Personalitatea

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3246
Mărime: 16.08KB (arhivat)
Publicat de: Ina Costache
Puncte necesare: 0

Extras din curs

2. Personalitatea  sistem integral supraordonal

- acceptiuni ale termenului de personalitate

- dimensiunea personalitatii: temperament, aptitudini, caracter

- Eul in raport cu personalitatea si constiinta. Natura psihologica a Eului

(Golu Mihai, Bazele psihologiei generale pag 645-712

Zlate Mielu, Eul si personalitatea pag 103-121)

Termenul personalitate, cu radacini in persona, in pofida faptului ca are un caracter foarte abstract, a intrat in circuitul comunicarii din cele mai vechi timpuri. In latina clasica se folosea numai cuvantul persona, care, initial, insemna masca, aparenta. Treptat, sensul termenului s-a intregit conferindu-i-se functia de a reprezenta si actorul din spatele mastii. Astfel, persona a ajuns sa exprime reunirea trasaturilor psihomorale interne si psihofizice externe. Termenul a fost apoi asociat si cu aspectele diferentiale, folosindu-se pentru a desemna un om important (personaj, paroh). De asemenea, biserica l-a introdus in limbajul religios pentru a distinge si nominaliza cele trei entitati ale Sfintei Treimi.

Dupa aprecierea lui G. Allport, cea mai relevanta definitie a temenului persona a fost formulata de Boethius (sec VI): persoana este o substanta individuala de natura rationala.

In prezent exista trei termeni: individ, persoana, personalitate.

Individ  acea totalitate a elementelor si insusirilor fizice, biochimice, biologice si psihofiziologice  innascute sau dobandite  care se integreaza intr-un sistem pe baza mecanismului adaptarii la mediu. Temenul individ se atribuie tuturor organismelor vii. Fiind o entitate biologica si o unitate structural si functional indivizibila, omul este, primordial, un individ.

Persoana am legat-o de manifestarea actuala a omului intr-o situatie sociala data, manifestare care se subordoneaza unui anumit rol.

Personalitatea am asociat-o cu mecanismul si logica generala de organizare si integrare in sistem generic supraordonat a componentelor bioconstitutionale, psihice si socio-culturale. Persoana si personalitatea sunt determinantii pe care ii atribuim exclusiv omului.

Conceptul de personalitate apare ca integrator semantic de ordin superior, el coordonand si coreland functional-dinamic continuturile notiunilor referitoiare la multitudinea comportamentelor bioconstitutionale, a proceselor, starilor si conditiilor psihice particulare si a comportamentelor socio-culturale.

Sinteza conceptuala ne obliga sa nu hipostaziem perceptia, memoria, gandirea etc, transformandu-le in realitati sui generis, de sine statatoare, ci sa le consideram permanent ca manifestari si dimensiuni ale unui sistem integral supraordonat  personalitatea. Termenul de personalitate se foloseste in acceptiuni foarte diferite, dobandind astfel un caracter inalt polisemic. Deosebirile semantice se evidentiaza in cadrul principalelor discipline socio-umane care si-l include in sistemul lor conceptual: sociologia, politologia, etica, istoria, pedagogia, psihologia (care opereaza cu termenul de personalitate in referirea sa la orice om normal: fiecaruia dintre noi ne atribuie calificativul de personalitate)

Fondatorul psihologiei personalitatii trebuie socotit W Stern prin lucrarea sa din 1923. Psihologia personalitatii trebuie sa-si focalizeze atentia asupra modului in care procesele, functiile si starile psihice individuale se integreaza pe cele trei coordonate principale: dinamico-energetica, relational-sociala si instrumental performantionala. Procesul integrarii pe cele trei coordonate duce la elaborarea a trei subsisteme functionale independente, care definesc domeniul de studiu al psihologiei personalitatii: temperamentul, caracterul si aptitudinile.

