Consiliere

Curs
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 36408
Mărime: 161.27KB (arhivat)
Publicat de: Mitrofan Cojocaru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

I.1. DELIMITĂRI CONCEPTUALE

În demersul ei de atingere a idealului educaţional (dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane) şcoala românească modernă nu mai poate ignora starea de bine şi de sănătate fizică, psihică, spirituală şi socială a elevilor săi în numele nevoii de performanţe şcolare. Şcoala nu poate şi nu trebuie să devină o instituţie segregată de individ, societate şi viaţă, ci să reprezinte un mediu favorizant dezvoltării personalităţii autonome şi creative. Dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului, ameliorarea şi înlăturarea aspectelor atitudinale şi psihocomportamentale indezirabile social, ce pot apare în procesul educaţional, fac necesară o activitate sistematică de consiliere psihopedagogică.

În sens larg, consilierea reprezintă o acţiune complexă prin care “se urmăreşte sugerarea modului de a proceda sau a modului de comportare ce trebuie să fie adoptat într-o situaţie dată sau, în general, în viaţă şi activitatea cotidiană” (Tomşa, 1996). Consilierea este o relaţie guvernată de principii, caracterizată de aplicarea uneia sau mai multor teorii psihologice şi a unui set recognoscibil de deprinderi de comunicare la preocupările intime ale subiectului (clientului), la problemele şi aspitraţiile sale. Asociaţia Britanică pentru Consiliere (1985), subliniază că oamenii se angajează într-o situaţie de consiliere atunci când persoana ce ocupă, în mod obişnuit sau temporar rolul de consilier, oferă sau este dispus explicit să ofere timp, atenţie, respect unei alte persoane ce manifestă o nevoie de asistenţă de specialitate. Sarcina consilierului este de a oferi cleintului posibilitatea să exploreze, să descopere şi să clarifice modalităţi de a trăi, dispunând de mai multe resurse şi îndreptându-se spre o cât mai bună existenţă (Fetham şi Dryden, 1993).

Consilierea psihopedagogică este un proces complex ce descrie relaţia interumană de ajutor dintre o persoană specializată, consilierul, şi o altă persoană care solicită asistenţă de specialitate, clientul (Egan, 1990). Relaţia dintre consilier şi persoana consiliată este una de alianţă, de participare şi colaborare reciprocă.

Există mai multe forme de consiliere:

• Informaţională- oferirea de informaţii pe domenii/teme specifice;

• Educaţională- oferă repere psihoeducaţionale pentru sănătatea mentală, emoţională, fizică, socială şi spirituală a copiilor şi adolescenţilor;

• De dezvoltare personală- vizează formarea de abilităţi şi atitudini care permit o funcţionare personală şi socială flexibilă şi eficientă în scopul atingerii stării de bine;

• Suportivă- oferirea de suport emoţional, apreciativ şi material;

• Vocatională- dezvoltarea capacităţii de planificare a carierei;

• De criză- asistarea psihologică a persoanelor aflate în dificultate;

• Pastorală-asistenţă din perspectivă religioasă.

• Psihopedgogică – asistarea şi/sau consilierea elevilor şi personalului didactic.

Consilierea psihopedagogică în şcoală trebuie să fie “unitatea a trei secvenţe operaţionale : diagnostic-constatativă, formativ-profilactică şi terapeutică- recuperatorie” (Golu, P.,1993). Consilierea reprezintă un proces de acordare a asistenţei psihopedagogice elevilor şi celorlalte persoane implicate în procesul educaţional. Ch. Patterson susţine că acest proces dezvoltă o relaţie interpersonală între consilier şi unul sau mai mulţi clienţi (elevi, părinţi, profesori), folosind metode psihologice, derivate dintr-o cunoaştere sistematică a personalităţii umane. Acelaşi autor menţionează că scopul consilierii psihopedagogice este de a îmbunătăţi sănătatea mintală a consiliaţilor şi astfel de a provoca o schimbare voluntară în atitudinile şi comportamentul clientului.

Consilierea este şi un proces de învăţare menit să orienteze clientul spre acţiune (Egan, 1990). Comportamentul problematic (observabil, măsurabil şi evident) este rezultatul învăţării inadecvate. În timpul consilierii elevul, profesorul sau părintele se simte investit cu puterea de a-şi accepta şi recunoaşte situaţiile de viaţă problematice, de a găsi soluţii alternative şi de a crea propriile strategii de rezolvare a problemelor.

