Psihologia Adolescentului

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 19260
Mărime: 105.09KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Luca
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lepadatu Diana

Extras din curs

CURS 1

PERIOADA ADOLESCENŢEI

1. Dezvoltarea fizică la pubertate şi adolescenţă

2. Consecinţe ale dezvoltării fizice în planul dezvoltării sociale

3. Caracteristici ale dezvoltării psihice

4. Dezvoltarea intelectuală

5. Dezvoltarea socială

1. Dezvoltarea fizică la pubertate şi adolescenţă

Biologic adolescenţa semnifică perioada de la pubertate la maturitate. Adolescenţa este descrisă ca începând cu pubertatea şi încheindu-se în perioada adultă.

Perioada este caracterizată de schimbări rapide şi creşteri explozive în greutate şi în înălţime. Pubertatea este echivalentă cu maturizarea sexuală şi cu capacitatea de reproducere.

Perioada pubertăţii cuprinde la rândul ei mai multe stadii:

- etapa prepuberală (10-12 ani),

- pubertatea propriu-zisă (12-14 ani),

- momentul postpuberal considerat puţin diferenţiabil de momentul preadolescenţei (de la 14-16/18 ani).

Datorită creşterii explozive şi inegale, înfăţişarea adolescentului nu este întotdeauna armonioasă. Acesta este un motiv pentru care majoritatea adolescenţilor se preocupă intens de felul cum arată. Aspecte care par minore, precum acnea, dinţii neregulaţi, purtarea ochelarilor devin adevărate probleme existenţiale în această perioadă, de ele îngrijorându-se în egală măsură şi fetele şi băieţii. Creşterea explozivă este o provocare pentru psihicul adolescentului, el trebuind să înveţe să se adapteze noii aparenţe într-un ritm de multe ori prea rapid.

Între 10 şi 18 ani masa corporală creşte cu mai mult de 100%, iar înălţimea cu 27%. De asemenea, adolescentul la 14 ani atinge în medie 95% din talia adultă. Perimetrul toracic înregistrează valori de creştere aproape duble faţă de perioada precedentă. Se produc modificări sensibile, în greutate, lungime, în perimetrul diferitelor segmente cu schimbări ale raportului dintre ele. Îndeosebi preadolescenţa (de la 11/13 ani la 14/15 ani) este marcată de o creştere şi dezvoltare impetuoasă atât sub aspect corporal extern, cât şi în funcţiile diferitelor organe. Într-un timp relativ scurt apar elemente noi, care imprimă o restructurare profundă a întregului organism al preadolescentului. Se câştigă în înălţime 20-30 de cm faţă de perioada anterioară, în greutate 4,5 kg anual şi are loc o creştere rapidă a scheletului. Puseul de creştere la băieţi începe de obicei cu aproape doi ani mai târziu decât la fete şi dezvoltarea în înălţime la băieţi continuă o perioadă mai mare de timp decât la fete. De aici, înfăţişarea nearmonioasă a preadolescentului; mâinile şi picioarele lungi, pieptul căzut şi îngust. Tot aşa, musculatura corpului se dezvoltă mai lent decât scheletul, fapt ce conduce la o anumită stângăcie a mişcărilor preadolescentului.

În preadolescenţă un loc deosebit de important îl ocupă începutul maturizării sexuale. În intervalul de la 12 la 14 ani la fete şi la 14 la 16 ani la băieţi are loc dezvoltarea caracterelor sexuale primare şi secundare.

În cadrul dezvoltării caracteristicilor sexuale primare menţionăm ovulaţia la femei şi o creştere a dimensiunilor vaginului, clitorisului şi uterului, în timp ce la băieţi are loc o dezvoltare a penisului şi a testiculelor şi o dezvoltare funcţională caracterizată de debutul producerii spermei. Între caracteristicile sexuale secundare menţionăm apariţia menstruaţiei la fete şi a secreţiei seminale la băieţi, creşterea părului în regiunea pubisului şi în axilă, schimbarea vocii, apariţia pilozităţii faciale la băieţi, dezvoltarea glandelor mamare la fete. La fete dezvoltarea bustului se corelează cu dezvoltarea bazinului care capătă conformaţie diferită de cea a băieţilor. Creşterea statutară a adolescentului este corelată cu maturizarea funcţiei de reproducere.

Se încheie prima perioada a maturizării sexuale, proces care continuă lent până la 22-23 de ani. În perioada adolescenţei, din punct de vedere morfologic, creierul e în linii mari constituit (încă de la 6 ani el atinge 85-90% din greutatea finală constatată la 24-25 de ani). Are loc un proces de perfecţionare funcţională a neuronilor scoarţei cerebrale. Procesele de analiză şi sinteză devin tot mai fine, se accentuează funcţia reglatoare a limbajului intern.

