Psihologia Dezvoltării

Curs
8.8/10 (9 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 27466
Mărime: 102.82KB (arhivat)
Publicat de: Aura Farcaș
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. 1. Ce este psihologia dezvoltării? 3
  2. 2. Factorii dezvoltării psihice 5
  3. 3. Influenţe în dezvoltare 10
  4. 4. Ecologia dezvoltării 11
  5. 5. Teorii privind stadialitatea dezvoltării psihice 13
  6. 6. Stadiile implicate în ciclurile vieţii şi ale dezvoltării psihice 20
  7. 7. Debutul vieţii 21
  8. 8. Primul an de viaţă 24
  9. 9. Prima copilărie (de la 1 la 3 ani) – Perioada antepreşcolară 34
  10. 10. A doua copilărie (de la 3 la 6-7 ani) – Perioada preşcolară 40
  11. 11. A treia copilărie (de la 7 la 11 ani) – Perioada şcolară mică 44
  12. 12. perioada pubertăţii şi adolescenţa 57
  13. 13. Perioadele tinereţii – de la 25 ani la 31/35 ani 67
  14. 14. Vârstele adulte 70
  15. 15. Vârstele de regresie 75
  16. BIBLIOGRAFIE 80

Extras din curs

1. CE ESTE PSIHOLOGIA DEZVOLTĂRII?

Psihologia dezvoltării reprezintă studiul modificărilor psihologice care au loc începând de la naştere şi până în perioada bătrâneţii (Birch, A., 2000, pag.13).

Cele mai profunde schimbări apar în perioada copilăriei. Prin urmare, majoritatea cercetărilor s-au centrat asupra copilăriei şi adolescenţei. Acest lucru se datorează, în parte, celor mai importanţi teoreticieni, Freud şi Piaget, care au influenţat gândirea cercetătorilor despre dezvoltare, concentrată până în perioada adolescenţei. Dacă studiului senectuţii i s-a acordat atenţia cuvenită, studiul vârstei adulte a cunoscut amploare abia după cel de-al doilea război mondial, fiind în creştere preocupările faţă de această perioadă.

1.1. Conceptul de dezvoltare

În general prin dezvoltare se înţelege un proces complex de trecere de la inferior la superior, de la simplu la complex, de la vechi la nou printr-o succesiune de etape, de stadii, fiecare etapă reprezentând o unitate funcţională mai mult sau mai puţin închegată cu un specific calitativ propriu. Trecerea de la o etapă la alta implică atât acumulări cantitative, cât şi salturi calitative, acestea aflându-se într-o condiţionare dialectică. Dezvoltarea personalităţii se manifestă prin încorporarea şi constituirea de noi conduite şi atitudini care permit adaptarea activă la cerinţele mediului natural şi socio-cultural. Dezvoltarea permite şi facilitează constituirea unor relaţii din ce în ce mai diferenţiate şi mai subtile ale copilului cu mediul în care trăieşte şi se formează. Datorită acestor relaţii se elaborează şi se „construiesc” diferitele subsisteme ale psihicului infantil în evoluţia sa spre starea de adult.

Dezvoltarea are caracter ascendent, asemănător unei spirale, cu stagnări şi reveniri aparente, cu reînnoiri continue. Ca proces ascendent, dezvoltarea este rezultatul acţiunii contradicţiilor ce se constituie mereu între capacităţile pe care le are, la un moment dat, copilul şi cerinţele din ce în ce mai complexe pe care le relevă factorii materiali şi socio-culturali cu care acesta este confruntat în devenirea sa. Copilul acţionează pentru satisfacerea trebuinţelor şi năzuinţelor sale şi astfel posibilităţile de care dispunea anterior sporesc. Pe această cale contradicţiile dintre trebuinţe şi posibilităţi se lichidează, oferind loc altora care, la rândul lor, aşteaptă o nouă rezolvare.

Conduita esenţială a rezolvării şirului ascendent de contradicţii este activitatea, efortul depus de individ în mod sistematic şi mereu adecvat etapei dezvoltării sale.

În cadrul dezvoltării psihice a fiinţei umane, caracteristicile individuale, particularităţile diferitelor fenomene psihice imprimă o notă specifică dezvoltării, un ritm propriu de creştere şi transformare, diferit de la un individ la altul, cu nuanţe personale ce îşi află originea în potenţialul său biopsihic, precum şi în condiţiile de mediu în care trăieşte.

Formarea personalităţii copilului în ontogeneză este, deci, un proces complex construit ierarhic pe niveluri, cu diferenţe sensibile de la o componenţă la alta, dominate, însă, de o relativă armonie, proprie fiecărui nivel.

