Teoria Curriculumului

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 13794
Mărime: 103.10KB (arhivat)
Publicat de: Anamaria P.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Delia Ardelean

Extras din curs

TEORIA CURRICULUMULUI

Descrierea cursului

Cursul propune sudentilor aprofundarea unei teme cu mare aplicabilitate in sistemele educationale contemporane: curriculumul cu toata problematica lui teoretica şi practica.

Rolul curriculumului scolar este acela de a trasa itinerarii de studiu in functie de logica didactica şi de alte particularitati ale celor carora li se adreseaza, domeniile cunoasterii nefiind decit surse de selectie pentru curriculumul scolar. Dezideratul ca ariile curriculare sa fie esantioane reprezentative ale cunoascterii pe acele domenii este confruntat cu presiunea informationala şi cu tendintele de specializare.

Sunt prezentate suporturile curriculare, respectiv planurile de invatamint şi manualele scolare sub impulsul necesitatii proiectarii unui nou curriculum. Reforma curriculara este necesara pentru a concretiza schimbarile in educatie, pentru a asigura dezvoltarea pietei profesionale in domeniul educatiei şi pentru a elabora standarde nationale de calitate in educatie. Se schimba astfel paradigma traditionala a adaptarii elevului la scoala in paradigma moderna a adaptabilitatii scolii la elev.

Reforma cuprinzatoare presupune intai de toate o reforma curriculara, de aceea este justificata opinia ca astazi curriculumul devine principal operator in demersul pedagogic.

Tematica incorporata in oferta cursului este urmatoarea:

* Conceptele teoriei curriculumului

- Taxonomii curriculare

- Tipuri de curriculum

- Niveluri ale priectarii curriculare

- Teoria curriculumului şi problematica valorilor

* Relatia intre domeniile cunoasterii şi structura curriculumului

- Criterii de organizare curriculara

- Organizarea logica şi pedagogica a ofertei curriculare

* Elemente de proiectare curriculara

* Reforma educatiei şi componentele de curriculum

- Alternative ale reformei

- Modelul reformei şi varianta aplicatiilor

- Optiuni strategice

- Decizii asupra reformei

- Conotatii practice ale reformei

* Calitatile curriculumului

* Curriculumul integrat – dimensiune a educatiei contemporane

- Variatii terminologice şi constructii conceptuale

- Componente şi niveluri ale curriculumului integrat

* Programe curriculare in practica scolara; exemple

Criterii de evaluare finala:

1. Studentii vor elabora un proiect (cca 15 pagini) cu tema: „Curriculumul la Scoala .........”

Pot fi luate in studiu sccoli generale cu clasele I – a VIII-a. Finalizarea proiectului conditioneaza accesul la examen.

2. Examen scris en-line din tematica de curs.

CURRICULUM-UL – PRINCIPAL OPERATOR

IN PEDAGOGIA INTERACTIVA

In sens foarte larg, curriculum-ul se constituie ca un plan de studiu ce incorporeaza doua dimensiuni complementare: una de concepzie, de viziune şi alta de structura (J. Wiles, J.C. Bondi, 1984). Dimensiunea de conceptie este alimentata de asumptii asupra formarii personalitatii intr-o lume data şi parvine gratie unui demers filosofic asupra rolului educatiei in acest proiect. A doua caracteristica de curriculum, structura tinteste sa traduca valorile asumate in finalitati de esenta educativa şi in experiente benefice ale invatarii. Elaborarea experientelor de invatare parcurge un proces ciclic in care fazele sau etapele de analiza, proiectare, aplicare şi evaluare se repeta mereu, in progresie calitativa asigurata de datele cercetarii şi ale aplicatiilor scolare.

Curriculum-ul a constituit in ultimele decenii principalul operator al reformelor scolare in sistemele educationale din Europa. Şi la noi, literatura pedagogica noua semnala devreme, in anii 1990 – 1993 adevarul ca orice reforma a invatamantului este in principal o reforma a curriculumului scolar (Al. Criscan, 1993).

