Teoria și Metodologia Instruirii

Curs
8.1/10 (27 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 30883
Mărime: 133.54KB (arhivat)
Publicat de: Georgel Gherman
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr.Petru Lisievici
Universitatea Spiru Haret Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic (D.P.P.D)

Cuprins

  1. 1. Codul cursului
  2. Denumirea cursului: Teoria si Metodologia Instruirii; Teoria si Metodologia Evaluarii
  3. An de studii: anul II, semestrul 3
  4. Tip curs: curs obligatoriu în cadrul trunchiului comun al curriculumului pentru formarea initiala a cadrelor didactice
  5. Durata cursului / Numar de credite: un semestru / 4 credite
  6. Perioada de accesare a cursului:
  7. Manualul recomandat:
  8. Obiectivul principal al cursului: analiza comparativa a elementelor structurale procesului de învatamânt (metode de predare-învatare, metode de evaluare, mijloace de învatamânt, forme de organizare, activitati didactice fundamentale)
  9. Modul de stabilire a notei finale: Nota de la examen poate fi marita, daca este cazul, în baza redactarii unui referat (eseu structurat) cu, cel mult, trei puncte. Tema referatului trebuie sa abordeze tematica programei, sa fie redactat pe baza unui plan de lucru (cuprins), sa aiba referinte bibliografice si sa fie însotit de fisele de lectura valorificate în referat.
  10. Consultatii pentru studenti:
  11. Adrese email responsabil pentru contactul cu studentii: ushdppd@spiruharet.ro (secretariat D.P.P.D.)
  12. Titularii cursului:
  13. Prof.univ.dr. Petru Lisievici
  14. Lector univ.dr. Catalina Cristea
  15. Lector univ.dr. Nadia Florea
  16. Lector univ.dr. Mihaela Taranu
  17. Lector univ.dr. Andreea Szilagyi
  18. Lector univ.drd. Nicoleta Pîrvu
  19. 2. CONTINUTUL TEMATIC AL CURSULUI
  20. 2.1. Teoria si Metodologia Instruirii (T&MI)
  21. Obiective:
  22. - Analiza procesului de învatamânt
  23. - Caracterizarea cu principalele stiluri de interactiune didactica
  24. - Clasificarea si caracterizarea principalelor metode si mijloace de învatamânt
  25. - Identificarea si analiza principalelor moduri si forme de organizare a procesului de învatamânt
  26. - Identificarea în practica scolara a legitatilor procesului de învatamânt
  27. Unitati de învatare:
  28. I. Instruirea ca expresie a relatiei predare-învatare-evaluare
  29. 1. Procesul de învatamânt – obiect de studiu al teoriei si metodologiei instruirii
  30. 2. Obiectivele procesului de învatamânt
  31. 3. Modele de instruire: modelul behaviorist, modelul cognitivist, modelul constructivist etc.
  32. II. Stiluri de interactiune didactica
  33. 1. Relatia profesor-elev
  34. 2. Stiluri de învatare
  35. 3. Stiluri de predare
  36. 4. Eficientizarea interactiunii elev-profesor
  37. III. Metodologia instruirii
  38. 1. Delimitari conceptuale. Modele si forme de organizare a instruirii de-a lungul timpului
  39. 2. Metode si tehnici de formare/instruire – functii, conditii de eficacitate, tipologii, descriere
  40. 3. Resurse tehnice – categorii, caracteristici, conditii de eficacitate
  41. IV. Proiectarea didactica
  42. 1. Proiectarea pedagogica a activitatilor la nivelul procesului de învatamânt
  43. 2. Etapele lectiei
  44. 3. Proiectarea curriculara a activitatilor educative
  45. V. Normativitatea didactica
  46. 2.2. Teoria si Metodologia Evaluarii (T&ME)
  47. Obiective:
  48. - Argumentarea integrarii evaluarii în procesul de învatamânt.
  49. - Operarea cu principalele notiuni specifice teoriei evaluarii: evaluare initiala, evaluare formativa, evaluare normativa, evaluare criteriala, itemi de evaluare etc.
  50. - Descrierea metodelor de evaluare traditionale si alternative
  51. Unitati de învatare:
  52. I. Evaluarea rezultatelor scolare – actiune componenta a procesului de învatamânt
  53. 1. Delimitari conceptuale
  54. 2. Functiile evaluarii scolare
  55. 3. Impactul evaluarii asupra proceselor de predare-învatare

