Defectologie

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 23739
Mărime: 98.11KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Universitatea Petre Andrei Iasi Facultatea de Psihologie, Asistenta Sociala, sociologie suport de curs

Extras din curs

OBIECTUL

Preocuparile pentru cunoasterea copilului si evaluarea capacitatilor psihice în scopul adaptarii unor strategii eficiente pentru optimizarea procesului instructiv-educativ sunt tot mai intense în ultimul timp.

Probleme deosebite le ridica copiii cu diverse deficiente, a caror instructie si educatie trebuie sa se subordoneze scopului corectiv-recuperativ si integrativ socio-profesional.

Progresele medicinei au determinat un recul sensibil al maladiilor susceptibile de a provoca deficiente grave. Daca salvam azi un copil de o encefalita grava, de anumite leziuni cerebrale, o facem cu pretul unor deficiente intelectuale sau senzoriale, al unor tulburari de motricitate, care vor marca pe copil sever si definitiv.

Diferitele conflicte sociale, interetnice, armate, au descompletat familii, au lasat copii pe drumuri, fara protectie adecvata. Aglomerarile urbane, insuficient controlate, genereaza sporirea cazurilor de delicventa, devianta comportamentala, a starilor infractionale.

Acestea pot fi contracarate sau ameliorate daca se pune în actiune un plan global de profilaxie si corectie care sa porneasca de la necesitatea fundamentala de depistare si interventie precoce a fenomenelor de inadaptare.

Este recunoscut rolul primilor ani de viata pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Acum se formeaza comportamentele de baza. Este etapa cea mai maleabila si mai receptiva a stimularii. În lipsa stimularilor adecvate pot aparea incertitudini ale ritmului dezvoltarii uneori chiar fenomene disfunctionale.

Trebuie vizate chiar etapele anterioare nasterii copilului. Depistarea si interventia pot începe înca din perioada prenatala. Se stie ca unele tulburari sunt ereditare, ca exista risc la copiii cu diabet, boli venerice, afectiuni renale, malnutritia, fumatul, alcoolul, maladiile infectioase. Aceste mame trebuie bine informate asupra factorilor de risc ce pot avea repercursiuni asupra normalitatii copilului. Perioada prenatala are mare importanta sub raportul prevenirilor (evitarea traumatismelor cerebrale, anoxiilor responsabile de un mare numar de encefalite etc.)

Imediat dupa nastere pot fi identificate handicapuri (malformatii ale membrelor, sindrom Dawn si alte anomalii cromozomiale, anoncefalii si alte infirmitati fizice, paralizie cerebrala, deficiente vizuale sau auditive, anomalii neurologice).

Sub raportul neurologic si al normalitatii dezvoltarii noului nascut sunt necesare:

- evaluarea maturitatii S.N.

- observarea plânsului, a figurii (detectarea eventualelor paralizii faciale)

- observarea normalitatii craniene (perimetru, suturi)

Înaintând pe scara evolutiei ontogenetice, disfunctionalitatile organice, fiziologice sau psihomotrice pot genera în cazul neinterventiei sau a interventiei neadecvate, dificultati suplimentare de natura psihica, intelectuala, afectiva.

Disfunctionalitatile aparute si depistate sa fie înlaturate sau ameliorate, oprite din evolutie. Pentru aceasta vor trebui stabilite programe de interventie speciala. O stimulare senzoriala sau motrica în cursul primilor ani de viata prezinta o importanta cruciala la copiii handicapati fizic sau la cei cu deficiente de auz sau vaz. Interventiile medicale vor fi corelate cu cele educationale.

Din aceasta necesitate s-a nascut DEFECTOLOGIA cu toate subramurile ei.

Defectologia este o stiinta psiho-pedagogica ce se ocupa de persoanele handicapate, de studiul particularitatilor psihice, de instructia si educatia lor, de evolutia si dezvoltarea lor psihica, de modalitatile corectiv-recuperative pentru verificarea potentialului uman existent si formarea personalitatii acestora în vederea integrarii socio-profesionale cât mai adecvate.

DEFECTOLOGIE

Defectologia este o stiinta psiho-pedagogica ce se ocupa de persoanele handicapate, de studiul particularitatilor psihice, de instructia si educatia lor, de evolutia si dezvoltarea lor psihica, de modalitatile corectiv-recuperative pentru verificarea potentialului uman existent si formarea personalitatii acestora în vederea integrarii socio-profesionale cât mai adecvate.

