Logopedie

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 109 în total
Cuvinte : 60240
Mărime: 2.09MB (arhivat)
Publicat de: Iulia Moga
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.3.1. UN SONDAJ LOGOPEDIC

“ O metodă de cercetare sau de examinare nu-i niciodată perfectă”.

Florian Ştefănescu-Goangă

Deşi frecvenţa tulburărilor de limbaj constituie unul din factorii de bază în aprecierea importanţei logopediei, nu există nicăieri, până în prezent, date statistice cu valoare generală privind întreaga populaţie, cât şi anumite pături ale sale. ”Elaborarea unei asemenea statistici este frânată de dificultăţile pricinuite de lipsa unor criterii unanim acceptate pentru cercetarea şi clasificarea tulburărilor de limbaj şi de prezenţa lor relativ mică în masa populaţiei, ceea ce pentru concludenţa datelor presupune ca să se cerceteze colectivităţi foarte mari” (M. Guţu, 1975) . “Statisticile existente - continuă autorul citat - oferă obişnuit date contradictorii, din cauză că în unele se includ şi tulburările scrisului, pe câtă vreme altele se limitează numai la tulburările de vorbire. În unele cercetări se includ şi formele uşoare ale unor tulburări de vorbire, mici devieri de la vorbirea obişnuită, care se pot interpreta însă şi ca variaţii în cadrul vorbirii normale. În această privinţă în logopedie nu există criterii pentru o delimitare precisă. ”

Procentajele copiilor cu tulburări de limbaj diferă de la o ţară la alta, de la un cercetător la altul: 27% la o populaţie şcolară de 2. 685 de copii (în Franţa); între 12% şi 35% printre copii de vârstă şcolară medie (în Elveţia); 26% la fete şi 34% la băieţi, la preşcolari, şi 15% la fete şi 16% la băieţi, la vârsta şcolară mică (în Anglia), 35% la preşcolari, din care 11% necesită un tratament logopedic special (în R. D. Germană); 17, 9% în clasele I-IV (în U. R. S. S) .

La noi în ţară, Emilia Neagu (Boşcaiu) constată, în 1961, un procentaj de 14, 35% la un număr de 860 copii preşcolari examinaţi şi 9, 52% la un număr de 3065 elevi examinaţi (procentajul scăzând progresiv de la 13, 6% în clasa I la 7, 04% în clasa a IV-a (Cf. E. Neagu, 1963) . C. Păunescu, în 1966, arată că tulburările de limbaj în rândul copiilor se cifrează la 18-20% în clasele mici, iar în 1984 constată că, în rândul copiilor preşcolari şi al şcolarilor mici, procentajul handicapaţilor variază între 17-28%.

Conştienţi de dificultăţile pe care le întâmpină cercetătorul în realizarea unei investigaţii de anvergură privitoare la frecvenţa tulburărilor de limbaj în rândul copiilor preşcolari şi al şcolarilor mici, precum şi la influenţele negative pe care acestea le exercită asupra reuşitei şcolare a elevilor, am elaborat un chestionar “logopedic” pe care l-am dat unui număr de 1. 201 cadre didactice (577 educatoare şi 624 învăţători) din zece judeţe. Numărul copiilor cu care lucrau, în anul şcolar 1984/1985 - an în care am realizat acest sondaj -, cadrele didactice investigate este de 32. 922 (17. 195 copii de vârstă preşcolară şi 15. 727 copii de vârstă şcolară mică) . Datele rezultate din această anchetă le-am sistematizat în tabelele sintetice cuprinse în anexele lucrării noastre.