Din perspectivă constructivistă, consilierea se bazeză pe ipoteza conform căreia nu există o singură realitate atotcuprinzătoare. Fiecare persoană este expertă în propria viaţă, îşi construieşte existenţa în conexiune cu mediul înconjurător, decelând semnificaţii fundamentate din propriile experienţe de viaţă. Astfel, problemele consiliaţilor pot fi rezolvate prin descoperirea şi valorificarea resurselor interne şi satisfacerea nevoilor clientului.

În literatura de specialitate se constată că unii autori identifică consilierea psihopedagogică cu psihoterapia. C.H. Patterson a relizat o comparare sistematică a celor două domenii prin prisma a trei criterii:

• Gradul de severitate al problemei clientului. Consilierea psihopedagogică ajută persoanele normale să depăşească obstacolele apărute în calea dezvoltării lor, în timp ce psihoterapia se ocupă de persoanele a căror dezvoltare emoţională a fost grav afectată şi distorsionată. Dificultatea apare în ceea ce priveşte separarea subiecţilor normali de cei nevrotici sau psihotici.

• Natura problemelor cu care se confruntă clientul. Consilierea psihopedagogică este centrată pe problemele cognitive (probleme ale realităţii, ale mediului, de natură situaţională) în timp ce psihoterapia se axează pe problemele afective ale persoanei (conflicte interne de personalitate).

• Scopurile consilierii şi psihoterapiei. L.E.Tyler considera că psihoterapia este direcţionată spre o schimbare de personalitate în timp ce consilierea psihopedagogică reprezintă “un proces al cărui scop nu este o schimbare a persoanei, ci de a-l face pe individ să utilizeze şansele pe care le are pentru a putea face faţă problemelor vieţii.” (Tyler, 1961).

Asemănările dintre consilierea psihopedagogică şi psihoterapie vizează:

• Metodele utilizate ;

• Finalităţile ;

• Sunt procese de influenţare interpersonală reciprocă ;

• Se adresează nivelului conştient al organizării psihice.

Consilierea psihopedagogică nu se identifică cu cea educaţională. Prima dintre ele este realizată de către psihologul şcolar în cabinetul de consiliere, iar cea de a doua se desfăşoară de către profesorul abilitat pentru astfel de activităţi în cadrul orelor de dirigenţie. Diferenţele de tematică între cele două domenii sunt expuse în tabelul 1.

Preview document

Consiliere - Pagina 1
Consiliere - Pagina 2
Consiliere - Pagina 3
Consiliere - Pagina 4
Consiliere - Pagina 5
Consiliere - Pagina 6
Consiliere - Pagina 7
Consiliere - Pagina 8
Consiliere - Pagina 9
Consiliere - Pagina 10
Consiliere - Pagina 11
Consiliere - Pagina 12
Consiliere - Pagina 13
Consiliere - Pagina 14
Consiliere - Pagina 15
Consiliere - Pagina 16
Consiliere - Pagina 17
Consiliere - Pagina 18
Consiliere - Pagina 19
Consiliere - Pagina 20
Consiliere - Pagina 21
Consiliere - Pagina 22
Consiliere - Pagina 23
Consiliere - Pagina 24
Consiliere - Pagina 25
Consiliere - Pagina 26
Consiliere - Pagina 27
Consiliere - Pagina 28
Consiliere - Pagina 29
Consiliere - Pagina 30
Consiliere - Pagina 31
Consiliere - Pagina 32
Consiliere - Pagina 33
Consiliere - Pagina 34
Consiliere - Pagina 35
Consiliere - Pagina 36
Consiliere - Pagina 37
Consiliere - Pagina 38
Consiliere - Pagina 39
Consiliere - Pagina 40
Consiliere - Pagina 41
Consiliere - Pagina 42
Consiliere - Pagina 43
Consiliere - Pagina 44
Consiliere - Pagina 45
Consiliere - Pagina 46
Consiliere - Pagina 47
Consiliere - Pagina 48
Consiliere - Pagina 49
Consiliere - Pagina 50
Consiliere - Pagina 51
Consiliere - Pagina 52
Consiliere - Pagina 53
Consiliere - Pagina 54
Consiliere - Pagina 55
Consiliere - Pagina 56
Consiliere - Pagina 57
Consiliere - Pagina 58
Consiliere - Pagina 59
Consiliere - Pagina 60
Consiliere - Pagina 61
Consiliere - Pagina 62
Consiliere - Pagina 63
Consiliere - Pagina 64
Consiliere - Pagina 65
Consiliere - Pagina 66
Consiliere - Pagina 67
Consiliere - Pagina 68
Consiliere - Pagina 69
Consiliere - Pagina 70
Consiliere - Pagina 71
Consiliere - Pagina 72
Consiliere - Pagina 73
Consiliere - Pagina 74
Consiliere - Pagina 75
Consiliere - Pagina 76
Consiliere - Pagina 77
Consiliere - Pagina 78
Consiliere - Pagina 79
Consiliere - Pagina 80
Consiliere - Pagina 81
Consiliere - Pagina 82
Consiliere - Pagina 83
Consiliere - Pagina 84
Consiliere - Pagina 85
Consiliere - Pagina 86
Consiliere - Pagina 87
Consiliere - Pagina 88
Consiliere - Pagina 89
Consiliere - Pagina 90
Consiliere - Pagina 91
Consiliere - Pagina 92
Consiliere - Pagina 93
Consiliere - Pagina 94
Consiliere - Pagina 95
Consiliere - Pagina 96
Consiliere - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Consiliere.doc

