Pedagogie Interculturală

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 34111
Mărime: 120.60KB (arhivat)
Publicat de: Sabina Florea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Cucos
este un curs de pedagogie interculturala, analizat in cadrul facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, in anul III.

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Întemeieri teoretico-metodologice ale pedagogiei interculturale
  3. 2. Comunicarea interculturală. Posibilităţi şi limite
  4. 3. Procesualitatea identitate-alteritate culturală
  5. 4. Educaţia pentru diversitate – răspuns la pluralismul cultural
  6. 4.1. Construcţia europeană: sfidări interculturale
  7. 4.2. Paradigma interculturală în educaţie
  8. 4.3. Intercultural şi pluricultural. Semnificaţii actuale
  9. 4.4. Deschiderea interculturală – exigenţă a educaţiei contemporane
  10. 4.5. Obiective ale educaţiei interculturale
  11. 4.6. Forme şi metodologii de realizare a educaţiei interculturale
  12. 4.7. Educaţia interculturală - modalitate de prevenire sau atenuare a conflictelor
  13. 4.8. Valorile religioase şi posibilitatea deschiderii interculturale
  14. 5. Perspectiva paradigmei interculturale în România. Avatarurile unei societăţi post-totalitare
  15. 5.1. Radiografierea manifestării diversităţii culturale în România
  16. 5.2. Cum se explică diversitatea în România
  17. 5.3. Învăţământul românesc în perspectiva educaţiei interculturale
  18. 5.4. Educaţia copiilor de ţigani în România: reprezentări, dificultăţi, soluţii
  19. 5.5. Separatismul universitar - un principiu pedagogic fals
  20. 6. Formarea formatorilor în perspectivă interculturală
  21. 6.1. Pentru o formare interculturală de bază
  22. 6.2. Conţinuturi ale formării
  23. 6.3. Niveluri şi tipuri de activităţi

Extras din curs

Introducere

Educaţia în perspectiva deschiderii către valori multiple reprezintă un demers pe deplin justificat, întrucât vizează mai buna inserţie a individului într-o lume spirituală polimorfă şi dinamică. Acest demers formativ vine în întâmpinarea atât a dezideratelor individualităţii, prin valorizarea unor trăsături particulare, unice, ce merită a fi recunoscute sau amplificate, cât şi în profitul societăţii, asigurându-i un anumit grad de coerenţă, solidaritate şi funcţionalitate. Solidaritatea comunitară este potenţată prin felul cum se gestionează reproducerea marilor simboluri în interiorul spaţiului cultural respectiv, dar şi prin modul cum este reglată deschiderea spre alte formaţiuni socio-culturale. O cultură este mare nu numai prin ea însăşi, prin propriile mecanisme autoreproductive sau autocontemplative, ci şi prin "metabolismul" creşterii şi transformării ei, prin felul în care permite deschideri spre reverberaţii din exterior. Se concretizează cu acest prilej o dinamică specifică dintre închidere şi deschidere, o relaţie pulsatorie care generează sporirea culturală. Acest raport dintre general şi particular, dintre continuu şi discontinuu, dintre asumare şi negare trebuie actualizat, într-un mod specific, şi la nivel şcolar. Experimentarea diferenţei trebuie să înceapă încă de pe băncile şcolii şi va continua întreaga viaţă.

Obiectivul principal al educaţiei interculturale rezidă în pregătirea persoanelor pentru a percepe, accepta, respecta şi a experimenta alteritatea. Scopul îl reprezintă netezirea terenului întâlnirii cu celălalt. A face educaţie interculturală presupune ca însuşi procesul educaţional să se realizeze într-un mediu interacţional, prin punerea alături, faţă în faţă, a purtătorilor unor expresii culturale diferite. Alteritatea trebuie să devină un motiv de bucurie, o ocazie de întărire a sentimentului vieţuirii laolaltă, o dorinţă a unei împreună simţiri şi binevenite conlucrări. Altul este un prilej de descoperire şi conştientizare a realei identităţi. Căci, în căutarea celuilalt, ne descoperim pe noi înşine, ne dăm seama de ceea ce suntem, sperăm, merităm. Frumuseţea existenţială ne este dată de celălalt, de miracolul ieşirii din sine, de proiectarea în altul, de iubirea celui apropiat - ca şi a celui îndepărtat!

