Managementul Clasei

Curs
7.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 29139
Mărime: 500.23KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan-Adam Vlad
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. 1. Managementul clasei – consideraţii preliminare
  2. 1.1. Definiţii şi delimitări conceptuale
  3. 1.2. Dimensiuni / componente ale managementului clasei
  4. 1.3. Orientări în managementul clasei
  5. 2. Managementul problemelor de disciplină
  6. 2.1. Fundamente teoretice în managementul problemelor de disciplină
  7. 2.2. Managementul problemelor de disciplină
  8. 2.2.1. Eficienţa pedepsei în modelarea comportamentului (James Dobson)
  9. 2.2.2. Disciplina asertivă (Lee şi Marlene Canter)
  10. 2.2.3. Disciplina pozitivă (Fredric H. Jones)
  11. 2.2.4. Disciplina socială (Rudolf Dreikurs)
  12. 2.2.5. Teoria alegerii şi şcoala de calitate (William Glasser)
  13. 2.2.6. Formarea eficientă a cadrelor didactice pentru rezolvarea problemelor de disciplină (Thomas Gordon)
  14. 2.2.7. Strategii şi tehnici de management al problemelor de disciplină
  15. 3. Managementul situaţiilor instrucţionale
  16. 3.1. Proiectarea didactică din perspectivă managerială
  17. 3.2. Strategiile didactice din perspectivă managerială
  18. 3.3. Evaluarea din perspectivă managerială
  19. 4. Managementul relaţiilor interpersonale în clasă
  20. 4.1. Relaţiile profesor-elevi
  21. 4.2. Relaţiile dintre elevi
  22. 5. Managementul relaţiilor cu părinţii
  23. 6. Managementul spaţiului şcolar
  24. 7. Managementul timpului şcolar
  25. 8. Roluri manageriale ale cadrului didactic în clasă

Extras din curs

1. Managementul clasei – consideraţii preliminare

1.1. Definiţii şi delimitări conceptuale

Mulţi dintre actorii spaţiului educaţional – membri ai comunităţii, manageri de instituţii şcolare, profesori, părinţi şi chiar elevi – reclamă în prezent faptul că şcoala este marcată de comportamente deviante dintre cele mai diverse. Dezideratul incluziunii, diversitatea culturală şi aptitudinală, nevoia de individualizare etc. sunt topici care impun teme suplimentare în discursul despre managementul clasei. Odată cu aceste noi accente, imaginea socială a şcolii şi a profesorului sunt în schimbare: profesorul nu mai este învestit cu autoritatea consolidată altădată prin aportul părinţilor, adesea este perceput ca incapabil să rezolve probleme comportamentale ale elevilor, iar experienţa şi cunoştinţele de specialitate nu mai garantează succesul în cariera didactică.

Cauzele acestei transformări rezidă în modificările sociale care determină presiune emoţională asupra tuturor celor implicaţi în activitatea educaţională, iar şcoala pare adesea nepregătită pentru noile realităţi. Un posibil răspuns pentru problemele şcolii contemporane constă în formarea deprinderilor de management eficient al clasei la cadrele didactice.

Managementul clasei constituie într-un domeniu de studiu relativ nou şi eterogen, situându-se la confluenţa unor teme mari din psihologia educaţiei, sociologia educaţiei, ergonomia educaţiei şi chiar teoria curriculum-ului, a instruirii şi a evaluării. El se diferenţiază de managementul educaţional care se referă la conducerea instituţiilor de învăţământ, prin natura şi extensiunea activităţilor pe care le implică.