2. Consecinţe ale dezvoltării fizice în planul dezvoltării sociale

Aparenţa fizică este un criteriu al maturizării. Creşterea explozivă nu se realizează în ritmuri egale pentru toţi adolescenţii. De aceea întâlnim unii adolescenţi de 15 ani mai bine dezvoltaţi, alţii mai puţin, atât la fete, cât şi la băieţi. Aceste diferenţe au consecinţe în planul dezvoltării sociale şi personale. Pentru băieţi maturizarea precoce este un avantaj, iar maturizarea târzie este un dezavantaj în relaţiile sociale. Studii longitudinale au evidenţiat faptul că maturizarea precoce sau târzie are o contribuţie importantă în adaptarea socială.

Băieţii care se maturizează mai devreme se adaptează mai bine, sunt mai populari, mai încrezători în sine şi cu mult mai mult succes în relaţiile heterosexuale. Ei dezvoltă o imagine de sine mai pozitivă decât ceilalţi. Cei a căror dezvoltare este mai lentă au dificultăţi în adaptare, sunt neliniştiţi, sunt mai neîncrezători în forţele proprii şi dezvoltă o imagine de sine mai puţin pozitivă. În ceea ce priveşte efectul maturizării timpurii la fete părerile sunt contradictorii. Se ştie deja că fetele în adolescenţă au un avantaj de dezvoltare de aproximativ 2 ani. Dacă maturizarea timpurie se petrece în anii pubertăţii, fetele pot fi dezavantajate de această maturizare, preocupările lor fiind altele decât ale grupului de vârstă, astfel că ele pot fi într-un fel marginalizate. Dacă maturizarea timpurie apare la vârsta adolescenţei atunci ea devine un avantaj ca şi în cazul băieţilor.

Aceasta nu înseamnă că maturizarea timpurie sau târzie afectează în mod cert toţi indivizii dintr-o generaţie şi nici că cei favorizaţi iniţial de maturizare rămân favorizaţi pe parcursul întregii dezvoltări. Este doar de semnalat că gradul de maturizare al adolescentului afectează dezvoltarea sa socială şi personală.

3. Caracteristici ale dezvoltării psihice

În această perioadă are loc un proces de dezvoltare la finalul căruia se remarcă structuri psihice bine închegate şi cu un grad mai mare de mobilitate. În această perioadă se pot constata confruntări între comportamentele impregnate de atitudinile copilăreşti şi cele solicitate de noile cadre sociale în care acţionează adolescentul.

Transformările psihice la care este supus adolescentul sunt generate de nevoile şi trebuinţele pe care le resimte – atât de nevoile apărute încă în pubertate, cât şi de noile trebuinţe apărute în adolescenţă. Adolescentul se confruntă cu o serie de nevoi sau nevoile descrise în perioadele anterioare cunosc o prefacere semnificativă: nevoia de a şti, de a fi afectuos, de apartenenţă la grup, de independenţă, şi nevoia modelelor.

Nevoia de a şti este prezentă începând cu perioada şcolarului mic, acesteia i se adaugă în pubertate nevoia de creaţie care se transformă în adolescenţă în nevoia creaţiei cu valoare socială.

Nevoia de a fi afectuos ia forma unui nou egocentrism, care treptat se dezvoltă în „reciprocitate” afectivă pe parcursul maturizării afective şi emoţionale.

Nevoia de apartenenţă la grup îşi pierde caracteristica neselectivă devenind axată pe criterii şi preferinţe.

Nevoia de independenţă, de autodeterminare a puberului devine nevoia de desăvârşire, autodepăşire, autoeducare în adolescenţă.