Topica interculturalităţii a apărut în ultimele decenii, ca răspuns în plan educaţional la fenomenele de creştere a interconexiunilor şi a globalizării. Se ştie că multe conflicte, aparent economice, istorice, sociale etc. au în subsidiar o componentă culturală. Incomunicabilitatea de ordin spiritual generează şi întreţine celelalte stări conflictuale sau de tensiune. Condiţia necesară (nu şi suficientă) pentru detensionarea conflictelor constă în găsirea unor piste de comunicare în plan spiritual. Tensiunile şi războaiele iau naştere, mai întâi, în mintea noastră. A le preveni sau a le anihila reprezintă şi un exerciţiu mental, de expulzare deliberată a ideilor rele. Dispozitivul mental îl predetermină pe cel real, extern.

Obiectul pedagogiei interculturale este un anume fenomen: educaţia interculturală. Dar ce este educaţia interculturală?

În mod sintetic, educaţia interculturală vizează o abordare pedagogică a diferenţelor culturale, strategie prin care se iau în consideraţie specificităţile spirituale sau de alt gen (diferenţa de sex, diferenţa socială sau economică etc.), evitându-se, pe cât posibil, riscurile ce decurg din schimburile inegale dintre culturi sau, şi mai grav, tendinţele de atomizare a culturilor. Abordarea interculturală, se arată într-o lucrare editată de Consiliul Europei (Antonio Perotti, 1992), nu este o nouă ştiinţă, nici o nouă disciplină, ci o nouă metodologie ce caută să integreze, în interogaţia asupra spaţiului educaţional, datele psihologiei, antropologiei, ştiinţelor socialului, politicii, culturii, istoriei. Discursul asupra interculturalului îşi extrage seva din perspec¬tivele deschise de conexiunile disciplinare.

Educaţia intercul¬turală vizează dezvoltarea unei educaţii pentru toţi în spiritul recunoaşterii diferenţelor ce există în interiorul aceleaşi societăţi şi se referă mai puţin (sau deloc) la realizarea unei educaţii pentru culturi diferite, ceea ce ar presupune staticism şi o izolare a grupurilor culturale. Educaţia interculturală privilegiază interacţiunea şi dialogul, curajul de a ieşi din sine şi dorinţa de proiecţie în celălalt. O educaţie concepută în perspectiva interculturală va resemnifica relaţiile dintre şcoală şi alte spaţii educative; ea va deborda zidurile şcolii, prelungindu-se şi insinuându-se în activităţile informale, în viaţa de zi cu zi. Cum multiculturalul nu se regăseşte doar în perimetrul şcolii (adesea acesta este dincolo sau după şcoală), trebuie să ne pregătim în prealabil pentru a-l întâmpina şi valoriza.

1. Izvoare teoretice ale pedagogiei interculturale

Orice tip de interogaţie asupra unei noi realităţi presupune o reajustare şi adaptare a unor cadre teoretice deja existente. Pedagogia interculturală nu apare pe un teren gol. Tot registrul conceptual şi metodologic se restructurează în acord cu noile aspecte ce urmează a fi explicate. Acesta are la origine câteva fundamente de bază (cf. Dasen, 1999, pp.21-321):

1.1. Psihologia generală

Opţiunea epistemologică a psihologiei este de a considera individul în el însuşi, independent de contextul său. Contextele (în particular, contextele culturale) nu numai că nu constituie un obiect distinct de studiu, dar sunt considerate o prezenţă stânjenitoare. Mai mult decât atât, psihologia generală a fost deseori considerată a fi etnocentrică.

1.2. Pedagogia generală

Pedagogia generală oferă cadrul conceptual şi instrumentele de acţiune didactică propriu-zisă. Dacă psihologia explică ceea ce este, pedagogia oferă instrumente de intervenţie şi fasonare a realităţilor în acord cu finalităţile dorite. Prin intermediul pedagogiei se facilitează structurarea unor valori (cunoştinţe, atitudini) compatibile cu deschiderea interculturală şi care urmează a fi vehiculate în învăţământ, a unor metode şi tehnici de intervenţie didactică în perspectiva apărării particularităţilor şi diversităţii, a formelor concrete de realizare a unor acţiuni cu caracter educativ, a dispozitivului de facilitare de către cadrul didactic a interacţiunilor pozitive.

