Psihologia Educației

Curs
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 14895
Mărime: 127.41KB (arhivat)
Publicat de: Alina Ioniță
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CURS 1- Obiectul de studiu al Psihologiei Educației

Ce este Psihologia?

Care este obiectul de studiu al acestei discipline?

- Ca preocupare practică, în sensul de cunoaștere empirică, despre alții și despre sine, psihologia s-a născut odată cu primii oameni, odată cu dezvoltarea contactelor interumane.

- Mărturie vie al acestei psihologii empirice este folclorul, limba și alte produse spirituale ale popoarelor al căror studiu oferă date în acest sens.

- Preocupările mai sistematice apar mai târziu, în operele diferiților gânditori. Încă din antichitate au existat preocupări pentru descrierea psihicului uman.

- Prima încercare îi aparține lui Aristotel în lucrarea numită De Anima (Despre Suflet).

- Termenul de psihologie provine de la cuvântul psyche=suflet și logos=cuvânt, teorie sau învățătură.

- Definirea psihologiei: Știința care studiează procesele și fenomenele psihice și legile care le guvernează, fenomenele care constitue o funcție a creierului, o funcție de reflectare a realității.

- Putem spune ca psihologia ilustrează știința comportamentului, comportamente care sunt de două feluri: deschise, observabile și închise, neobservabile, interne sau psihice.

Obiectul de studiu al psihologiei este psihicul.

a) prin raportare la materie (la substratul material al psihicului):

psihic = produs/funcţie a creierului

b) prin raportare la realitatea înconjurătoare (lumea obiectivă a lucrurilor şi fenomenelor naturale):

psihic = reflectare subiectivă a realităţii obiective

c) prin raportare la interacţiunea universală a lucrurilor:

psihic = caz particular/formă/expresie a vieţii de relaţie

d) prin raportare la realitatea socială:

psihic = element condiţionat şi determinat socio-istoric şi socio- cultural.

Psihologia educației

Definire: Ramură distinctă a psihologiei, disciplină cu metode şi tehnici de cercetare proprii, cu teorii proprii, o ştiinţă complexă care studiază problemele curente ale educaţiei pentru a formula principii, modele, teorii cu privire la metodele de predare şi instruire, la procesele cognitive şi afective ale elevilor, la procesele sociale şi culturale care au loc în şcoală.

Disciplină ştiinţifică distinctă - în cadrul psihologiei - care include atât concepte cât şi metode de studiu specifice pe de o parte psihologiei, pe de altă parte educaţiei.

Psihologia educației cuprinde un corp de cunoştinţe structurat prin întrepătrunderea conceptelor şi modelelor explicative oferite de:

- psihologia generală

- psihologia învăţării şi dezvoltării

- psihologia vârstelor

- psihologia adaptării

- consilierea psihopedagogică

- ştiinţele educaţiei

- psihologia socială şi organizaţională

Arii şi teme de cercetare:

Tetrada Instrucţie - Educaţie – Învăţare –Dezvoltare

- instrucţia în centrul căreia se află acţiunea de predare - proces de informare şi mod de relaţionare informaţională a profesorului cu elevul;

- educaţia - procesele de influenţare, modelare şi formare a personalităţii umane;

- învăţarea - dobândirea de experienţă;

- dezvoltarea - câştigurile interne, sedimentarea experienţei în structuri de personalitate stabilă

Rolul psihologiei educaţiei:

- este de a formula principii generale privitoare la relaţiile dintre variabilele care ţin de mediul educaţional şi variabilele care ţin de actele de comportament.

- asigură înţelegerea proceselor predării şi învăţării care au loc în cadru formal precum şi dezvoltarea modalităţilor de optimizare a metodelor acestor două procese.

- Teme importante ale psihologiei educaţiei: dezvoltarea psihică (dezvoltarea cognitivă, motivaţional-afectivă, morală), învăţarea relaţiilor sociale în cadrul şcolii, predarea.

Teme predilecte de cercetare în psihologia educaţiei:

- legile activităţii psihice şi psihosociale ale şcolarilor

- bazele psihologice ale instruirii şi educării şcolarilor

- relaţiile dintre actele comportamentale ale profesorilor şi elevilor şi multitudinea variabilelor educaţionale care intervin în cursul procesului interacţional din şcoală: relaţia profesor-elev; studiul grupului şcolar, integrarea socioprofesională a tineretului şcolar;

Psihologia educației și rolul ei în pregătirea viitorilor profesori:

- Orice disciplină ar preda, profesorul trebuie să posede o componentă comună și anume aceea de a forma, cu mijloace specifice specialității lui personalitatea elevului, de a cristaliza și dezvolta inteligența și modul de comportare al acestuia.

- Pentru profesorul contemporan cunoștințele de psihologie dețin o pondere certă. Aceastea pot oferi o imagine clară cu privire la dezvoltarea copilului și tânărului, despre formele și legile învățării, despre mecanismele inteligenței și conduitei, despre factorii care contribuie la dezvoltarea personalității.

- Psihologia este pentru profesor ceea ce este anatomia pentru medic, ceea ce este rezistența materialelor pentru inginerul constructor.

EDUCAŢIA reprezintă ansamblul activităţilor şi influenţelor pozitive, pe termen lung, care implică fiinţa umană ca factor al propriei sale deveniri.

Educaţia proiectează dezvoltarea psihică şi asigură condiţiile realizării acestei proiectări.Educaţia este cea care asigură legătura între potenţialităţile de dezvoltare (date de ereditate) şi oferta de condiţii şi oportunităţi a mediului, selectând atât însuşirile determinate genetic, cât şi componentele de mediu care corespund obiectivelor educaţionale.

