Suport de Curs la Psihologia Comunicării

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 8935
Mărime: 33.51KB (arhivat)
Publicat de: Dalia Pavel
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Angela Ganea

Extras din curs

SUPORT DE CURS LA PSIHOLOGIA COMUNICĂRII

COMUNICAREA ŞI RELAŢIILE PROFESIONALE

Se ştie cã satisfacţia muncii este strâns legatã de satisfacţia vieţii, una fiind afectatã de cealaltã . Dacã în dragoste şi prietenie partenerul şi relaţia este mai importantã decât tu însuţi (însãţi), în relaţia de muncã banii şi bunurile (mãrfurile) sunt mai importante decât itemul afecţiune. De exemplu: relaţia şef-subaltern este o relaţie de inegalitate, cu sarcini orientate, direcţionate şi formale; este mai mult de tip concurenţial şi ostilitate decât de cooperare şi prietenie, totuşi lucrãtorii fac eforturi sã se comporte şi sã comunice în mod cooperant şi prietenos.

Alte relaţii de muncã, între care menţionãm pe aceea între profesor şi elev (student) este inegalã, dar de cooperare şi chiar foarte intensã.

Beneficiile şi conflictele acestora diferã în funcţie de tipul relaţiei de muncã, de tip profesional.

Relaţiile în grupurile de lucru sunt diferite de cele de acasã (din familie) sau cu prietenii. Ele se bazeazã pe cooperare în grupuri organizate şi ierarhie, care diferã de contactele sociale care nu conţin doar contactele din pauzele de cafea sau dejun - cunoscute uzaul ca partea infor-maţionalã a muncii.

Oamenii vin la lucru pentru a presta munca şi a fi plãtiţi pentru ea; ei coopereazã cu alţi oameni, descoperã cã sunt asemãnãtori cu unii din ei şi încep sã se angajeze în activitãţi extraprofesionale.

Ierarhia are un mare efect în relaţiile dintre oameni şi în felul în care ei comunicã unii cu alţi. Sugerãm câteva coordonate:

1. Statut egal în interiorul grupului de lucru.

Oamenii pot coopera şi ajuta reciproc, dar pot de asemenea sã devinã rivali la promovare, avansare. În asemenea grupuri relaţiile colaterale, comunicarea cu grupuri cu acelaşi statut este mai mare şi mai uşor de stabilit.

2. Oameni cu statut diferit - relaţiile sunt mult mai dificile, în special dacã unul este şef direct şi celãlalt subaltern. Dacã nu muncesc în acelaşi domeniu sau institut lucrurile pot fi simple, însã în relaţiile în care unul din parteneri are putere asupra celuilalt, se creeazã în mod obişnuit o anumitã distanţã între ei.

Diferenţierile se pot referi la urmãtorii itemi:

SEXUL:

a) Bãrbaţii sunt mult mai implicaţi în grupuri, femeile în relaţiile intime aşa cum am mai subliniat anterior. Femeile sunt mai interesate de partea socialã a relaţiei de muncã mai mult decât bãrbaţii şi aceasta este una din principalele surse ale satisfacţiei în muncã pentru ele, în parte datoratã poate naturii muncii femeii (profesori, asistente medicale, secretare etc.). Probabil de aceea satisfacţia în muncã a femeii este, de obicei, mai mare decât a bãrbaţilor.

VÂRSTA:

a) Pentru tineri, importantã este socializarea pentru muncã, care începe din şcoalã şi important este ca ei sã înveţe de la cineva, sã fie direcţionaţi cum sã munceascã în calitate de membri ai unui colectiv şi sub îndrumarea unui şef.

Pentru cei în vârstã, mai ales faţã de cei care nu au avut succes sau cei ale cãror principale cuceriri (împliniri) au rãmas la un nivel inferior, la aceştia contactele sociale sunt mult mai importante decât munca însãşi.

Oamenii petrec o mare parte din timpul lor la serviciu cu persoane diferite sau cu acelaşi tip de statut. De aceea, studii şi observaţii pertinente disting mai multe niveluri de intimitate[4] .

Ø colegi de serviciu (de muncã) - aceastã colaborare relativ superficialã şi orientatã din punct de vedere al sarcinilor de muncã poate fi, totuşi, plãcutã şi deseori chiar aşa este; e vorba de o serioasã colaborare în muncã deasupra cerinţelor formale ale muncii.

