Psihologie Cognitivă

Curs
9.5/10 (16 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 51075
Mărime: 1.42MB (arhivat)
Publicat de: Cristea Mihailă
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Opre
UBB Cluj, Psihologie, anul I, IDD

Cuprins

  1. Modul 1
  2. Psihologia si stiintele cognitive
  3. 1.1. Psihologia cognitiva
  4. 1.2. Psihologia cognitiva si stiintele cognitive
  5. 1.3. Paradigmele psihologiei cognitive
  6. 1.3.1. Paradigma simbolica clasica
  7. 1.3.2. Paradigma (neo)conexionista
  8. 1.3.2.1. Retele neuromimetice
  9. 1.4. Sumar
  10. Modul 2
  11. Prelucrarea informatiei vizuale
  12. 2.1. Procesarea primara a informatiei vizuale
  13. 2.2. Recunoasterea obiectelor – procesarea secundara a informatiei vizuale
  14. 2.2.1. Principiile gestaltiste
  15. 2.2.2. RBC – un model computational de recunoasere a obiectelor
  16. 2.2.2.1 Constructia modelului RBC
  17. 2.2.2.2. Validitatea ecologica a modelului RBC
  18. 2.2.3. Procesari descendente în cazul recunoasterii stimulilor verbali
  19. 2.2.4. Procesari descendente în cazul recunoasterii obiectelor
  20. 2.2.5. Procesari descendente în cazul recunoasterii scenelor si fetelor umane
  21. 2.3. Sumar
  22. Modul 3
  23. Inconstientul cognitiv
  24. 3.1 Inconstientul cognitiv
  25. 3.2 Procesari semantice inconstiente
  26. Modul 4
  27. Reprezentarea si organizarea cunostintelor
  28. 4.1. Introducere
  29. 4.2. Modelari simbolice ale bazei de cunostinte
  30. 4.2.1. Codarea semantica a cunostintelor. Dovezi experimentale
  31. 4.2.2. Avantajele codarii semantice
  32. Modul 5
  33. CATEGORIZAREA
  34. 1.1. Introducere
  35. 1.2. Functiile categorizarii
  36. 1.2.1. Similaritatea
  37. 1.2.2. Codarea experientei. Nivelul de baza al categorizarii
  38. 1.2.3. Generarea de inferente
  39. 1.3. Reprezentarea mentala a categoriilor
  40. 1.3.1. Conceptul
  41. 1.3.2. Prototipul
  42. 1.3.3. Prototipicalitate si similaritate
  43. 1.3.4. Reprezentarea conexionista
  44. 1.4. Analiza descendenta si categorizarea
  45. 1.5. Învatare implicita si categorizare
  46. 1.6. Sumar
  47. Modul 6
  48. IMAGISTICA MINTALA
  49. 2.1. Clasificare, terminologie
  50. 2.2. Caracteristicile imaginilor mintale
  51. 2.2.1. Reprezentarea relatiilor topologice
  52. 2.2.2. Absenta sintaxei
  53. 2.2.3. Neutralitatea fata de valoarea de adevar
  54. 2.3. Exista o memorie imagistica?
  55. 2.3.1. Analiza descendenta si imagistica mintala
  56. Modul 7
  57. SISTEMELE MNEZICE
  58. 3.1. Memoria de scurta durata sau memoria de lucru
  59. 3.1.1. Capacitatea memoriei de scurta durata
  60. 3.1.2. Durata memoriei de scurta durata
  61. 3.1.3. Memoria de scurta durata este memorie de lucru
  62. 3.2. Atentia si memoria de lucru
  63. 3.2.1. Interpretarea legii Yerkes-Dodson
  64. 3.3. Memoria episodica si memoria semantica
  65. 3.3.1. Principalele rezultate teoretico-experimentale
  66. 3.3.2. Aplicatii si implicatii
  67. 3.4. Memoria de lunga durata
  68. 3.5. Uitarea
  69. 3.5.1. Reactualizarea cunostintelor
  70. 3.5.2. Oare uitam?
  71. 3.6. Memoria explicita vs. memoria implicita
  72. 3.6.1. Memoria implicita a deprinderilor
  73. 3.6.2. Fenomenul de amorsaj
  74. 3.6.3. Memoria implicita a reflexelor conditionate
  75. 3.7. O sistematizare posibila si implicatiile ei
  76. 3.7.1. Tipuri si sisteme mnezice
  77. 3.8. Sumar

Extras din curs

MODUL 1

Obiective operationale

Dupa parcurgerea acestui capitol veti putea sa:

- prezentati caracteristicile esentiale ale abordarii cognitive în psihologie

- integrati psihologia cognitiva în rândul stiintelor cognitive

- caracterizati paradigma clasic simbolica si neoconexionista.