Alții au mai descărcat și

Robert Cialdini, Psihologia Persuasiunii - Recenzie

Pornind de la ideea ca oamenii sunt condusi de o serie de modele comportamentale preprogramate, ce genereaza actiuni umane automate, de cele mai...

Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea

Dezvoltarea psihica este conditionata de o multitudine de actiuni si influente care intervin la nivelul contactelor extrem de variate pe care le...

Modelarea Caracterului Creștin în Adolescență

“A educa înseamna a cultiva curatenia sufleteasca si buna cuviinta a copiilor si tinerilor, a-l creste pe copil moral si în evlavie, a-l creste pe...

Programe de intervenție psihopedagogică la copiii cu ADHD

1. EVALUARE PSIHOPEDAGOGICĂ Școala Gimnazială Specială Huedin Subiectul: M.H.., 13 ani, clasa a VI-a. Prezentarea cazului: diagnostic ADHD...

Centru de zi pentru copii aflați în posibil abandon școlar

1. Descriere 1.1 Titlul proiectului : Centru de zi pentru elevii aflati in situatie de posibil abandon scolar 1.2 Locul de desfasurare si durata...

Violența în școală

Violenta umana este o tema a prezentului in multe tari, violenta sociala, ca si cea interpersonala reprezinta argumente solide pentru dezvoltarea...

Rolul Metodelor și Tehnicilor Interactive de Grup în Dezvoltarea unor Trăsături de Caracter Deziderabile la Școlarul Mic

Pornind de la maxima ca Nimic nu este usor în aceasta lume si fiecare lucru îsi are importanta lui,în misiunea de învatator avem în vedere...

Vulnerabilitate psihică

Vulnerabilitatea trebuie privita ca un raspuns adaptativ neadecvat si uneori insuficient al persoanei la solicitarile psihice sau fizice obisnuite,...

Te-ar putea interesa și

Specificul Consilierii în Învățământul Primar

Introducere În lucrarea de faţă propun o abordare a problematicii consilierii elevilor în învăţământul primar din perspectiva impusă de contextul...

Rolul programelor de consiliere în asigurarea parteneriatului școală-familie

Daca lumea devine din ce in ce mai complexa dar si mai problematica si contradictorie, educatia este chemata sa raspunda din ce in ce mai adecvat...

Prevenirea conflictelor școală-familie prin consilierea părinților

INTRODUCERE Eliberată de constrângerile politice, educaţia îşi descoperă în mod necesar şi dimensiunea sa de consiliere în interacţiune cu cea de...

Consilierea mamelor adolescente

ARGUMENT Copiii sunt lumina vietii Abia intra în adolescenta, încep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre...

Consilierea emoționala a elevilor care au trecut prin trauma pierderii cuiva drag

INTRODUCERE Cu toții știm că moartea va veni la un moment dat atât pentru noi, cât și pentru cei dragi, dar chiar și așa niciodată nu vom fi...

Activitatea Consilierilor de Probațiune

INTRODUCERE Procesele de schimbare pe care le-a traversat Serviciul de Probaţiune de-a lungul timpului, atât privind identitatea cât şi în...

Consilierea Persoanelor Aflate în Situații de Risc

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONSILIEREA 1.1. Repere teoretice privind consilierea În sens larg, consilierea reprezintă o acţiune...

Model de consiliere pe baza studiului de caz

Introducere Noțiuni: Concubinaj, concubinaje, s.n. Convieţuire a unui bărbat cu o femeie fără îndeplinirea formelor legale de căsătorie;...

Ai nevoie de altceva?