Pedagogie

Curs
8.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 119 în total
Cuvinte : 40995
Mărime: 254.20KB (arhivat)
Publicat de: Andrian Dan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Draghicescu Luminita
reprezinta cursul de pedagogie etapa II in cadrul modulului psihopedagogic

Extras din curs

1. DEFINIŢIE ŞI ELEMENTE COMPONENTE

Desfăşurarea activităţii instructiv-educative în cadrul sistemului de învăţământ, al instituţiei şcolare, ia forma procesului de învăţământ. Acesta reprezintă forma cu cel mai înalt nivel de organizare a activităţii de instruire şi educaţie, de modelare a personalităţii umane. Este vorba de un proces progresiv (planificat, sistematic, metodic şi intensiv) de acces la cunoaştere şi acţiune, pus sub controlul personalului didactic, bazat pe selecţionarea şi structurarea strictă a conţinuturilor reactivate şi pe efortul personal al elevului.

Procesul de învăţământ ne apare, astfel, ca un ansamblu de activităţi organizate şi dirijate, care se desfăşoară etapizat, în cadrul unor instituţii specializate, sub îndrumarea unor persoane pregătite în acest scop, în vederea îndeplinirii anumitor obiective instructiv-educative.

Din perspectivă sistemică, procesul de învăţământ poate fi abordat pe trei planuri:

A. funcţional

B. structural

C. operaţional

A. Sub aspect funcţional, ne interesează de unde porneşte sistemul luat în analiză, ce urmăreşte să realizeze şi ce rezultate obţine.

Ca orice activitate umană conştientă, procesul de învăţământ este un act care urmăreşte realizarea unor scopuri precise şi a fost înfiinţat pentru a avea anumite funcţionalităţi, pentru a realiza obiective bine determinate. Obiectivele procesului de învăţământ se încadrează în obiectivele fundamentale ale educaţiei, derivând din acestea şi se concretizează în termeni tot mai precişi la nivelul fiecărui nivel de învăţământ, şcoală, clasă, disciplină, lecţie. Obiectivele au un rol orientativ, uneori chiar determinant pentru celelalte componente ale procesului de învăţământ. Organizarea, conducerea şi modelarea procesului de învăţământ, continua lui racordare la condiţii şi cerinţe noi nu pot avea loc decât în măsura în care sunt elaborate obiective precise şi modalităţi operative de evaluare a lor. Analiza structurală constă în identificarea condiţiilor, resurselor şi a factorilor proprii procesului de învăţământ.

Activitatea desfăşurată de cei doi agenţi principali (profesorul şi elevii) dă procesului de învăţământ un caracter bilateral unitar, laturile sale principale fiind predarea (proiectarea, organizarea, îndrumarea, controlul), pe care o realizează profesorul şi învăţarea (recepţionare, prelucrare, înţelegere, aplicare, creare), pe care o realizează elevul cu sprijinul şi sub îndrumarea profesorului. Ciclul de comunicare între profesor şi elev se încheie cu evaluarea.

Modelul învăţământului modern pune în centrul atenţiei elevul, rolul predominant avându-l învăţarea cu o participare tot Personalitatea agenţilor principali participanţi la procesul de învăţământ, relaţiile ce se stabilesc între ei, ca şi atmosfera şi interrelaţiile dintre elevi, calitatea muncii lor - toate acestea influenţează rezultatele procesului de învăţământ.

Resursele tehnico-materiale şi financiare constituie una dintre condiţiile principale de organizare şi funcţionare a procesului de învăţământ mai consistentă a acestuia.

De asemenea, în procesul de învăţământ se utilizează un ansamblu divers de materiale didactice (modele, prototipuri, machete, substitute materiale etc.) al căror potenţial educativ, valorificat optimal, vine în sprijinul optimizării activităţii de învăţare.

Printre resursele valorificate se menţionează şi timpul care se consumă pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii instructiv-educative, precum şi mijloacele financiare necesare asigurării unor condiţii optime. Un alt aspect priveşte relaţia conţinuturi-obiective pedagogice; astfel, la nivel macro, de gestiune a învăţământului – obiectivele determină conţinutul, în vreme ce la nivelul realizării procesului didactic – conţinutul determină obiectivele. Oricum, ele interacţionează.

Formele de organizare a activităţii instructiv-educative. În orice sistem, conţinutul se realizează într-un cadru adecvat, în forme specifice de organizare (lecţii, cursuri, dezbateri, vizite cu funcţii instructiv-educative, activităţi practice).

Relaţii. În cadrul oricărui sistem, în desfăşurarea activităţii se stabileşte un sistem specific de relaţii. În cadrul procesului de învăţământ, relaţiile profesor-elev, precum şi cele elev-elev sunt relaţii pedagogice. Prin întregul său comportament, profesorul instituie şi dezvoltă cu elevii relaţii de cooperare, stimulându-i – atât prin forme de activitate competitive, cât şi cooperative – la colaborare.