Cuvinte cheie: psihologie cognitiva, stiinte cognitive, paradigma neoconexionista, paradigma clasic simbolica.

PSIHOLOGIA SI STIINTELE COGNITIVE

1.1 PSIHOLOGIA COGNITIVÃ

Sintagma de psihologie cognitiva are doua sensuri. Mai întâi, ea semnifica studiul detaliat al sistemului cognitiv uman si a subsistemelor sale ("memoria", "gândirea", "limbajul", "perceptia" etc.). Considerându-se sistemul cognitiv ca sistem de prelucrare (procesare) a informatiei, aceasta revine la a spune ca psihologia cognitiva studiaza procesarile la care este supusa informatia între inputul senzorial si outputul motor sau comportamental. Urmând fluxul prelucrarilor de informatie, psihologia cognitiva îsi elaboreaza un limbaj propriu, ce face adesea caduca utilizarea termenilor traditionali din psihologie si utilizeaza o metodologie specifica (ex: analiza de protocol, simularea pe calculator a proceselor cognitive, recursul la formalisme logico-matematice etc.) care îi confera un statut distinct în ansamblul stiintelor contemporane. Sub raport tematic ea se dovedeste a fi o continuare a psihologiei gestaltiste si asociationiste de la care preia multe teme de cercetare pe care le trateaza însa cu o metodologie mult mai riguroasa scufundata în paradigma conceptuala a teoriei informatiei.

În al doilea rând, sintagma psihologie cognitiva desemneaza o anumita abordare a tuturor fenomenelor psihice si comportamentale din perspectiva mecanismelor informationale subiacente. Rezulta "teorii cognitive ale emotiilor sau stresului" - care încearca sa stabileasca modul în care procesele cognitive determina emotiile sau reactia de stres, "teorii cognitive ale motivatiei" - centrate pe detectarea prelucrarilor de informatie în motivatie, "psihologia sociala cognitiva" - tentata sa explice comportamentul social prin prisma factorilor cognitivi intricati etc. Initial, orgolioasa si imperialista - cu tendinta de a reduce toate fenomenele psihice la secvente de procesari de informatie - abordarea cognitivista s-a maturizat ulterior, prin reconsiderarea caracterului ireductibil al altor factori implicati în dinamica comportamentului uman (Richard, Bonet & Ghiglione, vol. III, 1990). Pe scurt, dintr-o abordare cognitivista, a devenit o abordare cognitiva.

Este psihologia cognitiva o moda, un curent care va sfârsi mai mult sau mai putin lamentabil precum alte curente psihologice (asociationismul, introspectionismul, gestaltismul, behaviorismul etc.)? Raspunsul este negativ. În masura în care sistemul bio-psihic uman este un sistem deschis, realizând cu mediul sau nu numai un schimb substantial si energetic ci si unul informational, psihologia cognitiva îsi are si va avea permanent propriul sau obiect de studiu. Recunoscând natura informationala a fenomenelor psihice (sau a majoritatii acestora), fenomene ireductibile la structurile neurobiologice care realizeaza sau implementeaza prelucrarile de informatie (neurostiintele) sau la jocul contingentelor ce actioneaza asupra comportamentului (behaviorismul), recunoastem implicit perenitatea psihologiei cognitive. A spune ca psihologia cognitiva este un curent psihologic caduc înseamna a sustine ca abordarea fenomenelor psihice ca procese informationale este ea însasi o chestiune de moda, vremelnica. Daca însa suntem de acord cu ideea ca sistemul bio-psihic uman este un sistem de procesare a informatiei atunci psihologia cognitiva este stiinta care studiaza mecanismele acestor prelucrari, modul în care un anumit input induce un output specific.

