Tulburările psihopatologice

Curs
7.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3566
Mărime: 17.35KB (arhivat)
Publicat de: Ina Costache
Puncte necesare: 0

Extras din curs

6. Tulburarile psihopatologice ale principalelor procese si functii psihice

- psihopatologia senzorialitatii

- psihopatologia functiilor prosexice si mnezice

- psihopatologia gandirii si limbajului

- psihopatologia afectivitatii si vointei

- tulburarile psihopatologice ale constiintei calitative

(Predescu V, Psihiatria Vol 1, pag 101-179, 183-191, 197-201, 219-223)

Senzatiile

Senzatia este un act psihic elementar monomodal de realizare a imaginii singulare a unor insusiri ale obiectelor si fenomenelor lumii inconjuratoare. Senzatiile reprezinta izvorul initial al tuturor informatiilor noastre, fiind imagini subiective ale lumii obiective, cu urmatoarele particularitati:

- este instrument de reflectare nemijlocita a lumii materiale, intre ea, ca element reflectat in constiinta si realitatea obiectiva existand doar sistemul analizator asupra caruia se actioneaza direct

- senzatia reprezinta intotdeauna reflectarea pe plan ideal a proprietatilor separate ale obiectelor si fenomenelor concrete

Perceptiile

Perceptiile sunt procese senzoriale elementare care se disting prin sintetism, unitate si integritate, redand realitatea obiectuala in imagini de ansamblu. Multimodala in mecanismul sau actional, perceptia reflecta, in conditii de simultaneitate sau succesiune insusiri multiple ale obiectelor lumii externe.

Fenomen realizat printr-o multipla si variata imbinare a analizei cu sinteza, perceptia este un produs cu caracter sistematic si integru ce are la baza elemente constitutive aflate in raporturi logice si in interactiune dialectica. In afara raporturilor si interactiunilor, elementele sale se disting nu numai prin locul lor in cadrul ansamblului, ci si prin semnificatia lor diferita, care confera caracterul inedit al intregului.

Actul perceptiv nu poate fi conceput decat ca desfasurandu-se in anumite limite spatiale si intr-un anumit interval de timp: percxeptia realizeaza astfel nu numai imaginea ansamblului insusirilor, ci si a raporturilor spatio-temporale.

Marcand saltul calitativ fata de senzatii, ilustrand legatura intre senzorialitate si cunoastere, perceptia include, in mod disimulat, insusirile generale si esentiale ale lucrurilor, insusiri care, la randul lor, contribuie la conturarea si pregnanta individualului si concretului reflectat.

Coborarea pragului senzorial determina o suprasensibilitate la excitanti care pana atunci (subliminali) nu erau perceputi  hiperestezie, traita ca o impresie de crestere a intensitatii senzatiilor si perceptiilor (stari de surmenaj, suprasolicitare nervoasa si fizica etc)

Cenestopatiile reprezinta o forma mai aparte de hiperestezie, caracterizata printr-o tulburare constienta a senzatiei si perceptiei intero- si proprioceptive. Aceste se definesc ca fiind senzatii penibile, difuze, cu sediu variabil, care apar fara nici o modificare organica evidentiabila cu mijloacele actuale de investigatie.

Fenomenul invers, al ridicarii pragului senzorial, hipoestezia, are drept consecinta scaderea receptivitatii la diversi excitanti, scaderea acuitatii senzoriale.

Iluziile

Iluzia este in general orice eroare cognitiva sau perceptiva. In ceea ce priveste perceptia, ar consta fie din proiectarea imaginarului si a inconstientului in actul perceptiv, fie din prelucrarea eronata a imaginilor percepute. Spre deosebire de manifestarile patologice, aceste iluzii pot fi corectate foarte usor. In cazul iluziilor patologice, bolnavul nu le corijeaza, ci le considera veridice, adesea perceptia falsa cu obiect fiind insotita de interpretarea deliranta, de modificarea luciditatii sau de superficializarea proceselor asociative de atentie si memorie.

Desi definita ca o perceptie falsa, iluzia constituie adesea in primul rand o senzatie falsa.

Dupa modalitatile senzoriale, iluziile sunt: exteroceptive (vizuale, auditive, gustative, olfactive, haptice), proprioceptive si interoceptive.

Agnoziile

Perceptia mai poate fi tulburata printr-un defect de integrare gnozica (de transformare a excitatiei in senzatie si a acesteia in imagine perceptiva) din cauza unor leziuni ale centrilor de integrare.

- agnozia vizuala (cecitatea psihica) consta in tulburarea recunoasterii semnificatiei obiectelor, imaginilor sau persoanelor cu ajutorul analizatorului vizual, desi vederea este intacta si constienta clara.

- agnozia obiectelor animate (agnozia fizionomiei, cecitatea morfologica) sau prosopagnozia, bolnavul nu recunoaste persoane foarte cunoascute sau nu se recunoaste in oglinda.

- agnozia simbolurilor grafice (cecitatea verbala) consta in imposibilitatea intelegerii limbajului scris (alexie), in imposibilitatea scrierii cuvintelor (agrafie) sau in sesizarea doar a primelor cuvinte din fraza, cu imposibilitatea de a continua lectura (distexie), pierderea capacitatii de recunoastere a cifrelor si a semnelor aritmetice (alexia cifrelor).