Preview document

Psihologia Adolescentului - Pagina 1
Psihologia Adolescentului - Pagina 2
Psihologia Adolescentului - Pagina 3
Psihologia Adolescentului - Pagina 4
Psihologia Adolescentului - Pagina 5
Psihologia Adolescentului - Pagina 6
Psihologia Adolescentului - Pagina 7
Psihologia Adolescentului - Pagina 8
Psihologia Adolescentului - Pagina 9
Psihologia Adolescentului - Pagina 10
Psihologia Adolescentului - Pagina 11
Psihologia Adolescentului - Pagina 12
Psihologia Adolescentului - Pagina 13
Psihologia Adolescentului - Pagina 14
Psihologia Adolescentului - Pagina 15
Psihologia Adolescentului - Pagina 16
Psihologia Adolescentului - Pagina 17
Psihologia Adolescentului - Pagina 18
Psihologia Adolescentului - Pagina 19
Psihologia Adolescentului - Pagina 20
Psihologia Adolescentului - Pagina 21
Psihologia Adolescentului - Pagina 22
Psihologia Adolescentului - Pagina 23
Psihologia Adolescentului - Pagina 24
Psihologia Adolescentului - Pagina 25
Psihologia Adolescentului - Pagina 26
Psihologia Adolescentului - Pagina 27
Psihologia Adolescentului - Pagina 28
Psihologia Adolescentului - Pagina 29
Psihologia Adolescentului - Pagina 30
Psihologia Adolescentului - Pagina 31
Psihologia Adolescentului - Pagina 32
Psihologia Adolescentului - Pagina 33
Psihologia Adolescentului - Pagina 34
Psihologia Adolescentului - Pagina 35
Psihologia Adolescentului - Pagina 36
Psihologia Adolescentului - Pagina 37
Psihologia Adolescentului - Pagina 38
Psihologia Adolescentului - Pagina 39
Psihologia Adolescentului - Pagina 40
Psihologia Adolescentului - Pagina 41
Psihologia Adolescentului - Pagina 42
Psihologia Adolescentului - Pagina 43
Psihologia Adolescentului - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Psihologia Adolescentului.doc

Alții au mai descărcat și

Psihopedagogia tinerilor și adolescenților

Metode de cercetare a adolescentilor,tinerilor si adultilor Caracteristici generale ale varstei adolescentei Psihologia adolescentului şi...

Preadolescența

in perspectiva psihofiziologiei varstelor se considera ca perioada minoratului coincide cu copilaria si adolescenta. Intre aceste doua perioade nu...

Teoria și Metodologia Instruirii

PARTEA I TEORIA ŞI METODOLOGIA INSTRUIRII CAPITOLUL I DIDACTICA – TEORIA PROCESULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT 1.1. PRECIZĂRI CONCEPTUALE Activitatea...

Psihopatologie și Psihiatrie

INTRODUCERE Psihiatria este ştiinţa care se ocupă cu studiul simptomelor şi al tulburărilor psihice, stabileşte condiţiile, succesiunea,...

A instrui pentru învățarea permanentă

PROBLEMATICA GENERALA A DISCIPLINEI . INVATARE,CUNOASTERE, INSTRUIRE - NOTIUNI FUNDAMENTALE Psihopedagogia invatarii, componenta a curriculum-ului...

Metodica Predării Științelor Economice

CAPITOLUL I DIDACTICA GENERALĂ ŞI DIDACTICILE SPECIALE I.1. Factori ai dezvoltării şi diversificării ştiinţelor educaţiei Evoluţia lumii...

Didactică de specialitate

CAPITOLUL : I DE LA TEORIA COMENIANA LA DIDACTICA MODERNA Conceptul * DIDACTICA * a fost întrodus în circulatie de catre pedagogul ceh JAN CIMOS...

Pedagogie Generală

Pedagogia este stiinta socioumana care studiaza educatia la nivelul functiei si a structurii sale specifice prin metodologii de cercetare...

Te-ar putea interesa și

Adolescenții și importanța educației sociale și religios-morale în familie, școală și biserică

Cuvânt înainte „Muntele şi omul se aseamănă, dar cu deosebirea că de unde prin munte pământul tinde spre cer, prin om cerul a coborât pe pământ.’’...

Drogurile în Lumea Adolescentină

Introducere Actualitatea. Lumea actuală presupune multe solicitări faţă de tinerii adolescenţi care devin aşa numiţii sclavi ai dependenţei de...

Problema narcomaniei la tineri

Introducere Actualitatea cercetarii este determinata de situatia si conditiile dificile în care se afla tinerii din tara noastra, ramânând în...

Comportamentul autodistructiv la adolescenți

SECTIUNE TEORETICA INTRODUCERE Sinuciderea este unul din actele de vointa cu urmari nefaste – cel mai impresionant act din intreaga manifestare a...

Agresivitatea - Ca formă de adaptare în relațiile conflictuale părinți - adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea si importanta problemei abordate. Pentru a face parte urmatoarei provocari privind educatia copilului in cercul familiar,...

Rolul psihologului școlar

INTRODUCERE Actualitatea temei. Meseria de psiholog sau consilier şcolar este una relative nouă în sfera ocupaţiilor din Republica Moldova, dar...

Psihopedagogia tinerilor și adolescenților

Metode de cercetare a adolescentilor,tinerilor si adultilor Caracteristici generale ale varstei adolescentei Psihologia adolescentului şi...

Caracterizarea psihologică a perioadei școlare mari - adolescența

În aprofundarea cunoaşterii omului, în creşterea preciziei mijloacelor de investigaţie. În amplificarea forţelor sale explicative, interpretative,...

Ai nevoie de altceva?