Fundamentele Psihologiei Generale

Curs
9.2/10 (5 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 24646
Mărime: 1013.28KB (arhivat)
Publicat de: Emil Duma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Ion Radu Tomsa

Extras din curs

Cursul 1: DOMENIUL DE REFERINTA,OBIECTUL SI DEFINITIA PSIHOLOGIEI

Rigoarea epistemologica impune ca accesul la statutul de stiinta a unui corpus de cunostinte sa fie conditionat de:

- delimitarea unui domeniu de investigare specific, unic si neintersectabil cu al altor stiinte;

- stabilirea unui obiect de studiu, caruia sa-i identifice aspectele esentiale, relativ stabile si repetabile;

- utlizarea unei metodologii autentice, specifice domeniului si obiectului de studiu abordat;

- stabilirea unui set de concepte, formularea unor legi proprii si a unor principii pe baza carora sa realizeze descrieri, clasificari, explicatii si predictii asupra evolutiei fenomenelor investigate;

- obiectivitatea discursului teoretic si practic aspra fenomenelor investigate, ce trebuie sa aiba un minimum de concretete si determinari sensibile, nemijlcit perceptibile si observabile, pretabile operatiei de masurare/ cuantificare ce asigura posibilitatea reproducerii si reluarii cercetarii de alti autori.

La momentul actual, fiecare din aceste aspecte este subiect de disputa; respectiv, psihologia este contestata ca stiinta, fiind acuzata a fi tributara speculatiei filosofice din care s-a desprins (abia la finele sec. al XIX-lea), medicinei prin necesitatea explicatiilor anatomo-fiziologice necesare descrierilor functionale ale sistemului nervos (în calitatea sa de suport al fenomenelor psihice) ,practic, tuturor stiintelor despre om, de la biologie si istorie, pâna la sociologie si antropologie.

Asa cum se va vedea pe parcursul studiului, amplul proces de restructurare a psihologiei din ultimele decenii, simultan cu al celorlalte stiinte, se afla sub influenta noilor metodologii derivate din teoria generala a sistemelor, cibernetica, teoria organizarii si, nu în ultimul rând, teoria si practica IT. Abia din a doua jumatate a sec. XX ( anii 50), dupa mai multe etape de ezitari si clarificari epistemologice s-a circumscris domeniul si s-a formulat obiectul de studiu al psihologiei.

Astfel, considerând întreaga existenta, lumea în vastiatea si diversitatea sa, ca fiind materie/câmp, energie si informatie, domeniul psihologiei vizeaza fenomenele de natura energetic- informationala (denumite psihice), realitatea subiectiva si expresiile sale interne si externe ca fapte, procese, stari, structuri, operatii etc. orientate spre realizarea adaptarii specifice a unei entitati biologice (animal sau om) la mediul sau de existenta.

Domeniului psihologiei umane îl reprezinta omul si particularitatile sale ca individ apartinator speciei homo sapiens, caracterizat de rationalitate, inteligenta si vointa (homo sapiens sapiens), producator si utilizator de unelte (homo faber), membru al unei societatii care îl integreaza (homo socius) prin comunicare (homo comunicans), cultura si valori pe care le produce/reproduce si dupa care se orienteaza (homo valens), utilizând resursele potentiale de creativitate.

Altfel spus, domeniul psihologiei omului include fenomenele subiective si procesele psihice, aspectele psiho -comportamentale, activitatea specific umana de adaptare la mediul natural si social de existenta, precum si sistemul personalitatii, cu determinarile sale biologice, psihologice, socio-culturale si spirituale, cu trasaturile, structurile si particularitatile acesteia.

Ca stiinta fundamentala despre om, psihologia are ca obiect cunoasterea stiintifica, specializata a omului, a realitatii sale subiective, interne, aspectele de natura energetic-informationala (viata psihica), conduita si comportamentul sau ca fiinta concreta (denumita personalitate) în mediul social, aflat in situatii si împrejurari de viata habituale (normale) sau critice (situatii limita).

Circumscrierea si definirea obiectului de studiu al psihologiei a suferit frecvente amendari si reveniri, fiecare vizând stabilirea problematicii abordate într-o etapa istorica sau alta, cât si statutul disciplinei în sistemul general al stiintelor.

Termenul, ca atare, de psihologie a fost introdus de învatatul german Rodolphe Goglenius în sec. XVI, utilizarea lui fiind sporadica pâna în secolul XVIII ; decoderea lui se facea pur etimologic : psihe = psihic ; suflet ; duh-, la care se adauga logos = discurs ; vorbire despre. Adica, psihologia este discursul sau vorbirea despre psihic (suflet).

Desprinderea de filosofie (1879), a fost foarte târzie (ultima din corpul stiintelor despre om) si, paradoxal, desi omul a facut totdeauna apel la cunostintele (empirice) de psihologie, stiinta ca atare a avut o alta conditie. Aftfel spus, psihologia are o viata lunga si o istorie scurta si este înca tributara filosofiei, din care s-a desprins, medicinei pe care o completeaza cu aspectele de psihiatrie ( iartos= vindecare), biologiei pentru partea de « bios » din individul uman, practic, tuturor stiintelor despre om si umanitate.

