Psihologie

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16990
Mărime: 254.81KB (arhivat)
Publicat de: Petru S.
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Sezațiile-Senzatiile sunt procese psihice senzoriale si in acelasi timp imagini primare care semnalizeaza asupra insusirilor concrete si separate ale obiectelor si fenomenelor in conditiile actiunii directe a acestora asupra analizatorilor sau organelor de simt.

Caracteristica senzațiilor: Senzațiile sunt procese psihice senzoriale elementare de cunoaștere a însușirilor concrete, luate separat, ale obiectelor, când acestea stimuleaza receptorul unui singur organ de simț. De exemplu, atingând zăpada, o simțim rece. Termenul „senzație” denumește procesul de semnalizare prin simțuri și, în același timp, rezultatul acestui proces, adică imaginea primară a însușirilor concrete ale obiectelor. De exemplu, senzația de acru, senzația de roșu etc. Orice obiect este o sinteză de mai multe însușiri concrete, iar senzațiile reflectă astfel de însușiri separate. De fapt, senzația presupune nu doar acțiunea excitantului asupra organului de simț, ci o activitate psihică mult mai complexă pe care o realizează analizatorul. Senzațiile au și funcția de orientare și protecție în viața unui om sau a unor animale. Spre exemplu, cu ajutorul senzațiilor de miros (olfactive) vom cunoaște dacă în pahar e apă sau oțet; o pată de lumină servește ca un punct de orientare pentru a găsi ieșirea dintr-o peșteră, iar senzația de frig ne pune în gardă și ne impune să ne păzim organismul de suprarăceală. Nu în ultimul rând, o altă funcție a senzațiilor, mai puțin cunoscută, dar foarte importantă, constă în menținerea echilibrului informațional între organism și mediu. Totodată, volumul mare de informație conduce spre supraoboseală. Senzațiile reglează torentul de informație care vine la creier, păstrându-l la nivelul adecvat organismului.

Însușirile senzațiilor:

1.Calitatea-însusirea care diferențiază senzațiile depinzând atat de natura stimulilor din mediul ambiant cât si de specificul functionarii fiecarui analizator.

2.Intensitatea-senzația este percepută cu cea a stimulilor dar mai depinde și de alti factori:starea generală a organismului,gradul de sensibilizare a analizatorului în acel moment.

3.Durata- este o alta proprietate a senzatiilor si se refera la intinderea in timp a senzatiei. De obicei, senzatia persista atata vreme cat actioneaza si stimulul. In acest interval , ea variaza in ceea ce priveste unele dintre caracteristicile enumerate, dependent de nenumarati factori.

4.Tonalitatea afectiva-senzatiile sunt insotite de trairi afective placute sau neplacute diferitelor gusturi, mirosuri, culori, sunete .Acestea depind atat de natura stimulului ,cat si de experienta anterioara a subiectului.

5.Caracterul conștient-apare după dezvoltarea altor procese psihice ca gândirea,memoria.

Legile senzațiilor:

1.Legea intensității-Prezența în mediul ambient a unui stimul si chiar actiunea lui asupra analizatorilor nu sunt suficente pentru ca aceasta sa produca o senzatie. Pragul absolut minim reprezinta intensitatea cea mai scazuta pe care o senzatie trebuie sa o aiba pentru a fi simtita.Stimulii a caror intensitate nu depaseste acest prag poarta denumirea de stimuli subliminali. Cu cat pragul absolut minim este mai mic,cu atat sensibilitatea analizatorului este mai mare.Cu cat pragul absolut minim este mai mare,cu atat sensibilitatea analizatorului este mai mica.Pragul absolut maxim reprezinta intensitatea cea mai mare pe are un stimul o poate avea pentru a produce inca o senzatie specifica fara a dauna analizatorul sau a il adduce in stare de neutralitate in rapot cu stimulul.

2.Legea adoptarii senzoriale - consta in modificarea sensibilitatii analizatorului sub actiunea repetata a anumitor stimuli.Cand asupra analizatorului actioneaza repetat un stimul de slaba intensitate,modificarea se produce in sensul cresterii sensibilizarii.Cand asupra analizatorului actioneaza repetat un stimul de intensitate mare,modificarea se produce in sensul scaderii sensaibilitatii,insa stimulul este satisfacator receptionat.Adaptarea este un mechanism de optimizare a procesului de receptive.Adaptarea actioneaza in sensul receptionarii optime a stimulilor in cazul schimbarii conditiilor de inrectiune dintre acesti analizatori.