2. FACTORII DEZVOLTĂRII PSIHICE

2.1. Factorii externi şi factorii interni

Dezvoltarea psihică este rezultatul interacţiunii factorilor externi şi interni. Cei externi sunt constituiţi din totalitatea acţiunilor şi influenţelor ce se exercită din exterior asupra dezvoltării şi formării personalităţii umane. Aceştia sunt mediul şi educaţia. Factorii interni sunt constituiţi din totalitatea condiţiilor care mijlocesc şi favorizează dezvoltarea psihică. În categoria de „factori” sau „condiţii interne” putem include patrimoniul nativ, transmis prin mecanismul genetic, efectele maturizării biologice, precum şi totalitatea achiziţiilor realizate de-a lungul „istoriei” individuale, sedimentate prin intermediul mecanismului dezvoltării psihice (aptitudini, interese, trăsături caracteriale, sentimente, opinii, aspiraţii, idealuri etc.). Cele două categorii de fenomene, bioenergetice şi psihologice, nu se prezintă în stare pură. Dacă originea acestora din urmă se află în realitatea externă, metamorfozarea şi transformarea lor în condiţii interne antrenează factorii biogenetici. Achiziţiile psihice se obţin numai pe fondul interacţiunii dintre individ şi mediu, cerinţele externe, îndeosebi ale mediului social, se interiorizează, devenind astfel moduri de gândire, aspiraţii, atitudini, motive, valori etc.

2.1.1. Ereditatea

Ereditatea cuprinde un complex de dispoziţii virtuale sau scheme funcţionale ce se transmit de la antecesori la succesori prin intermediul mecanismelor genetice. Patrimoniul ereditar al fiecărui individ rezultă din combinarea unităţilor genetice materne şi paterne. Deoarece există posibilităţi infinite de combinare a celor două categorii de unităţi genetice în cadrul celulei germinale, probabilitatea apariţiei unor indivizi identici este practic nulă. Excepţie de la această diversitate o fac gemenii monozigoţi care, provenind din acelaşi ou, sunt identici din punct de vedere ereditar, unităţile genetice materne şi paterne fiind repartizate egal.

Cercetările întreprinse în cadrul geneticii moleculare au dus la elucidarea substratului material al eredităţii. Acesta este format din cromozomi, gene şi acizi nucleici. S-a stabilit că fiecare specie are un număr oarecare de cromozomi. La om, numărul este de 23 perechi. Genele sunt situate pe cromozomi într-o ordine liniară. La rândul lor, genele sunt constituite din acizi nucleici care determină proprietăţile şi efectele genelor. Toate aceste componente, cromozomii, genele şi acizii nucleici, se află în nucleul celulei. Ereditatea are, deci, o bază materială, chimică, ai cărei constituenţi sunt macromoleculele de acizi nucleici care intră în componenţa genelor. Aceste macromolecule conţin, într-o formă codificată, o anumită informaţie genetică.

Din punct de vedere psihologic, calitatea de informaţie stocată într-o celulă constituie mesajul genetic care, în forma sa latentă, prealabilă acţiunii factorilor de mediu, este cunoscut sub denumirea de genotip. Din interacţiunea genotipului cu mediul înconjurător apare fenotipul, ca o sinteză între ceea ce este ereditar şi influenţele mediului ca un răspuns al genotipului la aceste influenţe.

Preview document

Psihologia Dezvoltării - Pagina 1
Psihologia Dezvoltării - Pagina 2
Psihologia Dezvoltării - Pagina 3
Psihologia Dezvoltării - Pagina 4
Psihologia Dezvoltării - Pagina 5
Psihologia Dezvoltării - Pagina 6
Psihologia Dezvoltării - Pagina 7
Psihologia Dezvoltării - Pagina 8
Psihologia Dezvoltării - Pagina 9
Psihologia Dezvoltării - Pagina 10
Psihologia Dezvoltării - Pagina 11
Psihologia Dezvoltării - Pagina 12
Psihologia Dezvoltării - Pagina 13
Psihologia Dezvoltării - Pagina 14
Psihologia Dezvoltării - Pagina 15
Psihologia Dezvoltării - Pagina 16
Psihologia Dezvoltării - Pagina 17
Psihologia Dezvoltării - Pagina 18
Psihologia Dezvoltării - Pagina 19
Psihologia Dezvoltării - Pagina 20
Psihologia Dezvoltării - Pagina 21
Psihologia Dezvoltării - Pagina 22
Psihologia Dezvoltării - Pagina 23
Psihologia Dezvoltării - Pagina 24
Psihologia Dezvoltării - Pagina 25
Psihologia Dezvoltării - Pagina 26
Psihologia Dezvoltării - Pagina 27
Psihologia Dezvoltării - Pagina 28
Psihologia Dezvoltării - Pagina 29
Psihologia Dezvoltării - Pagina 30
Psihologia Dezvoltării - Pagina 31
Psihologia Dezvoltării - Pagina 32
Psihologia Dezvoltării - Pagina 33
Psihologia Dezvoltării - Pagina 34
Psihologia Dezvoltării - Pagina 35
Psihologia Dezvoltării - Pagina 36
Psihologia Dezvoltării - Pagina 37
Psihologia Dezvoltării - Pagina 38
Psihologia Dezvoltării - Pagina 39
Psihologia Dezvoltării - Pagina 40
Psihologia Dezvoltării - Pagina 41
Psihologia Dezvoltării - Pagina 42
Psihologia Dezvoltării - Pagina 43
Psihologia Dezvoltării - Pagina 44
Psihologia Dezvoltării - Pagina 45
Psihologia Dezvoltării - Pagina 46
Psihologia Dezvoltării - Pagina 47
Psihologia Dezvoltării - Pagina 48
Psihologia Dezvoltării - Pagina 49
Psihologia Dezvoltării - Pagina 50
Psihologia Dezvoltării - Pagina 51
Psihologia Dezvoltării - Pagina 52
Psihologia Dezvoltării - Pagina 53
Psihologia Dezvoltării - Pagina 54
Psihologia Dezvoltării - Pagina 55
Psihologia Dezvoltării - Pagina 56
Psihologia Dezvoltării - Pagina 57
Psihologia Dezvoltării - Pagina 58
Psihologia Dezvoltării - Pagina 59
Psihologia Dezvoltării - Pagina 60
Psihologia Dezvoltării - Pagina 61
Psihologia Dezvoltării - Pagina 62
Psihologia Dezvoltării - Pagina 63
Psihologia Dezvoltării - Pagina 64
Psihologia Dezvoltării - Pagina 65
Psihologia Dezvoltării - Pagina 66
Psihologia Dezvoltării - Pagina 67
Psihologia Dezvoltării - Pagina 68
Psihologia Dezvoltării - Pagina 69
Psihologia Dezvoltării - Pagina 70
Psihologia Dezvoltării - Pagina 71
Psihologia Dezvoltării - Pagina 72
Psihologia Dezvoltării - Pagina 73
Psihologia Dezvoltării - Pagina 74
Psihologia Dezvoltării - Pagina 75
Psihologia Dezvoltării - Pagina 76
Psihologia Dezvoltării - Pagina 77
Psihologia Dezvoltării - Pagina 78
Psihologia Dezvoltării - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Psihologia Dezvoltarii.doc