Ø membri ai unui grup strâns, foarte apropiaţi - au ocazia sã facã glume, sã participe la unele jocuri în pauze, sã ia parte la dineuri şi la un "pahar" în cluburi sau cantine - sunt pretexte de a manifesta euforie şi plãcere. Aceste interacţiuni sunt obişnuite (uzuale) între membri ai grupurilor de lucru apropiate.

Ø "prieteni de muncã" (de serviciu) - diferiţi de prieteni în sens uzual. Aceştia nu se invitã acasã, nu sunt antrenaţi în activitãţi în timpul liber, dar se înţeleg bine în rezolvarea unor probleme de serviciu, în desfãşurarea unor activitãţi pur sociale sau în muncã, sau în ambele situaţii.

Ø "prieteni sociali" - prieteni în adevãratul sens al cuvântului dobândiţi în cadrul relaţiilor de serviciu. Ei sunt diferiţi de prietenii cunoscuţi prin intermediul vecinãtãţii sau a petrecerii timpului liber.

Reguli pentru colegii de muncã (serviciu)

1. Acceptaţi amabil sã împãrţiţi cu celãlalt sarcinile cu care a fost copleşit.

2. Respectaţi singurãtatea şi secretele celorlalţi.

3. Fiţi cooperant cu privire la împãrţirea mijloacelor fizice de muncã (luminã, temperaturã, zgomot).

4. Arãtaţi-vã sã ajutaţi atunci când vi se cere.

5. Pãstraţi secretele (confidenţele) ce vi se încredinţeazã.

6. Lucraţi, fiţi cooperanţi chiar dacã simţiţi ceva neplãcut.

7. Nu vã denigraţi superiorii.

8. Adresaţi-vã colegilor de muncã pe numele de botez.

9. Cereţi sfatul şi ajutorul atunci când este nevoie.

10. Priviţi-vã colegii de muncã în ochi în timpul conversaţiei.

11. Nu fiţi exagerat de preocupaţi sã aflaţi date despre viaţa particularã a celorlalţi.

12. Rãsplãtiţi datoriile, favorurile şi complimentele oricât de mici ar fi.

13. Nu vã angajaţi în raporturi sexuale (intime) cu colegii de muncã.

14. Fiţi gata sã vã înlocuiţi colegul când lipseşte.

15. Nu vã criticaţi colegul în public.

* Relaţia şef-subaltern

Aceasta este una dintre cele mai importante şi de bazã dintre relaţiile sociale.

Şeful poate fi desemnat din afara grupului de lucru sau din interiorul sãu, de regulã cel care are mai multã experienţã sau care ştie mai mult despre organizare şi conducere, despre sarcinile de muncã din domeniul respectiv.

Formal, şeful are oarecare putere în a recompensa (rãsplãti) sau a pedepsi. Totuşi şi subalternii au putere, se pot asocia, uni în sindicate sau mici grupuri care le conferã o putere colectivã faţã de care şeful rãmâne dependent neputând sã-i concedieze pe toţi, obligat fiind sã le satisfacã cererile.

Existã în aceastã relaţie un schimb de ajutor sau alte recompense între superiori (şefi) şi subordonaţi.

Seful se aflã în poziţia de a ajuta subalternii sã câştige bani, sã îi promoveze şi într-un fel sã le ridice nivelul de trai. Îi poate ajuta şi în muncã promovându-le şi înţelegându-le interesele, direcţionându-le recompensele în vederea obţinerii unor performanţe în activitate. Subalternii îşi ajutã şeful fãcând o treabã bunã la locul de muncã.

Conducãtorul unui grup de lucru activeazã de obicei în acelaşi spaţiu, uneori în aceeaşi încãpere cu subalternii pãstrând contactul cu aceştia sub forma unor şedinţe sãptãmânale dar mai ales la locul de muncã, exemplu dupã pauzele de cafea.

Cele mai multe interacţiuni între superior şi subordonat sunt iniţiate de şef: interacţiuni cu privire la muncã, comentarii asupra rezultatelor subordonaţilor, recomandãri, sugestii pentru rezolvarea unor probleme. Dar subordonatul poate lua şi el aceastã iniţiativã: fie are nevoie de sfaturi sau lãmuriri, fie raporteazã progresele înregistrate, face sugestii şi "plângeri" dacã problemele sunt des ignorate de şef.

