Procesul de Invatare

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Procesul de Invatare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 9 fisiere doc de 68 de pagini (in total).

Profesor: Diana Ciot

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Ca multi alti studenti Incepeti acest curs cu expectante si anticipari. Trebuie sa stiti, de la Inceput ca Psihologia educationala este prima dintre disciplinele pe care le veti studia In cadrul Modulului de pregatire psihopedagogica, prin care dobânditi calitatea de profesor. Deduc, deci ca, din moment ce va aflati aici, manifestati interes pentru domeniul educatiei si al psihologiei. Indiferent de motivul care v-a determinat sa alegeti acest curs, banuiesc ca toti aveti Intrebari legate de predare, scoala, elevi, chiar Intrebari legate de propria persoana la care sperati sa gasiti un raspuns In urma absolvirii acestui curs.

Nu voi Incepe direct sa vorbesc despre Psihologia educatiei, ci despre educatie, mai precis despre statutul pe care Il are astazi profesorul. Numai daca constientizati problemele cu care se confrunta profesorii veti putea sa apreciati ajutorul pe care vi-l ofera Psihologia educatiei.

Dupa o scurta introducere In lumea profesorilor, vom vorbi despre Psihologia educatiei.Vom delimita domeniul ei de studiu si de ce este necesar pentru voi sa studiati aceasta disciplina. Cum pot beneficia de principiile Psihologia educatiei profesorii, parintii si altii interesati In predare si Invatare? Care este continutul Psihologia educatiei si cum s-a format acest continut?

La sfârsitul acestui curs veti fi In masura sa raspundeti la urmatoarele Intrebari:

-Cariera de profesor mi se potriveste?

-Care sunt cele mai mari neajunsuri ale acestei profesii?

-Ce trebuie sa cunoasca un profesor?

-De ce trebuie sa studiez psihologia educationala?

-Care este rolul pe care-l joaca teoria si practica In acest domeniu?

-Care sunt problemele specifice pe care Psihologia educatiei ma va ajuta sa le solutionez?

Vom Incepe cu Intrebarea de baza, probabil si cea mai dificila:

Ce este predarea?

Predarea este o arta, o stiinta si multa munca. Una din temele preferate de dezbatere pentru educatori a fost statutul de arta sau stiinta al predarii. Daca este o arta, atunci predarea reclama inspiratie, intuitie, talent si creativitate - putin din ceea ce, de fapt, poate fi Invatat. Daca este o stiinta, predarea reclama cunostinte si abilitati care pot fi, Intr-adevar studiate.Regulile care descriu variatele actiuni ale profesorilor pot fi memorate si aplicate In clasa. Daca preluam In extrema argumentul stiintific, predarea consta In selectarea si aplicarea unei formule corecte pentru fiecare situatie din clasa.

Unii din profesorii din ziua de azi adopta una din cele doua pozitii extreme, crezând ca predarea Inseamna doar arta sau doar stiinta. Majoritatea sunt de acord ca predarea contine atât elemente artistice, cât si stiintifice.Cu câteva decenii Inainte un cunoscut psiholog facea o comparatie Intre predare si medicina: ,,Ca sa fim siguri, predarea - ca si practicarea medicinii - se apropie foarte mult de statutul de arta, care solicita exersarea talentului si a creativitatii. Dar, ca si medicina, ea este - sau ar trebui sa fie - o stiinta, deoarece implica un repertoriu de tehnici, proceduri si abilitati care trebuie studiate si descrise sistematic si apoi transmise si Imbunatatite.Un profesor competent, ca si un medic competent, este acela care adauga creativitate si inspiratie repertoriului de baza."

Analogia anterioara este deosebit de utila si azi. Practica curenta din medicina se bazeaza pe teorie si cercetare stiintifica. Un medic care trateaza un pacient trebuie sa utilizeze rationamentul si creativitatea In rezolvarea numeroaselor probleme medicale pentru care nu exista un raspuns garantat. Dar el nu poate ignora principiile biochimiei si sa prescrie, de exemplu, unui pacient o doza letala. Acelasi lucru este valabil si In educatie. Un profesor care nu cunoaste ceea ce s-a descoperit In domeniul instructiei este asemeni unui medic care nu cunoaste principiile biochimiei. Amândoi pot lua decizii care conduc, inevitabil, spre un esec.

Fisiere in arhiva (9):

  • Psihologie 8 si 9.doc
  • Psihologie 7.doc
  • Psihologie 6.doc
  • Psihologie 5.doc
  • Psihologie 4.doc
  • Psihologie 3.doc
  • Psihologie 2.doc
  • Psihologie 10 si 11.doc
  • Psihologie 1.doc