Extras din curs

TEORIA SI METODOLOGIA INSTRUIRII (T&MI)

Unitatea de învatare I

INSTRUIREA CA EXPRESIE A RELATIEI

PREDARE-ÎNVATARE-EVALUARE

Obiective:

La sfârsitul capitolului, veti fi capabili:

- sa identificati problematica specifica teoriei si metodologiei instruirii (didacticii generale), în calitatea acesteia de stiinta pedagogica fundamentala;

- sa definiti procesul de învatamânt în calitatea acestuia de obiect de studiu specific teoriei si metodologiei instruirii (sau didacticii generale);

- sa analizati procesul de învatamânt în contextul problematicii teoriei si metodologiei instruirii (didacticii generale).

- sa analizati obiectivele procesului de învatamânt la nivelul unui concept pedagogic fundamental;

- sa identificati criteriile cele mai semnificative pentru realizarea unor taxonomii ale obiectivelor procesului de învatamânt, valorificabile din perspectiva proiectarii curriculare a oricarei activitati didactice sau educative (organizata în cadrul specific procesului de învatamânt);

- sa definiti conceptul de operationalizare a obiectivelor procesului de învatamânt;

- sa identificati premisele necesare pentru realizarea unei actiuni eficiente de operationalizare a obiectivelor la nivelul oricarei activitati de educatie / instruire organizata la nivelul procesului de învatamânt;

- sa evidentiati structura unui obiectiv operational, aplicabila în contextul proiectarii curriculare a oricarei forme de activitate de educatie/instruire organizata la nivelul procesului de învatamânt.

- sa prezentati ordonarea în modele de instruire a teoriilor învatarii

- sa explicati teoria conditionarii operante a lui B.F. Skinner, teoria structural, genetic – cognitiva a lui J. Bruner si teoria holodinamica asupra învatarii a lui R. Titone.

ÑConcepte cheie: proces de învatamânt, instruire, didactica, predare, învatare, evaluare, perspectiva didacticii postmoderne, obiectiv al procesului de învatamânt, taxonomie, performanta, competenta, operationalizare, obiective cognitive, obiective afective, obiective psihomotorii, teoria conditionarii operante:“întarire a comportamentului", teoria structural, genetic – cognitiva, teoria holodinamica asupra învatarii,

1.Introducere în teoria si metodologia instruirii (T.&M.I.).

Procesul de învatamânt – obiect de studiu al teoriei si metodologiei instrurii

Teoria si metodologia instruirii are calitatea unei stiinte pedagogice fundamentale care este inclusa – de regula sub numele de didactica generala – în structura pedagogiei generale (alaturi de fundamentele pedagogiei si de teoria educatiei).

În literatura de specialitate din strainatate, dezvoltata în cea de-a doua jumatate a secolului XX, sub impulsul pedagogiei prin obiective, este promovata o didactica generala bazata pe “instruirea programata”. În spiritul paradigmei curriculumului, aflata în plina tendinta de afirmare, “didactica generala în versiunea programata cuprinde teoria generala a procesului de învatamânt”, care dezvolta urmatoarea problematica pedagogica: 1) Scopurile instructiei; 2) Continutul învatamântului; 3) Procesul de învatamânt (a carui analiza pleaca de la “explicarea scopurilor si sarcinilor învatamântului” în raport de care se asigura elaborarea si generalizarea noilor cunostinte” dar si “controlul si aprecierea rezultatelor la învatatura”); 3) Principiile didactice; 4) Metodele de învatamânt; 5) Organizarea activitatii scolare (vezi Okon, Vicenty, 1974).

