Pedagogie

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 51948
Mărime: 320.31KB (arhivat)
Publicat de: Henrieta Ivan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: M. Dragomir

Extras din curs

1.1. Caracteristici generale ale ştiinţei pedagogice

Termenul pedagogie, devenit de uz curent numai în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, exprimă un conţinut foarte vast şi în general destul de confuz. Extinderea şi imprecizia aceasta este evident rezultatul naturii, complexităţii şi numărului mare de probleme pe care le pune educaţia. Prima noastră grijă, aşadar, va fi să precizăm înţelesul termenului şi să-i examinăm conţinutul multiform, în aşa fel încât să ne putem orienta.

Lipsa unei terminologii stabile şi uniforme explică multe interpretări eronate din domeniul educaţiei şi aceste erori pot avea consecinţe regretabile în practică. Vorbind aceeaşi limbă, nu vorbim totdeauna acelaşi limbaj, deoarece cuvintele n-au valoare şi înţeles decât prin ceea ce le acordăm noi.Se întâmplă ca, uneori, cuvintele cele mai simple şi în orice caz cele mai folosite, să fie tocmai acelea care prezintă divergenţele cele mai profunde. Să ne gândim doar la termenii: libertate, democraţie, moralitate, personalitate etc şi educaţia este unul din termenii asupra cărora acordul nu este deplin.

Cu cât o ştiinţă se dezvoltă mai mult, cu atât evident, se simte mai mult necesitatea de a diferenţia, de a ordona şi de a crea expresiile adecvate acestei munci de analiză. Cu toate încercările lăudabile de a rezolva această problemă de terminologie, limbajul curent şi chiar acela al pedagogilor de profesie rămâne totuşi destul de vag. Tentativele de clasificare şi de uniformizatre s-au axat mai ales pe sectoare restrânse din domeniul pedagogic şi psihologic.

Abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Cursurile de educaţie generală, ţinute în diverse universităţe franceze, au fost denumite uneori Cursuri de pedagogie, mai ales de către filosoful Espinas (E. Planchard, 1992, p. 30).

Lui Emile Durkheim, i s-a încredinţat o catedră de Pedagogie, mai întâi la Bordeaux şi pe urmă la Paris. În Germania, cuvântul a fost folosit mai devreme, alături de vechea denumire Didactica (pentru formarea intelectuală).

Adjectivul pedagogic a urmat aceeaşi evoluţie, înlocuind încetul cu încetul termenul de educaţie. Astăzi, există o tendinţă în limbile romanice de a recurge la termenul educaţional: cercetare educaţională, psihologie educaţională etc. Este o influenţă anglo-saxonă.

În Anglia, ca şi în Statele Unite, cuvântul pedagogie este foarte rar, în ciuda dezvoltării extraordinare a acestei ştiinţe în ţările respective. Se vorbeşte despre educaţie şi educaţional. În opinia lui E. Planchard (1992) nu există un motiv de renunţare la o terminologie, pentru a o înlocui cu alta, copiată din limba engleză (expresie care vine, de altfel, din latină).

Definiţia curentă a pedagogiei în multe manuale, tratate, ca de altfel şi la mulţi autori este aceea de ştiinţă şi artă a educaţiei. Formula este scurtă, foarte generală şi în consecinţă acceptabilă pentru toţi. Dar pentru a fi utilă are nevoie să fie analizată. Fiecare din termenii acestei definiţii trebuie să fie explicat în profunzime, deoarece nu sunt deloc simpli şi conţinutul lor este nuanţat.

În sensul exact al cuvântului, o ştiinţă este un ansamblu sistematic de cunoştiinţe relative la un obiect determinat. O ştiinţă presupune, deci, delimitarea precisă a domeniului său propriu, folosirea metodelor adecvate studiului acestui obiect şi elaborarea rezultatelor, exprimate până la urmă într-un tot coerent şi inteligibil.

