Fundamentele psihologiei

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 48382
Mărime: 350.82KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Preda
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Devenirea psihologiei ca știință.

2. Obiectul de studiu al Psihologiei

1. DEVENIREA PSIHOLOGIEI CA ȘTIINȚĂ

Ca preocupare a omului pentru înțelegerea și explicarea fenomenelor vieții sale sufletești, psihologia este foarte veche.

De-a lungul existenței sale psihologia a trecut prin mai multe etape:

- Etapa preștiințifică

- Etapa filosofică

- Etapa cunoașterii științifice analitice și intern-contradictorii

- Etapa cunoașterii științifice integrativ-sistemice

-

a) Etapa cunoașterii preștiințifice datează încă din cele mai vechi timpuri, când omul, devenind conștient de sine a început să-și pună o serie de întrebări cu privire la originea și esența fenomenelor din univers și mai cu seamă la fenomenele sufletești. Cunoașterea fenomenelor psihologice era încadrată în cunoașterea comună, realizată cotidian și situațional, pe baza experienței imediate a omului într-o comunitate, în contextul comunicării dintre indivizii acelei comunități. Răspunsurile date la întrebările privind natura și fenomenele psihice erau naive, mistice, animiste. Informațiile și explicațiile cu privire la anumite fenomene psihice se transmiteau de la o generație la alta sub formă de mituri, legende, ritualuri și învățături practice. Interpretările preștiințifice continuă să dăinuie constituindu-se sub forma psihologiei populară naivă.

b) Etapa psihologiei filosofică - începe cu elaborarea și afirmarea primelor sisteme filosofice. Încă din antichitate Aristotel, Democrit, Epicur, Platon vorbeau despre suflet care era nemuritor, despre natura divină a acestuia opusă și separabilă de trup. Prezentările și interpretările filosofice ale vieții psihice aveau un caracter speculativ, abstract. In interpretarea și explicarea naturii psihicului s-au conturat trei modele care s-au confruntat de-a lungul secolelor.

- Modelul materialist , îi are ca reprezentanți în antichitate pe Democrit

- Modelul idealist

- Modelul dualist

c) Etapa cunoașterii științifice analitice și intern-contradictorii - începe odată cu desprinderea psihologiei din filozofie și constituirea ei ca știință în anul 1879 prin înființarea primului laborator de psihologie experimentală, la Leipzig (Germania), de către W. Wundt, care introduce metoda experimentului de laborator în studiul fenomenelor psihice (initial a celor simple, senzatiilor, perceptiile, iar ulterior si a celor complexe - memoria, atentia, gandirea, afectivitatea). Spre deosebire de etapele anterioare studiul proceselor psihice se realizează prin cercetări experimentale sistematice, bazate pe criteriul obiectivității și pe operațiuni de măsurare-cuantificre. Concomitent cu acumularea de date concrete, experimentale, încep să apară divergențe privind obiectului specific de studiu al psihologiei și asupra modului de desfășurare a cercetării științifice și modul de explicare a organizării și funcționării interne a psihicului.

Lipsa unei unități conceptuale a pus de multe ori psihologia, ca știință, sub semnul întrebării considerându-se că obiectul de studiu al acesteia „ar fi nebulos, fapt pentru care „i s-au pus la îndoială legile, i-au fost contestate metodele, considerate nesigure” (Golu ). Pe bună dreptate Pavelcu afirmă : ”Drama psihologiei nu începe cu faza ei metafizică, când n-avea nici loc, nici nume; această fază nu este decât prologul dramei, care începe din momentul despărțirii ei de metafizică, când, folosind carta sa de independentă, încearcă să se orânduiască delimitându-și domeniul” (Pavelcu , V, 1972, p. 52).

d) Etapa cunoașterii științifice integrativ-sistemice - începe în cea de-a doua jumătatea a secolului XX și este în plină desfășurare. Studiul vieții psihice este așezat pe temelia metodologică elaborată în cadrul ciberneticii și a teoriei generale a sistemelor. Astfel, s-a înlăturat opoziția tranșantă dintre orientările și școlile clasice, fiecare model fiind acceptat ca relativ-parțial, fiecare dintre ele oferind elemente pentru realizarea unei integrări subordonate. Deși tabloul contemporan al orientărilor în psihologie cuprinde elemente și forme diversificate (psihologia cognitivă, integrativă, umanistă, funcționalistă etc.) s-a renunțat la lupta internă, actualmente existând transferuri reciproce ale achizițiilor proprii, tinzându-se spre o unificare conceptuală, teoretico- metodologică.