Atribuţiile şefilor:

* îndatoriri oficiale, de ceremonial.

* iniţiazã, procedeazã la concedieri, angajãri.

* reprezintã legãtura cu alte organizaţii, grupuri pe plan intern şi în exterior.

* verificã şi aflã ce se întâmplã în interiorul grupului pe care-l conduce şi în afara lui, citeşte rapoarte.

* informeazã cu anumite probleme pe subalterni.

* transmite, reprezintã grupul faţã de terţi.

* acţioneazã pentru îmbunãtãţirea anumitor situaţii, supervizeazã acţiuni, decizii, activitãţi.

* rezolvã urgenţele şi situaţiile limitã.

* autorizeazã expedieri, diferite proiecte, propuneri.

* negociazã cu sindicatele, salarii sau alte probleme.

Spre deosebire de relaţia de prietenie, aceasta dintre superior şi subordonat ne apare ca superficialã, foarte inegalã, şi uneori ostilã şi de concurenţã. În ea sunt prezente 2 "tabere" nevoite sã comunice între ele.

Superiorul ne apare ca o foarte slabã sursã de satisfacţie, dar ca o sursã majorã de conflict[5].

Preview document

Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 1
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 2
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 3
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 4
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 5
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 6
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 7
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 8
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 9
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 10
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 11
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 12
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 13
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 14
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 15
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 16
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 17
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 18
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 19
Suport de Curs la Psihologia Comunicării - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Suport de Curs la Psihologia Comunicarii.doc

Alții au mai descărcat și

Psihologie și Comunicare

În familie, în colectivitãţi, acasã singuri ori la negocieri oamenii transmit idei, gânduri, sentimente, îşi cunosc semenii şi îşi respectã...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

O abordare modernă a psihologiei medicale

CUVÂNT ÎNAINTE In anii '80 existau în România mai multe lucrari cu titlul de psihologie medicala care reflectau cunostintele si conceptiile din...

Psihologie sinteze anul II

Psihologia personalităţii, ca disciplină ştiinţifică fundamentală în cadrul psihologiei, îşi propune să furnizeze studenţilor cunoştinţele de bază...

Psihologia Medicală

3.1. OBIECTUL DE STUDIU 3.1.1. Privire istorică Ramură aplicativă a psihologiei, avînd în centrul preocupărilor sale problematica bolii, a...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Corelații între comunicarea internă și comunicarea externă în cadrul Primariei Orașului Hârșova

INTRODUCERE Prin intermediul comunicării, o comunitate se reprezintă și își afirmă identitatea (Wolton 2012). Aceasta este realitatea zilelor...

Comunicarea administrativă pe exemplul APIA Iași

CAPITOLUL I. FUNDAMENTE TEORETICE ALE COMUNICĂRII 1.1 Cerinţele generale ale comunicării Aprecierea procesului şi produsului comunicării sub...

Studiu privind rolul comunicării în motivarea angajaților

Introducere “Nimic nu este mai greu în lume decât a înţelege pe altul, şi iarăşi, fără a-l înţelege, este peste putinţă să-l convingi. “ Titu...

Comunicarea didactică în învățământul preșcolar

INTRODUCERE Actualitatea şi gradul de cercetare a temei. Volumul imens de informaţie de care dispune azi omenirea şi ritmul alert în care aceasta...

Campania de recrutare și încorporare militară

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1. MOTIVUL ALEGERII LUCRĂRII „În toate armatele moderne se apreciază că , pentru a fi victorioşi în război , cu cât...

Metode și tehnici de perfecționare și dezvoltare a comunicării organizaționale

Introducere Oamenii se urăsc pentru că se tem unii de alții, se tem pentru că nu se cunosc, nu se cunosc pentru că nu COMUNICĂ. Martin Luther...

Familia - baza și fundamentul perpetuării sociale

Tema : Familia – baza/fubdamentul perpetuarii sociale CAPITOLUL I 1.1. Delimitări conceptuale: cuplu, căsătorie, familie A. Definirea...

Ai nevoie de altceva?