Discuţia este şi astăzi vie pentru a se cunoaşte exact conţinutul ştiinţei pedagogice şi gradul său de autonomie. Înţelegem aceste divergenţe dacă ne gândim că investigaţiile numite pedagogice provin de fapt din domenii foarte diferite: biologic, psihologic, social, politic, filosofic, religios, practic Natura faptelor relative la aceste diverse domenii este ea însăşi variabilă: obiecte concrete, fenomene naturale, creaţii pur ideale. Consecinţele acestei situaţii sunt, deci, în mod fatal de o complexitate extremă, o diferenţiere de metode, o afinitate mai mult sau mai puţin pronunţată.

Dar fiecare ştiinţă în parte cere o unitatre de obiect şi de metodă. În consecinţă, mai poate fi justificată expresia ştiinţă pedagogică- N-ar fi preferabil, aşa cum afirmă mulţi, să vorbim de ştinţe pedagogice pe de o parte, şi de pedagogie practică pe de alta, aşa cum se vorbeşte de ştiinţe medicale şi de practică medicală- Apropierea aceasta între pedagogie şi medicină a fost propusă de multe ori şi se justifică în mod firesc pe baza unei structuri generale identice. Dacă ştiinţele medicale sunt astăzi mai sistematizate decât acelea care ne preocupă aici, faptul se explică prin progresul mai mare realizat în urmărirea unui obiect mai concret şi mai net delimitat şi, de asemenea, printr-o importanţă practică mai puţin contestată. Dar dacă medicina este în primul rând o tehnică, pedagogia este mai mult decât atât, după cum vom vedea mai departe.

Evident, pedagogia nu poate fi o ştiinţă a naturii, ca fizica, chimia sau psihologia. Într-adevăr, acţiunea educativă este un fapt intenţional care nu se supune, neapărat, legilor naturii. Desigur, putem vorbi de ,, ştiinţa educaţiei’’, dar în sens sociologic, pentru cunoaşterea factorilor care explică evoluţia educaţiei de-a lungul veacurilor. În acest caz, nu este decât o sociologie specială, aşa cum afirmă Durkheim. Conţinutul pedagogiei însă s-a extins considerabil, ca şi categoriile umane cărora li se aplică, şi nu mai corespunde exclusiv semnificaţiei etimologice a termenului (paidos-agein). Ar fi oportun să deosebim precis, astăzi, diversele domenii în care ştiinţele referitoare la om şi exigenţele sociale au determinat pe specialişti să considere totalitatea vieţii drept un câmp de acţiune al ,,pedagogiei’’. Cercetările sistematice ale educatorilor nu se mărginesc numai la copilărie şi adolescenţă. Începând cu naşterea (şi uneori chiar înainte) şi până la moarte, se exercită acţiunea dirijată a specialiştilor, în vederea adaptării şi readaptării fiinţei umane la multiplele situaţii şi exigenţe ale vieţii, oricare i-ar fi vârsta, trăsăturile sale personale şi experienţa sa. A însoţi omul, de la conceperea sa şi până la sfârşit, cu scopul de a-i asigura o existenţă cât mai bună şi eficientă posibil, iată, în fond, scopul tuturor ştiinţelor moderne care se preocupă de persoana umană.

Termenul care ar corespunde astăzi cel mai bine aansamblului acestor acţiuni multiforme şi sistematice pe care le suportăm în cursul existenţei noastre şi care urmăresc adaptarea vitală, în sensul cel mai larg, ar fi antropogogia (anthropos-agein), dar neologismul este poate prea rebarbarativ, ca să fie acceptat. Educaţia permanentă, ,,reciclarea’’, educaţia recurentă sau alternativă, pedagogia timpului liber, a muncii, a politicii, a vârstei a treia etc. sunt câteva din formele acestei noţiuni lărgite a pedagogiei.