O analiză comparativă a celor două concepte poate conduce la concluzia că managementul educaţional se referă la întreg sistemul de învăţământ, la toate nivelele instituţionale, la relaţia dintre instituţii şi actori educaţionali, în timp ce managementul clasei de elevi se referă la coordonarea tuturor resurselor umane, instrucţionale şi materiale care poate conduce la creşterea eficienţei actului didactic. Cele două coordonate manageriale sunt intercorelate, în sensul că managementul clasei poate fi considerat o componentă a managementului educaţional. Eventualele confuzii între cele două paliere manageriale pot fi generate de interpretarea eronată a unor definiţii ale managementului educaţional din literatura pedagogică românească. Menţionăm în acest sens două exemple de delimitare conceptuală a managementului educaţional: I. Jinga (1998) considera că acesta poate fi definit ca ştiinţa şi arta de a pregăti resursele umane, de a forma personalităţi potrivit unor finalităţi acceptate de individ si de societate, în timp ce E. Joiţa (2000) afirmă că managementul educaţiei se referă la teoria şi practica, ştiinţa şi arta proiectării, organizării, coordonării, evaluării, reglării elementelor activităţii educative, ca activitate de dezvoltare liberă, integrală, armonioasă a individualităţii umane, în acord cu idealul stabilit la nivelul politicii educaţionale. Asemenea definiţii apropie până la confuzie managementul educaţional de cel al clasei, fără a orienta asupra elementelor de specificitate.

Wong (2001) defineşte managementul clasei ca rezultat al tuturor activităţilor pe care cadrul didactic le desfăşoară – organizarea elevilor, a spaţiului, a timpului, a resurselor instrucţionale şi materiale – pentru a facilita predarea şi învăţarea. O altă definiţie se centrează asupra strategiilor de asigurare a securităţii fizice şi psihice în clasă, a tehnicilor de schimbarea a comportamentului elevilor şi de încurajare a autodisciplinei, a tehnicilor instrucţionale care contribuie la construirea unui climat educaţional pozitiv (Manning şi Bucher, 2007).

Într-o încercare de a surprinde natura interdisciplinară a domeniului, R. Iucu încerca să delimiteze aria de acoperire a managementului clasei astfel: Domeniu de cercetare în ştiinţele educaţiei care studiază atât perspectivele teoretice de abordare ale clasei de elevi cât şi structurile dimensional-practice ale acesteia (ergonomică, psihologică, psihosocială, normativă, relaţională, operaţională şi creativă), în scopul facilitării intervenţiilor cadrelor

didactice în situaţiile educaţionale concrete, prin exerciţiul microdeciziilor educaţionale (Iucu, 2006, p. 242). Această definiţie ilustrează opinia autorului, potrivit căreia managementul clasei transcende problematica disciplinei, incluzând dimensiuni tradiţional recunoscute ori afirmate în contextul repoziţionărilor moderne şi postmoderne în educaţie.

Cu toate că cele mai multe dintre definiţii sunt comprehensive, în sensul că acoperă sfere teoretice şi aplicative diverse, cele mai multe dintre lucrările dedicate domeniului se centrează pe probleme de disciplină, relaţia profesor-elev, strategii rezolutive în cazul conflictelor sau comportamentelor deviante în mediul educaţional. Punctul central a numeroase lucrări de specialitate constă în elaborarea şi implementarea consecventă a unui plan de management al problemelor disciplinare. Complexitatea şi ambiguitatea caracteristice mediului social şi educaţional contemporan pun însă sub semnul întrebării eficienţa unui plan de management al unei clase, chiar în condiţiile redimensionării sale în acord cu evoluţiile specifice.

Indiferent de nuanţele definiţiilor asociate managementului clasei, reţinem abordarea prin excelenţă interdisciplinară şi orientarea dominantă către rezolvarea problemelor de disciplină din şcoală şi clasă.

