Evaluarea Resurselor Umane

Curs
6.4/10 (8 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 46916
Mărime: 293.04KB (arhivat)
Publicat de: Roza Dumitriu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horia Pitariu
UNIVERSITATEA “BABES-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI SECTIA PSIHOLOGIE ÎNVATAMÂNT LA DISTANTA

Cuprins

  1. Capitolul 1
  2. TEST, TESTARE SI EVALUARE PSIHOLOGICA
  3. Capitolul 2
  4. MASURAREA PSIHOLOGICA PRIN TESTE ÎN MEDIU INDUSTRIAL SI ORGANIZATIONAL
  5. Repere în testarea si evaluarea organizationala
  6. Extensia si impactul testarii personalului în organizatii
  7. Predictori si predictia performantelor
  8. Informatii biografice
  9. Interviul de selectie
  10. Proba de lucru si testele situationale
  11. Capitolul 3
  12. TESTAREA INTELIGENTEI
  13. Definitii ale inteligentei
  14. Teorii ale inteligentei
  15. Scala de inteligenta Wechsler pentru adulti (WAIS)
  16. Matricile Progresive Raven
  17. Matricile Progresive Standard
  18. Manuale teste
  19. Testul Bonnardel 53 (B. 53)
  20. Testul Domino 70 (D. 70)
  21. Testul de reprezentari spatiale Bonnardel 22 (B. 22)
  22. Inventarul de personalitate Freiburg (FPI)

Extras din curs

CAPITOLUL 1

TEST, TESTARE SI EVALUARE PSIHOLOGICA

În zilele noastre, oricine poate sa ne dea unele relatii mai mult sau mai putin complete despre ceea ce este un “test psihologic” si o “testare psihologica”. Testele, psihologice sau de cunostinte, sunt utilizate peste tot în lume în scop de consiliere, selectie si repartitie (clasificare) profesionala sau scolara. Frecvent, ocuparea unui loc de munca presupune, pe lânga sustinerea unui examen de cunostinte, si efectuarea unui examen psihologic. Uneori, anumite posturi de munca, cum este de pilda cel de impiegat de miscare sau mecanic de locomotiva, din domeniul feroviar, cel de operator la o centrala electrica nucleara, operator radar la un aeroport etc., unde riscul de accidentare si responsabilitatile sunt mari, necesita examene psihologice periodice. Testul este un instrument al metodei experimentale, folosit cu precadere în investigatiile cu caracter aplicativ ale psihologiei (testul psihologic), pedagogiei (testul pedagogic, testul scolar sau docimologic), sociologiei (testul sociometric) si biologiei (testul fiziologic). Testele, în general, sunt folosite în scopul luarii unor decizii. Ele au un impact puternic asupra unei palete largi de decizii din diferite domenii ale activitatii umane. În locuri de munca, cum sunt de exemplu cele din serviciile militare sau politienesti, testele psihologice sunt cele mai potrivite tehnici pentru a face selectii si pentru a lua diferite decizii de clasificare sau de repartitie a personalului la diferite departamente ori grupuri de lucru. Un aspect important al examenelor psihologice, adesea neglijat chiar de specialisti, este acela ca ele pot afecta cariere profesionale, în bine sau rau, Ca ele reprezinta o confruntare care poate lasa urme adânci în viata unui om (ex. admiterea la scoala de soferi, un concurs pentru ocuparea unui post de munca, examenul psihologic cu un obiectiv clinic etc.). Experienta ne-a relevat faptul ca si dupa 20 de ani, persoanele testate psihologic îsi amintesc rezultatele obtinute si discutia cu psihologul (Campbell, 1974).

Diletantismul si amatorismul în domeniul utilizarii testelor si al proiectarii examinarilor psihologice sunt periculoase. Se considera gresit ca cine poseda accidental un test cumparat sau unul copiat dintr-o revista poate sa-l si utilizeze pentru a lua decizii pe baza lui. Adesea etichete ca “test de memorie”, “test de inteligenta” sau “test de atentie” sunt înselatoare. Iata de ce obiectul fundamental al acestei lucrari este sa ofere un cadru stiintific unui domeniu care, de-a lungul timpului, a cunoscut ascensiuni si declinuri, a creat entuziasm si deceptii, dar care a supravietuit, renascând în formule noi. Psihodiagnoza, indiferent în ce domeniu este ea aplicata, este unul din principalele mijloace de interventie ale psihologului, testul psihologic fiind inclus între alte tehnici prin care aceasta se poate realiza.