Temperamentul

Integrarea insusirilor si trasaturilor de ordin dinamico-energetiv ale proceselor psihice si actelor motorii, precum intensitatea, pregnanta, acuitatea, modulitatea, echilibrul etc da structura temperamentala a personalitatii.

Temperament  ansamblu de elemente biologice care, impreuna cu factorii psihologici, constituie personalitatea (N. Sillamy, Dictionar de psihologie 1996).

Temperamentul reprezinta modul in care variabilele bioconstitutionale si bioenergetice se psihiseaza (adica se implica in organizarea si desfasurarea proceselor psihice  perceptie, memorie, gandire, afectivitate) si se reflecta in comportament.

Temperamentul, desi are o conditionare biologica directa si ereditara, dobandeste valente si sens real numai in plan psihocomportamental. Temperamentul se regaseste si incepe sa-si dezvaluie trasaturile sale specifice de indata ce omul incepe sa deschida gura, sa ridice mana, sa gesticuleze. De aceea spunem ca temperamentul se manifesta in orice situatie, in orice imprejurare, fiind prima determinatie a personalitatii care se impune nemijlocit observatiei.

Depinzand direct de structura biologica, temperamentul este propriu nu numai omului, ci si animalelor,

Temperamentul tine de latura formala, de suprafata a personalitatii si nu de cea interna, de continut. El nu are o semnificatie axiologica, nereclamand o impartire a oamenilor in buni sau rai, in superiori sau inferiori, intrebarea la care ne raspunde temperamentul este una de ordin pur fenomenologic, dinamico-energetic: cum se exteriorizeaza si se manifesta o persoana, intr-o situatie concreta sau alta, sub aspectul intensitatii sau a fortei, al mobilitatii si echilibrului diferitelor tendinte, pulsiuni si procese biologice de semn contrar (forta-slabiciune, labilitate-inertie, excitatie-inhibitie, control-impulsivitate, impresionabilitate etc)

Clasificare

A. Tipologiile morfologice sau bioconstitutionale

Tipologia lui E. Kretschmer cuprinde trei tipuri principale:

- tipul picnic-ciclotim (constitutie orizontala, abdomen voluminos, obezitate, piele intinsa, fata moale, sistem osos fragil), predispune la tulburari maniaco-depresive;

- tipul leptosom (astenic-schizotin) (constitutie verticala, trunchi cilindric, cutie toracica plata (turtita), umeri apropiati si ingusti, cap mic si rotund, muschi si oase subtiri (aspect scheletic), nas lung si ascutit, paloarea fetei, trasaturi feminine la barbati si masculine la femei), predispune la tulburari de natura schizoida (schizofrenica)

- tipul atletic-vascos (constitutie fizica proportionata, dezvoltare robusta a sistemului osos si muscular, umeri lati si bazin ingust), predispune la epilepsie.

Pe baza combinatiilor in interiorul tipurilor morfologice picnic si astenic, Kretschmer a obtinut 6 tipuri temperamentale: 3 ciclotimice si 3 schizotimice.

Temperamente ciclotimice: 1. hipomania (dispozitie euforica, mobilitate, sociabilitate, comunicativitate exagerata), 2. sintonic (spirit realist, pragmatism, simtul umorului, toleranta), 3. greoi (lentoare, inertie, praguri senzoriale ridicate, timpi de reactie mari)

Temperamente schizotimice: 1. hiperestezic (nervozitate, iritabilitate, idealism, interiorizare, delicatete, circumspectie), 2. schizotimic (intermediar, rece, calm, energic), 3. anestezic (rece, nervos, logic, sistematic, obtuz, lenes, inaccesibil pasiunilor, indolent).

