor; de exemplu, achizitia conceptului de conservare a masei trebuie valorificatã la conservarea numericã pentru a fi înteleasã descompunerea numãrului.

Z. P. Dienes valorificã implicatiile matematice ale teoriei lui Piaget în elaborarea unui sistem de învãtare a conceptelor matematice cu accent pe învãtarea prin actiune si experientã proprie a copilului si folosirea materialelor structurate (piese logice, riglete). În acest sistem, structurile matematice sunt dobândite sub forma actiunii, imaginii sau simbolului, materialele structurate constituind mijloace de constructie prin actiune a structurilor. Valoarea materialului structurat creste în mãsura în care el reuseste sã evidentieze atributele esentiale ale notiunii iar jocul capãtã o pozitie privilegiatã, în sensul cã, prin joc si îndeosebi prin jocul logic, se înlesneste dobândirea notiunii de multime, a notiunii de relatie si a elementelor de logicã.

Preview document

Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 1
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 2
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 3
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 4
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 5
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 6
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 7
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 8
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 9
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 10
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 11
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 12
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 13
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 14
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 15
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 16
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 17
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 18
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 19
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 20
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 21
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 22
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 23
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 24
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 25
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 26
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 27
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 28
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 29
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 30
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 31
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 32
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 33
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 34
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 35
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 36
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 37
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 38
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 39
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 40
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 41
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 42
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 43
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 44
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 45
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 46
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 47
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 48
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 49
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 50
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 51
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 52
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 53
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 54
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 55
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 56
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 57
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 58
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 59
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 60
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 61
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 62
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 63
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 64
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 65
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 66
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 67
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 68
Metodica Activităților Matematice în Grădiniță - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Metodica Activitatilor Matematice in Gradinita.pdf

Alții au mai descărcat și

Metode și Procedee Folosite în Activitățile de Formare a Reprezentărilor Matematice la Vârsta Preșcolară

CAPITOLUL I INTRODUCERE. MOTIVAREA ALEGERII TEMEI 1.1. CUNOAŞTERE ŞI ÎNVĂŢARE LA VÂRSTA PREŞCOLARĂ Numeroşi psihologi şi-au focalizat...

Metodologia organizării și desfășurării jocului didactic matematic în învățământul preșcolar

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Am ales această temă având în vedere ca, prin studiul efectuat pentru pregătirea ei şi colaborat cu experienţa la clasă,...

Rolul locul și metodologia jocului didactic matematic în activitățile din învățământul preșcolar

Argument MOTTO: Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toți oamenii de știință. Tocmai pentru că matematica permite...

Jocul didactic matematic în învățământul preșcolar

INTRODUCERE „...jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții...este singura atmosferă în care ființa sa psihologică poate să...

Evaluarea și Abordarea Individualizată în Contextul lor Incluzive

Educaţia incluzivă este o abordare şi un proces continuu de dezvoltare a politicilor şi practicilor educaţionale, orientate spre asigurarea...

Modalități concrete de realizare a activităților liber alese

ARGUMENT " Jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții . Jocul este singura atmosferă în care ființa poate să respire și, în...

Rolul, Locul și Metodologia Jocului Didactic Matematic

Modele de proiecte didactice propuse pentru evaluarea sumativa I. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI Am optat în alegerea temei pentru jocul didactic...

Proiectarea evaluării inițiale la preșcolarii de grupă mare

Cercetarea a fost efectuata la Gradinita de copii cu program prelungit, nr. 30 Ploiesti. A fost aplicata EVALUAREA INITIALA la grupa mare, pe un...

Te-ar putea interesa și

Studiul Preliminar Privind Diagnoza și Prognoza Dezvoltării Motrice a Copiilor Preșcolari

CAPITOLUL 1 PREMISELE LUCRĂRII 1.1. Motivarea alegerii temei În alegerea temei am pornit de la premisa că activitatea motrică a copiilor...

Metodologia organizării și desfășurării jocului didactic matematic în învățământul preșcolar

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Am ales această temă având în vedere ca, prin studiul efectuat pentru pregătirea ei şi colaborat cu experienţa la clasă,...

Rolul locul și metodologia jocului didactic matematic în activitățile din învățământul preșcolar

Argument MOTTO: Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toți oamenii de știință. Tocmai pentru că matematica permite...

Rolul Grupei Pregătitoare în Asigurarea Cerințelor de Integrare Optimă a Preșcolarului în Învățământul Primar Școlar

INTRODUCERE Grădiniţa, prin grupa pregătitoare a devenit veriga iniţială a învăţământului, cu sarcini instructiv-educative pentru pregătirea...

Jocul didactic matematic în învățământul preșcolar

INTRODUCERE „...jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții...este singura atmosferă în care ființa sa psihologică poate să...

Rolul, Locul și Metodologia Jocului Didactic Matematic

Modele de proiecte didactice propuse pentru evaluarea sumativa I. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI Am optat în alegerea temei pentru jocul didactic...

Rolul activităților integrate în realizarea educației morale la vârsta preșcolară

INTRODUCERE Rolul educaţiei este acela de a mijloci deschiderea spre lumea valorilor, de a forma atitudini de receptare şi preţuirea lor....

Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România

Evoluţia în carieră se realizează prin obtinerea gradului didactic II şi a gradului didactic I, examene de certificare a diferitelor niveluri de...

Ai nevoie de altceva?