Obiectivele principale ale lucrarii de fata sunt:

- sa puncteze un cadru teoretic stiintific cu privire la utilizarea testelor si a examenului psihologic în domeniul industrial si militar;

- sa ofere cunostintele de baza necesare construirii de teste, aplicarii, evaluarii si interpretarii lor într-un cadru de actiune strict stiintific;

- sa prezinte un pachet de teste psihologice pe care psihologii sa le poata utiliza în contextul în care subiectii sunt adolescenti sau adulti.

Ne-am orientat pe problematicile psihodiagnosticului modern, facând abstractie de elementele redundante si nestiintifice pe care practica psihologica le-a eliminat de mult din sfera sa (astrologia, grafologia, chiromantia, frenologia etc.). De asemenea, am restrâns aria de competenta numai la psihodiagnoza din mediul organizational, neocupându-ne de psihodiagnoza scolara si clinica.

Utilizari ale testelor psihologice în organizatii

Functia de baza a testelor psihologice este sa masoare diferentele dintre indivizi sau între diferite reactii comportamentale ale aceluiasi individ în diferite situatii cu care acesta se confrunta. Citind exemplul de mai jos, ne putem da usor seama cât de importanta este psihodiagnoza pentru evitarea unor incidente sau accidente din mediul organizational.

Exemplu. Un candidat pentru angajare la un combinat chimic, în urma examenului psihologic a primit avizul: “Apt pentru locuri de munca lipsite de risc. Tendinta spre aventurism”. Persoana în cauza a fost totusi angajata fara a se tine seama de decizia psihologului si plasata la un post de munca de mare responsabilitate. Dupa câteva luni, s-a produs un accident colectiv, mai multi operatori chimisti fiind intoxicati prin esaparea unui gaz toxic printr-o vana lasata deschisa. Ancheta efectuata a permis radiografierea accidentului respectiv. Autorul accidentului a fost chiar persoana careia psihologul i-a restrictionat la angajare zona de activitate. Acesta, plasat într-un post important, într-o zi, dorind sa arate cât de “grozav” este, si-a depasit atributiile dând o lectie unor operatori asupra modului în care se deschide si se închide o vana (robinet) de la o conducta pe care se scurgea un gaz toxic. În momentul în care a auzit suieratul gazului care iesea prin orificiul deschis, reactia sa a fost nu aceea de a închide vana, ci, pur si simplu a luat-o la fuga peste câmp. Operatorii, neîntelegând situatia, au ramas pe loc si s-au intoxicat cu gazul respectiv, unii intrând în coma pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Exemplul este edificator cu privire la importanta pe care o are respectarea deciziei psihologice în angajarea de personal. Cine sunt vinovatii: directorul general care dispunea angajarea persoanelor cu functii manageriale si directorul departamentului de resurse umane care nu a tinut seama de recomandarea psihologului.

Indiferent însa de cine sunt sau nu vinovati de acest accident, oricine poate sa-si dea seama si de implicatiile etice pe care acesta le are prin nerespectarea unei decizii de factura psihologica. În acelasi timp, putem realiza si responsabilitatea de ordin stiintific pe care un examen psihologic, implicit utilizarea testelor psihologice, îl impune.

Abuzul de testare psihologica este un fenomen extrem de daunator si care se manifesta adesea la nivel de organizatii. Testul psihologic nu poate fi utilizat oricând si oricum. Sunt locuri de munca unde examenul psihologic ar avea un caracter desuet. Nu are nici un sens sa selectionam cu teste psihologice un om de serviciu, lustragiu sau vânzator de bilete de loterie. Este însa foarte important sa examinam psihologic un manager, personalul bancar, un conducator auto, un electrician, un operator chimist etc. În selectia profesionala, testele psihologice sunt utilizate ca un complement al interviului de selectie. Interpretarea performantelor la teste se face în functie de o serie de date demografice ale subiectului testat. Indiferent ca este vorba de mediul organizational industrial sau militar, testele psihologice constituie o parte importanta a programului general de personal al unei organizatii.