2. OBIECTUL DE STUDIU AL PSIHOLOGIEI

Etimologic, termenul de psihologie provine din limba greacă „psyhe” = suflet și „logos” = știință, știința despre suflet.

La prima vedere putem spune că obiectul de studiu al psihologiei este foarte clar : știința despre suflet. Numai că, așa cum am arătat, datorită complexității fenomenelor psihice, încă de la apariția psihologiei ca știință au existat probleme cu privire la delimitarea și descoperirea obiectului de studiu al acesteia. Au fost luate în considerare o multitudine de aspecte: viața psihică interioară (introspectionismul, psihanaliza), comportamentul (behaviorismul), conduita umană, omul concret, unitar (psihologia umanistă), aspecte concretizate în cel puțin patru obiecte de studiu ale psihologiei în funcție de orientările care le-au elaborat.

Astfel,

Introspecționismul situează în centrul psihologiei viața psihică interioară a omului, punând accentul pe studierea fenomenelor conștiente. Avându-și origine în Germania, în laboratorul lui W. Wundt (1832- 1920) , adepții școlii structuraliste și-au focalizat interesul pe structura componentelor psihicului, utilizând metoda introspecției (intros-interior, spectros-privire), adica, privirea cu "ochiul interior" de catre subiectul insuși a ceea ce se petrece in mintea și simtirea sa, de unde și denumirea de introspecționism sau Psihologia conștiinței. Potrivit acestei concepții „obiectul de studiu al psihologiei îl constituie viața conștientă, oriunde s-ar manifesta ea. William James (1842- 1910) consideră psihologia „ descrierea și explicarea stărilor de conștiință în calitate de stări de conștiință”. Structura conștiinței include senzațiile și sentimentele. Cu toate limitele sale ( reducerea vieții psihice doar la o parte, celelalte niveluri ale psihicului fiind omise ) introspecția ca metodă de cercetare a devenit metoda regală de studiu a psihologiei.

Behaviorismul sau comportamentalismul a apărut ca reacție împotriva introspecționosmului, constituindu-se ca metodă empirică de evaluare a comportamentului. John B. Watson, părintele behaviorismului, respinge teza potrivit căreia conștiința este singura realitate psihologică, ba mai mult o declară „ o simplă ficțiune”, comportamentul fiind singura realitate psihologică autentică deoarece poate fi studiat în mod obiectiv.

În concepția lui Watson, comportamentul reprezintă un ansamblu de răspunsuri ajustate stimulilor care îl declanșează. Analiza comportamentului manifest e raportată la o situație determinată, schema stimul - răspuns (S-R).

Behaviorismul se focalizează pe construirea unei psihologii a faptelor observabile din care este exclusă experiența subiectivă. Metodele folosite sunt observația sistemică și experimentul. Calea de formare a comportamentului o reprezintă obișnuința, învățarea, procese ce încep încă din uter. Ca și introspecționismul, behaviorismul suferea de aceeași meteahnă a ruperii și izolării celor două planuri ale existenței umane: planul subiectiv interior (ansamblul trăirilor, reprezentărilor, ideilor, atitudinilor, trăsăturilor de personalitate) și planul obiectiv, exterior, reprezentat de răspunsurile și acțiunile comportamentale orientate spre situațiile din afară. Astfel, dacă introspecționismul absolutiza planul subiectiv, intern, behaviorismul îl absolutiza pe cel obiectiv, extern, influența stimulatoare a mediului, negând rolul eredității, abordând comportamentul în sine, fără semnificația pe care o are în realitate, fără rolul de expresie a unor structuri mentale subiacente (psihologie fără suflet). O altă limită a acestei teorii a constat în relația univocă de tip cauzal-efect, lucru care nu era confirmat de întreaga realitate complexă a comportamentelor umane.