La debutul ca stiinta imdependenta, obiectul sau a fost considerat a fi studiul exclusiv al sferei constiintei, care era definita si interpretata fie din punctul de vedere substantialist, constiinta fiind considerata ca un conglomerat de functii si procese particulare având o existenta de sine statatoare (orientare proprie asociationismului în variantele lui W. Wundt si Ed. Titchner), fie în viziune epifenomenist spiritualista- în care constiinta era descrisa ca o lume pur subiectiva, de natura spirituala, ermetica, fara nici o legatura cauzala cu lumea externa, fiind accesibila numai pe calea introspectiei.

O asemenea întelegere a psihologiei era însa incompatibila cu metodele obiective de cercetare, fapt ce a determinat, în prima parte a sec.XX, reluarea disputelor si controverselor privind obiectul acesteia. Cel mai radical punct de vedere a fost cel exprimat de J.B. Watson, care a impus comportamentul ca fiind realitatea psihologica autentica, constiinta fiind declarata o simpla fictiune, un epifenomen aspra carei stiinta nu se poate pronunta. Numai comportamentul (behavior), ca ansamblu de reactii de raspuns al organismului la simulii externi, era acceptabil ca obiect al psihologiei, dupa schema cauzala univoca S  R, ce permitea integrarea psihologiei în stiintele obiective. Reactiile comportamentale- motorii si verbale- pot fi masurate si cuantificate (intensitate, latenta, ritm, directie s.a.), iar predictibilitatea era asigurata de legatura cauzala între stimul si reactie: un stimul (S) va derermina o reactie (R) ce poare fi prevazuta ( va fi predictibila); asa cum si observând o reactie (R), putem cu usurinta sa indicam stimulul care a determinat-o. Fara a putea înlatura din psihologie constiinta, behaviorismul i-a îngustat mult sfera. Contributii ulterioare au corectat relativ behaviorismul 

Preview document

Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 1
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 2
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 3
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 4
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 5
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 6
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 7
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 8
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 9
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 10
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 11
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 12
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 13
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 14
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 15
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 16
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 17
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 18
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 19
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 20
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 21
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 22
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 23
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 24
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 25
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 26
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 27
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 28
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 29
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 30
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 31
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 32
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 33
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 34
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 35
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 36
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 37
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 38
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 39
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 40
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 41
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 42
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 43
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 44
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 45
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 46
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 47
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 48
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 49
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 50
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 51
Fundamentele Psihologiei Generale - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Fundamentele Psihologiei Generale.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de lecție - psihologie

Propunator: Data: 9 Aprilie 2008 Clasa: a X-a B, Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" Constanţa Obiectul: Psihologie Unitatea de...

Psihologia vârstelor

Psihologia varstelor este o ramura a stiintelor psihologice, care a luat fiinta odata cu extinderea conceptului de "dezvoltare", dar si cu...

Psihologie cu stil

Cercetarea ştiinţificã e o aventurã publicã. De aceea, una dintre aptitudinile esenţiale ale omului de ştiinţã este de a fi capabil sã comunice...

Raport psihologic

1. Date de identificare ale subiectului: Mariana Pop în vârstă de 44 de ani este funcționară la C.E.C. Este divorțată de 5 ani și locuiește cu...

Chestionar de măsurare a comportamentului agresiv

Agresivitatea,tendinta de a ataca-luat intr-un sens restrans,acest termen se raporteaza la caracterul belicos al unei persoane.Intr-o acceptiune...

Raportul dintre inteligență și limbaj

Raportul dintre inteligenta si limbaj sau" intrebarea daca limbajul este in mod hotarator dependent de anumite capacitati nonlingvistice. Dupa...

Propria învățare organizațională

Învățarea proprie ca urmare a participării la lucru de echipă este una consistentă și mulțumitoare, întrucât activitățile desfășurate în cadrul...

Conspect genetică

Dominant, caracter: o trăsătură care-i exprimată în indivizii care sunt heterozigoți pentru o anumită genă, de fiecare dată când ea este prezentă....

Te-ar putea interesa și

Gestionarea eșecului și a succesului în sport

După Mahonay, rădăcinile conceptuale ale psihologiei sportului si adâncesc până în antichitate, De exemplu, în Grecia timpurie şi în culturile...

Influențele psihologice asupra consumatorului

INTRODUCERE Mulţi oameni consideră că pentru a deschide o afacere şi a avea vânzări nu este nevoie decât să prezinţi poduse la raft şi să laşi uşa...

Aplicații ale Psihologiei Personalității în Psihologie Judiciară

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional a preocupat şi preocupă omenirea. Această preocupare este pe deplin justificată dacă se are în...

Mari economiști la istoria gândirii economice - Adam Smith

1. Biografie Adam Smith s-a nascut la 5 iunie 1723, a fost un economist, om politic si filozof scotian. Lucrarea sa, Avutia natiunilor, cercetare...

Natura psihicului uman

Fenomenele psihice sunt in prezent considerate cele mai complexe fenomene din universul cunoscut, fiind foarte diferite toate celelalte fenomene....

Reprezentările

1. DEFINITIE Proces cognitiv-senzorial de semnalizare în forma unor imagini unitare, dar schematice, a însuşirilor concrete şi caracteristice ale...

Fotocitirea ca Sistem de Citire și Învățare Accelerată

Introducere Citirea reprezintă procesul de utilizare a ochilor şi creierului pentru descifrarea sensurilor directe şi figurate a materialului...

Obiectul Psihologiei

1. Psihicul-ca obiect de studiu al psihologiei Prin stiinta psihologica se realizeaza o maxima apropiere de specificul uman si sociouman,...

Ai nevoie de altceva?