Preview document

Pedagogie - Pagina 1
Pedagogie - Pagina 2
Pedagogie - Pagina 3
Pedagogie - Pagina 4
Pedagogie - Pagina 5
Pedagogie - Pagina 6
Pedagogie - Pagina 7
Pedagogie - Pagina 8
Pedagogie - Pagina 9
Pedagogie - Pagina 10
Pedagogie - Pagina 11
Pedagogie - Pagina 12
Pedagogie - Pagina 13
Pedagogie - Pagina 14
Pedagogie - Pagina 15
Pedagogie - Pagina 16
Pedagogie - Pagina 17
Pedagogie - Pagina 18
Pedagogie - Pagina 19
Pedagogie - Pagina 20
Pedagogie - Pagina 21
Pedagogie - Pagina 22
Pedagogie - Pagina 23
Pedagogie - Pagina 24
Pedagogie - Pagina 25
Pedagogie - Pagina 26
Pedagogie - Pagina 27
Pedagogie - Pagina 28
Pedagogie - Pagina 29
Pedagogie - Pagina 30
Pedagogie - Pagina 31
Pedagogie - Pagina 32
Pedagogie - Pagina 33
Pedagogie - Pagina 34
Pedagogie - Pagina 35
Pedagogie - Pagina 36
Pedagogie - Pagina 37
Pedagogie - Pagina 38
Pedagogie - Pagina 39
Pedagogie - Pagina 40
Pedagogie - Pagina 41
Pedagogie - Pagina 42
Pedagogie - Pagina 43
Pedagogie - Pagina 44
Pedagogie - Pagina 45
Pedagogie - Pagina 46
Pedagogie - Pagina 47
Pedagogie - Pagina 48
Pedagogie - Pagina 49
Pedagogie - Pagina 50
Pedagogie - Pagina 51
Pedagogie - Pagina 52
Pedagogie - Pagina 53
Pedagogie - Pagina 54
Pedagogie - Pagina 55
Pedagogie - Pagina 56
Pedagogie - Pagina 57
Pedagogie - Pagina 58
Pedagogie - Pagina 59
Pedagogie - Pagina 60
Pedagogie - Pagina 61
Pedagogie - Pagina 62
Pedagogie - Pagina 63
Pedagogie - Pagina 64
Pedagogie - Pagina 65
Pedagogie - Pagina 66
Pedagogie - Pagina 67
Pedagogie - Pagina 68
Pedagogie - Pagina 69
Pedagogie - Pagina 70
Pedagogie - Pagina 71
Pedagogie - Pagina 72
Pedagogie - Pagina 73
Pedagogie - Pagina 74
Pedagogie - Pagina 75
Pedagogie - Pagina 76
Pedagogie - Pagina 77
Pedagogie - Pagina 78
Pedagogie - Pagina 79
Pedagogie - Pagina 80
Pedagogie - Pagina 81
Pedagogie - Pagina 82
Pedagogie - Pagina 83
Pedagogie - Pagina 84
Pedagogie - Pagina 85
Pedagogie - Pagina 86
Pedagogie - Pagina 87
Pedagogie - Pagina 88
Pedagogie - Pagina 89
Pedagogie - Pagina 90
Pedagogie - Pagina 91
Pedagogie - Pagina 92
Pedagogie - Pagina 93
Pedagogie - Pagina 94
Pedagogie - Pagina 95
Pedagogie - Pagina 96
Pedagogie - Pagina 97
Pedagogie - Pagina 98
Pedagogie - Pagina 99
Pedagogie - Pagina 100
Pedagogie - Pagina 101
Pedagogie - Pagina 102
Pedagogie - Pagina 103
Pedagogie - Pagina 104
Pedagogie - Pagina 105
Pedagogie - Pagina 106
Pedagogie - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Pedagogie
    • Pedagogie Cursul 1.doc
    • Pedagogie Cursul 2 Ist Pedag.doc
    • Pedagogie Cursul 3 Educ noua.doc
    • Pedagogie Cursul 4 Educabilitatea.doc
    • Pedagogie Cursul 5 Tip de educatie.doc
    • Pedagogie Cursul 6 Cercet pedagogica.doc
    • Pedagogie Cursul 7 Finalit educatiei.doc
    • Pedagogie Cursul 8 Ob pedagogice.doc
    • Pedagogie Cursul 9 Cont pr instr educativ.doc
    • Subiecte Pedagogie 1.doc 08-09.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnicile Freinet

1. Introducere Pedagogia moderna dezvolta metode, tehnici si instrumente pedagogice al caror scop principal este acela de a ajuta elevul in...