Preview document

Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 1
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 2
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 3
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 4
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 5
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 6
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 7
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 8
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 9
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 10
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 11
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 12
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 13
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 14
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 15
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 16
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 17
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 18
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 19
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 20
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 21
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 22
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 23
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 24
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 25
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 26
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 27
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 28
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 29
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 30
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 31
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 32
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 33
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 34
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 35
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 36
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 37
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 38
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 39
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 40
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 41
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 42
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 43
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 44
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 45
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 46
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 47
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 48
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 49
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 50
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 51
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 52
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 53
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 54
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 55
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 56
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 57
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 58
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 59
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 60
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 61
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 62
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 63
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 64
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 65
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 66
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 67
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 68
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 69
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 70
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 71
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 72
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 73
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 74
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 75
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 76
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 77
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 78
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 79
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 80
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 81
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 82
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 83
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 84
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 85
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 86
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 87
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 88
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 89
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 90
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 91
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 92
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 93
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 94
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 95
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 96
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 97
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 98
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 99
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 100
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 101
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 102
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 103
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 104
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 105
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 106
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 107
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 108
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 109
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 110
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 111
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 112
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 113
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 114
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 115
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 116
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 117
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 118
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 119
Evaluarea Resurselor Umane - Pagina 120

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Aptitudini cognitive statice și dinamice - inteligență vs educabilitatea în predicția succesului academic

INTRODUCERE Personalitatea este unitatea bio- psiho- socială constituită în procesul adaptării individului la mediu şi care determină un mod...

Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane

CAP. 1. CADRUL TEORETIC 1. Delimitarea şi prezentarea conceptelor 1. 1. Procesul de recrutare şi selecţie profesională 1. 1.1 Definirea...

Rolul examenului psihologic în reorientarea profesională a persoanelor disponibilizate

CAPITOLUL I. Educaţia adulţilor, educaţia permanenta, educaţia de-a lungul întregii vieţi 1.1 Noţiuni introductive Terminologia care descrie...

Probleme Psihologice ale Discernământului

Argument Din punct de vedere etimologic și al conținutului semantic în general, discernământul este definit ca o “facultate esențiala a...

Consilierea Carierei

1. Consiliere si orientare profesionala Orientarea profesionala este acea activitate in cadrul careia o persoana este ajutata sa se dezvolte si sa...

Identificarea copiilor cu dotări superioare - profilul pedagogic al copilului supradotat

“Copilul dotat sau talentat este un tânăr care , la nivelul grădiniţei , a cursurilor primare sau secundare a dovedit un potenţial aptitudinal de a...

Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive - BTPAC

1.1. SPRE O NOUA GENERATIE DE TESTE. BATERIA DE TESTE PSIHOLOGICE DE APTITUDINI COGNITIVE – BTPAC Bateria de teste psihologice de aptitudini...

Examinarea Psihologică a Agentului de Vânzări

Specificul activităţilor ce revin structurilor, necesitatea îndeplinirii la parametri cât mai ridicaţi a atribuţiilor fiecărui angajat, cât şi...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Eficienței Managementului Resurselor Umane în Întreprinderile Românești

Managementul resurselor umane reprezinta ansamblul activitatilor de ordin operational (planificarea, recrutarea, mentinerea personalului) si de...

Managementul Resurselor Umane și Evaluarea Performanțelor Profesionale

INTRODUCERE Într-o perioadă economică dificilă, în care firmele apelează tot mai mult la programe de restructurare în scopul de a-şi economisi...

Evaluarea Performanțelor Resurselor Umane

I. EVALUAREA PERFORMANŢELOR RESURSELOR UMANE I. 1 Necesitatea evaluării performanţelor resurselor umane Necesitatea evaluării performanţelor nu...

Perfecționarea activității manageriale privind utilizarea eficientă a resurselor umane

Introducere Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Managementul investiției în resurse umane la TopMarket

INTRODUCERE Investiţia şi dezvoltarea resurselor umane a devenit o prioritate pentru multe companii, mai ales în ţările în care s-a intensificat...

Studiu privind evaluarea resurelor umane prin prisma performanțelor

CAPITOLUL 1. Prezentare S.C. Anticorosiv S.A Societatea ANTICOROSIV SA Bucureşti a fost înfiinţată în baza HGR 1200/12.11.1990 şi reorganizată...

Evaluarea performanțelor resurselor umane în cadrul SC Serus Service

CAPITOLUL I 1. Rolul şi importanţa mangementului în societatea modernă Managementul, ca ştiintă, s-a definit relativ recent (primele lucrări de...

Evaluarea performanțelor resurselor umane

Motto:„Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege, Dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla, Dacă nu-l poţi controla, nu-l poţi îmbunătăţi ”...

Ai nevoie de altceva?