Pentru a nu-i suprasolocita, nu am cerut dascălilor o situaţie diferenţiată pe sexe (fete, băieţi) a frecvenţei tulburărilor de limbaj, deşi ar fi fost interesantă. De asemenea, nu am făcut o prelucrare a datelor în funcţie de caracteristicile generale ale mediului de provenienţă al copiilor luaţi în calcul (urban sau rural, munte ori şes etc. ) . O astfel de prelucrare ar fi fost posibilă, însă nu ştim cât ar fi fost de concludentă, datorită:

- volumului relativ restrâns al eşantionului de copii; 17. 195 de copii de vârstă preşcolară pare, la prima vedere, un număr considerabil, dar raportat la populaţia totală a copiilor de vârsta lor din judeţele din care provin (care, potrivit Anuarului statistic al R. S. România pe 1984, era de 215. 587), acest număr reprezintă 7, 97%, iar raportat la întreaga populaţie de vârstă preşcolară a ţării (care era de 893. 101 copii, conform datelor aceluiaşi Anuar statistic), volumul eşantionului nostru reprezintă mai puţin de 2% (exact: 1, 925%);

- informaţiile culese cu ajutorul chestionarului nu sunt atât de amănunţite încât să ştim precis dacă “subiecţii” noştri îşi petrec tot timpul în mediul din care ne spun educatoarele că provin sau unii dintre ei îşi petrec vacanţele într-un alt mediu, “la bunici”, unde influenţele educative ce se exercită asupra lor pot fi cu totul altele decât cele de la grădiniţa de provenienţă;

- ne-au interesat aspectele globale ale evoluţiei frecvenţei tulburărilor de limbaj şi, mai ales, influenţele pe care acestea le exercită asupra rezultatelor la învăţătură ale şcolarilor mici.

În ce priveşte eşantionul elevilor (N=15. 757), nu putem şti cât reprezintă el din populaţia de vârsta copiilor care-l compun, întrucât Anuarul statistic citat prezintă situaţia statistică a învăţământului primar cumulată cu cea a învăţământului gimnazial (în acesta din urmă fiind incluşi şi elevii de la învăţământul seral şi fără frecvenţă) .

Chestionarul a fost alcătuit de aşa manieră încât cadrele didactice investigate să înţeleagă clar că tulburările de limbaj nu se restrâng la tulburările de vorbire, ci că ele au o sferă mai largă, incluzând şi tulburările de scriere, cele de ritm şi fluenţă etc.

Am cerut educatoarelor şi învăţătorilor cercetaţi o ierarhizare a sunetelor şi a grupelor de sunete perechi (ex: s-z, ş-j, p-b, ce-ci, ge-gi, c-g etc. ) după criteriul gradului de dificultate pe care îl implică corectarea lor. Cel mai greu de corectat este rotacismul (pararotacismul) - spun 68, 1% dintre educatoarele investigate - şi cel mai uşor de îndreptat este nitacismul (paranitacismul) şi mitacismul (paramitacismul) - sunt de părere 62, 3% dintre educatoarele chestionate. Această ierarhizare ar fi bine să o cunoască cât mai bine şi scriitorii de literatură pentru copii. Din operele lor îşi extrag educatoarele şi învăţătorii exerciţiile necesare corectării la copii a acestei largi categorii de tulburări de limbaj. Repetăm un lucru bine ştiut, dar în acest caz nu de prisos: cu cât exerciţiile logopedice inspirate din literatura pentru copii vor fi mai frumoase, mai atractive, mai plăcute, cu atât mai mare va fi eficienţa muncii dascălului cu copiii.

Cum era şi de aşteptat, ponderea cea mai mare în rândul tulburărilor de vorbire o au dislalia (alterarea), moghilalia (omiterea) şi paralalia (înlocuirea) sunetelor: 93, 7% la copii de vârstă preşcolară cu tulburări de limbaj şi 89, 0% la şcolarii mici de aceeaşi categorie. Pe primul loc în rândul acestor tulburări, sub aspectul frecvenţei cu care apare, se situează rotacismul şi pararotacismul, iar pe ultimul loc se află betacismul şi parabetacismul şi pitacismul şi parapitacismul, între ele aşezându-se în ordine:

- sigmatismul şi parasigmatismul,

- zitacismul şi parazitacismul,

- lambdacismul şi paralambdacismul,

- capacismul şi paracapacismul,

- gamacismul şi paragamacismul,

- fitacismul şi parafitacismul,

- vitacismul şi paravitacismul,

- mitacismul (sau mutacismul) şi paramitacismul,

- nitacismul (sau nutacismul) şi paranitacismul,

- deltacismul şi paradeltacismul,

- tetacismul şi paratetacismul.

