Psihologia Vârstelor

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 12 fișiere: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 14574
Mărime: 79.58KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Milea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ionescu
Universitatea Spiru Haret

Extras din curs

Psihologia vârstelor 1

Psihologia vârstelor este o ştiinţă evolutivă, indispensabilă în cadrul studiilor de psihologie şi este în continuă schimbare odată cu modificările psiho-sociale ale colectivităţilor umane. Psihologia vârstelor încearcă să explice în profunzime o situaţie, un comportament, o atitudine raportată la nivelul evolutiv la care se află individul. Există câteva discipline psihologice care sunt centrate pe aspecte evolutive:

1. Zoopsihologia—studiază evolutiv şi comparativ comportamentele animalelor şi oferă date complexe asupra psihismului uman.

2. Psihologia copilului—este preocupată de debutul vieţii psihice umane şi de evoluţia sa până la încheierea copilăriei.

3. Psihologia adolescenţei—studiază dezvoltarea dintre copilărie şi tinereţe.

4. Psihologia adultului

5. Psihologia bătrâneţii—axată pe creşterea longevităţii, pe de o parte şi pe de altă parte pe găsirea unor noi căi de prelungire a perioadei de inserţie activă a bătrânilor în viaţa comunităţii.

6. Psihologia genetică—centrată pe aspectele evolutive ale programului genetic cu care se naşte fiecare individ. Ar fi vorba de a aduce limita favorabilă a vieţii şi evoluţiei până la limita superioară impusă de programul genetic.

Psihologia vârstelor are ca scop afirmarea unei viziuni unitare asupra transformărilor vieţii psihice de-a lungul existenţei. Ea nu îşi propune să însumeze datele obţinute de la alte discipline, ci să realizeze o triplă viziune asupra vieţii psihice şi anume o viziune genetică, calea cercetării apariţiei şi dezvoltării structurilor şi proceselor psihice precum şi limitele superioare programate genetic. a doua latură este cea funcţională unde îşi propune să dezvolte semnificaţiile adaptative ale diverselor viziuni ale sistemului psihic uman şi viziunea diferenţială care surprinde multiplele variaţii din cadrul aceleiaşi etape.

Psihologia vârstelor este o ramură care studiază condiţiile şi legile de apariţie, evoluţie, maturizare şi schimbare a vieţii psihice umane de-a lungul vieţii sale.

FACTORII FUNDAMENTALI DETERMINATIVI AI DEZVOLTĂRII PSIHICE UMANE

EREDITATEA se presupune că alcătuieşte o matrice acre permite ca o nouă fiinţă să-şi formeze într-un tip relativ scurt, toate caracterele dobândite de generaţiile anterioare şi care stabileşte o limită superioară până la care un anumit caracter poate să evolueze. Aportul premiselor ereditare la construcţia psihică diferă în funcţie de natura proceselor psihice, de gradul de complexitate, de specificul unor componente psihice şi de faptul că ereditatea nu este suficientă pentru dezvoltarea psihică umană.

MEDIUL stabileşte alte criterii în evoluţia psihismului uman: variabilitate genetică, condiţionează procentul până la care funcţia psihică programată genetic poate evolua. Condiţiile de mediu sunt foarte importante, pot fi favorabile evoluţiei, dar de cele mai multe ori sunt defavorabile. Mediul este cel care acţionează asupra fondului ereditar, este factor de socializare, are funcţie de culturalizare, situează individul într-un anumit colectiv şi dă evoluţiei sale semnificaţie socială, stabileşte valori şi criterii de performanţă şi reuşeşte să stimuleze manifestările psihice umane în aşa măsură încât permite evoluţia, nu numai într-un singur sens, ci găseşte sensuri noi de dezvoltare şi evoluţie. Dezvoltarea psihică optimă implică educaţia.

EDUCAŢIA este hotărâtoare determinativă. Se defineşte ca ansamblu de acţiuni desfăşurate sistematic, unitar şi organizat, uzând de metode adecvate şi conducând la integrarea individului ca factor activ în societate. Rolul educaţiei este de a dezvolta toate disponibilităţile ereditare şi de a contribui la construirea dimensiunilor personalităţii. Educaţia merge în acelaşi sens cu influenţele majore ale mediului şi contribuie la accelerarea dezvoltării psihice. Rolul educaţiei depinde de calitatea ei şi de modul în care interacţionează cu ereditatea şi cu mediul.

