Sexualitatea Infantila

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Sexualitatea Infantila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Cea mai scandaloasa tema din psihanaliza si toate rezistentele la psihanaliza sunt in mare parte legate de aceasta tema. Si astazi, dupa 100 de ani, rezistenta la psihanaliza se concentreaza pe aceasta tema. Influenta psihanalizei asupra mentalitatilor occidentale e legata tot de aceasta tema; revolutia sexuala (anii 60-70) e de neconceput fara teoriile despre sexualitatea infantila. In afara psihanalizei, psihanaliza a fost perceputa prin prisma sexualitatii infantile. In interiorul psihanalizei, de asemenea aceasta teorie despre sexualitatea infantila e o teorie decisiva cel putin pentru inceputurile psihanalizei.

In primul rand - conceptul central al psihanalizei (conceptul de inconstient) e de neconceput fara aceasta teorie a sexualitatii infantile. La inceputurile psihanalizei conceptul de inconstient era echivalat de Freud cu istoria infantila a libidoului. Chiar daca ulterior acest concept de inconstient a fost modificat in ceea ce priveste continutul, initial el se suprapune perfect peste notiunea de sexualitate infantila.

Alte concepte centrale ale psihanalizei - conceptul de refulare este asociat initial acestei teorii despre sexualitatea infantila. Ceea ce constata Freud in psihoterapiile pe care le conducea era ca elementele refulate impinse in inconstient tineau de aceasta zona a sexualitatii infantile; chiar daca ulterior in culturalismul american refularea isi schimba sensul, descoperirea fenomenului si teoretizarea sa e legata tot de teoria suprasexualitatii infantile.

Alte concepte complexul Oedip si complexul castrarii care sunt foarte importante pentru psihanaliza freudiana sunt legate tot de sexualitatea infantila. De asemenea teoria etiologica a nevrozelor e initial legata de aceasta teorie a sexualitatii infantile.

Aceasta teorie provoaca cele mai mari framantari in cadrul miscarii psihanalitice. Primii doi mari dizidenti Adler si Jung se desprind de Freud in legatura cu anumite controverse provocate de importanta sexualitatii infantile in economia psihicului si in geneza nevrozelor.

Aceasta teorie a sexualitatii infantile e formulata sintetic in lucrarea lui Freud Trei eseuri asupra teoriei sexualitatii publicata prima data in 1905, dar remaniata continuu pana in 1924. Aceasta teorie aduce o modificare radicala in ceea ce priveste intelegerea sexualitatii umane atat in raport cu conceptia comuna despre sexualitate, cat si in raport cu conceptia stiintifica despre sexualitate a epocii lui Freud care in linii esentiale se suprapunea peste conceptia comuna.

In al doilea rand prin aceasta teorie Freud demonstreaza importanta structuranta a sexualitatii pentru psihicul uman.

In al treilea rand teoria aceasta demonstreaza ca nu numai viata psihica e marcata de dezvoltarea sexualitatii, dar psihanaliza demonstreaza ca si viata spiritului (produs cultural) poarta si ele amprenta inconstientului si implicit a sexualitatii infantile. Teoria lui Freud se dezvolta polemic in raport cu conceptia comuna asupra sexualitatii.

CONCEPTIILE COMUNE DESPRE SEXUALITATE

1. Scopul sexualitatii este unirea sexelor opuse in vederea procrearii.

2. Obiectul sexualitatii si anume obiectul activitatii sexuale e o persoana de sex opus.

3. Sexualitatea se instaleaza la pubertate in legatura cu maturizarea biologica a aparatului sexual.

4. Sexualitatea e absenta la copii (copilul e chintesenta puritatii).

IDEILE LUI FREUD DESPRE SEXUALITATE

1. Sexualitatea e activa inca de la nastere; ea nu e un produs al unei dezvoltari tarzii care sunt formele de manifestare ale sexualitatii infantile?

" Suptul hedonic sau nealimentar acest fel de supt nu urmareste hranirea, ci obtinerea de placere ce consta in suptul ritmic al unei parti a mucoasei bucale sau a epidermei. Suptul degetului e manifestarea clara a acestui tip de supt.

" Masturbarea cunoaste 3 momente: faza sugarului; perioada falica (3-5 ani); faza pubertara. Autoerotismul oricat de blamat (perioada victoriana) e un fenomen natural si aceasta constatare a psihanalizei a dus la reconsiderarea atitudinii fata de masturbare dela condamnare severa la acceptare. Alta forma: masturbarea anala directa sau indirecta (prin intermediul materiilor fecale).

" Tendintele sexuale partiale voyeurism, exhibitionism, cruzime. Ele au o independenta de manifestare in raport cu zonele erogene; legatura dintre ele si zonele erogene se stabileste mult mai tarziu.

2. Scopul sexualitatii infantile sexualitatea infantila spre deosebire de sexualitatea adulta nu e orientata in nici un fel spre reproducere, ci scopul sexualitatii infantile e obtinerea de placere pura si simpla. Aceasta placere definitorie pentru sexualitatea infantila se obtine prin excitarea zonelor erogene care sunt foarte numeroase si din exercitarea tendintelor partiale.

3. Sexualitatea infantila se sprijina pe alte functii fiziologice, adica pe functiile alimentare si excretorii inainte de a se autonomiza; aceasta sprijinire se numeste in psihanaliza anaclisis. In faza orala activarea zonei erogene bucale este determinata de procesul de hranire. La fel in faza sadic-anala, cand activitatea sexuala anala e trezita pe fondul unei pregatiri fiziologice prin activitatea excretorie. De asemenea in faza falica activitatea sexuala a zonelor genitale, dar nu in scop reproductiv e pusa in miscare in legatura cu activitatea excretorie a urinei. Tot pe fondul unei pregatiri fiziologice zona genitala e excitata fie datorita unei igiene insuficiente, fie datorita ingrijirilor de igiena , aceasta excitatie fiind apoi cautata independent.

4. Obiectul activitatilor sexuale conform constatarilor clinice si neclinice ale lui Freud, obiectul nu e necesar o persoana de sex opus, ci sexualitatea umana accepta o diversitate de obiecte prin care isi atinge scopul. Obiectul sexualitatii nu e necesar, ci e contingent, adica satisfacerea sexuala poate fi obtinuta nu numai prin relatiile sexuale cu o persoana de sex opus, ci si in mod autoerotic sau cu o persoana de acelasi sex. Din punct de vedere al obiectului, sexualitatea umana e o sexualitate funcialmente perversa pentru ca copilul e un pervers polimorf.

Fisiere in arhiva (1):

 • Sexualitatea Infantila.doc