Sisteme de Probațiune

Curs
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 26991
Mărime: 91.45KB (arhivat)
Publicat de: Relu Catană
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Sisteme de eliberare condiţionată sub supraveghere

(pentru condamnările mici până în 4 ani şi aflaţi la prima condamnare)

- Probaţiunea – concept şi evoluţie

- Noţiunea de probaţiune – definiţie

Dicţionarul englezesc oferă mai multe sensuri cuvântului „probation”. Două dintre acestea se referă la probaţiune ca fiind:

- un proces per perioadă de testare a caracterului sau abilităţilor unor persoane pentru un anumit scop;

- un sistem de supervizare şi de monitorizare a comportamentelor unor infractori nepericuloşi ca alternativă la închisoare.

Definirea noţiunii de probaţiune este o problemă dificilă având nevoie de o definiţie larg acceptată în toate ţările în care există acest concept. Dificultatea intervine atunci când apare specific fiecărui sistem penal care ocupă o anumită poziţie în ansamblul sistemelor statului, respectiv, în raport cu natura pedepselor aplicate şi modalităţii de percepţie de către societatea respectivă. Problema definirii acestei noţiuni rezultă din 2 finalităţi ale acestei instituţii:

1. Schimbarea de către infractori a propriului lor nivel - mod de viaţă - ca urmare a unor fapte prevăzute de legea penală.

2. Protecţia socială a delicventului.

Privind din această perspectivă, probaţiunea apare ca o sancţiune, ca o măsură coercitivă aplicată ca urmare a săvârşirii unei fapte interzisă de legea penală.

Probaţiunea însă se va exercita în regim de libertate. Deşi infractorul primeşte o măsură sancţionatorie – urmare a reacţiei statului contra nerespectării legilor - în acest context, aceluiaşi individ, se acordă asistenţă în vederea reintegrării în societate.

Probaţiunea se aplică în regim de libertate în funcţie de personalitatea criminologică a făptuitorului şi de receptivitatea acestuia la scopul său.

Finalitatea instituţiei este aceea de a-şi modifica atitudinea faţă de viaţă şi de a se integra în mediul social.

În sens larg, probaţiunea este definită ca ansamblul măsurilor şi mijloace folosite de agenţii de consiliere, reintegrare şi supraveghere (agenţi de probaţiune) în raporturile cu persoanele aflate în subordinea unui serviciu de probaţiune.

Controlul societăţii prin prisma probaţiunii constă în faptul că acest control se poate realiza şi prin aplicarea unui regim sancţionar liber.

Pentru a înţelege mai bine ce este probaţiunea, este necesar să ne referim la trei aspecte:

a. Ce a fost probaţiunea ?

b. Ce a devenit probaţiunea ?

c. Ce ar fi trebuit să fie probaţiunea ?

a. Dacă începem cu trecutul putem spune că probaţiunea a fost o organizaţie care a lucrat cu şi pentru infractori, care a intervenit în procesul de justiţie penală pentru a influenţa luarea de justiţie penală, pentru a influenţa luarea deciziilor, astfel încât prin modul în care sistemul tratează infractorii să se ţină cont de factorii sociali şi individuali care i-ar fi putut influenţa comportamentul infracţional.

b. Probaţiunea în perioada modernă a devenit o parte a complexului de justiţie penală. Probaţiunea este una din instituţiile de justiţie penală al cărui rol poate fi hotărât de guvern şi ale cărei activităţi sunt determinate deşi prin politici guvernamentale (politici stabilite de clasa politică). Rolul probaţiunii este stabilit mai degrabă în termenii posibilelor beneficii ce sunt aduse comunităţii şi în mod specific în termenii capacităţii probaţiunii de a proteja publicul prin activităţi care sancţionează şi controlează infractorii.

c. Un viitor pozitiv este unul în care serviciul probaţiunii:

- Este o organizaţie care are o strategie de intervenţie complet articulată în toate etapele procesului de justiţie penală (reţinere/eliberare pe cauţiune, arestare preventivă, judecată/sancţionare, supravegherea infractorilor).