Este insa de notat ca in ceea ce priveste sistemul romanesc de invatamant, tema asupra curriculum-ului a intampinat o sistematica rezistenta decenii in şir, deschiderea necesara avand loc abia dupa 1990, dar mai ales dupa 1996.

In aceste conditii, clarificarea teoretica a domeniului şi, mai cu seama, identificarea experientelor curriculare pozitive continua sa fie premise ale reuşitei reformei initiata şi la noi, odata cu diseminarea „Programele cadru” in scoala incepind cu anul 1998.

1. Conceptele teoriei curriculumului

Termenul curriculum este de origine latina (curriculum, curricula), avand mai multe sensuri: alergare, parcurgere, cursa, traseu etc., de unde şi semnificatia contemporana mai frecvent utilizata: parcurs, drum de viata sau cariera (curriculum vitae).

Intr-o lucrare de sinteza: Curriculum Development. A Guide to Practice, editata de Jochn Willes şi Josepch Bondi (1984) autorii noteaza: “Termenul curriculum provine din cuvintul latin currere, care inseamna a alerga. Este utilizat in Scotia in anul 1820 şi cu un secol mai tarziu in Statele Unite. Cu timpul, termenul a alerga (in sens motric), capata noi semnificazii: cursa de studiu, deci itinerar sccolar, parcurs de invatare (p. 5).

In pedagogie, curriculum-ul devine domeniu de preocupari sistematice dupa anul 1920, iar conceptul includea: toate experientele pe care elevul le parcurge sub indrumarea scolii (Kearney and Cook, 1960).

Reprezentanti de seama ai filosofiei analitice din deceniile 5 şi 6 scot in lumina o serie de limite ale definitiei de mai sus, intre care restrangerea sferei conceptului la activitatile ce au loc in perimetrul scolii.

Intr-o alta acceptiune, prin curriculum se defineste programul dişiplinelor sau materiilor scolare.

Pentru a servi unor scopuri explicative şi descriptive, definitia conceptului trebuie elaborata in termeni operationali. A operationaliza o definitie pretinde selectarea atenta a termenilor nominali (denumiri care sa exprime caracteristici observabile), precum şi a termenilor referitori la conditiile in care acele caracteristici se produc. In absenta unei descrieri concise şi complete a termenului curriculum, acesta devine curind un slogan in limbajul practicienilor, creeaza falsa impresie a inovatiei şi distrage atentia de la esenta problemei. De pilda, important este nu faptul ca in curriculum se prefigureaza un program scolar, o lista de discipline scolare, ci acela ca actul predarii tinteste sa asigure elevilor structuri conceptuale şi cognitive, relatii intre fapte şi valori, anumite competente şi moduri de comportare etc.

In abordare structurala, curriculum-ul se infatişeaza ca un sistem de actiuni didactice planificate, iar procesul instruirii ca atare reprezinta demersul concret de transpunere a planului in actiune sau de implementare a unui program.

Preview document

Teoria Curriculumului - Pagina 1
Teoria Curriculumului - Pagina 2
Teoria Curriculumului - Pagina 3
Teoria Curriculumului - Pagina 4
Teoria Curriculumului - Pagina 5
Teoria Curriculumului - Pagina 6
Teoria Curriculumului - Pagina 7
Teoria Curriculumului - Pagina 8
Teoria Curriculumului - Pagina 9
Teoria Curriculumului - Pagina 10
Teoria Curriculumului - Pagina 11
Teoria Curriculumului - Pagina 12
Teoria Curriculumului - Pagina 13
Teoria Curriculumului - Pagina 14
Teoria Curriculumului - Pagina 15
Teoria Curriculumului - Pagina 16
Teoria Curriculumului - Pagina 17
Teoria Curriculumului - Pagina 18
Teoria Curriculumului - Pagina 19
Teoria Curriculumului - Pagina 20
Teoria Curriculumului - Pagina 21
Teoria Curriculumului - Pagina 22
Teoria Curriculumului - Pagina 23
Teoria Curriculumului - Pagina 24
Teoria Curriculumului - Pagina 25
Teoria Curriculumului - Pagina 26
Teoria Curriculumului - Pagina 27
Teoria Curriculumului - Pagina 28
Teoria Curriculumului - Pagina 29
Teoria Curriculumului - Pagina 30
Teoria Curriculumului - Pagina 31
Teoria Curriculumului - Pagina 32
Teoria Curriculumului - Pagina 33
Teoria Curriculumului - Pagina 34
Teoria Curriculumului - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Teoria Curriculumunlui.doc