3.Legea contrastului senzorial- pe baza adaptarii se dezvolta legea contrastului sensorial,care consta in cresterea sensibilitatii in urma actiunii stimulilor de diferite intensitati.Contrastul sensorial poate fi realizat atat simultan (stimuli se scot in evidenta reciproc),cat si succesiv.creste sensibilitatea pentru receptionarea celui de-al doilea stimul.

4.Legea semnificatiei-stimuli slabi,dar avand o puternica incarcatura afectiv-motivationala sunt mai bine receptionati decat stimuli puternici,dar fara semnificatie.Importanta uni stimul p-u subiect determina cresterea sensibilitatii fara de el.

5Legea sintezei-consta in faptul ca stimularea unui analizator poate provoca reactii specific si in alt analizator,asupra caruia nu a reactionat in mod direct nici un stimul.

6Legea compensatiei-sustine ca insuficienta dezvoltare a unei modalitati senzoriale sau chiar lipsa ei duce la perfectionarea alteaia,care preia din fuctiile cele dintai.

CLASIFICAREA SENZATIILOR

- CRITERIUL MORFOLOGIC: - senzatiile au fost clasificate dupa organele de simt, gruparea lor fiind in cinci categorii: - vizuale, gustative, olfactive si cutanate, corespunzator celor cinci organe de simt.

Tintele criteriului morfologic asociate cu noile descoperiri stiintifice au determinat orientarea cercetarilor spre alte criterii clasificatoare mult mai realiste si operante.

- CRITERIUL FUNCTIONAL - potrivit acestui criteriu, mai intai se delimiteaza functia senzoriala si abia apoi se incearca descoperirea ( identificarea) organului receptor care o indeplineste.

- CRITERIUL CONDITIILOR SI DIRECTIILOR RECEPTIEI - a fost dat de fiziologul englez Charles Scott Sherkington care a propus doua clasificari ale senzatiilor . Prima pornea de la distingerea a doua categorii de receptori si anume receptorii de contact ( numiti si tangoreceptori) si receptori de distanta ( numit si telereceptori).

- CRITERIUL INSUSIRILOR DETECTATE SENZORIAL - senzatia este un mecanism reflectoriu, se raporteaza la insusirile obiectelor si fenomenelor pe care le oglindeste. In virtutea acestui fapt, tocmai insusirile reale ale obiectelor si fenomenelor si mai ales relatia dintre subiect si obiect au trecut pe primul plan in clasificarea senzatiilor. A. Uhtovmski a luat ca punct de reper natura stimulentelor receptate, srtabilind patru categorii de senzatii. Astfel, stimuli mecanici- produc senzatii cutanate, stimuli fizici - pe cele vizuale si auditive, stimuli chimici genereaza senzatiile gustative si olfactive, stimuli fiziologici dau nastere senzatiilor , proprioceptive si interceptive.

- CRITERIUL SPECIALIZARII SI CORELARII SENZATIILOR. A cest criteriu aparut din nevoia analizatii mai profunde si differentiate a senzatiilor , ca si necesitatea asocierii si corelarii senzatiilor intre ele.

Preview document

Psihologie - Pagina 1
Psihologie - Pagina 2
Psihologie - Pagina 3
Psihologie - Pagina 4
Psihologie - Pagina 5
Psihologie - Pagina 6
Psihologie - Pagina 7
Psihologie - Pagina 8
Psihologie - Pagina 9
Psihologie - Pagina 10
Psihologie - Pagina 11
Psihologie - Pagina 12
Psihologie - Pagina 13
Psihologie - Pagina 14
Psihologie - Pagina 15
Psihologie - Pagina 16
Psihologie - Pagina 17
Psihologie - Pagina 18
Psihologie - Pagina 19
Psihologie - Pagina 20
Psihologie - Pagina 21
Psihologie - Pagina 22
Psihologie - Pagina 23
Psihologie - Pagina 24
Psihologie - Pagina 25
Psihologie - Pagina 26
Psihologie - Pagina 27
Psihologie - Pagina 28
Psihologie - Pagina 29
Psihologie - Pagina 30
Psihologie - Pagina 31
Psihologie - Pagina 32
Psihologie - Pagina 33
Psihologie - Pagina 34
Psihologie - Pagina 35
Psihologie - Pagina 36
Psihologie - Pagina 37
Psihologie - Pagina 38
Psihologie - Pagina 39
Psihologie - Pagina 40
Psihologie - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Psihologie.docx