- Are o declaraţie de misiune explicită în privinţa muncii cu infractorii.

- Se concentrează pe comunitate, pe strategiile şi politicile ce promovează principiul normalizării şi reintegrării sociale.

Originea şi evoluţia probaţiunii

Probaţiunea este o instituţie cu originea în spaţiul anglo-saxon dar care destul de repede a fost preluată şi adaptată în ţări ca Belgia, Franţa, Canada, USA, Germania.

Pentru a înţelege mai bine originea şi evoluţia probaţiunii este necesar să facem distincţie între 2 sisteme principale:

a. Sistemul de probaţiune al ţărilor ce fac parte din Common–Law (ţările anglo-saxone);

b. Sistemul ţărilor continentale

În Anglia şi statul Massachussets pentru prima dată au avut onoarea de a oferi lumii exemplul sistemului de pobaţiune.

Probaţiunea apare graţie sistemului extrem de deschis al judecătorilor din acea vreme dar şi a dorinţei de a umaniza justiţia şi realizează astfel o îmbinare între sancţiunile neprivative de libertate şi supraveghere / consiliere / asistenţa infractorilor.

Probaţiunea apare în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, în ţările amintite.

În cursul procesului de dezvoltare al probaţiunii, primul şi cel mai important element a fost supravegherea delincventului pus în libertate de către agentul de probaţiune.

Al doilea element este mai mult de ordin procedural şi se referă la inculpantul apare în faţa tribunalului care în funcţie de caz îl declară vinovat sau suspendă pronunţarea condamnării precizând obligaţiile ce trebuie îndeplinite de delincvent pe o perioadă bine determinată.

Dacă delincventul nu respectă obligaţiile precizate, sentinţa suspendată poate fi revocată.

Referitor la procedură, judecătorul pronunţă un ordin:

– ordonanţa de supunere la probaţiune

– act privitor la obligaţiile cărora persoana recunoscută vinovată, trebuie să se supună în acest act nefigurând condamnarea.

Avem deci o suspendare condiţionată a condamnării dar şi o măsură particulară ce se traduce prin anumite obligaţii prescrise de către judecător delincventului în vederea asigurării prevenţiei.

În sistemul anglo-saxon sistemul de probaţiune are 2 sarcini:

1. - Să se ocupe de supravegherea celui supus la probă;

2. - Să asigure un consilier pe lângă tribunalul care prin anchetele sociale pe care le efectuează şi care vor fi luate în consideraţie de judecător atunci când va judeca cauza, să-l ajute la luarea unei hotărâri definitive.

În cadrul sistemului continental în Europa continentală, probaţiunea sau suspendarea cu supunere la proba a fost creată printr-un act legislativ, fiind rezultatul unei grefe întreprinse asupra sistemului judiciar franco-belgian păstrând totuşi unele caracteristici ale acestuia.

Elementele esenţiale ale suspendării condiţionate ale probaţiunii în cazul sistemului continental sunt:

1. Pronunţarea sentinţei;

2. Decizia ca executarea pedepsei să fie suspendată cu condiţia ca cel condamnat să nu comită din nou în perioada de probă un delict ce se pedepseşte cu închisoarea;

