Metodica pedagogică

Curs
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 22140
Mărime: 816.71KB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Constantin
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Mihaescu
Curs de metodica din cadrul modulului psiho-pedagogic. Cursul 4

Extras din curs

Educatia scolara este ghidata de finalitati, scopuri si obiective. Finalitatile reprezinta directiile, orientarile strategice ale functionarii învatamântului într-o anumita perioada istorica a dezvoltarii social-economice si culturale a unei tari. Ele sunt elaborate pe baza conceptiei social-politice despre dezvoltarea societatii, a cunoasterii si a personalitatii umane. În concordanta cu finalitatile se formuleaza scopurile care precizeaza rezultatele ce se asteapta sa fie realizate de fiecare nivel si tip de scolarizare. De regula, finalitatile si scopurile sunt prezentate în documentele de politica scolara si în cele juridice.

Practica scolara a dovedit ca realizarea cu mai mare eficienta a finalitatilor si scopurilor propuse presupune reducerea decalajului dintre generalitatea lor orientativa si solicitarile curente ale planificarii, programarii si desfasurarii procesului de învatamânt. Aceasta cerinta este realizata prin formularea obiectivelor procesului de învatamânt (numite si obiective pedagogice sau educationale).

1. Obiectivele educationale si functiile lor

Obiectivele educationale sunt enunturi‚ cu caracter finalist care dau expresie intentiei elevului ca urmare a implicarii acestuia într-o activitate de predare-învatare.

Calitati ale obiectivelor:

- obiectivele sunt formulate sub forma de enunturi daca indica orientarea intentionala a procesului de învatamânt spre realizarea de performante si /sau competente de catre elev ca subiect al învatarii. Aceasta interpretare este conforma cu conceptia despre educatia scolara ca activitate sistematica orientata spre formarea unui tip determinat de personalitate;

- orice obiectiv vizeaza o anumita schimbare în sistemul personalitatii elevului. Aceasta interpretare corespunde conceperii învatarii ca modificare adaptativa a conduitei (cognitive, afective sau psihomotorii);

- luând ca referinta finalitatile si scopurile, obiectivele circumscriu domeniul unei activitati de predare-învatare din cadrul procesului de învatamânt si tipul de schimbare ce se asteapta sa se produca în conduita elevului la sfârsitul respectivei activitati (caracterul finalist).

În ipostaza de componente ale sistemului de organizare a procesului de învatamânt, obiectivele raspund anumitor necesitati sau cerinte de functionare a cestuia si au anumite consecinte asupra celorlalte componente. Aceasta înseamna ca îndeplinesc anumite functii.

Functia de orientare valorica a procesului de învatamânt. Formularea unui obiectiv nu este doar un simplu exercitiu didactic menit sa conduca la cresterea gradului de organizare a procesului de învatamânt, ci si o optiune si o aspiratie care se conformeaza anumitor valori privitoare la devenirea personalitatii elevului si la realizarea lui sociala. Continutul oricarui obiectiv are o dimensiune valorica, rezultata din conceptia despre societate, cunoastere si om.

Functia evaluativa. Aprecierea activitatii elevului presupune raportarea la anumite criterii, între care obiectivele detin ponderea cea mai importanta.

Functia de reglare a procesului de învatamânt. Metodele, strategiile, continuturile sau practicile de evaluare didactica sunt si trebuie sa fie astfel alese de catre cadrul didactic încât sa conduca la realizarea obiectivelor propuse. Orice activitate didactica, planificarea si programarea sa debuteze cu formularea obiectivelor. Schimbarea obiectivului solicita modificari în toate celelalte componente ale procesului de învatamânt. Tot odata, nerealizarea unui obiectiv presupune analiza retrospectiva a modului de functionare a activitatii instructiv-educative pentru a introduce acele modificari sau a realiza acea reglare a sa care contribuie la cresterea eficientei didactice.

Functia de anticipare a rezultatelor scolare. În continutul oricarui obiectiv se prefigureaza rezultatul ce se asteapta sa se obtina la sfârsitul unei perioade de desfasurare a activitatii instructiv-educative. Detasându-se de formularile generale si abstracte (de genul: transmiterea de cunostinte sistematice, formarea capacitatilor intelectuale, consolidarea deprinderilor de comportare civilizata), obiectivele trebuie sa fie astfel formulate încât sa indice în termeni cât mai concreti profilul unui elev, cunostintele si abilitatile intelectuale, nivelul de dezvoltare afectiva, morala si psihomotorie. Anticipând rezultatele scolare, obiectivele mobilizeaza intr-o directie clara atât eforturile cadrului didactic, cât si ale elevului.

