Psihologie Cognitivă

Curs
7.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 30351
Mărime: 172.93KB (arhivat)
Publicat de: Relu Catană
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MIHAELA RUS

Extras din curs

Cursul 1

Istoricul ştiinţelor cognitive

Repere biografice

Psihologia cognitivă şi ştiinţele cognitive

Repere biografice

Psihologia cognitivă are două sensuri.

În primul rând semnifică studiul detaliat al sistemului cognitiv uman şi a subsistemelor sale (memoria, gândirea, limbajul, percepţia). Considerându-se sistemul cognitiv ca sistem de prelucrare a informaţiei, psihologia cognitivă studiază procesările la care este supusă informaţia între input-ul senzorial şi output-ul motor sau comportamental. Urmând fluxul prelucrărilor de informaţie, psihologia cognitivă îşi elaborează un limbaj propriu ce are la bază termenii tradiţionali din psihologie şi utilizează o metodologie specifică (analiza de protocol, simularea pe calculator) care îi conferă un statut distinct în ansamblul ştiinţelor contemporane.

Sub raport tematic, ea se dovedeşte a fi în continuare a psihologiei gestaltiste şi asociaţioniste de la care preia teme de cercetare pe care le tratează însă cu o metodologie mult mai riguroasă din cadrul teoriei informaţiei.

În al doilea rând, psihologia cognitivă desemnează o anumită abordare a tuturor fenomenelor psihice şi comportamentale din perspectiva mecanismelor informaţionale subiacente. De aici rezultă „teorii cognitive ale emoţiilor sau stresului” care încearcă să stabilească modul în care procesele cognitive determină emoţiile sau reacţia la stres, „teorii cognitive ale motivaţiei” centrate pe detectarea prelucrărilor de informaţie în motivaţie, „psihologia socială cognitivă” care explică comportamentul social prin prisma factorilor cognitivi etc.

În măsura în care sistemul bio-psihic uman este un sistem deschis, realizând cu mediul său nu numai un schimb substanţial şi energetic ci şi unul informaţional, psihologia cognitivă îşi are şi va avea permanent propriul său obiect de studiu.

Viabilitatea psihologiei cognitive este susţinută şi de caracterul cumulativ, integraţionist al acesteia. Ea a preluat nu numai rezultatele viabile din curentele psihologice anterioare ci şi sugestiile vagi dar fertile ale acestora pe care le-a propus apoi unui examen experimental şi metodologic riguros.

Minimalizarea psihologiei cognitive, asocierea ei cu un fel de modă ştiinţifică, este făcută de trei categorii de critici:

- În prima categorie intră acele persoane care deşi include natura informaţională a

psihicului, atribuie psihologiei cognitive statutul de curent psihologic contemporan, alături de altele, destinat dispariţiei, interesat mai degrabă din punct de vedere al istoriei psihologiei decât al problematicii psihologice fundamentale.

- A doua categorie de critici indică lipsa de plauzibilitate neuronală a modelelor

cognitive(Bunge & Ardila). De exemplu, se invocă imposibilitatea găsirii unui corespondent neurofiziologic pentru regulile de producere (perechi de tipul dacă.. atunci.. )în care în antecedent este o condiţie, iar în consecvent o acţiune sau operaţie care se execută dacă condiţia respectivă este îndeplinită). Regulile de producere sau sistemele de producere stau la baza unor modelări ale sistemului cognitiv de genul celor prezentate de J. R. Anderson – ACT sau A. Newell – SOAR.

Aceste critici confundă nivelurile de analiză ale sistemului cognitiv deoarece majoritatea modelelor cognitive iau în considerare datele oferite de neuroştiinţe.

- Al treilea gen de critici vine dinspre behaviorism (Skinner 1977, Bandura 1984). Fără să mai nege existenţa unor prelucrări interne a stimulilor, behaviorioştii actuali neagă posibilitatea cunoaşterii lor prin instrumentarul metodologic utilizat de cognitivişti sau neagă rolul cauzal al factorilor cognitivi în inducerea unor comportamente.

Asprimea acestor critici a scăzut considerabil în ultimii ani, pe măsură ce, pe de-o parte, tot mai mulţi behaviorişti s-au recunoscut în noile modelări conexioniste ale proceselor cognitive, iar pe de altă parte psihologia cognitivă a asimilat tot mai multe din rezultatele experimentale ale behaviorismului.

