Pedagogie - Noile Educatii

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Pedagogie - Noile Educatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Pe langa unele tehnici traditionale care se mentin pentru ca sunt bune si altele care persista datorita unei detestabile rutine , scoala moderna ofera o infatisare diferita in anumite aspecte fata de cea din trecut. Asistam la o miscare complexa de o amploare extraordinara, prea puternica pentru a fi o moda trecatoare. Ceea ce exprimam curent prin expresiile : "scoala activa"; "scoli noi "; educatia progresiva", arata in mod global aceasta miscare. Sunt denumiri mai mul sugestive decat descriptive, evocand nu numai aspecte generale ale tehnicii educative, ci expresii si anumite principii pedagogice.

Miscarea "educatii noi" incepe, practic, de la sfarsitul ultimului secol, ceea ce arata ca adjectivul "nou" nu este pe deplin justificat.

Adevaratul precursor a fost J.J. Rousseau, atat prin filozofia sa naturalista, cat si prin intuitiile sale cu privire la (evolutia) psihologia evolutiva , la diferenta calitativa dintre adult si copil.

Pestalozz si Frobel - crearea scolilor zise "noi" a fost prima realizare concreta.

Scolile zise "noi" aveau caracteristici comune internate rurale unde munca de educatie se desfasura intr-o ambianta familiala si dupa metode liberale. Una din scolile noi cele mai bine cunoscute in Europa este scoala din Rodus.

"Noile educatii" sunt noi obiective si noi tipuri de continuturi generate de "problematica lumii contemporane". Ele corespund unor trebuinte de ordin sociopedagogic, fiind integrative si cumulative.De asemenea ele mai figureaza ca fiind cel mai

pertinent si mai util raspuns ale sistemelor educationale generate de problemele lumii contemporane.

"Alternativele educationale" sunt definite ca un ansamblu de obiective, continuturi, modalitati de organizare, care coexista cu sistemul traditional de invatamant.

"Educatiile paralele " sunt considerate educatia formala, nonformala, informala, autoeducatia.

"Noile Educatii " sunt raspunsuri ale educatiei la cerintele dezvoltarii lumii contemporane:

- educatia relativa la mediu

- educatia pentru pace si pentru cooperare

- educatia pentru participare si pentru democratie

- educatia in materie de populatie

- educatia pentru o noua ordine economica internationala

- educatia pentru comunicare si putere mass-media

- educatia pentru schimbare si dezvoltare

- educatia nutritionala

- educatia economica si casnica moderna

- educatia pentru timpul liber

Educatia relativa la mediu- existenta oricarui om este conceputa ca desfasurandu-se intr-un spatiu eterminat ( aria geografica), intr-un timp dat (epoca istorica) si in cadrul colectivitatii umane specifice(mediu social). Acesti factori exercita o anumita influenta asupra intelegerii la vreme a realitatii lumii.Conferinta Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator lansa o importanta chemare in acest sens: " Apararea si ameliorarea : mediul inconjurator pentru generatiile prezente si viitoare a devenit pentru umanitate un obiectiv primordial." Chemarea reprezinta un semnal de alarma in legatura cu deteriorarea echilibrului natural provocat de om prin interventiile sale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogie - Noile Educatii.doc