B. Tipologiile fiziologice si psihofiziologice

Pavlov a pus in corespondenta tipurile generale de sistem nervos comune omului si animalelor, cu cele patru temperamente stabilite in antichitate:

a) tipul puternic-echilibrat-mobil are drept corespondent temperamentul sangvinic (vioi, comunicativ, sociabil, adaptabil, controlat)

b) tipul puternic-echilibrat-inert are corespondent temperamentul flegmatic (calm, tacut, nesociabil, lent, greu adaptabil la situatii noi, putin impresionabil, rezistent la stres si frustratii)

c) tipul puternic-neechilibrat-excitabil are corespondent temperamentul coleric (rezistent, vioi, hiperactiv, irascibil, impulsiv, imprudent, trairi emotionale explozive, instabilitate comportamentala, tendinta de dominare in relatiile interpersonale, saturatie si plictiseala rapida la monotonie)

d) tipul slab are drept corespondent temperamentul melancolic (interiorizat, retras, sensibil, delicat).

Pavlov a demonstrat ca cele patru tipuri considerate pure se combina intre ele, dand 16 tipuri mixte, singurele care se intalnesc in realitate, tipul pur fiind o entitate mai mult teoretica.

Preview document

Personalitatea - Pagina 1
Personalitatea - Pagina 2
Personalitatea - Pagina 3
Personalitatea - Pagina 4
Personalitatea - Pagina 5
Personalitatea - Pagina 6
Personalitatea - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Personalitatea.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Modalități de consiliere

În societate, omul nu poate trăi singur, izolat. El se raportează permanent la alţii, acţionează împreună cu ei, stabileşte relaţii ; pentru a fi...

Ipostazele Psihicului

1. Conştientul Psihicul există şi se manifestă în ipostaza de psihic conştient, de psihic subconştient şi de psihic inconştient. Conştiinţa este...

Dezvoltarea Inventarului Multifazic de Personalitate Minnesota

DEZVOLTAREA MMPI_-ULUI (Inventarul multifazic de personalitate Minnesota) MMPI a fost publicat prima data in 1943. Autorii testului Starke...

Comportamentul simulat

1.Introducere Termenul de emoție derivă din latinescul "emoveo" care înseamnă "a mișca din loc". Emoțiile sunt definite ca fiind o serie de...

Testul arborelui

Ideea folosirii „desenului arborelui” ca instrument de psihodiagnostic îi aparţine lui Emile Jucker, consilier de orientare profesională la Fägswil...

Motivația

I. Motivaţia - concept, rol şi forme de bază Termenul de motivaţie a apãrut in literatura de specialitate in jurul anului 1930 şi a cunoscut pânã...

Percepția

I. Percepţia ca activitate Din perspectiva lui Zlate, percepţia este definită ca reflectare subiectivă nemijlocită, în formă de imagine a...

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Particularități ale procesului de formare profesională, motivare și evaluare a personalului în cadrul S.C. DACIA S.A.

1.1 Definirea şi caracteristicile instruirii organizaţionale Instruirea organizaţională a resurselor umane reprezintă procesul planificat de...

Stresul la Personalul din Jandarmerie

Argument Meseria de jandarm este una dintre cele mai solicitante care există în comunitatea umană. A fi jandarm nu înseamnă doar ”a veghea” sau ”a...

Metode de Cunoaștere a Elevilor sau Grupului cu Scopul Realizării unor Profile de Personalitate ale Acestora

1.1. Metode de cunoaştere a elevilor sau grupului cu scopul realizării unor profile de personalitate ale acestora 1.2. Metode de lucru 1.2.1....

Dezvoltarea personalității în învățământul primar

ARGUMENT Personalitatea este calitatea cea mai valoroasă pe care individul și-o însușește prin autocunoaștere,prin efort propriu,prin dorința de a...

Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România

În societatea actuală cu greu se mai găsește o persoană care să nu dispună de un dispozitiv electronic personal, indiferent dacă acesta este un...

Dezvoltarea personalității elevului în alternativa step-by-step

INTRODUCERE Sistemul alternativ Step by Step este bine structurat şi corespunde atât intereselor şi nevoilor de grup, cât şi a celor individuale,...

Personalitate, temperament și roluri politice

Introducere Comportamentul uman politic este o temă dezbătută de sute de ani. Deși există tratate despre cum ar trebui să de comporte liderii încă...

Ai nevoie de altceva?