Preview document

Fundamentele psihologiei - Pagina 1
Fundamentele psihologiei - Pagina 2
Fundamentele psihologiei - Pagina 3
Fundamentele psihologiei - Pagina 4
Fundamentele psihologiei - Pagina 5
Fundamentele psihologiei - Pagina 6
Fundamentele psihologiei - Pagina 7
Fundamentele psihologiei - Pagina 8
Fundamentele psihologiei - Pagina 9
Fundamentele psihologiei - Pagina 10
Fundamentele psihologiei - Pagina 11
Fundamentele psihologiei - Pagina 12
Fundamentele psihologiei - Pagina 13
Fundamentele psihologiei - Pagina 14
Fundamentele psihologiei - Pagina 15
Fundamentele psihologiei - Pagina 16
Fundamentele psihologiei - Pagina 17
Fundamentele psihologiei - Pagina 18
Fundamentele psihologiei - Pagina 19
Fundamentele psihologiei - Pagina 20
Fundamentele psihologiei - Pagina 21
Fundamentele psihologiei - Pagina 22
Fundamentele psihologiei - Pagina 23
Fundamentele psihologiei - Pagina 24
Fundamentele psihologiei - Pagina 25
Fundamentele psihologiei - Pagina 26
Fundamentele psihologiei - Pagina 27
Fundamentele psihologiei - Pagina 28
Fundamentele psihologiei - Pagina 29
Fundamentele psihologiei - Pagina 30
Fundamentele psihologiei - Pagina 31
Fundamentele psihologiei - Pagina 32
Fundamentele psihologiei - Pagina 33
Fundamentele psihologiei - Pagina 34
Fundamentele psihologiei - Pagina 35
Fundamentele psihologiei - Pagina 36
Fundamentele psihologiei - Pagina 37
Fundamentele psihologiei - Pagina 38
Fundamentele psihologiei - Pagina 39
Fundamentele psihologiei - Pagina 40
Fundamentele psihologiei - Pagina 41
Fundamentele psihologiei - Pagina 42
Fundamentele psihologiei - Pagina 43
Fundamentele psihologiei - Pagina 44
Fundamentele psihologiei - Pagina 45
Fundamentele psihologiei - Pagina 46
Fundamentele psihologiei - Pagina 47
Fundamentele psihologiei - Pagina 48
Fundamentele psihologiei - Pagina 49
Fundamentele psihologiei - Pagina 50
Fundamentele psihologiei - Pagina 51
Fundamentele psihologiei - Pagina 52
Fundamentele psihologiei - Pagina 53
Fundamentele psihologiei - Pagina 54
Fundamentele psihologiei - Pagina 55
Fundamentele psihologiei - Pagina 56
Fundamentele psihologiei - Pagina 57
Fundamentele psihologiei - Pagina 58
Fundamentele psihologiei - Pagina 59
Fundamentele psihologiei - Pagina 60
Fundamentele psihologiei - Pagina 61
Fundamentele psihologiei - Pagina 62
Fundamentele psihologiei - Pagina 63
Fundamentele psihologiei - Pagina 64
Fundamentele psihologiei - Pagina 65
Fundamentele psihologiei - Pagina 66
Fundamentele psihologiei - Pagina 67
Fundamentele psihologiei - Pagina 68
Fundamentele psihologiei - Pagina 69
Fundamentele psihologiei - Pagina 70
Fundamentele psihologiei - Pagina 71
Fundamentele psihologiei - Pagina 72
Fundamentele psihologiei - Pagina 73
Fundamentele psihologiei - Pagina 74
Fundamentele psihologiei - Pagina 75
Fundamentele psihologiei - Pagina 76
Fundamentele psihologiei - Pagina 77
Fundamentele psihologiei - Pagina 78
Fundamentele psihologiei - Pagina 79
Fundamentele psihologiei - Pagina 80
Fundamentele psihologiei - Pagina 81
Fundamentele psihologiei - Pagina 82
Fundamentele psihologiei - Pagina 83
Fundamentele psihologiei - Pagina 84
Fundamentele psihologiei - Pagina 85
Fundamentele psihologiei - Pagina 86
Fundamentele psihologiei - Pagina 87
Fundamentele psihologiei - Pagina 88
Fundamentele psihologiei - Pagina 89
Fundamentele psihologiei - Pagina 90
Fundamentele psihologiei - Pagina 91
Fundamentele psihologiei - Pagina 92
Fundamentele psihologiei - Pagina 93
Fundamentele psihologiei - Pagina 94
Fundamentele psihologiei - Pagina 95
Fundamentele psihologiei - Pagina 96
Fundamentele psihologiei - Pagina 97
Fundamentele psihologiei - Pagina 98
Fundamentele psihologiei - Pagina 99
Fundamentele psihologiei - Pagina 100
Fundamentele psihologiei - Pagina 101
Fundamentele psihologiei - Pagina 102
Fundamentele psihologiei - Pagina 103
Fundamentele psihologiei - Pagina 104
Fundamentele psihologiei - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Fundamentele psihologiei.docx