În rezumat vom reţine că psihologia cognitivă studiază mecanismele de prelucrare a informaţiei şi impactul lor asupra ansamblului personalităţii, având un limbaj propriu şi o metodologie specifică. Ea preia şi dezvoltă temele paradigmelor anterioare, inclusiv behaviorismul, pe care iniţial l-a criticat cu severitate.

În ceea ce priveşte relaţiile psihologiei cognitive cu celelalte ramuri ale psihologiei, putem spune că are un caracter bipolar , adică este în acelaşi timp;

- o disciplină specifică din cadrul ştiinţelor cognitive şi

- o ramură sau direcţie de specializare a psihologiei înşişi.

Scurt istoric

Mijlocul secolului nostru a fost martorul unor realizări ştiinţifice remarcabile în

logica matematică, cibernetică şi teoria informaţiei.

Într-un sistem formal, manipularea simbolurilor se face pe baza unor reguli pur sintactice, ceea ce permite demonstrarea teoremelor din axiomele pe baza unor calcule matematice.

Orice funcţie este calculabilă dacă este general-recursivă, adică dacă ea poate fi specificată în mod clar şi descompusă într-un număr infinit de componente.

Datorită acestei definiţii a calculabilităţii, devenea evident faptul că nu numai funcţiile numerice sunt calculabile ci şi orice funcţie general recursivă, de la funcţiile logice elementare până la combinaţiile lingvistice sau comportamente de rezolvare de probleme.

Într-adevăr, dacă se descoperă o relaţie funcţională între input-ul şi output-ul (sau comportamentul) unui individ şi dacă această funcţie este general recursivă, adică se poate specifica printr-un număr finit de paşi, funcţia respectivă poate fi reprodusă cu mijloace mecanice.

Rezultatele din logica matematică, în primul rând definirea calculabilităţii explică de ce primele realizări notabile ale ştiinţelor cognitive au apărut în sfera demonstrării pe calculator a teoremelor din sistemul formal de logică elaborat de Russel şi Whithead în Principia matematica (1915). Fără cercetările de logică simbolică din primele decenii ale secolului nostru acest lucru n-ar fi posibil.

Preview document

Psihologie Cognitivă - Pagina 1
Psihologie Cognitivă - Pagina 2
Psihologie Cognitivă - Pagina 3
Psihologie Cognitivă - Pagina 4
Psihologie Cognitivă - Pagina 5
Psihologie Cognitivă - Pagina 6
Psihologie Cognitivă - Pagina 7
Psihologie Cognitivă - Pagina 8
Psihologie Cognitivă - Pagina 9
Psihologie Cognitivă - Pagina 10
Psihologie Cognitivă - Pagina 11
Psihologie Cognitivă - Pagina 12
Psihologie Cognitivă - Pagina 13
Psihologie Cognitivă - Pagina 14
Psihologie Cognitivă - Pagina 15
Psihologie Cognitivă - Pagina 16
Psihologie Cognitivă - Pagina 17
Psihologie Cognitivă - Pagina 18
Psihologie Cognitivă - Pagina 19
Psihologie Cognitivă - Pagina 20
Psihologie Cognitivă - Pagina 21
Psihologie Cognitivă - Pagina 22
Psihologie Cognitivă - Pagina 23
Psihologie Cognitivă - Pagina 24
Psihologie Cognitivă - Pagina 25
Psihologie Cognitivă - Pagina 26
Psihologie Cognitivă - Pagina 27
Psihologie Cognitivă - Pagina 28
Psihologie Cognitivă - Pagina 29
Psihologie Cognitivă - Pagina 30
Psihologie Cognitivă - Pagina 31
Psihologie Cognitivă - Pagina 32
Psihologie Cognitivă - Pagina 33
Psihologie Cognitivă - Pagina 34
Psihologie Cognitivă - Pagina 35
Psihologie Cognitivă - Pagina 36
Psihologie Cognitivă - Pagina 37
Psihologie Cognitivă - Pagina 38
Psihologie Cognitivă - Pagina 39
Psihologie Cognitivă - Pagina 40
Psihologie Cognitivă - Pagina 41
Psihologie Cognitivă - Pagina 42
Psihologie Cognitivă - Pagina 43
Psihologie Cognitivă - Pagina 44
Psihologie Cognitivă - Pagina 45
Psihologie Cognitivă - Pagina 46
Psihologie Cognitivă - Pagina 47
Psihologie Cognitivă - Pagina 48
Psihologie Cognitivă - Pagina 49
Psihologie Cognitivă - Pagina 50
Psihologie Cognitivă - Pagina 51
Psihologie Cognitivă - Pagina 52
Psihologie Cognitivă - Pagina 53
Psihologie Cognitivă - Pagina 54
Psihologie Cognitivă - Pagina 55
Psihologie Cognitivă - Pagina 56
Psihologie Cognitivă - Pagina 57
Psihologie Cognitivă - Pagina 58
Psihologie Cognitivă - Pagina 59
Psihologie Cognitivă - Pagina 60
Psihologie Cognitivă - Pagina 61
Psihologie Cognitivă - Pagina 62
Psihologie Cognitivă - Pagina 63
Psihologie Cognitivă - Pagina 64
Psihologie Cognitivă - Pagina 65
Psihologie Cognitivă - Pagina 66
Psihologie Cognitivă - Pagina 67
Psihologie Cognitivă - Pagina 68
Psihologie Cognitivă - Pagina 69
Psihologie Cognitivă - Pagina 70
Psihologie Cognitivă - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Psihologie Cognitiva
    • curs 11.doc
    • curs 6.doc
    • curs 7.doc
    • Cursul 2.doc
    • Cursul 1.doc
    • Cursul 3.doc
    • Cursul 4.doc
    • cursul 5.doc
    • Cursul 9 +10.doc
    • p.c.1.doc

