Psihologia Varstelor

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Psihologia Varstelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere doc de 97 de pagini (in total).

Profesor: Oana Benga

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

PERIOADA PRENATALA SI

PERIOADA 0-3 ANI

Dezvoltarea umana este un proces continuu care începe deja din momentul conceptiei. De aceea întreaga perioada prenatala are un rol adesea hotarâtor asupra existentei viitoare a individului. Totodata, primii trei ani de viata postnatala transforma noul nascut fragil si aparent neajutorat într-o fiinta integrata în mediu, dotata cu remarcabile abilitati fizice, cognitive si sociale.

I. PERIOADA PRENATALA SI NASTEREA

Obiective operationale:

Dupa lectura acestui capitol, ar trebui sa reusiti sa

í Descrieti principalele schimbari ce caracterizeaza cele trei stadii prenatale

í Prezentati particularitatile sensibilitatii fetale

íCaracterizati principalele efecte ale factorilor teratogeni

í Prezentati care sunt fazele nasterii si în ce consta trecerea de la mediul matern la cel extern íRedati caracteristicile fizice ale noului nascut

í Caracterizati prematuritatea

1.Perioada prenatala

Dezvoltarea prenatala se întinde din momentul conceptiei si pâna la nastere (aproximativ 266 zile – 280 zile de la ultima menstruatie).

1.A. Conceptia

Consta în penetrarea ovulului de catre spermatozoid, urmata de o reactie chimica speciala ce determina impenetrabilitatea ovulului la orice alta celula spermatica. În urma acestui proces are loc fuziunea nucleilor spermatozoidului si ovulului, si formarea celulei-ou sau a zigotului. Conceptia are loc în mod obisnuit în trompele uterine – ducturi ce fac legatura între ovare si uter – unde spermatozoidul urca si întâlneste ovulul eliberat prin ovulatie.

Sansele ca sa se produca fecundarea ovulului de catre spermatozoid depind de mai multi factori, între care vârsta mamei pare sa joace un rol important. Daca sansele de a ramâne însarcinata sunt de 73% pentru o femeie sub 25 ani, ele cresc la 74% între 26-30 ani, pentru ca apoi sa scada din nou la 61% între 31 si 35 ani, si apoi la 54% la femeile de peste 35 ani.

Alti factori care influenteaza fertilitatea includ: a) factori materni - starea generala de sanatate, prezenta unor dezechilibre hormonale sau a unor boli autoimune, administrarea unor medicamente (antidepresive, antibiotice, analgezice), boli ale trompelor uterine sau ale uterului (endometrioza), boli cu transmitere sexuala, expunerea la un mediu toxic; b) factori paterni - consumul excesiv de alcool, tutun, substante, boli/infectii ale prostatei sau ale organelor genitale, expunerea organelor genitale la caldura.

La nastere, o femeie are deja aproximativ 400 000 ovule imature, dintre care doar o parte vor fi eliberate pe parcursul vietii sale reproductive , în fiecare luna, în timpul ovulatiei.

De obicei, în momentul conceptiei se „întâlnesc” un ovul si aproximativ 20 milioane de celule spermatice, dintre care de regula una singura va fi „victorioasa”..

Ovulele pot „supravietui” aproximativ 24 h dupa ce au fost descarcate în trompele uterine. Celulele spermatice îsi pastreaza capacitatea aproximativ 48 h dupa ejaculare. Asa se face ca momentul fertilizarii este destul de bine circumscris, fiind de aproximativ doua zile dupa ovulatie.

Fisiere in arhiva (5):

  • Modul1.doc
  • Modul2.doc
  • Modul3.doc
  • Modul4.doc
  • Modul5.doc

Alte informatii

Materia pt an 2: Modul 1-5