Domeniul defectologiei depaseste cadrul teoretic si are profunde implicatii practic-aplicative în care educatia, instructia, recuperarea si integrarea se constituie ca activitati de interventie speciala, care conduc la dezvoltarea de comportamente si disponibilitati necesare insertiei sociale.

Ea are ca obiect de studiu fenomenul deficientei, în multiplele sale forme si grade.

Orice deficienta reprezinta un handicap în procesul dezvoltarii psihice si implicit în integrarea copilului deficient în viata si activitatea sociala. Copilul deficient ramâne în urma copilului cu posibilitati normale de dezvoltare. Decalajul este mai mare sau mai mic în functie de gravitatea deficientei, de momentul aparitiei ei, de conditiile de viata si de educatie. De aceea se impune o interventie educativa speciala, stiintific fundamentata, intensiva, prompta si precoce.

Defectologia nu-si asuma sarcina de a elimina defectul ci cel mult de a-l ameliora, prin exercitii, antrenament, prin folosirea capacitatilor functionale ale elementelor intacte ale organului defect. Mult mai mari posibilitati exista în ceea ce priveste asa numita compensare intersistemica - functia pierduta este preluata de alte organe, alte sisteme. Polimorfismul defectologiei decurge din varietatea formelor de handicap si a celor de inadaptare consecutive.

Câmpul de actiune al defectologiei se situeaza între studierea normalului si patologicului, având în vedere prevenirea, depistarea, diagnoza, orientarea scolara, complexul terapeutic educational. Complexul terapeutic consta în administrarea unui ansamblu de interventii psihologice, pedagogice, medicale sau sociale determinate de investigatiile clinice si de elementele de evaluare socio-pedagogica.

În principiu, orice deficienta prezinta un anumit grad de recuperabilitate. Dar nivelul efectiv al recuperarii nu este egal la toate tipurile de deficienta si la toti copiii deficienti supusi actiunii psihoeducative. În unele cazuri deficienta poate fi eliminata complet, în altele recuperarea este relativ redusa. Rezultatul muncii recuperatorii depinde în primul rând de calitatea si de continutul actiunii psihopedagogice investite dar nu e suficienta, în special la copiii la care defectul vizeaza organul fundamental al activitatii psihice - creierul. De exemplu, oricât de mari ar fi eforturile si oricât de înalta ar fi calitatea muncii psihopedagogice, nivelul efectiv al recuperarii psiho-sociale a D.M. e limitat de însasi natura defectului.

Diversitatea de tipuri si grade ale deficientelor impune gasirea si adoptarea unor criterii riguroase, stiintifice, de diagnosticare la a caror conturare, interventia activa a psihopedagogului, medicului, sociologului este indispensabila.

Urmarind formarea si evolutia proceselor psihice la diferite categorii de handicapuri se constata ca acestea se realizeaza diferentiat în raport cu tipul de handicap si gravitatea acestuia. Astfel, la deficientii de vedere, limbaj, comportament si fizic, exista posibilitatea unei dezvoltari continue, pe tot parcursul vietii.

La deficientii de auz, dezvoltarea se produce mai lent si chiar cu unele stagnari.

La deficientii de intelect, dezvoltarea este mult mai lenta, adeseori cu stagnari, iar dupa o anumita vârsta se înregistreaza un regres evident la nivelul întregii activitati psihice.

Progresele, stagnarile, regresele, nu tin neaparat de eficienta sau neeficienta activitatii recuperativ-educative ci mai ales de structura anatomo-fiziologica a creierului, a analizatorilor si a modului în care a fost structurat întregul psihism.