1.3. Psihologia socială

Psihologia socială poate furniza aspecte esenţiale în ceea ce priveşte studiul atitudinilor, valorilor şi stereotipurilor, ca şi al reprezentărilor sociale, în calitate de organizatori ai evaluărilor, judecăţilor, comportamentelor sau al relaţiilor intergrupuri. Analiza stereotipurilor, ca forme de categorizare, constituie un instrument psihologic util pentru a gestiona interacţiunile între grupuri într-o societate multiculturală, în particular, pentru a menţine identităţi distincte într-o societate multiculturală care favorizează integrarea mai mult decât asimilarea. Stereotipurile sunt relativ independente de judecăţile de valoare. Alte lucrări de psihologie socială se interesează de identităţile culturale. Între conceptele studiate de psihologia socială se regăsesc şi cele de aculturaţie, stres acultural, şoc cultural.

1.4. Psihologia interculturală

Cercetărilor de psihologie “interculturală” (“cross-cultural”, în engleză), studiază direct interacţiunea dintre indivizi şi grupuri de origini culturale diferite. Există încă numeroase dezbateri asupra utilizării termenilor în engleză şi în franceză şi asupra importanţei metodei. La început, psihologia interculturală a avut un aspect de studiu comparativ, de punere faţă în faţă a unor structuri de valori diferite (demers de tip “etic”). Alţi cercetători au încercat să favorizeze un demers “emic”, mergând uneori până la un relativism cultural total, care respinge orice comparaţie. Între cele două perspective nu există opoziţie, ci complementaritate, demersul cel mai pertinent fiind cel care cercetează în acelaşi timp ceea ce este comun (universal) şi ceea ce este diferit în diferitele manifestări culturale. O altă perspectivă are la bază trecerea de la studiile comparative la cele care vizează direct grupurile sau indivizii în contact, mai ales în situaţiile de emigrări.

Preview document

Pedagogie Interculturală - Pagina 1
Pedagogie Interculturală - Pagina 2
Pedagogie Interculturală - Pagina 3
Pedagogie Interculturală - Pagina 4
Pedagogie Interculturală - Pagina 5
Pedagogie Interculturală - Pagina 6
Pedagogie Interculturală - Pagina 7
Pedagogie Interculturală - Pagina 8
Pedagogie Interculturală - Pagina 9
Pedagogie Interculturală - Pagina 10
Pedagogie Interculturală - Pagina 11
Pedagogie Interculturală - Pagina 12
Pedagogie Interculturală - Pagina 13
Pedagogie Interculturală - Pagina 14
Pedagogie Interculturală - Pagina 15
Pedagogie Interculturală - Pagina 16
Pedagogie Interculturală - Pagina 17
Pedagogie Interculturală - Pagina 18
Pedagogie Interculturală - Pagina 19
Pedagogie Interculturală - Pagina 20
Pedagogie Interculturală - Pagina 21
Pedagogie Interculturală - Pagina 22
Pedagogie Interculturală - Pagina 23
Pedagogie Interculturală - Pagina 24
Pedagogie Interculturală - Pagina 25
Pedagogie Interculturală - Pagina 26
Pedagogie Interculturală - Pagina 27
Pedagogie Interculturală - Pagina 28
Pedagogie Interculturală - Pagina 29
Pedagogie Interculturală - Pagina 30
Pedagogie Interculturală - Pagina 31
Pedagogie Interculturală - Pagina 32
Pedagogie Interculturală - Pagina 33
Pedagogie Interculturală - Pagina 34
Pedagogie Interculturală - Pagina 35
Pedagogie Interculturală - Pagina 36
Pedagogie Interculturală - Pagina 37
Pedagogie Interculturală - Pagina 38
Pedagogie Interculturală - Pagina 39
Pedagogie Interculturală - Pagina 40
Pedagogie Interculturală - Pagina 41
Pedagogie Interculturală - Pagina 42
Pedagogie Interculturală - Pagina 43
Pedagogie Interculturală - Pagina 44
Pedagogie Interculturală - Pagina 45
Pedagogie Interculturală - Pagina 46
Pedagogie Interculturală - Pagina 47
Pedagogie Interculturală - Pagina 48
Pedagogie Interculturală - Pagina 49
Pedagogie Interculturală - Pagina 50
Pedagogie Interculturală - Pagina 51
Pedagogie Interculturală - Pagina 52
Pedagogie Interculturală - Pagina 53
Pedagogie Interculturală - Pagina 54
Pedagogie Interculturală - Pagina 55
Pedagogie Interculturală - Pagina 56
Pedagogie Interculturală - Pagina 57
Pedagogie Interculturală - Pagina 58
Pedagogie Interculturală - Pagina 59
Pedagogie Interculturală - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Pedagogie Interculturala.doc