Alții au mai descărcat și

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Motivația Învățării la Școlarul Mic

Introducere Motivaţia reprezintă un proces psihic important pentru că ea impulsionează, declanşează acţiunea, iar acţiunea prin intermediul...

Sisteme Tehnici și Metode de Creștere și Educare a Copilului Abandonat

INTRODUCERE În România post-revoluţionară a început o democraţie atipică. Democraţie atipică deoarece nu a copiatdemocraţia cu tradiţie din alte...

Relația dintre Adolescenți și Părinți Privind Percepția și Dezvoltarea Personalității

ARGUMENT Adolescenţa este perioada unor spectaculoase evoluţii şi transformări psihosomatice şi psihosociale.Este vorba de acele transformări care...

Consilierea și orientarea în cariera a adolescenților

Obiective şi funcţii esenţiale ale consilierii Consilierea carierei este un proces interpersonal cu scopul de a asista persoanele care întâmpină...

Inteligența Multiplă și Interese Profesionale în Orientarea Școlara a Adolescenților

Rezumat Cercetarea de față și-a propus să evidențieze diferențele referitoare la tipul de inteligență şi interesele profesionale existente în...

Psihologia Copilului

I INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA PSIHOLOGIEI COPILULUI 1. ABORDAREA SISTEMICĂ A PSIHICULUI Trecerea de la abordarea plană, orizontală a psihicului...

Creativitate și inteligență

1. Caracterizarea creativitatii. Definitii. Teorii si abordari. Creativitatea desemneaza capacitatea de a realiza creatii inovatoare, originale,...

Te-ar putea interesa și

Absenteismul școlar - cauze și prevenire

INTRODUCERE Învăţământul este considerat unul dintre cei mai importanţi factori ai dezvoltării social-economice, fapt atestat atât de resursele...

Psihologie experimentală - definiția și caracteristicile atenției

In literatura de specialitate gasim numeroase definitii ale atentiei din care reiese ca a fi atent inseamna intr-un fel a te inchide fata de lumea...

Contribuția Teoretică a Psihanalizei la Fundamentarea Psihologiei Dezvoltării

• Psihologia dezvoltării Ciclul vieţii umane reprezintă obiectul psihologiei dezvoltării. Această ramură a psihologiei explorează modurile în care...

Psihologia dezvoltării - noțiuni generale

Dezvoltarea intelectuală. Între 3-6 ani se constată o evidentă dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cresc competenţele, se dezvoltă inteligenţa,...

Psihologia Dezvoltării

Tema 1 După parcurgerea celei de a doua secțiuni a acestui curs, identificați teoriile de nivel mediu, cât și miniteoriile. Rețineți pentru...

Iubirea și cuplul - psihologia dezvoltării

A iubi este una din legile vietii. Este una din sublimele actiuni pe care o poate realiza o fiinta umana. A iubi inseamna a trai viata celuilalt....

Viziuni și Abordări Noi în Psihologia Dezvoltării Adolescentului

Viziuni si abordari noi în psihologia dezvoltarii adolescentului În ultimii ani ai secolului XX în Psihologia dezvoltarii se punea accentul pe...

Psihologia Copilului și Adolescentului

CURS 1 CONCEPTE DE BAZĂ ÎN PSIHOLOGIA DEZVOLTĂRII Psihologia dezvoltării este ramura psihologiei care se ocupă de studiul dezvoltării umane, al...

Ai nevoie de altceva?