Metodologie

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 110 în total
Cuvinte : 42038
Mărime: 214.90KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Stiinta este un ansamblu coerent de cunostinte relative la anumite categorii de fenomene sau obiecte produs cu ajutorul unei metode specifice si a unui demers special adica prin cercetare. Stiinta este o activitate care produce cunoastere cu ajutorul metodei stiintifice.

O disciplina stiintifica nu atinge statutul de stiinta autonoma decit respectind urmatoarele criterii : un obiect de studiu propriu ; stiintificitatea demersului - teorii si paradigme, metode de analiza; un ansmabu de autori de referinta ; o infrastructura academica – o comunitate stiintifica dar si locuri specifice de invatamint si de publicare -lucrari, reviste specialitate -, adica este o activitatea institutionalizata.

Cercetarea stiintifica este tipul de activitate care consta in procesul de colectare si analiza a datelor in scopul rezolvarii unei anumite probleme de cercetare

Cunoasterea stiintifica se caracterizeaza prin dezvoltarea ei. Fie ca se prezinta ca o acumulare infinita de cunostinte sau ca o succesiune de revolutii stiintifice (Kuhn), cunoasterea stiintifica progreseaza neintrerupt. De altfel, nici un cercetator nu reincepe de la zero, ca si cum nimic nu a fost facut pina la el. El cunoaste teoriile si descoperirile precedente, le utilizeaza fie pentru a le a dezvolta, fie pentru a le contesta. Intr-un fel sau altul, traditia stiintifica nu este niciodata ignorata si noi interpretari sint propuse in mod constant. Stiinta, incepind cu dezvoltarea sa in secolul al XIX-lea, se imbogateste continuu cu cunostinte produse de comunitatile stiintifice. Aceasta dezvoltare nu este niciodata incheiata, intrucit realitatea pare inepuizabila.

In concluzie, stiinta este un tip de cunoastere axata pe analiza faptelor. Intreprindere in continua evolutie, stiinta este o activitate si nu un simplu ansamblu, o suma de cunostinte. Activitatea stiintifica, orientata catre producerea de cunoastere, se caracterizeaza deci printr-un mod de organizare specific si un mare dinamism.

A desfasura o activitate stiintifica inseamna in primul rind, si in mare masura, invatarea limbajului stiintific. Unul din scopurile acestei lucrari este de prezenta o parte din vocabularul propriu procesuui de cercetare. Stiinta nu se distinge printr-un limbaj ermetic, ci prin utilizarea termenilor care multi apartin limbajului curent. Ea da acestor notiuni un caracter formal special pentru ca ea cauta univocitatea. Altfel spus, fiecare termen utilizat nu trebuie sa aiba decit un singur sens si trebuie interpretat de toti in acelasi fel. In acelasi fel, raporturile dintre termenii utilizati trebuie sa fie stabilite intr-o logica simpla si clara. Daca vorbim, de exemplu, de relatie de cauzalitate, trebuie ca toti sa intelegem ca exista cel putin doua fenomene si ca unul il produce pe celalalt primul fiind cauza si al doilea efectul. Folosim termenul de cauzalizate numai pentru acest tip de relatie intre fenomene. Limbajul stiintific stabileste astfel o coerenta, adica un raport logic intre termenii utilizati.

In plus, in cercetarea stiintifica, nu utilizam cuvinte fara sa le definim cit mai exact posibil si in mod explicit pentru a evita ca el sa fie confundat cu acceptiunea lui curenta. Precizia este astfel o alta calitate a limbajului stiintific. Aceasta definire a termenilor reprezinta o parte esentiala a muncii de elaborare stiintifica.

Toate aceste operatii (univocitate, coerenta, precizie) vizeaza sa dea claritate limbajului utilizat pentru ca el sa fie inteles si interpretat in acelasi fel. Plecind de la definitia termenilor si a relatiilor dintre ei, cercetatorul poate construi o serie de enunturi referitoare la un fenomen sau un obiect de studiu. Acest ansamblu de propozitii care surprind esenta realitatii constituie o teorie, adica un ansamblu de concepte, de definitii si propozitii, in relatie unele cu altele, si care propune o viziune sistematica a unui fenomen, in scopul descrierii sau expicarii manifestarilor sale. Teoria joaca un rol major in stiinta deoarece, prin totalitatea enunturilor ei, permite unificarea si intelegerea a ceea ce afirmam despre realitatea studiata. Mai mult, ea da coerenta unui domeniu de cunoastere propunind una sau mai multe explicatii care sint supuse unei analize.