STADIILE ŞI CICLURILE DEZVOLTĂRII PSIHICE UMANE

Delimitarea în timp a apariţiei şi consolidării unor particularităţi şi a unui nivel de organizare a capacităţii intelectuale, afective, volitive şi a întregii personalităţi, este mai dificilă. Un stadiu nu are limite precise, nu apare instantaneu, ci instalarea sa se face treptat şi constă în apariţia şi dezvoltarea acelor însuşiri care îl definesc şi care îl diferenţiază de celălalte stadii. Aceste însuşiri se numesc particularităţi de stadiu. Fiecare stadiu conservă unele achiziţii ale stadiilor anterioare pe care le integrează în noile sale structuri şi care dezvoltă şi amplifică laturi noi. Toate aceste schimbări sunt comune indivizilor care traversează respectivul stadiu, dar se adaugă trăsături care rezultă din istoria propriiei deveniri, trăsături care se numesc particularităţi individuale.

CREŞTEREA ŞI MATURIZAREA FIZICĂ ŞI PSIHICĂ

Pentru creşterea fizică s-au stabilit câteva legi:

1. Legea corelaţiei creşterii—dezvăluie interdependenţele funcţionale dintre diferitele subsisteme ale organismului şi explică faptul că schimbările cantitative ale unor aspecte fizice atrag după ele schimbări ale altora, deşi nu în acelaşi ritm sau proporţie. Se face o corelaţie între creşterea sistemului osos şi a celui muscular, deşi cel muscular poate fi uşor desincronizat, ceea ce în plan comportamental se exprimă într-o lipsă de coordonare a mişcărilor care este apoi depăşită.

2. Legea ritmurilor de creştere rapidă la vârstele timpurii—exprimă specificul programului ereditar al fiinţei umane, care în timp, prin accesele de creştere recuperează fizic şi funcţional. Într-un timp foarte scurt, omul trebuie să dobândească o serie de capacităţi fizice necesare echilibrului autonom în raport cu ambianţa. În primele 3-4 luni de viaţă, creşterea omului în lungime este de 3cm/lună, între

4-6luni de 2cm/lună, peste 6 luni până la 1 an, cu 1,5cum/lună. Niciodată nu se mai realiza un asemenea ritm constant de creştere.

3. Legea pusee-lor de creştere pune în evidenţă faptul că interacţiunea factorilor fundamentali ai dezvoltării nu se realizează identic pe toată durata vieţii, ci există momente în care schimbările biologice sunt mai accelerate şi dacă interacţionează optim cu factorii socio-culturali, apar vârfuri de creştere fizică. Se întâlneşte la pubertate unde există un moment de creştere foarte rapidă influenţat de schimbările bio-chimismului intern. Creşterea fizică este un fenomen cu urmări şi în plan psihic. Un ritm normal de creştere este trăit confortabil de fiecare individ, în timp ce rămânerile în urmă sau depăşirile unor limite pot genera îngrijorare, disconfort afectiv sau complexe de inferioritate. Dacă ne referim la maturizarea psihică trebuie să facem distincţia între cele 3 forme principale de manifestare: maturizarea intelectuală, maturizarea afectivă şi maturizarea psiho-socială. Sunt posibile desincronizări ale acestor forme de maturizare la adolescenţii integraţi în sistemul educativ comparativ cu cei care după şcoala generală intră în câmpul muncii. Se consideră că riscul situaţiei de şcolar este acela de a întârzia evoluţia socială în beneficiul evoluţiei intelectuale. Tinerii care urmează o şcoală superioară sunt preocuăaţi de pregătirea şpcolară, le lipsesc contactele suficiente cu viaţa reală, se maturizează mai greu, se adaptează dificil şi deveniţi adulţi pot apărea ca nişte adolescenţi întârziaţi. Disponibilităţile intelectuale remarcabile riscă să rămână insificient valorizate datorită imaturităţii afective şi sociale