Procesul de învatamânt – obiect de studiu specific didacticii generale (teoriei generale a instruirii) – reprezinta principalul subsistem al sistemului de învatamânt. Procesul de învatamânt asigura realizarea functiilor generale ale educatiei în cadrul unor activitati specifice de instruire si învatare realizate la nivelul corelatiei profesor-elev, într-un context intern (vezi ambianta educational a scolii, climatul psihosocial al clasei de elevi) si extern (vezi sistemul de învatamânt si de educatie) deschis.

Structura de baza a procesului de învatamânt (obiective – continuturi – metode – evaluare), care sustine orice proiect de activitate de instruire/învatare, în raport de functia centrala prezentata anterior, este realizabila la nivelul corelatiei dintre profesor si elev, o varianta particulara a corelatiei dintre educator si educat (vezi modulul I al cursului, Introducere în pedagogie / Fundamentele pedagogiei).

Contextul care faciliteaza sau, în alte situatii, din contra, îngreuiaza organizarea optima a procesului de învatamânt, include un ansamblu de variabile (vezi spatiul, timpul, stilul – pedagogic) care intervin în plan intern (mediul clasei si al grupei de elevi/studenti) si extern (mediul scolar, extrascolar, comunitar, social). De remarcat caracterul deschis al contextului în care are loc procesul de învatamânt în societatile moderne si postmoderne, care permite perfectionarea permanenta a activitatilor specifice organizate la acest nivel.

Componentele principale ale procesului de învatamânt – definitorii pentru explicarea esentei procesului de învatamânt – sunt confirmate si de didactica moderna, fiind plasate pe acelasi circuit al interdependentelor dintre societate – sistem – proces de învatamânt. Astfel procesul de învatamânt, gândit în perspectiva teoriei si metodologiei curriculumului are ca punct de plecare stabilirea si urmarirea consecventa a obiectivelor, iar ca punct final, rezultatele elevilor. Definirea procesului de învatamânt poate fi conturata astfel conform urmatoarelor componente principale:

1. “Obiectivele care condenseaza cerintele de instruire si educatie puse de societate (...), care corespund unor optiuni si prioritati sociale majore cu privire la informatia si deprinderile pe care trebuie sa le priveasca elevii, cu privire la judecatile de valoare si comportamentul acestora”;

2. “Agentii actiunii – profesorii si elevii la care se adauga si aportul parintilor, reuniti în acelasi efort convergent”;

3. “Continuturile – suportul de baza al instruirii – format din bazele stiintei si ale culturii (...) programate dupa o anumita logica (n.n. pedagogica) si nivele de dificultate” (vezi organizarea pe trepte si discipline dar si mijloacele de diferentiere si de diversificare a instruirii);

4. “Mijloacele de învatamânt si materialul didactic”, aflate în continua evolutie, de la cele traditionale la cele tehnice audio-vizuale si informatizate;

5. Formele de organizare – pe clase si lectii, activitati practice, cercuri de elevi, excursii didactice, vizite etc.;

6. Câmpul relational – format la nivelul mai multor tipuri de relatii: profesori – elevi; elevi – elevi; gup, microgrup – clasa;

7. Timpul disponibil – care impune o anumita “segmentare” a continuturilor conform obiectivelor, valorificând diferite metode si mijloace didactice, diferite forme de organizare a activitatii, pentru atingerea celor mai bune rezultate

Preview document

Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 1
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 2
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 3
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 4
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 5
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 6
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 7
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 8
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 9
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 10
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 11
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 12
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 13
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 14
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 15
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 16
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 17
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 18
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 19
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 20
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 21
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 22
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 23
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 24
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 25
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 26
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 27
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 28
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 29
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 30
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 31
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 32
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 33
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 34
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 35
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 36
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 37
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 38
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 39
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 40
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 41
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 42
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 43
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 44
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 45
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 46
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 47
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 48
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 49
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 50
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 51
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 52
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 53
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 54
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 55
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 56
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 57
Teoria și Metodologia Instruirii - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Teoria si Metodologia Instruirii.doc