Functiile pedagogice ale obiectivelor sunt complementare, în sensul ca nerealizarea uneia are consecinte negative asupra îndeplinirii celorlalte si implicit asupra functionarii optime a întregului proces de învatamânt. Totodata, obiectivele au o pozitie strategica în organizarea si functionarea ca sistem a procesului de învatamânt, influentând selectia si modul de aplicare a celorlalte componente ale acestuia.

2 Relatia finalitati - scopuri - obiective

În mod curent, se utilizeaza termenul de finalitate ca denumire generica pentru tot ceea ce înseamna intentionalitate în educatie. Acest lucru l-a determinat pe I. Nicola (Nicola, 1994,) sa considere finalitatile o categorie integratoare, generala, care se exprima în practica educationala sub forma idealului educational, a scopurilor si obiectivelor educationale. Finalitatile educatiei în esenta lor, circumscriu modelul de personalitate vizat de actiunea educationala. În aceasta formulare, finalitatile nu-l pot orienta pe educator în actiunea practica pe care o desfasoara, de modelare a unor elevi si de formare a unor comportamente cognitive, afective, atitudinale, foarte concrete. Aceste finalitati devin functionale numai în masura în care ele se diferentiaza în ideal, scop si obiective educationale.

Idealul educational prefigureaza modelul de personalitate solicitat de conditiile sociale ale unei etape istorice, pe care educatia este chemata sa-l formeze în procesul desfasurarii ei. El desemneaza finalitatea generala a actiunii educationale. Prin idealul educational se proiecteaza si se anticipeaza nevoile sociale obiective ale societatii, precum si aspiratiile ei în ceea ce priveste desfasurarea finalitatea actiunii educationale. Din acest motiv, idealul educational poate fi considerat o „instanta valorica din care iradiaza norme, principii, strategii, scopuri si obiective determinate, care directioneaza procesul de formare a tinerei generatii” (Cucos, 1996).

Scopul educatiei vizeaza finalitatea unui complex de actiuni educationale determinate. În timp ce idealul este specific unei perioade sau epoci istorice, scopurile care îi corespund sunt multiple si variate, în functie de diversitatea actiunilor educationale. Putem identifica, astfel, scopul unei laturi a educatiei (intelectuala, morala, estetica etc.), a unui ciclu de învatamânt etc. Scopul trebuie sa detalieze continutul idealului educational. Prin urmare, între ideal si scop trebuie sa existe o relatie de unitate, de adecvare, în absenta careia coerenta actiunii educationale ar avea mult de suferit.

Preview document

Metodica pedagogică - Pagina 1
Metodica pedagogică - Pagina 2
Metodica pedagogică - Pagina 3
Metodica pedagogică - Pagina 4
Metodica pedagogică - Pagina 5
Metodica pedagogică - Pagina 6
Metodica pedagogică - Pagina 7
Metodica pedagogică - Pagina 8
Metodica pedagogică - Pagina 9
Metodica pedagogică - Pagina 10
Metodica pedagogică - Pagina 11
Metodica pedagogică - Pagina 12
Metodica pedagogică - Pagina 13
Metodica pedagogică - Pagina 14
Metodica pedagogică - Pagina 15
Metodica pedagogică - Pagina 16
Metodica pedagogică - Pagina 17
Metodica pedagogică - Pagina 18
Metodica pedagogică - Pagina 19
Metodica pedagogică - Pagina 20
Metodica pedagogică - Pagina 21
Metodica pedagogică - Pagina 22
Metodica pedagogică - Pagina 23
Metodica pedagogică - Pagina 24
Metodica pedagogică - Pagina 25
Metodica pedagogică - Pagina 26
Metodica pedagogică - Pagina 27
Metodica pedagogică - Pagina 28
Metodica pedagogică - Pagina 29
Metodica pedagogică - Pagina 30
Metodica pedagogică - Pagina 31
Metodica pedagogică - Pagina 32
Metodica pedagogică - Pagina 33
Metodica pedagogică - Pagina 34
Metodica pedagogică - Pagina 35
Metodica pedagogică - Pagina 36
Metodica pedagogică - Pagina 37
Metodica pedagogică - Pagina 38
Metodica pedagogică - Pagina 39
Metodica pedagogică - Pagina 40
Metodica pedagogică - Pagina 41
Metodica pedagogică - Pagina 42
Metodica pedagogică - Pagina 43
Metodica pedagogică - Pagina 44
Metodica pedagogică - Pagina 45
Metodica pedagogică - Pagina 46
Metodica pedagogică - Pagina 47
Metodica pedagogică - Pagina 48
Metodica pedagogică - Pagina 49
Metodica pedagogică - Pagina 50
Metodica pedagogică - Pagina 51
Metodica pedagogică - Pagina 52
Metodica pedagogică - Pagina 53
Metodica pedagogică - Pagina 54
Metodica pedagogică - Pagina 55
Metodica pedagogică - Pagina 56
Metodica pedagogică - Pagina 57
Metodica pedagogică - Pagina 58
Metodica pedagogică - Pagina 59
Metodica pedagogică - Pagina 60
Metodica pedagogică - Pagina 61
Metodica pedagogică - Pagina 62
Metodica pedagogică - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Metodica Pedagogica
    • Curs 4.doc
    • Folii C1.doc
    • Folii C2.doc
    • Folii C3.doc
    • Folii C5.doc
    • Folii C6.doc