1.2. Dimensiuni / componente ale managementului clasei

Literatura de specialitate evidenţiază structura complexă a managementului clasei prin evidenţierea unor dimensiuni sau componente ale acestuia. Astfel, în opinia lui R. Iucu (2006) dimensiunile managementului clasei sunt următoarele:

a. Dimensiunea ergonomică. Investigaţiile realizate pe domeniul managementului clasei de elevi au început să atingă şi anumite subiecte considerate pana în prezent elemente conexe procesului instructiv-educativ. Aceste probleme, dintre care le amintim pe cele ale structurii ergonomice (dispunerea mobilierului din clasa, vizibilitatea şi pavoazarea sălii de clasa), nu pot fi considerate ca secundare sau lipsite de importanta pentru succesul activităţii la catedra a cadrului didactic. Suporturile investigaţionale moderne aduc probe certe în favoarea acestor dimensiuni, considerându-le fundamentale în economia generala a procesului didactic, ca proces managerial. Analiza unor subiecte, cum ar fi cele anterior menţionate: dispunerea mobilierului din sala de clasa, vizibilitatea, în sensul poziţionării elevilor în bănci şi pavoazarea sălii de clasa, au determinat reconsiderarea unor structuri dimensionale ale managementului clasei de elevi.

b. Dimensiunea psihologică. Elementele centrale ale dimensiunii psihologice sunt reprezentate de cunoaşterea, respectarea şi exploatarea particularităţilor individuale ale elevilor.

c. Dimensiunea socială. În mod tradiţional punctele de vedere sunt oarecum consonante în ceea ce priveşte tematica fundamentală a clasei de elevi ca grup social: structura, sintalitatea şi problematica liderilor sunt doar câteva din ariile de preocupare ale investigaţiilor de tip sociologic în clasa de elevi. Toate demersurile anterioare pot căpăta o relevanţă deosebită pentru clasa de elevi în măsura în care cadrul didactic le cunoaşte şi probează capacităţi manageriale strălucite în planul aplicări lor practice.

d. Dimensiunea normativă surprinde, în principal, preocuparea pentru cristalizarea unui ansamblu de reguli care reglează desfăşurarea unei activităţi educaţionale.

e. Dimensiunea operaţională. Succesul în acţiunile cadrului didactic nu este asigurat numai prin raportarea simpla la normele clasei, ci şi printr-o raportare a acestora la normele şcolare în general. Abordarea acestui subiect este importanta deoarece contribuie la conştientizarea echilibrului dintre normele explicite şi cele implicite.

Froyen şi Iverson, A. M. (1999, pp. 118-221) menţionează trei arii manageriale subsumate managementului clasei: managementul conţinuturilor, managementul problemelor disciplinare şi managementul relaţiilor interpersonale.

Preview document

Managementul Clasei - Pagina 1
Managementul Clasei - Pagina 2
Managementul Clasei - Pagina 3
Managementul Clasei - Pagina 4
Managementul Clasei - Pagina 5
Managementul Clasei - Pagina 6
Managementul Clasei - Pagina 7
Managementul Clasei - Pagina 8
Managementul Clasei - Pagina 9
Managementul Clasei - Pagina 10
Managementul Clasei - Pagina 11
Managementul Clasei - Pagina 12
Managementul Clasei - Pagina 13
Managementul Clasei - Pagina 14
Managementul Clasei - Pagina 15
Managementul Clasei - Pagina 16
Managementul Clasei - Pagina 17
Managementul Clasei - Pagina 18
Managementul Clasei - Pagina 19
Managementul Clasei - Pagina 20
Managementul Clasei - Pagina 21
Managementul Clasei - Pagina 22
Managementul Clasei - Pagina 23
Managementul Clasei - Pagina 24
Managementul Clasei - Pagina 25
Managementul Clasei - Pagina 26
Managementul Clasei - Pagina 27
Managementul Clasei - Pagina 28
Managementul Clasei - Pagina 29
Managementul Clasei - Pagina 30
Managementul Clasei - Pagina 31
Managementul Clasei - Pagina 32
Managementul Clasei - Pagina 33
Managementul Clasei - Pagina 34
Managementul Clasei - Pagina 35
Managementul Clasei - Pagina 36
Managementul Clasei - Pagina 37
Managementul Clasei - Pagina 38
Managementul Clasei - Pagina 39
Managementul Clasei - Pagina 40
Managementul Clasei - Pagina 41
Managementul Clasei - Pagina 42
Managementul Clasei - Pagina 43
Managementul Clasei - Pagina 44
Managementul Clasei - Pagina 45
Managementul Clasei - Pagina 46
Managementul Clasei - Pagina 47
Managementul Clasei - Pagina 48
Managementul Clasei - Pagina 49
Managementul Clasei - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Managementul Clasei.pdf