Alții au mai descărcat și

Memorie, inteligență și performanță școlară - studiu asupra relațiilor dintre ele

INTRODUCERE Conceptul de inteligențǎ, natura, funcția ei și modurile de manifestare ale comportamentului inteligent determinǎ polemici și...

Teorii ale Personalității

1. Teoria Psihanalitică. Sigmund Freud. 1.1. Date biografice – Sigmund Freud. S-a născut în 1856 în Freiburg, Moravia, pe teritoriul Cehiei de...

Arhetipuri

„Mitologia si gândirea arhaica se pastreaza mai insistent în limbile oamenilor de astazi decât în mitologia si gândirea lor. A fost un timp când...

Tipuri de personalitate

Clasificarea tipurilor de personalitate Oamenii au fost constienti din cele mai vechi timpuri de varietatea si de pluralitatea comportamentelor...

Bazele Teoretice și Aplicative ale Psihologiei

1. Momente cruciale în evoluţia psihologiei. - Introspecţionismul. - Introspecţionismul – curent ce îşi poartă numele de la metoda de...

Psihologia Transpersonală

Rezumat Psihologia transpersonală reprezintă un subiect destul de controversat şi contestat din cauza laturii sale mistice. Obiectul sau de studiu...

Psihologie cognitivă - conceptele

Se poate afirma ca gandirea se compune din urmatoarele unitati de baza: imaginea (ca reprezentare mintala a unui obiect specific, unitatea cea mai...

Psihologie cognitivă

TRUE/FALSE 1. Psihologia cognitiva a inceput sa se contureze ca o disciplina de sine statatoare incepand din 1940. 2. Cartea lui Ulric Neisser,...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Psihologice ale Superstițiilor Comune Prezente în Cogniția Studenților

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se...

Superstițiile

ARGUMENT În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se pune întrebarea dacă mai există credinţe,...

Psihologie cognitivă - percepția

1. Teoriile gestaltiste asupra perceptiei Gestaltistii, in special Kohler, Koffka si Wartheimer sustin ca organismuil uman este dotat cu...

Psihologie cognitivă - conceptele

Se poate afirma ca gandirea se compune din urmatoarele unitati de baza: imaginea (ca reprezentare mintala a unui obiect specific, unitatea cea mai...

Psihologie cognitivă

TRUE/FALSE 1. Psihologia cognitiva a inceput sa se contureze ca o disciplina de sine statatoare incepand din 1940. 2. Cartea lui Ulric Neisser,...

Neuropsihologie și psihologie cognitivă

În sec. V î.e.n., Hippocrat descrie primele noţiuni privind dificultăţile de limbaj, pe care le-a denumit aphonie. Neuropsihologia este o...

Psihologia cognitivă - seminarii

SEMINAR 1 Plasarea în cadrul S.C. a dus la dezvoltarea unui nou aparat conceptual si a unui instrumentar metodologic nou, triada modelare-...

Psihologia Cognitivă

Psihologia cognitivă este o paradigmă a psihologiei, care studiază procesarea de informaţii ce intervine între stimul şi răspuns. Această abordare...

Ai nevoie de altceva?