Anumite teorii permit formularea de legi si un astfel de ansamblu de legi este adesea prezentat teoria unui anumit domeniu de studiu. O lege intr-o teorie este enuntul uner relatii constante intre fenomene. De exempu, in economie legea cererii si a ofertei.

Teoria este ghidul indispensabil in alegerea de catre cercetator al cailor de urmat, ea permite ordonarea observatiior, ea justifica tehnicile de analiza, pe scurt ea orienteaza cercetarea. O teorie, odata verificata, devine sursa de informatii, permitind noi formulari, explicatii noi si mai profunde.

Spiritul stiintific

Stiinta nu este numai un ansamblu de cunostinte, activitatii stiintifice ii sint proprii si o anumita atitudine si dispozitii mentale care trebuie sa caracterizeze orice om de stiinta si orice demers stiintific. Acesta este spiritul stiintific.

Calitatile spiritului stiintific sint : simtul observatiei, curiozitatea (interogatia stiintifica), rationamentul, metoda, deschiderea si obiectivitatea. Impreuna, ele definesc dispozitiile mentale pe care trebuie sa le demonstreze un cercetator care intreprinde o activitate stiintifica.

a) Obsevatia

Observatia este activitatea de examinare a unui fenomen. Orice stiinta este orientata catre verificarea supozitiilor; observarea realitatii este in centrul demersului stiintific. A ne limita la speculatii, fara a tine cont de concordanta cu experienta concreta, este contrar spiritului stiintific. Acesta vizeaza cunoasterea si transformarea realitatii; el este deci preocupat continuu de necesitatea de a verifica, de a testa in realitate ceea ce a fost conceput mental. Observarea realului este astfel indispensabila oricarui demers care se vrea bazat pe principii stiintifice. Observatia este, pentru orice cercetator, o preocupare esentiala.

b) Interogatia stiintifica

Interogatia este actiunea de a-si pune intrebari asupra unui fenomen. Chiar daca practicam o observatie atenta, este imposibil sa vedem totul in a celasi timp sau sa acordam importanta egala fiecarei situatii observate. Astfel, intrebarile pe care le punem inainte sau in timpul observatiei sint cele care orienteaza privirea. Altfel spus, intrebarile permit operarea unei selectii a diferitelor fenomene sau situatii si determina aspectul asupra caruia ne vom concentra.

Preview document

Metodologie - Pagina 1
Metodologie - Pagina 2
Metodologie - Pagina 3
Metodologie - Pagina 4
Metodologie - Pagina 5
Metodologie - Pagina 6
Metodologie - Pagina 7
Metodologie - Pagina 8
Metodologie - Pagina 9
Metodologie - Pagina 10
Metodologie - Pagina 11
Metodologie - Pagina 12
Metodologie - Pagina 13
Metodologie - Pagina 14
Metodologie - Pagina 15
Metodologie - Pagina 16
Metodologie - Pagina 17
Metodologie - Pagina 18
Metodologie - Pagina 19
Metodologie - Pagina 20
Metodologie - Pagina 21
Metodologie - Pagina 22
Metodologie - Pagina 23
Metodologie - Pagina 24
Metodologie - Pagina 25
Metodologie - Pagina 26
Metodologie - Pagina 27
Metodologie - Pagina 28
Metodologie - Pagina 29
Metodologie - Pagina 30
Metodologie - Pagina 31
Metodologie - Pagina 32
Metodologie - Pagina 33
Metodologie - Pagina 34
Metodologie - Pagina 35
Metodologie - Pagina 36
Metodologie - Pagina 37
Metodologie - Pagina 38
Metodologie - Pagina 39
Metodologie - Pagina 40
Metodologie - Pagina 41
Metodologie - Pagina 42
Metodologie - Pagina 43
Metodologie - Pagina 44
Metodologie - Pagina 45
Metodologie - Pagina 46
Metodologie - Pagina 47
Metodologie - Pagina 48
Metodologie - Pagina 49
Metodologie - Pagina 50
Metodologie - Pagina 51
Metodologie - Pagina 52
Metodologie - Pagina 53
Metodologie - Pagina 54
Metodologie - Pagina 55
Metodologie - Pagina 56
Metodologie - Pagina 57
Metodologie - Pagina 58
Metodologie - Pagina 59
Metodologie - Pagina 60
Metodologie - Pagina 61
Metodologie - Pagina 62
Metodologie - Pagina 63
Metodologie - Pagina 64
Metodologie - Pagina 65
Metodologie - Pagina 66
Metodologie - Pagina 67
Metodologie - Pagina 68
Metodologie - Pagina 69
Metodologie - Pagina 70
Metodologie - Pagina 71
Metodologie - Pagina 72
Metodologie - Pagina 73
Metodologie - Pagina 74
Metodologie - Pagina 75
Metodologie - Pagina 76
Metodologie - Pagina 77
Metodologie - Pagina 78
Metodologie - Pagina 79
Metodologie - Pagina 80
Metodologie - Pagina 81
Metodologie - Pagina 82
Metodologie - Pagina 83
Metodologie - Pagina 84
Metodologie - Pagina 85
Metodologie - Pagina 86
Metodologie - Pagina 87
Metodologie - Pagina 88
Metodologie - Pagina 89
Metodologie - Pagina 90
Metodologie - Pagina 91
Metodologie - Pagina 92
Metodologie - Pagina 93
Metodologie - Pagina 94
Metodologie - Pagina 95
Metodologie - Pagina 96
Metodologie - Pagina 97
Metodologie - Pagina 98
Metodologie - Pagina 99
Metodologie - Pagina 100
Metodologie - Pagina 101
Metodologie - Pagina 102
Metodologie - Pagina 103
Metodologie - Pagina 104
Metodologie - Pagina 105
Metodologie - Pagina 106
Metodologie - Pagina 107
Metodologie - Pagina 108
Metodologie - Pagina 109
Metodologie - Pagina 110
Metodologie - Pagina 111
Metodologie - Pagina 112
Metodologie - Pagina 113