Preview document

Psihologia Vârstelor - Pagina 1
Psihologia Vârstelor - Pagina 2
Psihologia Vârstelor - Pagina 3
Psihologia Vârstelor - Pagina 4
Psihologia Vârstelor - Pagina 5
Psihologia Vârstelor - Pagina 6
Psihologia Vârstelor - Pagina 7
Psihologia Vârstelor - Pagina 8
Psihologia Vârstelor - Pagina 9
Psihologia Vârstelor - Pagina 10
Psihologia Vârstelor - Pagina 11
Psihologia Vârstelor - Pagina 12
Psihologia Vârstelor - Pagina 13
Psihologia Vârstelor - Pagina 14
Psihologia Vârstelor - Pagina 15
Psihologia Vârstelor - Pagina 16
Psihologia Vârstelor - Pagina 17
Psihologia Vârstelor - Pagina 18
Psihologia Vârstelor - Pagina 19
Psihologia Vârstelor - Pagina 20
Psihologia Vârstelor - Pagina 21
Psihologia Vârstelor - Pagina 22
Psihologia Vârstelor - Pagina 23
Psihologia Vârstelor - Pagina 24
Psihologia Vârstelor - Pagina 25
Psihologia Vârstelor - Pagina 26
Psihologia Vârstelor - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Psihologia Varstelor
    • PV1.doc
    • pv10.doc
    • pv11.doc
    • pv12.doc
    • pv2.doc
    • pv3.doc
    • pv4.doc
    • pv5.doc
    • pv6.doc
    • pv7.doc
    • pv8.doc
    • pv9.doc

Alții au mai descărcat și

Incertitudinea vocațională la elevii de liceu

Introducere Alegerea unei cariere este un pas important care influențează cursul vieții unei persoane, întrucât prin alegerile legate de carieră...

Comportamentul Deviant la Adolescenți

PARTEA I. CADRUL TEORETIC AL CERCETĂRII Motto: „Copilul nu face decât să-şi creeze, să-şi educe şi să-şi perfecţioneze propriul spirit....

Socializarea - Proces Social Fundamental

1. Definirea procesului de socializare Omul este o fiinţă socială. Chiar din primele zile ale existenţei sale el este înconjurat de semenii săi,...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihopedagogia Deficienților Mintali

Conceptul de deficienta mintala; teorii privind natura deficientei mintale În societatea contemporana preocuparea pentru individul deficient...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Alegerea carierei de către adolescenți

Introducere „ Adolescența este pasărea care zboară uneori cu capul în nori și uneori prea aproape de pământ ” (Victoria Morozan) Am optat pentru...

Psihologia Vârstelor

Dezvoltarea umană este un proces continuu care începe în momentul concepţiei şi se încheie cu moartea. Psihologia vârstelor (psihologia dezvoltării...

Recenzie - Psihologia vârstelor, de Tinca Crețu

1. Rezumat carte Cartea recenzata numita “Psihologia vârstelor “ de Tinca Crețu debuteaza cu capitolul 1 “Definirea psihologiei vârstelor” unde se...

Psihologia Vârstelor

Criza de originalitate la adolescent După perioada de pubertate unde predomină creşterea fizică vine rândul perioadei adolescenţei în care se va...

Identitatea profesională și familială în stadiul tinereții

1. Rezumat 2. Introducere 2.1 Stadiile tineretii 3. Identitatea profesionala 3.1 Directii de dezvoltare 3.2 Interesele profesionale 3.3...

Psihologia vârstelor

Cuvant inainte Aceasta lucrare miniaturala de altfel, de Psihologia varstrelor, incearca sa calauzeasca atat prin continut cat si prin modul de...

Psihologia Vârstelor

În domeniul psihologiei dezvoltarii, alegerea metodei de organizare a cercetarii este foarte importanta, mai ales atunci când se studiaza...

Psihologia vârstelor

Psihologia varstelor este o ramura a stiintelor psihologice, care a luat fiinta odata cu extinderea conceptului de "dezvoltare", dar si cu...

Ai nevoie de altceva?