Preview document

Sisteme de Probațiune - Pagina 1
Sisteme de Probațiune - Pagina 2
Sisteme de Probațiune - Pagina 3
Sisteme de Probațiune - Pagina 4
Sisteme de Probațiune - Pagina 5
Sisteme de Probațiune - Pagina 6
Sisteme de Probațiune - Pagina 7
Sisteme de Probațiune - Pagina 8
Sisteme de Probațiune - Pagina 9
Sisteme de Probațiune - Pagina 10
Sisteme de Probațiune - Pagina 11
Sisteme de Probațiune - Pagina 12
Sisteme de Probațiune - Pagina 13
Sisteme de Probațiune - Pagina 14
Sisteme de Probațiune - Pagina 15
Sisteme de Probațiune - Pagina 16
Sisteme de Probațiune - Pagina 17
Sisteme de Probațiune - Pagina 18
Sisteme de Probațiune - Pagina 19
Sisteme de Probațiune - Pagina 20
Sisteme de Probațiune - Pagina 21
Sisteme de Probațiune - Pagina 22
Sisteme de Probațiune - Pagina 23
Sisteme de Probațiune - Pagina 24
Sisteme de Probațiune - Pagina 25
Sisteme de Probațiune - Pagina 26
Sisteme de Probațiune - Pagina 27
Sisteme de Probațiune - Pagina 28
Sisteme de Probațiune - Pagina 29
Sisteme de Probațiune - Pagina 30
Sisteme de Probațiune - Pagina 31
Sisteme de Probațiune - Pagina 32
Sisteme de Probațiune - Pagina 33
Sisteme de Probațiune - Pagina 34
Sisteme de Probațiune - Pagina 35
Sisteme de Probațiune - Pagina 36
Sisteme de Probațiune - Pagina 37
Sisteme de Probațiune - Pagina 38
Sisteme de Probațiune - Pagina 39
Sisteme de Probațiune - Pagina 40
Sisteme de Probațiune - Pagina 41
Sisteme de Probațiune - Pagina 42
Sisteme de Probațiune - Pagina 43
Sisteme de Probațiune - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Sisteme de Probatiune.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici în probațiune - consilierea persoanelor aflate în conflict cu legea

Definiţia şi caracterizarea probaţiunii ca sancţiune neprivativă de libertate Din punct de vedere istoric-cronologic „probation” (reabilitare şi...

Devianță și delicvență

DEVIANTA SI DELICVENTA In societate, pentru desfasurarea vietii in grup, a fost necesar ca oamenii sa respecte anumite reguli de comportare,...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihopedagogia Deficienților Mintali

Conceptul de deficienta mintala; teorii privind natura deficientei mintale În societatea contemporana preocuparea pentru individul deficient...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Impactul contextului fizic și neuropsihic al memorării asupra performanțelor la reactualizare

Numeroase cazuri de uitare a informatiilor din memorie rezulta mai degraba dintr-o pierdere a accesului la informatie,decat dintr-o pierdere a...

Te-ar putea interesa și

Procedura Somației de Plată

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SOMAŢIA DE PLATĂ Justiţia este şi va rămâne unul dintre factorii decisivi ai modelării vieţii sociale,...

Integrarea Scolară și Socio-profesională a Tinerilor Delicventi

ARGUMENT Întrucât, am facut voluntariat în cadrul Serviciului de Probatiune de pe lângă Tribunalul Neamt , am luat cunostintă de faptul că...

Rolul de Pedagog al Asistentului Social

INTRODUCERE Specializarea şi utilizarea pe scară tot mai largă a ştiinţei şi tehnologiilor moderne fac tot mai dificilă participarea pe piaţa...

Activitatea Consilierilor de Probațiune

INTRODUCERE Procesele de schimbare pe care le-a traversat Serviciul de Probaţiune de-a lungul timpului, atât privind identitatea cât şi în...

Bolnavul psihic în oglinda justiției sociale

INTRODUCERE Pentru a face față profesiei de asistent social, m-am pregătit timp de 4 ani în cadrul Universității Pitești , dar pentru a lucra ca...

Procesul probațiunii

1. Introducere Din punct de vedere etimologic termenul de probatiune provine din latinescul probatio care desemnao perioada de demonstratie, sau...

Reintegrarea Socială a Fostului Deținut Minor

1.4. Rezumat Maximum o pagină (includeţi informaţii cu privire la (a) obiectivele proiectului, (b) grupul ţintă şi (c) activităţile principale)....

Probațiunea, factor esențial în reeducarea persoanei condamnate la pedepse privative și neprivative de libertate

Am ales această temă deoarece în societatea de astăzi delincvența a devenit un fenomen de actualitate, foarte important prin prisma mijloacelor,...

Ai nevoie de altceva?