Alții au mai descărcat și

Gestionarea conflictelor în școală

Școala românească a traversat o perioadă de reforme menite să consolideze sistemul de învățământ, iar acum se află în faza în care ar trebui să se...

Performanța Actului Didactic Măsurată prin Formarea Spiritului Antreprenorial al Elevilor Liceului Grup Școlar Iordache Golescu Găești

ARGUMENT Problema asigurǎrii şi menţinerii calitǎţii serviciilor educaţionale este una deosebit de importantǎ cu un impact imediat , dar şi pe...

Educație interculturală

DESCRIEREA PROIECTULUI Scoala este un spatiu al diversitatii, reunind copii care provin din grupuri socioculturale diferite, etnii diferite,...

Proiect educațional

1. Denumirea proiectului “CUNOASTERE , COMUNICARE SI RESPECT IN SCOALA MEA” 2. Organizatori : Insectoratul Scolar Suceava si Profesor Popecu Ioana...

Promovarea Educației Interculturale în Mediul Școlar

“Nucleul conceptului de «educaţie interculturală», îl constituie: «dialogul culturilor», «înţelegerea dintre culturi», «valoarea şi...

Strategii Didactice Interactive Utilizate în Educația Interculturală în Gimnaziu

ARGUMENT Fenomenul globalizării conduce la situaţii de interacţiune accelerate şi intense între indivizi, grupuri şi naţiuni. Ca urmare a acestor...

Perspective Contemporane asupra Educației Interculturale

Introducere Mitul societăţilor uniforme din punct de vedere cultural a suferit tot mai mult în ultimele decenii, ajungându-se treptat la concluzia...

Profesorul Ideal

1.DEFINIŢIE Termenul „profesor” este definit în DEX ca fiind „o persoană cu o pregătire specială într-un anumit domeniu de activitate şi care...

Te-ar putea interesa și

Abandonul școlar - cauze și modalități de prevenire

Capitolul I: Abandonul scolar, cauze şi efecte 1.1. Delimitări conceptuale : inadaptare, eşec, insucces şi abandon şcolar În literatura de...

Importanța abordării noilor educații în curricula din AFT

INTRODUCERE O educaţie de calitate este axată nu numai pe adaptarea la imperativele actuale, ci, ea trebuie să fie orientată spre viitor având un...

Strategii Didactice Interactive Utilizate în Educația Interculturală în Gimnaziu

ARGUMENT Fenomenul globalizării conduce la situaţii de interacţiune accelerate şi intense între indivizi, grupuri şi naţiuni. Ca urmare a acestor...

Comunicarea Interculturală

1. Introducere Astazi relatiile dintre tari si culturi se dezvolta fara încetare. Calatoriile, schimburile comerciale, turismul, congresele...

Perspective Contemporane asupra Educației Interculturale

Introducere Mitul societăţilor uniforme din punct de vedere cultural a suferit tot mai mult în ultimele decenii, ajungându-se treptat la concluzia...

Interculturalitate și Multiculturalism

Interculturalitate şi multiculturalism Există o mulţime de definiţii ale culturii. Marea varietate a acestora a fost semnalată încă din anul 1950...

Interculturalitate

Termenul de interculturalitate se referă la relaţiile dintre popoare, dintre culturile acestora. Acest termen este întâlnit mai ales în pedagogie...

Promovarea educației interculturale în mediul școlar

Diversitatea culturală nu mai este un prejudiciu, ci o realitate care trebuie fructificată în mediul şcolar. Pluralitatea culturală pune nu numai...

Ai nevoie de altceva?