Alții au mai descărcat și

Evaluarea în Învățământul Primar Tradițional și Modern în Metodele de Evaluare

Motto: ,, Evaluarea este cel mai puternic instrument politic în educaţie.” ( P.Broadfoot ) Motto: ,, Atâta timp cât instrucţia şi educaţia vor...

Stresul la Cadrele Didactice

INTRODUCERE Profesiunea de cadru didactic (educator, profesor) este complexă şi nobilă prin misiunea pe care o are de îndeplinit: formarea unei...

Relația Profesor Elev și Inadaptarea Școlară

Argument Actualitatea cercetării evoluţiei comportamentului deviant şi a verificării experimentale a eficienţei unor măsuri psihopedagogice de...

Problematica Comunicării

ARGUMENT Eficienţa activităţii de instruire-învăţare depinde, indiscutabil, de maniera în care cadrul didactic manipulează diversele elemente ale...

Proiectarea Activității Educaționale cu Clasa de Elevi

Introducere Proiectarea activităţii educaţionale cu clasa are loc în cadrul orelor de „Consiliere şi orientare” (orele de dirigenţie)....

Strategii de disciplinare pozitivă și asertivă în relația profesor-elev

Printr-un management al comportamentului, profesorul poate preveni dezvoltarea unor situații conflictuale în clasa în care există elevi cu...

Managementul conflictului - profesor-director

Prezentarea conflictului: Conflictul a avut loc între dna. profesoară de muzica şi dna. directoare a unităţii şcolare unde cele doua activau ca...

Management

CAPITOLUL I CE ESTE MANAGEMENTUL CLASEI DE ELEVI? Obiective / competenţe vizate: • Să definească, în manieră operaţională, termenii şi...

Te-ar putea interesa și

Strategii de management și practici incluzive la nivelul clasei în învățământul primar

Managementul fiind una dintre cele mai vechi arte şi cele mai noi ştiinţe, răspunde tot mai prezent, în tot mai multe domenii, necesităţilor...

Managementul Lecției în Instituțiile de Învățământ Primar

INTRODUCERE Şcoala românească contemporană este preocupată să găsească soluţiile cele mai potrivite si eficiente din punct de vedere pedagogic,...

Managementul Clasei de Elevi

Analiza şcolii în perspectivă socio-organizaţională ar putea fi considerată, la o primă vedere, un demers mai puţin obişnuit, având în vedere...

Cauzele Comportamentului Perturbator al Elevului

Introducere Problematica agresivităţii, fie că îmbracă forma acţiunilor individuale, fie a celor colective, cunoaşte numeroase faţete, fiind un...

Managementul Clasei

1. In sistemul social actual de educatie si invatamant, cadrele didactice trebuie sa se raporteze la cei pe care ii educa, sa stabileasca relatii...

Structura Dimensională a Managementului Clasei

1. Managementul clasei - caracteristici şi delimitări conceptuale Activitatea de management (conducere) este definită în literatura de...

Modele ale managementului clasei de elevi

INTRODUCERE Managementul reprezintă activitatea și arta de a conduce sau ansamblul activităților de organizare, conducere și gestionare, conform...

Managementul climatului educațional la nivelul grupului-clasă

Introducere Managementul clasei este cu siguranță considerat a fi unul dintre factorii care influențează cel mai mult învățarea și motivația...

Ai nevoie de altceva?