Alții au mai descărcat și

Memorie, inteligență și performanță școlară - studiu asupra relațiilor dintre ele

INTRODUCERE Conceptul de inteligențǎ, natura, funcția ei și modurile de manifestare ale comportamentului inteligent determinǎ polemici și...

Conceptul gîndirea pozitivă

Conceptul gîndirea pozitivă Gândul este cea mai puternică forță de pe pământ. El este cea mai puternică armă din arsenalul unui yoghin. Gândurile...

Efectul imediat al literaturii asupra trăsăturilor de personalitate

Abstract Cercetarea prezentă are ca obiectiv surprinderea efectului pe care literatura îl poate avea asupra personalității cititorilor, dar și...

Gândirea ca proces de rezolvare a problemelor

Andrei Cosmovici sustine ca în majoritatea manualelor publice la noi sub influenta materialismului dialectic, gîndirea era definita ca o...

Psihologia Copilului

INTRODUCERE Psihologia copilului reprezinta studiul stiintific al comportamentului si al dezvoltarii copiilor, studiaza legile de dezvoltare a...

Gândirea și rezolvarea de probleme

Gandirea reprezinta nivelul cel mai inalt de prelucrare si integrare a informatiei despre lumea externa si despre propriul nostru Eu. Prin ea se...

Psihologia vârstelor

Psihologia varstelor este o ramura a stiintelor psihologice, care a luat fiinta odata cu extinderea conceptului de "dezvoltare", dar si cu...

Metodica Predării Psihologiei

INTRODUCERE Pregătirea metodică în specialitate nu este doar o preocupare a didacticii moderne. Această dimensiune face parte din perenitatea...

Te-ar putea interesa și

Fundamentele Psihologiei

1. SCURTĂ CARACTERIZARE PSIHOLOGICĂ A GANDIRII În anii 1920-1930, termenul folosit de psihologi pentru denumirea proceselor de cunoaştere era cel...

Contribuția Teoretică a Psihanalizei la Fundamentarea Psihologiei Dezvoltării

• Psihologia dezvoltării Ciclul vieţii umane reprezintă obiectul psihologiei dezvoltării. Această ramură a psihologiei explorează modurile în care...

Fundamentele psihologiei - fomarea noțiunilor științifice în școală

Elementul de baza al gandirii este notiunea sau conceptual prin care se reflecta ceea ce este esential si general in obiecte si fenomene, precum si...

Fundamentele psihologiei

Psihicul nu este omogen, uniform, nediferențiat, linear; dimpotrivă, el există și se manifestă în varii forme. Uneori este mai clar, mai lucid,...

Ipostaze ale psihicului și stării de conștiință

În volumul “Introducere în psihologie” Mielu Zlate susţine că, chiar dacă inconştientul a captat intr-o mai mare măsura, in ultima vreme, atenţia...

Fundamentele Psihologiei

CAP.I. SISTEMUL PSIHIC UMAN Sistemul psihic uman (SPU) reprezintă un “ansamblu autoreglabil de stări şi procese structurate pe baza principiilor...

Fundamentele Psihologiei

1. Definiţie: Definiţia este un mijloc fundamental sau o modalitate esenţială de cunoaştere. Există mai multe tipuri de definiţii: -...

Fundamentele Psihologiei II

Gândirea este mecanism psihic intelectual de prelucrare logică a informaţiilor. Psihologia gândirii, ca orice altă problemă psihologică, a generat...

Ai nevoie de altceva?