Viabilitatea psihologiei cognitive este sustinuta si de caracterul cumulativ, integrationist al acesteia. Ea a preluat nu numai rezultatele viabile din curentele psihologice anterioare ci si sugestiile vagi dar fertile ale acestora pe care le-a supus apoi unui examen experimental si metodologic riguros. De exemplu, si-a apropriat principiile gestaltiste (ex: principiile proximitatii, similaritatii, închiderii etc.) dar le-a integrat în canavaua mai generala a procesarilor vizuale secundare (2.3.1.). La fel, ideea de baza a asociationismului potrivit careia continuturile psihice formeaza lanturi asociative organizate ierarhic, a fost concretizata în câteva modalitati specifice de reprezentare a cunostintelor precum retelele semantice sau scenariile cognitive (7.3-7.5). Desenul general al dezvoltarii intelectuale continut în creoda piagetiana a fost asimilat si dezvoltat prin cercetarile realizate asupra strategiilor rezolutive, proceselor metacognitive sau memoriei de lucru (6.26). Cât priveste behaviorismul, desi initial psihologii cognitivisti l-au atacat belicos, ulterior au admis viabilitatea multora dintre rezultatele acestui curent, relevând însa si aspectul informational al relatiilor dintre comportamentul uman si contingentele externe. Pe de alta parte, numerosi psihologi cu angajament behaviorist îsi recunosc pozitiile în modelele cognitive neoconexioniste, retelele neuromimetice fiind considerate un "behaviorism mascat sau un behaviorism în haine computationale" (Papert, 1988, p.9). Pe scurt, studierea psihologiei cognitive îti da sentimentul optimist si tonifiant al dezvoltarii cumulative a psihologiei. Ea explica tot ceea ce a putut fi explicat pe baza teoriilor anterioare dar, în plus, explica si ceea ce acestea nu au putut explica. Minimalizarea psihologiei cognitive, asocierea ei cu avatarurile unui soi de moda stiintifica, e facuta de trei categorii de critici. În prima categorie intra acele persoane care desi clameaza natura informationala a psihicului atribuie psihologiei cognitive statutul de curent psihologic contemporan, alaturi de altele, harazit disparitiei, interesant mai degraba din punctul de vedere al istoriei psihologiei decât al problematicii psihologice fundamentale. Or, asa cum am aratat anterior, recunoasterea faptului ca prelucrarile de informatie sunt esentiale pentru personalitatea umana, implica automat admiterea psihologiei cognitive ca demers stiintific peren. Bazându-se pe neîntelegere si inconsecventa logica, critica lor se autodistruge, de aceea nu merita o atentie speciala. A doua categorie de critici invoca lipsa de plauzibilitate neuronala a modelelor cognitive (ex: Bunge & Ardila, 1987). De exemplu, se invoca imposibilitatea gasirii unui corespondent neurofiziologic pentru regulile de producere (= perechi de tipul daca ... atunci ..., în care în antecedent este o conditie iar în consecvent o actiune sau operatie care se executa daca conditia respectiva este îndeplinita). Regulile de producere sau sistemele de producere stau la baza unor modelari ale sistemului cognitiv de genul celor prezentate de J.R. Anderson - ACT* sau A. Newell - SOAR (10.2).

Preview document

Psihologie Cognitivă - Pagina 1
Psihologie Cognitivă - Pagina 2
Psihologie Cognitivă - Pagina 3
Psihologie Cognitivă - Pagina 4
Psihologie Cognitivă - Pagina 5
Psihologie Cognitivă - Pagina 6
Psihologie Cognitivă - Pagina 7
Psihologie Cognitivă - Pagina 8
Psihologie Cognitivă - Pagina 9
Psihologie Cognitivă - Pagina 10
Psihologie Cognitivă - Pagina 11
Psihologie Cognitivă - Pagina 12
Psihologie Cognitivă - Pagina 13
Psihologie Cognitivă - Pagina 14
Psihologie Cognitivă - Pagina 15
Psihologie Cognitivă - Pagina 16
Psihologie Cognitivă - Pagina 17
Psihologie Cognitivă - Pagina 18
Psihologie Cognitivă - Pagina 19
Psihologie Cognitivă - Pagina 20
Psihologie Cognitivă - Pagina 21
Psihologie Cognitivă - Pagina 22
Psihologie Cognitivă - Pagina 23
Psihologie Cognitivă - Pagina 24
Psihologie Cognitivă - Pagina 25
Psihologie Cognitivă - Pagina 26
Psihologie Cognitivă - Pagina 27
Psihologie Cognitivă - Pagina 28
Psihologie Cognitivă - Pagina 29
Psihologie Cognitivă - Pagina 30
Psihologie Cognitivă - Pagina 31
Psihologie Cognitivă - Pagina 32
Psihologie Cognitivă - Pagina 33
Psihologie Cognitivă - Pagina 34
Psihologie Cognitivă - Pagina 35
Psihologie Cognitivă - Pagina 36
Psihologie Cognitivă - Pagina 37
Psihologie Cognitivă - Pagina 38
Psihologie Cognitivă - Pagina 39
Psihologie Cognitivă - Pagina 40
Psihologie Cognitivă - Pagina 41
Psihologie Cognitivă - Pagina 42
Psihologie Cognitivă - Pagina 43
Psihologie Cognitivă - Pagina 44
Psihologie Cognitivă - Pagina 45
Psihologie Cognitivă - Pagina 46
Psihologie Cognitivă - Pagina 47
Psihologie Cognitivă - Pagina 48
Psihologie Cognitivă - Pagina 49
Psihologie Cognitivă - Pagina 50
Psihologie Cognitivă - Pagina 51
Psihologie Cognitivă - Pagina 52
Psihologie Cognitivă - Pagina 53
Psihologie Cognitivă - Pagina 54
Psihologie Cognitivă - Pagina 55
Psihologie Cognitivă - Pagina 56
Psihologie Cognitivă - Pagina 57
Psihologie Cognitivă - Pagina 58
Psihologie Cognitivă - Pagina 59
Psihologie Cognitivă - Pagina 60
Psihologie Cognitivă - Pagina 61
Psihologie Cognitivă - Pagina 62
Psihologie Cognitivă - Pagina 63
Psihologie Cognitivă - Pagina 64
Psihologie Cognitivă - Pagina 65
Psihologie Cognitivă - Pagina 66
Psihologie Cognitivă - Pagina 67
Psihologie Cognitivă - Pagina 68
Psihologie Cognitivă - Pagina 69
Psihologie Cognitivă - Pagina 70
Psihologie Cognitivă - Pagina 71
Psihologie Cognitivă - Pagina 72
Psihologie Cognitivă - Pagina 73
Psihologie Cognitivă - Pagina 74
Psihologie Cognitivă - Pagina 75
Psihologie Cognitivă - Pagina 76
Psihologie Cognitivă - Pagina 77
Psihologie Cognitivă - Pagina 78
Psihologie Cognitivă - Pagina 79
Psihologie Cognitivă - Pagina 80
Psihologie Cognitivă - Pagina 81
Psihologie Cognitivă - Pagina 82
Psihologie Cognitivă - Pagina 83
Psihologie Cognitivă - Pagina 84
Psihologie Cognitivă - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Psihologie Cognitiva.doc

