Psihologie sociala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Psihologie sociala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Capitolul I

Exercitii de gandire critica

1.Avand in vedere informatiile detaliate din acest capitol, care credeti ca ar fi sarcinile psihologului social?

Psihologul social studiaza modul in care procesele psihoindividuale sunt influentate de interactiunea cu altii.Analizeaza influenta proceselor sociale asupra modului in care oamenii cred(ganduri,cognitie) simt(sentimente,emotii) ,se comporta(comportament,actiuni) Psihologul social studiaza interactiunea umana

2.Relatati trei intamplari din viata personala prin prisma fenomenelor/proceselor studiate in cadrul Psihologiei sociale

Am venit la facultate,mi-am cunoscut colegele de camera,ne-am placut reciproc (sentimente),ne-am sustinut una pe cealalta(fenomenul de intrajutorare),ne-am organizat impreuna,gospodaria(gandire),spre surprinderea mea erau foarte prietenoase(perceptia sociala), organizam impreuna zile de nastere , invitam college din alte camera(influenta sociala)

3.Accesati site-ul http://socialpsychology.org/social-figures.htm si alegeti una dintre figurile importante din Psihologia sociala enumerate acolo.Pregatiti un scurt raport cu privire la modul in care persoana respective a contribuit la dezvoltarea Psihologiei sociale.

Max Ringelmann, un profesor francez a realizat un experiment pentru a evidenția eficiența individului în grupuri în realizarea diverselor sarcini în agricultură.Rezultatele au fost uimitoare iar psihologii sociali au dorit să reia experimentul.

Ringelmann a pus un grup de muncitori agricoli să tragă de o funie și a măsurat cu dinamometrele forța cu care ei trăgeau. Aceași muncitori au fost măsurați și individual la aceași sarcină.

El a constat imediat că atunci când o persoană este pusă să realizeze singur o sarcină depune mai mult efort decât atunci când este în grup.Ba mai mult, în grup, forța depusă de fiecare persoană se diminuează pe măsură ce numărul de membrii din grup crește. Altfel spus, cu cât sarcina se împarte la mai multe persoane cu atât forța fizică individuală este mai mică.

Efectul Ringelmann sau ” lenea socială” cum a fost denumit mai târziu de către psihologii sociali se referă așadar la reducerea efortului individului ca urmare a creșterii numerice a grupului.

Cercetătorii contemporani din domeniul performanței au sugerat că efectul Ringelmann are două explicații posibile:

1)Lipsa de coordonare- în condițiile de grup indivizii se pot încurca unii pe ceilalți trăgând de aceași funie.Din cauza celorlalți ei nu pot să tragă la fel de bine ca atunci când sunt singuri;

2)Pierderea motivației-această explicație are cauze psihologice și aproape imposibil de elucidat. Tot ceea ce se poate spune este că indivizii pur și simplu nu sunt motivați să tragă cât de tare pot de funie considerând că o pot face ceilalți, iar ceilalți consideră la fel și așa mai departe.

Ulterior, psihologi renumiți de la universități de prestigiu au reluat experimentul dorind astfel să clarifice această cauză psihologică:lipsa motivației. Însă cu orice experiment făcut se întărește ideea că individul depune mai puțin efort atunci când este în grup și mult mai mult efort când este singur. Și deși cauza lipsei de coordonare este importantă cea a lipsei motivației este de departe principală.

Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie sociala.doc