Alții au mai descărcat și

Relația scoală familie ca premisă a eficienței procesului de învățământ

ARGUMENT „OMUL nu poate deveni OM decât prin EDUCAȚIE” (Kant) În toate societățile lumii, educația ocupă un loc foarte important. Fiecare om își...

Rolul comunicării educaționale în formarea tactului pedagogic al cadrului didactic

ARGUMENT In ultimul timp, pe baza cercetatorilor si a experientei de zi cu zi, se pune tot mai mult accentul pe influienta deosebita pe care o are...

Dimensiunea normativă și culturală a organizației școlare

ARGUMENT MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Abordarea temei ”Dimensiunea normativă și culturală a organizațiilor școlare” implică prezentarea şi...

Portofoliu Pedagogie - Fundamentele pedagogiei, teoria și metodologia curriculumului

Capitolul 1. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria și metodologia curriculumului) 1.1. Eseu: Stiluri de predare Stiluri de predare...

Psihologia educației

Rolul Psihologiei Educatiei in formarea profesorilor in toate ciclurile de invatamanat EDUCAŢIA reprezintă ansamblul activităţilor şi influenţelor...

Pedagogia și desăvârșirea profesională

CAP. 1 COMPLEMENTARITATEA DEMERSULUI CAUZAL SI A CELUI FINALIST ÎN EXPLICAREA ACTIUNII EDUCATIONALE Principiul potrivit caruia a cunoaste un...

Proiect educațional - 1 iunie

ARGUMENT: Pe 1 iunie, ştim cu toţii înca din copilărie, sărbătorim Ziua Internaţională a Copiilor. Fie că ne sărbătorim copiii, nepoţii, fraţii...

Proiect educațional

1. Denumirea proiectului “CUNOASTERE , COMUNICARE SI RESPECT IN SCOALA MEA” 2. Organizatori : Insectoratul Scolar Suceava si Profesor Popecu Ioana...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Privind Obținerea unui Aliment Funcțional nou pe Bază de Iaurt și Polen

ARGUMENT Industria alimentară este una dintre principalele ramuri ale economiei naționale, având ca obiect fabricarea de produse alimentare...

Psihologia Educației

I.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.ÎNVAŢAREA ŞI TEORIILE ÎNVĂŢĂRII Conceptele de învaţare si învaţare şcolară.Mecanisme şi procesualitate. În sens...

Portofoliu de Evaluare Finală

CAP.I PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI Nevoia de cunoaştere a elevului a determinat analiza unor metode şi tehnici de cunoaştere a personalitāţii acestuia...

Portofoliu Pedagogie - Fundamentele pedagogiei, teoria și metodologia curriculumului

Capitolul 1. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria și metodologia curriculumului) 1.1. Eseu: Stiluri de predare Stiluri de predare...

Teoria Curriculumului

Evolutia semantica a conceptului de Curriculum ETIMOLOGIE Curriculum provine din limba latina (singular: curriculum, plural: curricula)....

Educația și teoria curriculumului

LUCRAREA DE VERIFICARE 1 1. PEDAGOGIA ESTE ARTA SAU STIINTA ? Pedagogia poate fi considerata atat stiinta cat si arta in masura in care imbina...

Teoria și metodologia curriculumului

1. Identificați un auxiliar curricular pentru invățământul primar sau preșcolar, la alegere, editat în ultimii zece ani. Mentionați titlul,...

Teoria și Metodologia Curriculum-ului

1. Scurt istoric al conceptului de curriculum Etimologic, termenul de “curriculum” (plural “curricula”) provine din limba latină, unde avea...

Ai nevoie de altceva?