Conținut arhivă zip

  • Metodologie
    • Curs 1.doc
    • Curs 2 - partea 2.doc
    • Curs 2 partea 1.doc
    • Curs 3.doc
    • Curs 4.doc
    • Curs 5.doc
    • Curs 6.doc
    • curs 7.doc
    • Curs 8.doc
    • curs 9.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea initială, evaluarea formativă, evaluarea sumativă - strategii complementare

INTRODUCERE Oricare ar fi gradul de dezvoltare economică şi socială a unei ţări, învăţământul angajează direct sau mijlocit o parte însemnată a...

Metode și Mijloace de Învățământ

1. DEFINITIE, CARACTERISTICI Didacticienii abordeaza metodologia instruirii ca pe o problema centrala si insista asupra prezentarii...

Curriculum-ul Național

V. 1. Concepte si componente În sens procesual, de politici educationale, curriculum defineste sistemul de procese decizionale, manageriale si de...

Scurt Istoric al Curriculumului

De-a lungul istoriei, curriculumul a servit ca instrument pentru "...transmiterea mai mult sau mai putin sistematica a unei anumite parti dintr-o...

Metodica predării

Fundamentele teoretice ale procesului de învatare Problemele care trebuie lamurite pentru început sunt: 1. Scopul învatarii 2. Cunostintele...

Te-ar putea interesa și

Metodologia organizării și desfășurării jocului didactic matematic în învățământul preșcolar

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Am ales această temă având în vedere ca, prin studiul efectuat pentru pregătirea ei şi colaborat cu experienţa la clasă,...

Aspecte Metodologice ale Însușirii Categoriilor Gramaticale de Gen și Număr ale Substantivului la Elevii din Învățământul Primar

CAPITOLUL I. INTRODUCERE I.1. Importanta studierii limbii române în ciclul primar Limba româna reprezinta în esenta continuarea limbii latine...

Aplicarea Metodologiei Value-at-Risk pe Piața de Capital și Piața Valutară din România

Cuvânt înainte Value-at-Risk îşi are obârşia în spiritul practic al preşedintelui J. P. Morgan, proaspăt pus în funcţie în 1990, Sir Dennis...

Elaborarea unei Metodologii Cadru

INTRODUCERE Conform noii strategii a Uniunii Europene privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă, numărul îmbolnăvirilor şi al...

Esența metodologică a calității profesionale a managerului contemporan. deosebirile dintre manager și conducător românesc. manager activ și pasiv

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condiţiile economiei concurenţiale, un rol deosebit are valorificarea potenţialului uman şi a celui managerial....

Metodologia SCRUM

1. Introducere în metodologia SCRUM În 1986, Hirotaka Takeuchi si Ikujiro Nonaka, ambii profesori la Universitatea Hitotsubashi din Tokyo, au avut...

Metodologia cercetării sociologice

Capitolul I Metodologia cercetarii : intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate,...

Metodologia de exercitare a controlului financiar

Într-o manieră foarte simplă, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformităţii cu o normă, un standard cât şi un model. Într-o...

Ai nevoie de altceva?