Alții au mai descărcat și

Reducerea anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală

Introducere Dorinţa de a privi la lume diferit de esenţa sa, de a trăi într-un mod oarecum laconic, însă a cărei senzaţie este de nedescris, în...

Memorie, inteligență și performanță școlară - studiu asupra relațiilor dintre ele

INTRODUCERE Conceptul de inteligențǎ, natura, funcția ei și modurile de manifestare ale comportamentului inteligent determinǎ polemici și...

Studiu de caz ca și metodă de cercetare științifică

ASPECTE TEORETICE: Tulburarea anxioasa Tulburarile anxioase reprezinta o suita de tulburari psihice cu o pondere importanta in randul populatiei...

Motivație și Performanță în Organizație

1. Argument În ultima perioadă, importanţa performanţei în sarcină a luat proporţii din ce în ce mai mari. Orice companie face apel la cele mai...

Senzațiile

Scurtă introducere în psihologie S-a spus despre psihologie că are “un trecut lung, dar o istorie scurtă” , despre originea ei că este nebuloasă,...

Stima de sine - modalități de autodezvoltare a omului

Stima de sine este unul din acele concepte psihologice cu care ne întîlnim frecvent în viaţa cotidiană. Fiecare are o anume idee despre ceea ce...

Gândire și reprezentare comparație și interacțiuni

Reprezentarea (notiune si caracteristici) Reprezentarea este procesul de elaborare a unei imaginii unui obiect in conditiile absentei acestuia din...

Senzațiile și percepțiile

CONCEPTUL DE SENZATIE Senzatiile sunt procese psihice elementare, care reflecta diferitele însusiri ale obiectelor si fenomenelor lumii externe,...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Modificărilor Psihologice la Persoanele Diagnosticate cu Diabet

Introducere În ziua actuală se produc diverse modificări în societatea în care locuim, acestea fiind atît de ordin individual, cît şi social....

Factori Psihologici care Moderează Optimismul Comparativ în Percepția Riscului de Îmbolnăvire

Argument Astrologii si oamenii de stiinta încearca sa îndeplineasca o dorinta declarata a oamenilor de a-si cunoaste viitorul. Ei ar dori sa afle...

Analiza Socio-Psihologica a Cuplului Victima-Infractor

PSIHOLOGIA VICTIMEI SURSA DE IDENTIFICARE A IPOTEZELOR CORECTE PENTRU IDENTIFICAREA INFRACTORULUI Practica a demonstrat ca în comiterea...

Modele Epistemologice ale Cunoașterii Psihologice

Argument Psihologia este una dintre ştiinţele umane şi poate cea mai reprezentativă dintre ele, prin originalitatea şi complexitatea naturii...

Psihologia muncii în activitatea alimentației publice

Tema I Introducere în psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică §1. Psihologia alimentaţiei publice ca ramură a ştiinţei psihologice...

Introducere în Psihologie

DRUMUL SPRE STATUTUL DE STIINTA AL PSIHOLOGIEI; PROBLEMATICA EI ACTUALA 1.1. PSIHOLOGIA SI SIMTUL COMUN Fiecare stiinta cerceteaza o clasa sau...

Psihologia Mediului

Scopul unităţii de curs: - Să ofere cursanţilor noţiuni şi explicaţii pentru a înţelege abordarea psihologică a mediului; - Să înfăţişeze...

Psihologia Resurselor Umane

Capitolul 1. ISTORICUL, LOCUL ŞI ROLUL PSIHOLOGIEI RESURSELOR UMANE - Istoric În anii ’80, cerinţele din domeniul social, care vizau eficienţa...

Ai nevoie de altceva?