Alții au mai descărcat și

Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative

INTRODUCERE “Copilul nu se naşte nici bun, nici rău din punct de vedere intelectual, ca şi din punct de vedere moral, ci stăpân al destinului său”...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Metode de Cunoaștere a Elevilor sau Grupului cu Scopul Realizării unor Profile de Personalitate ale Acestora

1.1. Metode de cunoaştere a elevilor sau grupului cu scopul realizării unor profile de personalitate ale acestora 1.2. Metode de lucru 1.2.1....

Metodele Instructiv-Educative

Introducere În această lucrare mi-am propus să sintetizez principalele metode folosite în procesul instructiv-educativ, atât din perspectiva...

Asigurarea Calității în Învățământul Superior Românesc

Introducere Gradul de dezvoltare la care o societate a ajuns la un anumit moment este puternic influenţat de modul în care indivizii care compun...

Portofoliu pedagogie

CAPITOLUL I RELAȚIA PROFESOR-ȘCOALĂ 1.1. Rolul profesorului în școală și societate În România, primele așezăminte de tip școlar au apărut pe...

Predarea noțiunilor de teorie literară la clasele I-IV

INTRODUCERE Lucrarea de fata are in vedere conceptele fundamentale cu care ne confruntam mai des in analiza si interpretarea operei literare:...

Profesorul ca Manager al Clasei

I INTRODUCERE A fi profesor – manager înseamnă o reformulare, la un nivel calitativ superior, a vechiului rol de conducător al acţiunii de formare...

Te-ar putea interesa și

Psihologia Educației

I.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.ÎNVAŢAREA ŞI TEORIILE ÎNVĂŢĂRII Conceptele de învaţare si învaţare şcolară.Mecanisme şi procesualitate. În sens...

Portofoliu Evaluare Finală

1. PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI Şcoala (liceul): Grupul Şcolar de Ecologie şi protecţia Mediului ,,GRIGORE ANTIPA” Bacău Localitatea: Bacău FIŞĂ DE...

Portofoliu de evaluare finală - identificarea profilului intelectual al unui adolescent

I. ELEMENTE SEMNIFICATIVE DIN PORTOFOLIILE DISCIPLINELOR DPPD 1. PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI - IDENTIFICAREA PROFILULUI INTELECTUAL AL UNUI ADOLESCENT...

Portofoliu de Evaluare Finală

1.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI 1.1. Clasificarea tipurilor de personalitate Oamenii au fost conştienţi din cele mai vechi timpuri de varietatea şi de...

Portofoliul Studentului - Teoria și Metodologia Instruirii

1) REFERATUL TEMATIC AL PREZENTĂRII DE SEMINAR OBIECTIVE EDUCAŢIONALE. OPERAŢIONALIZARE 2) ESEU REFLECTIV CU TITLUL PRINCIPIILE DIDACTICE ŞI...

Teoria și metodologia instruirii și evaluării

I. DESPRE INSTRUIRE ȘI TEORIA INSTRUIRII Pentru a defini teoria instruirii, trebuie să precizăm, mai întâi, ce este instruirea. O definiție ne...

Teoria și Metodologia Instruirii

PARTEA I TEORIA ŞI METODOLOGIA INSTRUIRII CAPITOLUL I DIDACTICA – TEORIA PROCESULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT 1.1. PRECIZĂRI CONCEPTUALE Activitatea...

Teoria și metodologia instruirii și evaluării

TEMA 1 : PROCESUL DE INVATAMANT Didactica - teorie a procesului de invatamant Analiza procesului de invatamant Predarea, invatarea şi evaluarea...

Ai nevoie de altceva?