C. Sub aspect operaţional, urmărim procesul, desfăşurarea activităţii, metodele, strategiile etc

Este – în fapt – o abordare care priveşte raportul dintre intrări şi ieşiri (input şi output), care înseamnă explicarea procesului didactic prin: analiza stării, a calităţii elementelor de intrare în proces şi a efectelor, a ieşirilor.

Procesul de învăţământ ca proces de comunicare

Procesul de învăţământ este, prin excelenţă, un proces de comunicare între profesor şi elevi, având loc un permanent schimb de mesaje al căror scop principal este realizarea unor obiective pedagogice, în condiţii optime.

Comunicarea este o componentă vitală a procesului de predare-învăţare-evaluare. În mare măsură, reuşita actului pedagogic este asigurată de calitatea comunicării. Ca formă specifică a comunicării umane, comunicarea didactică se distinge prin câteva particularităţi:

- este o comunicare de tip şcolar care utilizează ca instrument limbajul specific conţinutului diferitelor discipline de învăţământ;

- este intenţionat acordată la realizarea obiectivelor propuse;

- este o comunicare de conţinuturi purtătoare de instruire;

- are un efect de învăţare, urmăreşte influenţarea, modificarea şi stabilitatea comportamentelor individuale sau de grup;

- generează învăţare, educaţie şi dezvoltare prin implicarea activă a elevului în actul comunicării.

Dacă a comunica înseamnă a transmite (a emite) un cuantum de cunoştinţe, iar a recepta presupune a selecţiona, a asimila, a reţine, ne putem da seama că o comunicare devine posibilă numai atunci când cele două repertorii au elemente comune (se intersectează). Cu cât spaţiul care se suprapune este mai mare, cu atât valoarea pozitivă a repertoriului comun este mai ridicată, iar comunicarea bilaterală, mai bună. Dacă sfera celor două repertorii nu se intersectează, comunicarea nu este posibilă.

PREDAREA – COMPONENTĂ A PROCESULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT

a) Conceptul de predare

Pedagogul Ioan Cerghit definea predarea ca pe un ansamblu complex de acţiuni şi comportamente didactice specifice, destinate producerii învăţării.

Altfel spus, predarea presupune schimbarea, trecerea de la ceea ce este la ceea ce trebuie să fie, prin angajarea elevilor într-o noua experienţă de învăţare.

Preview document

Pedagogie - Pagina 1
Pedagogie - Pagina 2
Pedagogie - Pagina 3
Pedagogie - Pagina 4
Pedagogie - Pagina 5
Pedagogie - Pagina 6
Pedagogie - Pagina 7
Pedagogie - Pagina 8
Pedagogie - Pagina 9
Pedagogie - Pagina 10
Pedagogie - Pagina 11
Pedagogie - Pagina 12
Pedagogie - Pagina 13
Pedagogie - Pagina 14
Pedagogie - Pagina 15
Pedagogie - Pagina 16
Pedagogie - Pagina 17
Pedagogie - Pagina 18
Pedagogie - Pagina 19
Pedagogie - Pagina 20
Pedagogie - Pagina 21
Pedagogie - Pagina 22
Pedagogie - Pagina 23
Pedagogie - Pagina 24
Pedagogie - Pagina 25
Pedagogie - Pagina 26
Pedagogie - Pagina 27
Pedagogie - Pagina 28
Pedagogie - Pagina 29
Pedagogie - Pagina 30
Pedagogie - Pagina 31
Pedagogie - Pagina 32
Pedagogie - Pagina 33
Pedagogie - Pagina 34
Pedagogie - Pagina 35
Pedagogie - Pagina 36
Pedagogie - Pagina 37
Pedagogie - Pagina 38
Pedagogie - Pagina 39
Pedagogie - Pagina 40
Pedagogie - Pagina 41
Pedagogie - Pagina 42
Pedagogie - Pagina 43
Pedagogie - Pagina 44
Pedagogie - Pagina 45
Pedagogie - Pagina 46
Pedagogie - Pagina 47
Pedagogie - Pagina 48
Pedagogie - Pagina 49
Pedagogie - Pagina 50
Pedagogie - Pagina 51
Pedagogie - Pagina 52
Pedagogie - Pagina 53
Pedagogie - Pagina 54
Pedagogie - Pagina 55
Pedagogie - Pagina 56
Pedagogie - Pagina 57
Pedagogie - Pagina 58
Pedagogie - Pagina 59
Pedagogie - Pagina 60
Pedagogie - Pagina 61
Pedagogie - Pagina 62
Pedagogie - Pagina 63
Pedagogie - Pagina 64
Pedagogie - Pagina 65
Pedagogie - Pagina 66
Pedagogie - Pagina 67
Pedagogie - Pagina 68
Pedagogie - Pagina 69
Pedagogie - Pagina 70
Pedagogie - Pagina 71
Pedagogie - Pagina 72
Pedagogie - Pagina 73
Pedagogie - Pagina 74
Pedagogie - Pagina 75
Pedagogie - Pagina 76
Pedagogie - Pagina 77
Pedagogie - Pagina 78
Pedagogie - Pagina 79
Pedagogie - Pagina 80
Pedagogie - Pagina 81
Pedagogie - Pagina 82
Pedagogie - Pagina 83
Pedagogie - Pagina 84
Pedagogie - Pagina 85
Pedagogie - Pagina 86
Pedagogie - Pagina 87
Pedagogie - Pagina 88
Pedagogie - Pagina 89
Pedagogie - Pagina 90
Pedagogie - Pagina 91
Pedagogie - Pagina 92
Pedagogie - Pagina 93
Pedagogie - Pagina 94
Pedagogie - Pagina 95
Pedagogie - Pagina 96
Pedagogie - Pagina 97
Pedagogie - Pagina 98
Pedagogie - Pagina 99
Pedagogie - Pagina 100
Pedagogie - Pagina 101
Pedagogie - Pagina 102
Pedagogie - Pagina 103
Pedagogie - Pagina 104
Pedagogie - Pagina 105
Pedagogie - Pagina 106
Pedagogie - Pagina 107
Pedagogie - Pagina 108
Pedagogie - Pagina 109
Pedagogie - Pagina 110
Pedagogie - Pagina 111
Pedagogie - Pagina 112
Pedagogie - Pagina 113
Pedagogie - Pagina 114
Pedagogie - Pagina 115
Pedagogie - Pagina 116
Pedagogie - Pagina 117
Pedagogie - Pagina 118
Pedagogie - Pagina 119