Alții au mai descărcat și

Formarea Deprinderilor de Exprimare Orală a Elevilor din Clasa a ii-a

ARGUMENT Statutul limbii române are o însemnatate deosebita în formarea si educarea mladitelor neamului. Limba noastra româneasca este atât de...

Metodele Instructiv-Educative

Introducere În această lucrare mi-am propus să sintetizez principalele metode folosite în procesul instructiv-educativ, atât din perspectiva...

Predarea noțiunilor de teorie literară la clasele I-IV

INTRODUCERE Lucrarea de fata are in vedere conceptele fundamentale cu care ne confruntam mai des in analiza si interpretarea operei literare:...

Strategii de Instruire

STRATEGII DE INSTRUIRE Profesorul loan Cerghit, "parintele didacticii in scoala romaneasca" , prezinta metodele de predare utilizate in...

Metode de Învățământ

1. Definirea conceptelor de: tehnologie didactică, strategie didactică, metodologie didactică, metode de învăţământ, procedee didactice Conceptul...

Rolul școlii în dezvoltarea și formarea personalității elevului

Copilul, parcurge în etape succesive, pași mărunți, dar importanți pe drumul dezvoltării și formării personale, drum care implică experiențe în...

Formarea Profesorilor în România

Mai întâi de toate as începe prin a da o definitie a educatiei si anume aceea conform careia educatia este un factor de progres social, iar...

Pedagogie

1. DEFINIŢIE ŞI ELEMENTE COMPONENTE Desfăşurarea activităţii instructiv-educative în cadrul sistemului de învăţământ, al instituţiei şcolare, ia...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea Creativității în Comunicarea Orală Prin Activități de Educare a Limbajului la Preșcolarul de Vârstă Mare

DEZVOLTAREA CREATIVITĂŢII ÎN COMUNICAREA ORALĂ PRIN ACTIVITĂŢI DE EDUCARE A LIMBAJULUI LA PREŞCOLARUL DE VÂRSTĂ MARE INTRODUCERE „ Să nu-i educăm...

Argumentarea Folosirii Mijloacelor din Atletism pentru Dezvoltarea Vitezei la Fotbaliștii de 12-14 Ani

INTRODUCERE Actualitatea. Perfectionarea procesului instructiv-educativ la nivelul copiilor si juniorilor a constituit o preocupare importanta...

Aspecte Privind Managementul Resurselor Umane într-o Unitate de Învățământ Preuniversitar

Argument Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea...

Aspecte privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ preuniversitar

Argument Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităților orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea și menținerea...

Soluții pentru formarea deprinderilor tehnico-tactice ale apărătorilor pentru participarea în atac

CAPITOLUL I. - INTRODUCERE 1.1. IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI Concomitent cu apariția a noi factori ce influențează procesul de antrenament și...

Specificul evaluării didactice în învățămăntul preșcolar

Educaţia timpurie, ca primă treaptă de pregătire pentru educaţia formală, asigură intrarea copilului în sistemul de învăţământ obligatoriu (în...

Rolul și Locul Exercițiilor de Dezvoltare Fizică Generală în Cadrul Lecțiilor de Educație Fizică și Sport la Clasele IX-XII

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE Formarea omului modern presupune dezvoltarea lui din punct de vedere fizic, intelectual, etic, estetic, în...

Cercetarea Pedagogică

Cercetarea pedagogică 1. Introducere Dezvoltarea pedagogiei ca ştiinţă a fost condiţionată din totdeauna, dar mai cu seamă în ultimul secol, de...

Ai nevoie de altceva?