Denumirile specifice ale dislaliilor (alterărilor) de sunete mai sus enumerate sunt construite - în cazul alterării sau omiterii sunetului - din numele grecesc al fonemului afectat şi terminaţia “ism”; cuvîntului astfel format i se adaugă prefixul “para”, în cazul înlocuirii unui sunet mai greu de articulat prin altul, la a cărui pronunţare subiectul (copilul) nu întâmpină aceleaşi greutăţi (vezi tabelul nr. 1. 2 a) . Ordinea acestor tulburări nu diferă prea mult în ceea ce priveşte gradul de dificultate al corectării lor.

Preview document

Logopedie - Pagina 1
Logopedie - Pagina 2
Logopedie - Pagina 3
Logopedie - Pagina 4
Logopedie - Pagina 5
Logopedie - Pagina 6
Logopedie - Pagina 7
Logopedie - Pagina 8
Logopedie - Pagina 9
Logopedie - Pagina 10
Logopedie - Pagina 11
Logopedie - Pagina 12
Logopedie - Pagina 13
Logopedie - Pagina 14
Logopedie - Pagina 15
Logopedie - Pagina 16
Logopedie - Pagina 17
Logopedie - Pagina 18
Logopedie - Pagina 19
Logopedie - Pagina 20
Logopedie - Pagina 21
Logopedie - Pagina 22
Logopedie - Pagina 23
Logopedie - Pagina 24
Logopedie - Pagina 25
Logopedie - Pagina 26
Logopedie - Pagina 27
Logopedie - Pagina 28
Logopedie - Pagina 29
Logopedie - Pagina 30
Logopedie - Pagina 31
Logopedie - Pagina 32
Logopedie - Pagina 33
Logopedie - Pagina 34
Logopedie - Pagina 35
Logopedie - Pagina 36
Logopedie - Pagina 37
Logopedie - Pagina 38
Logopedie - Pagina 39
Logopedie - Pagina 40
Logopedie - Pagina 41
Logopedie - Pagina 42
Logopedie - Pagina 43
Logopedie - Pagina 44
Logopedie - Pagina 45
Logopedie - Pagina 46
Logopedie - Pagina 47
Logopedie - Pagina 48
Logopedie - Pagina 49
Logopedie - Pagina 50
Logopedie - Pagina 51
Logopedie - Pagina 52
Logopedie - Pagina 53
Logopedie - Pagina 54
Logopedie - Pagina 55
Logopedie - Pagina 56
Logopedie - Pagina 57
Logopedie - Pagina 58
Logopedie - Pagina 59
Logopedie - Pagina 60
Logopedie - Pagina 61
Logopedie - Pagina 62
Logopedie - Pagina 63
Logopedie - Pagina 64
Logopedie - Pagina 65
Logopedie - Pagina 66
Logopedie - Pagina 67
Logopedie - Pagina 68
Logopedie - Pagina 69
Logopedie - Pagina 70
Logopedie - Pagina 71
Logopedie - Pagina 72
Logopedie - Pagina 73
Logopedie - Pagina 74
Logopedie - Pagina 75
Logopedie - Pagina 76
Logopedie - Pagina 77
Logopedie - Pagina 78
Logopedie - Pagina 79
Logopedie - Pagina 80
Logopedie - Pagina 81
Logopedie - Pagina 82
Logopedie - Pagina 83
Logopedie - Pagina 84
Logopedie - Pagina 85
Logopedie - Pagina 86
Logopedie - Pagina 87
Logopedie - Pagina 88
Logopedie - Pagina 89
Logopedie - Pagina 90
Logopedie - Pagina 91
Logopedie - Pagina 92
Logopedie - Pagina 93
Logopedie - Pagina 94
Logopedie - Pagina 95
Logopedie - Pagina 96
Logopedie - Pagina 97
Logopedie - Pagina 98
Logopedie - Pagina 99
Logopedie - Pagina 100
Logopedie - Pagina 101
Logopedie - Pagina 102
Logopedie - Pagina 103
Logopedie - Pagina 104
Logopedie - Pagina 105
Logopedie - Pagina 106
Logopedie - Pagina 107
Logopedie - Pagina 108
Logopedie - Pagina 109