Acţiunea educativă trebuie să armonizeze datele oferite de ereditate şi mediu, în mod creator şi adaptat fiecărui individ (sau grup de indivizi). Aceasta deoarece ceea ce s-a dovedit, într-un moment sau pentru un individ, benefic, poate fi dăunător într-un alt moment sau pentru un alt individ. Deoarece dezvoltarea este un proces cu legităţi interne proprii, educaţia nu trebuie să exercite o presiune exterioară, coercitivă, asupra individului.

Educaţia trebuie să fie stimulativă, în sensul că demersurile sale trebuie să fie cu un pas înainte a ceea ce poate, a ceea ce se vrea şi a ceea ce ştie individul, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor şi cerinţelor individului (evitându-se suprasolicitarea sau subsolicitarea). Educaţia depinde de ceilalţi doi factori (ereditatea şi mediul) şi nu poate avea puteri nelimitate (nu poate compensa în totalitate o ereditate afectată şi nici un mediu total defavorabil). Într-o anumită măsură educaţia poate accelera dezvoltarea psihică prin varietatea experienţelor de învăţare care-şi propun reducerea decalajului între capacităţile prezente ale individului şi un nivel superior al acestora.

Preview document

Psihologia Educației - Pagina 1
Psihologia Educației - Pagina 2
Psihologia Educației - Pagina 3
Psihologia Educației - Pagina 4
Psihologia Educației - Pagina 5
Psihologia Educației - Pagina 6
Psihologia Educației - Pagina 7
Psihologia Educației - Pagina 8
Psihologia Educației - Pagina 9
Psihologia Educației - Pagina 10
Psihologia Educației - Pagina 11
Psihologia Educației - Pagina 12
Psihologia Educației - Pagina 13
Psihologia Educației - Pagina 14
Psihologia Educației - Pagina 15
Psihologia Educației - Pagina 16
Psihologia Educației - Pagina 17
Psihologia Educației - Pagina 18
Psihologia Educației - Pagina 19
Psihologia Educației - Pagina 20
Psihologia Educației - Pagina 21
Psihologia Educației - Pagina 22
Psihologia Educației - Pagina 23
Psihologia Educației - Pagina 24
Psihologia Educației - Pagina 25
Psihologia Educației - Pagina 26
Psihologia Educației - Pagina 27
Psihologia Educației - Pagina 28
Psihologia Educației - Pagina 29
Psihologia Educației - Pagina 30
Psihologia Educației - Pagina 31
Psihologia Educației - Pagina 32
Psihologia Educației - Pagina 33
Psihologia Educației - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Psihologia Educatiei.docx

Alții au mai descărcat și

Aptitudini cognitive statice și dinamice - inteligență vs educabilitatea în predicția succesului academic

INTRODUCERE Personalitatea este unitatea bio- psiho- socială constituită în procesul adaptării individului la mediu şi care determină un mod...

Colaborarea dintre Părinți și Educatori în Corectarea Tulburarilor de Limbaj la Copil

ARGUMENT Motto: „Faptul că aveţi un copil nu vă face părinte, precum faptul că aveţi un pian, nu vă face pianist.” Mihail Levine Pentru a fi un...

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Politici Educaționale

Cuvânt înainte Asistăm actualmente la o multitudine de iniţiative în domeniul educativ fapt pentru care nu este uşor să concluzionăm asupra...

Rolul personalității în performanțele academice final

INTRODUCERE O performanță slabă academică este unul dintre motivele din care tinerii renunță la școlarizare(Bean and Metzner 1985; Bennett 2003;...

Mediul Familial

CAP I.:MEDIUL FAMILIAL 1.1.FAMILIA-definire „Familia reprezinta, in orice societate o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi...

Relația dintre Adolescenți și Părinți Privind Percepția și Dezvoltarea Personalității

ARGUMENT Adolescenţa este perioada unor spectaculoase evoluţii şi transformări psihosomatice şi psihosociale.Este vorba de acele transformări care...

Factori de învățare

INTRODUCERE Orice copil face parte dintr-un sistem unitar consolidat fiind determinat de comuniunea precum şcoala, familia, religia etc....

Te-ar putea interesa și

Psihologia educației

Rolul Psihologiei Educatiei in formarea profesorilor in toate ciclurile de invatamanat EDUCAŢIA reprezintă ansamblul activităţilor şi influenţelor...

Psihologia Educației

1.STATUTUL EPISTEMOLOGIC AL PSIHOLOGIEI EDUCAŢIEI PSIHOLOGIA (din grecescul psyche = suflet şi logos = ştiinţă) se afirmă ca ştiinţa centrală...

Psihologia Educației

Studiul acestei teme va va permite: - sa identificati specificul Psihologiei educatiei, ca disciplina psihologica; - sa explicati importanta...

Psihologia Educației

Unitatea de învatare 1 SPECIFICUL STUDIULUI PSIHOLOGIEI EDUCATIEI Concepte cheie: psihologie, fenomene psihice, comportament, psihic, educatie,...

Psihologia educației

8.1. Obiectul şi problematica psihologiei educaţiei În înţeles larg, psihologia educaţională este o ramură aplicativă a psihologiei care studiază...

Psihologia educației

Primul curs de psihologia educației este unul introductiv. Încercăm să îți oferim o imagine de ansamblu asupra psihicului uman precum și asupra...

Psihologia educației

TEMA NR. 1 CONSTRUCTIA TEORETICA SI METODOLOGICA A PSIHOLOGIEI EDUCATIEI Lumea contemporana se caracterizeaza printr-o evolutie rapida si...

Psihologia Educației

PSIHOLOGIA EDUCATIEI Titular disciplina: Prof.univ.dr. Nicolae RADU SINTEZA CURSULUI Autori: Nicolae Radu, Laura Goran, Angela Ionecu, Diana...

Ai nevoie de altceva?