Conținut arhivă zip

  • Pedagogie.doc

Alții au mai descărcat și

Modalități de Utilizare a Mijloacelor de Învățământ în Cadrul Procesului Educațional la Istorie

Introducere Actualitatea temei: Alături de componentele care asigură conţinutul propriu - zis al procesului de predare - învăţare a istoriei şi...

Stimularea succesului școlar la elevii din cursul primar

Modernizarea învăţământului este un proces logic, constituit dintr-o suită de acţiuni ce vizează realizarea unei concordanţe a învăţământului cu...

Metodele Interactive de Predare

1. ARGUMENT Bunul mers al procesului de învăţământ şi rezultatele obţinute depind de metodele utilizate. Marii pedagogi au evidenţiat faptul că...

Metode alternative

Pedagogia competentelor: o viziune integratoare In invatamantul modern, o preocupare importanta este aceea a formarii de competente generale si...

Notarea și Aprecierea Elevilor

Atribuirea unor judecăţi de valoare rezultatelor obţinute de către elevi se concretizează fie prin intermediul unor expresii verbale apreciative...

Metode de Învățământ

1. Definirea conceptelor de: tehnologie didactică, strategie didactică, metodologie didactică, metode de învăţământ, procedee didactice Conceptul...

Probleme de docimologie didactică

Docimologia este disciplina științifică care cercetează problemele examinării și notării elevilor și a candidaților la examene și concursuri, în...

Instrumente și Forme de Evaluare

Omul prin natura sa psihologica are nevoie permanenta de a se autoevalua sau de a fi evaluat prin diferite mijloace. Principalul efect al acestei...

Te-ar putea interesa și

Rolul comunicării educaționale în formarea tactului pedagogic al cadrului didactic

ARGUMENT In ultimul timp, pe baza cercetatorilor si a experientei de zi cu zi, se pune tot mai mult accentul pe influienta deosebita pe care o are...

Studiu privind unele posibilități de valorificare ale pedagogiei Montessori în învățământul primar tradițional

ARGUMENT Alternativele educaționale reprezintă variante de organizare școlară, care propun modificări ale anumitor aspecte legate de formele...

Rolul de Pedagog al Asistentului Social

INTRODUCERE Specializarea şi utilizarea pe scară tot mai largă a ştiinţei şi tehnologiilor moderne fac tot mai dificilă participarea pe piaţa...

Aptitudinea Pedagogică a Profesorului Văzută prin Prisma Stilului de Management

INTRODUCERE Considerate insuşiri fizice sau psihice care asigură reuşita într-o anume activitate, aptitudinile constituie componente ale...

Statutul Epistemologic al Pedagogiei ca Știință

 Scopul educatiei nu este de a forma copilul pentru o functie anumita sau de a-l modela dupa un conformismoarecare, ci de a-l maturiza si de a-l...

Cercetarea Pedagogică

Cercetarea pedagogică 1. Introducere Dezvoltarea pedagogiei ca ştiinţă a fost condiţionată din totdeauna, dar mai cu seamă în ultimul secol, de...

Pedagogia și desăvârșirea profesională

CAP. 1 COMPLEMENTARITATEA DEMERSULUI CAUZAL SI A CELUI FINALIST ÎN EXPLICAREA ACTIUNII EDUCATIONALE Principiul potrivit caruia a cunoaste un...

Alternativă pedagogică Montessori - analiza SWOT

1.Sisteme educaţionale Fenomenul educativ presupune relatia dintre doi factori : elevul si profesorul. Educaţia trebuie nu numai să pregatească pe...

Ai nevoie de altceva?