Preview document

Defectologie - Pagina 1
Defectologie - Pagina 2
Defectologie - Pagina 3
Defectologie - Pagina 4
Defectologie - Pagina 5
Defectologie - Pagina 6
Defectologie - Pagina 7
Defectologie - Pagina 8
Defectologie - Pagina 9
Defectologie - Pagina 10
Defectologie - Pagina 11
Defectologie - Pagina 12
Defectologie - Pagina 13
Defectologie - Pagina 14
Defectologie - Pagina 15
Defectologie - Pagina 16
Defectologie - Pagina 17
Defectologie - Pagina 18
Defectologie - Pagina 19
Defectologie - Pagina 20
Defectologie - Pagina 21
Defectologie - Pagina 22
Defectologie - Pagina 23
Defectologie - Pagina 24
Defectologie - Pagina 25
Defectologie - Pagina 26
Defectologie - Pagina 27
Defectologie - Pagina 28
Defectologie - Pagina 29
Defectologie - Pagina 30
Defectologie - Pagina 31
Defectologie - Pagina 32
Defectologie - Pagina 33
Defectologie - Pagina 34
Defectologie - Pagina 35
Defectologie - Pagina 36
Defectologie - Pagina 37
Defectologie - Pagina 38
Defectologie - Pagina 39
Defectologie - Pagina 40
Defectologie - Pagina 41
Defectologie - Pagina 42
Defectologie - Pagina 43
Defectologie - Pagina 44
Defectologie - Pagina 45
Defectologie - Pagina 46
Defectologie - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Defectologie.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Particularitățile Tulburărilor de Comportament la Preadolescenții Deficienți Mintali

INTRODUCERE În urma activităţii desfăşurate în cadrul Complexului Social al Copilului cu Handicap Hunedoara, în care sunt ocrotiţi copii cu...

Plan de Consiliere pentru Familiile cu Copiii cu CES

“A trata familiile nu este o chestiune ce depinde doar de teorie si tehnica, ci este un act de iubire.” (Nichols & Schwartz) Denumirea...

Persoanele cu Nevoi Speciale

ARGUMENT Am ales tema “PERSOANELE CU NEVOI SPECIALE” nu din dorinţa de a scrie cuvinte fără rost pe hârtia albă ci pentru a lămuri că persoanele...

Afectivitatea în consilierea educațională

R.W.Strowing afirma : Consilierea inseamna multe lucruri.Ea este o tehnica de informare si evaluare.Este un mijloc de a modifica...

Psihodiagnostic - chestionar de măsurare a timidității

1. Definirea constructului: timiditate “Timiditatea, lipsa de incredere in sine. Timidul este un subiect emotiv, care se teme sa nu greseasca....

Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive - BTPAC

1.1. SPRE O NOUA GENERATIE DE TESTE. BATERIA DE TESTE PSIHOLOGICE DE APTITUDINI COGNITIVE – BTPAC Bateria de teste psihologice de aptitudini...

Leziuni ale Cerebelului

Cerebelul se dezvolta filogenetic relativ tarziu, fiind individualizat prima oara la reptile, dar avand abia la om o structura strict delimitata...

Te-ar putea interesa și

Defecte - Clasificare și Standardizare - Defectologie

1. Repere istorice ale conceptului asigurării calităţii Calitatea produselor şi serviciilor reprezintă una dintre cele mai importante forme de...

Tipuri de Teste în diagnoza deficiențelor de limbaj

1. Introducere. Clasificarea tulburarilor de limbaj Cu ajutorul limbajului se formeaza si se organizeaza sisteme in care sunt integrate...

Deficiențe vizuale

I. Definiție, tipuri, forme Deficiența reprezintă pierderea de substanță sau alterarea unei strcturi sau a unei funcții psihologice, fiziologice...

Psihopedagogia Deficienților Vizuali

1. Ramurile psihopedagogiei deficientelor de vedere. Tiflopsihologia este o ramura a psihopedagogiei speciale sau a defectologiei, având ca obiect...

Deficiența de Auz

Deficienţa de auz Deficienţele de auz fac obiectul de studiu al surdopsihopedagogiei, ştiinţa interdisciplinară care studiază particularităţile...

Psiholingvistică

CURS 1. CARACTERIZARE GENERALĂ A PSIHOLINGVISTICII Obiective: La sfârşitul acestei unităţi de învăţare, studenţii vor fi capabili să: -...

Fundamentele Psihopedagogiei Speciale

TEMA 1 Psihopedagogia speciala: scurt istoric si evolutii recente Structura Psihopedagogia speciala – domeniu de cunoastere si actiune Educaţia...

Fundamentele Psihopedagogiei Speciale

Psihopedagogia speciala (defectologie) – stiinta psihopedagogica care se ocupa cu studiul persoanelor handicapate, de studiul particularitatii...

Ai nevoie de altceva?