Conținut arhivă zip

  • Logopedie
    • Logparte2.doc
    • Logparte3.doc
    • Logparte4.doc

Alții au mai descărcat și

Factori de învățare

INTRODUCERE Orice copil face parte dintr-un sistem unitar consolidat fiind determinat de comuniunea precum şcoala, familia, religia etc....

Psihologia Copilului

I INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA PSIHOLOGIEI COPILULUI 1. ABORDAREA SISTEMICĂ A PSIHICULUI Trecerea de la abordarea plană, orizontală a psihicului...

Logopedie

LOGOPEDIE Copilul, acest candidat la umanitate, a carui reusita depinde de zestrea ereditara cu care vine pe lume, dar si de lumea în care vine,...

Fenomene definitorii ale dezvoltării psihice

Dezvoltarea este înțeleasă ca un proces obiectiv, universal și necesar, care se realizează ca o mișcare ascendentă, de la simplu la complex, de la...

Curs de consiliere psihologică

PREGĂTIREA TEORETICĂ ŞI PRACTICĂ A PROFESORULUI-CONSILIER Pentru o bună pregătire în domeniul acesta, profesorul trebuie să acumuleze informaţii...

Logopedie

I. OBIECTUL, SCOPUL ŞI SARCINILE LOGOPEDIEI Logopedia, ştiinţă.relativ tânără în cadrul ştiinţelor psihopedagogice, se ocupă de problematica...

Raportul dintre inteligență și limbaj

Raportul dintre inteligenta si limbaj sau" intrebarea daca limbajul este in mod hotarator dependent de anumite capacitati nonlingvistice. Dupa...

Psihologie diferențială

Tema 1 EREDITATE ŞI PERSONALITATE 1.1. Constituţie fizică şi personalitate 1.2. Transmiterea ereditară a caracteristicilor psihice – mecanisme...

Te-ar putea interesa și

Logopedie - natura și clasificarea tulburărilor de limbaj, legile logopediei

LOGOPEDIE-NATURA ŞI CLASIFICAREA TULBURĂRILOR DE LIMBAJ, LEGILE LOGOPEDIEI STUDIU DE CAZ REALIZAT PE ŞCOLARI LOGOPAŢI Logopedia, ca ştiinţă, s-a...

Mapă logopedică

Introducere Limbajul este un fenomen deosebit de complex care a preocupat de multa vreme pe oamenii de stiinta din cele mai variate domenii. Fiind...

Terapia logopedică în tulburările de pronunție

In terapia logopedica, subiectul trebuie invatat sa adopte o pozitie corecta a aparatului fonoarticulator, ceea ce presupune existenta unei...

Repere și etape în evaluarea logopedică

Logopedia este adesea confundată cu terapia tulburărilor de pronunție. De asemenea, logopedia este adesea înțeleasă greșit ca o acțiune de...

Logopedie - Dislexo-Disgrafia

Tulburările Citit-scrisului ce influențează pregnant dezvoltarea psihica a copilului si mai ales rezultatele la învățătura. Deficiența:...

Evaluarea performanțelor profesionale - Logoped

In contextul in care logopedul este unicul angajat al unitatii din domeniul psiho-pedagogic, acesta va realiza toate activitatile necesare din...

Logopedie

1. Etiologia tulburărilor de limbaj 1.1 Factori ce acţionează înainte de naştere prenatali, sunt asemănători cu cei care determină şi alte tipuri...

Logopedie

LOGOPEDIE Copilul, acest candidat la umanitate, a carui reusita depinde de zestrea ereditara cu care vine pe lume, dar si de lumea în care vine,...

Ai nevoie de altceva?