Cursuri Psihiatrie

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Cursuri Psihiatrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 8 fisiere docx de 21 de pagini (in total).

Profesor: Mihalache Cornel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Definitie: Psihicul este o functie a materiei si este dependenta de substratul organic (creier).

Psihiatrie – gr. “psyhe” = suflet

- gr. “iatri” = vindecare => psihiatria = “vindecarea sufletului”

Psihicul are mai multe functii:

• perceptia;

• atentia;

• memoria;

• gandirea;

• comportamentul care sunt strict dependente de substratul organic.

Tulburarile psihice majore apar ca urmare a perturbarii mediatorilor chimici responsabili de activitatea neuronala sau ca urmare a modificarii receptorilor la nivel cerebral. In afara de acestea, exista si tulburari psihice determinate circumstantial, adica de experiente traumatizante (pierderea unei persoane apropiate sau evenimente amenintatoare de viata – accident de masina) care pot determina reactii pshice precum reactia depresiva (in doliu) care se pot vindeca cu sau fara tratament.

Anormalitatea, d p d v psihic poate fi evaluate prin mai multe criterii si anume:

- anormalitatea statica: persoane care au acelasi comportament – normal sau anormal;

- comportamentul social (de ex. cand simtim furie, ne comportam violent).

Tulburarile de perceptie

Definitie: Perceptia este functia psihica prin care o persoana isi proiecteaza mental obiectele din lumea reala.

Perceptia este diferita pentru fiecare persoana fiindca perceptia mental este dependenta pe de o parte de substratul anatomic, iar pe de alta partea de experienta anterioara.

Imaginile eidetice sunt resimtite de catre personalitatile artistice si sunt niste proiectii pe care autorul si le provoaca in mod voluntar (de ex. un pictor care vrea sa redea ceea ce a vazut intr-o vacanta).

Definitie: Iluziile sunt tulburari de perceptive cu obiect de perceput.

Una dintre iluzii este si falsa recunoastere. Tulburarile de perceptie se datoreaza luminozitatii insuficiente, distantei prea mari sau tulburarilor de vedere si reprezinta o situatie normala. Mai sunt si alte tulburari de perceptie determinate de o anumita stare afectiva (de ex. daca trec noaptea printr-o padure, am o stare de teama si pot sa percep in mod gresit zgomotele care le aud, adica trosnetul crengilor pe care calc poate fi interpretat ca fiind un animal care ne urmareste sau ca fiind pasii unei persoane; acest lucru este absolut normal). Mai pot fi iluzii datorate legilor fizice (de ex. lingurita intr-un pahar cu apa).

Iluziile patologice se datoreaza unei interpretari delirante. Un pacient aude niste lovituri in usa si le interpreteaza ca fiind ale unui agresor; aceasta iluzie patologica apare pe fondul dispozitiei delirante.

Un alt tip de iluzii patologice sunt si cele care privesc marimea obiectelor din lumea reala: pot parea mult mai mari sau mult mai mici decat in lumea reala. Un alt tip de iluzii patologice sunt iluziile Fregoli si anume: persoanele sunt inlocuite prin sosiile lor intr-un scop ostil pacientului. De obicei, se asociaza si cu inversiune afectiva (la schizofreni).

Fisiere in arhiva (8):

 • Cursuri Psihiatrie
  • Curs-1.docx
  • Curs-2-PSIHIATRIE.docx
  • Curs-3.docx
  • Curs-4.docx
  • Curs-5.docx
  • Curs-6-Psihiatrie-EMOTIILE.docx
  • Curs-7-psihiatrie.docx
  • Curs-8-Psihiatrie.docx