Aspecte generale ale optimizării curriculum-ului

Obiectivul lucrării de față este acela de a prezenta componentele importante ale curriculum-ului şi anume: conţinuturile învăţământului. Întrucât...

Istoria Pedagogiei

Inainte de inventarea scrisului si a cititului, oamenii traiau intr-un mediu in care luptau pentru supravietuire impotriva fortelor naturale, a...

Proiect de Cercetare Pedagogică

I Denumirea temei Violenţa întâlnită în instituţiile de invăţământ Am ales această temă datorită numărului în continuă creştere de cazuri de...

Pro interdisciplinaritate - De la strategie la demers didactic

Încă de la apariția sa, omul a constatat că trebuie să se descurce într-un mediu care îi oferea numeroase oportunități, dar și multă ostilitate....

Studiu comparativ - educația în antichitate, în perioada renașterii și a reformei și în epoca luminilor

Pedagogia, asemanator altor stiinte, a parcurs un drum lung, o adevarata istorie proprie pana la constituirea ei ca disciplina stiintifica. In...

Dicționar de termeni pedagogici

Analitic = Care se bazează pe analiză, care procedează prin analiză Analiza = A cerceta un lucru descompunându-l în părţile lui componente; a...

Introducere în Pedagogie

Unitatea de învatare nr.1 REPERE EPISTEMOLOGICE PRIVIND STIINTELE 1.1 Este pedagogia o stiinta sau nu? 1.2 Ce este stiinta 1.3 Cunoastere...

Te-ar putea interesa și

Rolul comunicării educaționale în formarea tactului pedagogic al cadrului didactic

ARGUMENT In ultimul timp, pe baza cercetatorilor si a experientei de zi cu zi, se pune tot mai mult accentul pe influienta deosebita pe care o are...

Studiu privind unele posibilități de valorificare ale pedagogiei Montessori în învățământul primar tradițional

ARGUMENT Alternativele educaționale reprezintă variante de organizare școlară, care propun modificări ale anumitor aspecte legate de formele...

Rolul de Pedagog al Asistentului Social

INTRODUCERE Specializarea şi utilizarea pe scară tot mai largă a ştiinţei şi tehnologiilor moderne fac tot mai dificilă participarea pe piaţa...

Aptitudinea Pedagogică a Profesorului Văzută prin Prisma Stilului de Management

INTRODUCERE Considerate insuşiri fizice sau psihice care asigură reuşita într-o anume activitate, aptitudinile constituie componente ale...

Statutul Epistemologic al Pedagogiei ca Știință

 Scopul educatiei nu este de a forma copilul pentru o functie anumita sau de a-l modela dupa un conformismoarecare, ci de a-l maturiza si de a-l...

Cercetarea Pedagogică

Cercetarea pedagogică 1. Introducere Dezvoltarea pedagogiei ca ştiinţă a fost condiţionată din totdeauna, dar mai cu seamă în ultimul secol, de...

Pedagogia și desăvârșirea profesională

CAP. 1 COMPLEMENTARITATEA DEMERSULUI CAUZAL SI A CELUI FINALIST ÎN EXPLICAREA ACTIUNII EDUCATIONALE Principiul potrivit caruia a cunoaste un...

Alternativă pedagogică Montessori - analiza SWOT

1.Sisteme educaţionale Fenomenul educativ presupune relatia dintre doi factori : elevul si profesorul. Educaţia trebuie nu numai să pregatească pe...

Ai nevoie de altceva?