Alții au mai descărcat și

Memorie, inteligență și performanță școlară - studiu asupra relațiilor dintre ele

INTRODUCERE Conceptul de inteligențǎ, natura, funcția ei și modurile de manifestare ale comportamentului inteligent determinǎ polemici și...

Teorii ale Personalității

1. Teoria Psihanalitică. Sigmund Freud. 1.1. Date biografice – Sigmund Freud. S-a născut în 1856 în Freiburg, Moravia, pe teritoriul Cehiei de...

Desenul ca mijloc de diagnosticare a abaterilor în dezvoltarea fizică și psihică

Introducere Scopul lucrării constă în studierea problemei legate de importanţa activităţilor plastice în diagnosticarea dezvoltării copilului; de...

Proiect de Cercetare - ADHD

Motto: „Fiecare copil pe care-l instruim este om pe care-l câştigăm”. Victor Hugo Tema cercetării: Hiperactivitatea cu deficit de atenţie I....

Rolul atenției în activitatea profesională de succes

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei. În fiecare moment asupra noastră acționează foarte mulți stimuli externi și interni (vedem ceea ce...

Psihologia vederii

1. DEFINIREA SI CARACTERIZAREA GENERALA A SENZATIILOR Legatura informationala cea mai simpla a omului cu realitatea este realizata prin...

Arhetipuri

„Mitologia si gândirea arhaica se pastreaza mai insistent în limbile oamenilor de astazi decât în mitologia si gândirea lor. A fost un timp când...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Psihologice ale Superstițiilor Comune Prezente în Cogniția Studenților

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se...

Superstițiile

ARGUMENT În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se pune întrebarea dacă mai există credinţe,...

Psihologie cognitivă - percepția

1. Teoriile gestaltiste asupra perceptiei Gestaltistii, in special Kohler, Koffka si Wartheimer sustin ca organismuil uman este dotat cu...

Psihologie cognitivă - conceptele

Se poate afirma ca gandirea se compune din urmatoarele unitati de baza: imaginea (ca reprezentare mintala a unui obiect specific, unitatea cea mai...

Psihologie cognitivă

TRUE/FALSE 1. Psihologia cognitiva a inceput sa se contureze ca o disciplina de sine statatoare incepand din 1940. 2. Cartea lui Ulric Neisser,...

Neuropsihologie și psihologie cognitivă

În sec. V î.e.n., Hippocrat descrie primele noţiuni privind dificultăţile de limbaj, pe care le-a denumit aphonie. Neuropsihologia este o...

Psihologia cognitivă - seminarii

SEMINAR 1 Plasarea în cadrul S.C. a dus la dezvoltarea unui nou aparat conceptual si a unui instrumentar metodologic nou, triada modelare-...

Psihologia Cognitivă

Psihologia cognitivă este o paradigmă a psihologiei, care studiază procesarea de informaţii ce intervine între stimul şi răspuns. Această abordare...

Ai nevoie de altceva?