- agnozia spatiala consta in tulburarea perceptiei spatiale cu pierderea posibilitatii de apropiere a distantelor (pierderea perceperii stereoscopice), de localizare a obiectelor si de comparare a marimilor si formelor.

- agnozia auditiva (surditatea psihica) consta in incapacitatea de a identifica sunete, zgomote sau cuvinte (surditate verbala) sau melodii (amuzie), desi anumite calitatti ca intensitatea, ritmul si localizarea pot fi uneori recunoscute

- agnozia tactila consta in incapacitatea de a recunoaste forma si volumul obiectelor (amorfognozie) sau a obiectelor insesi (astereognozia) prin explorare tactila

- agnoziiile schemei corporale sunt determinate de leziuni ale emisferei minore, deci asociate cu hemiplegie stanga

- asomatognozia reprezinta ignorarea (nerecunoasterea) unuia sau mai multor segmente ale corpului sau a corpului in intregime; hemisomatognozia (somatoparafrenie) consta in negarea jumatatii corpului, asociata de obicei cu idei delirante; anosodiaforia reprezinta indiferenta fata de boala; anosognozia  nerecunoasterea bolii proprii.

Halucinatiile

Patologia majora a senzorialitatii, care depaseste cazurile sau situatiile aparent normale, care evoca ample tulburari psihopatologice, in general psihotice, imbraca in clinica aspectul halucinatiei, in psihiatria clasica fiind definita ca perceptie fara obiect.

- halucinatiile functionale definesc fenomenul psihopatologic prin care perceptia unor excitanti obiectivi determina aparitia unor perceptii false, de tip halucinator.

- halucinoidele sunt fenomene psihopatologice cu aspect halucinator, situate intre reprezentari vii si halucinatii vagi, care nu izbutesc sa convinga deplin bolnavul asupra existentei lor reale.

- imaginile cidetice reprezinta niste reproiectari in exterior ale imaginilor unor obiecte, fiinte care au o forta receptiva deosebit de vie, fiind stans legate de trairi afective intense si apropiate de prezent ca desfasurare in timp.

- halucinozele sunt halucinatii a caror semnificatie patologica este recunoscuta de bolnav.

- halucinatiile propriu-zise (psihosenzoriale) reprezinta tulburarile de perceptie care corespund integral definitie perceptie fara obiect, la care se adauga caracterul de senzorialitate. Aceste halucinatii se caracterizeaza prin:

- proiectia spatiala

- convingerea bolnavului asupra realitatii lor

- perceperea lor prin modalitatile senzoriale obisnnuite si pe caile senzoriale normale

- grad variabil de intensitate

Preview document

Tulburările psihopatologice - Pagina 1
Tulburările psihopatologice - Pagina 2
Tulburările psihopatologice - Pagina 3
Tulburările psihopatologice - Pagina 4
Tulburările psihopatologice - Pagina 5
Tulburările psihopatologice - Pagina 6
Tulburările psihopatologice - Pagina 7
Tulburările psihopatologice - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Tulburarile Psihopatologice.doc

Alții au mai descărcat și

Principii Conceptuale Privind Schizofrenia

1.1 Evoluţia conceptului de schizofrenie. Istoricul conceptului de schizofrenie se împleteşte strâns cu cel al principalelor probleme clinice şi...

Psihologie cognitivă - percepția

1. Teoriile gestaltiste asupra perceptiei Gestaltistii, in special Kohler, Koffka si Wartheimer sustin ca organismuil uman este dotat cu...

Senzații și percepții

Introducere. Psihicul reprezintă o organizare sistemică, ce include patru mari categorii de mecanisme psihice: mecanismele...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihopedagogia Deficienților Mintali

Conceptul de deficienta mintala; teorii privind natura deficientei mintale În societatea contemporana preocuparea pentru individul deficient...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Agresivitatea - Una din Principalele Consecințe ale Consumului Abuziv de Alcool

REZUMAT În această lucrare ne-am propus să studiem influenţa consumului abuziv de alcool asupra gradului de agresivitate manifestat de către...

Expertiza medico-legală Psihiatrică

I N T R O D U C E R E Problemele pe care le ridică expertiza medico-legală psihiatrică sunt multiple şi uneori de o dificultate deosebită....

Stresul la pacienții dializați

Nenumarate studii au demonstrat prezenta depresiei si a afectului negativ la pacientii supusi procedurilor de dializa (de ex. Finkelstein et al.,...

Epuizarea emoțională - burnout

In sfarsit, cei mai multi au ajuns sa nu mai vada locul de munca asemenea unui cuib in care petrec mai multe ore si periodic primesc salariul....

Schizofrenia

Etimologic, psihiatria deriva din cuvintele grecesti psyche = suflet si iatria = vindecare, ceea ce ar define-o ca stiinta a vindecarii bolilor...

Traumele din copilărie

1 INTRODUCERE Actele intentionale de violenta submineaza încrederea copilului si a tânarului în oameni, în umanitate în general Ele pot crea o...

Elemente de psihopatologie - tipologie, evaluare și intervenție adleriană

1. Psihopatologie Manaster şi Corsini Wolfe (1932) a afirmat că: „Nu există fiinţă umană care să nu aibă o trăsătură nevrotică. Toţi suntem...

Logopedie

1.3.1. UN SONDAJ LOGOPEDIC “ O metodă de cercetare sau de examinare nu-i niciodată perfectă”. Florian Ştefănescu-Goangă Deşi frecvenţa...

Ai nevoie de altceva?